Last news in Fakti

11 Декември, 2020 10:16 3 919 35

Ноември 2020 - най-смъртоносният от години

  • смъртност-
  • статистика-
  • починали

Общата смъртност е започнала да нараства спрямо 2019г. още от края на юни

Ноември 2020 - най-смъртоносният от години - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за последните пет години. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за смъртността в страната, публикувани тази седмица. През ноември в България са починали 15 953 човека, при средно около 8300 за същия месец през последните 5 години.

Повишението е от над 92%. В разликата от над 7600 човека влизат 2560 починали от коронавирус за посочения месец (те са изчислени по официални данни на Единната информационна система). Сред останалите случаи (над 5000) отново основна роля има епидемията - около това мнение се обединяват специалисти, на които "Дневник" зададе въпроси за данните.

Общата смъртност е започнала да нараства спрямо 2019г. още от края на юни. Като се повишава променливо, но от няколко седмици (след 40-та седмица - първата на октомври) има рязко нарастване. "За да достигнем през 46-та седмица 3 800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години", коментира в края на ноември пред БНР Магдалена Костова, която ръководи дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Тогава данните все още не са публикувани, но Костова обяснява, че по-добрият начин за следене са коефициентите спрямо абсолютните бройки: "През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 починали на всеки хиляда души. За сравнение общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила, пише още Дневник.

Мариана Костова от НСИ обяснява, че за 2020 година нашите прогнози са, че ще има между 120 и 125 хиляди починали лица в страната. Миналата година са били 108 хиляди. Тя разказва, че процесът на отчитане е сложен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от РЗИ, които сега са натоварени и данните за официално отчетените причини ще бъдат ясни едва догодина. Костова припомня, че България е сред страните с висока смъртност.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Знай

    35 3 Отговор
    По волята на белите манти!
    Белите манти имат лобита навсякъде.
    Нагъчиха се с мангизи от изнудване на пациенти и сега участват активно във властта!
    Долу бялата мафия!
  • 2 zeus

    52 3 Отговор
    Ами болниците приемат само с ковид, ако си болен от нещо друго умираш на стълбите

    Коментиран от #13

  • 3 сила

    32 1 Отговор
    имаме над 2 милиона пенсионери. и по смъртоносни месеци и години ни очакват.бъдещето е в погребалните бюра....
  • 4 нали

    35 3 Отговор
    Всичко живо се разболява и мре от ковид, други болести не съществуват вече. Дори и крак или ръка да си счупиш, е от ковид. Алал да и е на вярващите. От мое име ви показвам един ................, които предполагам знаете къде да си го сложите.
  • 5 Българка

    41 4 Отговор
    Голяма част от починалите хора от тези цифри са откровено убити от престъпните некадърни управляващи. Те умираха пред болници, мед.кабинети, в линейки или тихо в дома си без здравна помощ. Тук добавям не един случай на самоубили се в болници. Въпросът е защо до сега не е потърсена наказателна и морална отговорност от Борисов , Ангелов и свитата, която получава заплати за осигуряване адекватни здравни грижи по време на пандемия. По НК се полага затвор за действия или бездействия, които са причинили смърт.
    Оставки, съд и затвор!!!!!!!

    Коментиран от #11, #30

  • 6 5ко

    14 3 Отговор
    НаЩе са първенци в изпълнение заръките на Гей БилТС.
  • 7 Иван

    4 4 Отговор
    Населението трябва да се редуцира. И без това 90 % само консумира
  • 8 Винету

    15 1 Отговор
    ...ни продаде отдавна! Тепърва ще се мре и то много, защото от човешкия живот не може директно да кашираш в чекмеджето! По лесно да се купуват самолето, кораби, атомни реактори, магистрали да се строят!!! Бездетните еврочинивници ще го крепят до последно, защото и на тях се отчислява по веригата, нали потребяваме техни стоки и всички вериги са техни! На Меркел и другите зомбита им е удобен, защото по сигнал на плацдарма, България ще бъде затрита и напълнена с "изстрадали" бежанци!!! Като добавиме и факта, че все повече военна техника се мести от Германия и Полша на наша територия, ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ДЕЦАТА НИ!!!
  • 9 Ама Марооооооо

    3 2 Отговор
    Аз все ти повтарям да да се съберем та да оправим естествения прираст а ти се дърпаш.Ми кат си ТОЛКО недостъпна кво друго ти остава освен да пишеш подобни НОВИНИ.
  • 10 Истината

    7 2 Отговор
    Когато платените калинки от НСИ ти кажат добър ден се обърни да видиш дали е изгряло слънцето. Как така според всички чуждестранни анализатори България тази година най ниска смъртност от последните 7 години, само според светилата от НСИ е обратното???

    Коментиран от #17, #19

  • 11 Мафеабианка

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Българке мила, как не проумявате, че бялата ма*фЕ*а управлява света от поне 1 век.
    Имаше един филм на времето-70-те години на Федерико Фелини или Виторио де Сикка - не помня, защото бързо го свалиха от екран - La mafia bianka . В България си го даваха по кината, защото тогава соц-а искаше да очерни онези зад желязната завеса, ама на запад го свалиха от екраните.
    Та в този филм се казваха много истини за търговия с органи, кръвна плазма ...и влияние..як лобизъм!
  • 12 Петьо Петров

    5 2 Отговор
    Часовник на населението в България (на живо)
    6,879,113
    Текущо население
    3,323,281
    Настоящо мъжко население (48.3%)
    3,555,832
    Настоящо женско население (51.7%)
    61,875
    Раждания година до момента
    81
    Раждания днес
    99,236
    Смъртни години към днешна дата
    130
    Смъртта днес
    -8,980
    Година на нетната миграция към днешна дата
    -12
    Нетна миграция днес
    -46,341
    Ръст на населението година до момента
    -61
    Ръст на населението днес

    11-12-2020 10:52:10
    Източник: Департамент по икономически и социални въпроси на ООН: Отдел за населението

    Вижте датата и часа и сами си правете изводите.Щом миналата година са починали 108 000 човека,,ако разделите дневната смъртност,ще видите колко умират средно в България на ден.Не знам как си правят прогнозите,сигурно хвърлят боб,но се заиграват с числата доста престъпно. Математиката е точна наука,а прогнозите са за синоптиците.
  • 13 Абракадабра

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Ами че тези на стълбите си бяха болни от ковид! И колко още други в линейките, разкарвани между болниците или вкъщи!

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Петьо Петров

    1 1 Отговор
    Винаги съм казвал,че разковничето не в НСИ-тата, те дават прогнози за вътрешно потребление,а в данните за общата смъртност които са длъжни да подават към ООН годишно.Така е и в световен и в национален мащаб. Там не може да излъжат,защото последствията ще са много тежки. Има лицензирани броячи на населението и там всеки може да провери как е във всяка страна по света. Тенденцията е смъртността да е навсякъде по-малка или около миналогодишната.Така,че това е бля,бля,бля...за все повечето имащи нужда от дневната си доза психоза.Вирус има,както има и много други подобни,и медицински и политически.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Истината боли

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Само до преди няколко месеца ти точно се кълнеше в статистиката на НСИ и ни я авираше при всеки удобен случай. Сега, когато същата тази статистика не съответства на опорките спуснати от работодателяти, вече е фалшива. Аман от тролска простотия!

    Коментиран от #24, #31

  • 18 Тра-ла-ла

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Абракадабра":

    Ако си с ковид и направиш инсулт или инфаркт и никой не ти окаже помощ от какво умираш??? Ако си с бъбречна недостатъчност, диабет, вдигнеш високо кръвно, запуши ти се кръвоносен съд и никой не ти окаже помощ от какво умираш??? Ако си в ситуация в която животът ти би могъл да бъде спасен с адекватна помощ и не я получиш, от какво умираш??? Знам! От ковид, защото такива са инструкциите!

    Коментиран от #32

  • 19 И аз да кажа

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Ами това са последните данни, а не усреднени спрямо пролетта, когато наистина се справихме добре. Като чета писанията ви, хак ви е да мрете интензивно- ни един дотук не видя "приноса" на Мангъров и Радев за неглижиране опасността от Ко-вида и разфокусиране на усилията за борба с него!

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Вечно оправдание

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иванчо":

    Такава е системата....такова беше времето...и т.н.
  • 22 Топ

    2 4 Отговор
    могат да ги изкарат колкото си искат! Стакмистиката правят те! Позор!
  • 23 Онуфри

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "И аз да кажа":

    Ооо, Бай Шиле, как си? Ягнят ли са офисите?

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Реалност

    2 2 Отговор
    Тази стъкмистика изобщо не отговаря на истината! А пък ако отговаряше трябва незабавно здравния министър и щабаджиите да подадат оставки и заедно с директорите на болниците да бъдат подведени под съдебна отговорност. И не ми излизайте с номера, че ние гражданите сме виновни, а не мързеливите бели мафиоти.

    Коментиран от #34

  • 26 СЕВЕРОЗАПАДА

    1 0 Отговор
    Е ЗАЩО ТАКА, БЕ МИЧЕ? НАЛИ НЯМАШЕ КОРОНА ВИРУС? А СЕГА КАКВО, ЧЕ НЕ РАЗБИРАМ...
  • 27 the Doll

    3 1 Отговор
    Хипократовата клетва нещо не важи от няколко години..! Жалко..
  • 28 смерш

    2 1 Отговор
    Логично! Все повече млади хора се установяват трайно извън страната.
    Стръмно нараства относителния процент на възрастни хора на фона на ниски пенсии,безнадеждно лоша система на здравеопазване и обща влошена стресова среда.От там и повишаваща се смъртност,а за съжаление бъдещето се очертава още по неприятно!
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор
    по волята на бялата мафия хора умират
  • 30 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    До 5 ком -Другарко- голям мерак имаш с това -оставка -съд -затвор =ти трябва да си прокурора и съдиите -защото те са трима
  • 31 Пенка Чуденката

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Истината боли":

    И аз не мога да се начудя, как избирателно вярваме на разни новини, публикации, статистики, коментари и прочие... Май вярваме само на това, което ни хареса, а другото заклеймяваме като тотална лъжа и манипулация.
    Та и с този "Истината" е същата работа май. Преди му е харесвала националната статистика, сега вече станаха лъжци и мошеници, защото данните не му харесват
  • 32 Тинтириминтири

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тра-ла-ла":

    Тра-ла-ла, има ли значение от какво умираш? Като така или иначе лекарите не смогват нито за ковид болни, нито за други болни?!
    Не разбрахте ли, че вече няма кой да ни лекува? И това е същинският проблем сега!
  • 33 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Онуфри":

    Не знам, аз съм техническо лице с докторска степен и работя на три чужди езика, съответно се информирам от медии и приятели в Германия, Франция, Гърция, САЩ и Канада . Ама ако си преценил, че аз трябва да те информирам за агнетата, ще питам😃! Сега сериозно: бях в Германия и видях как за две седмици се "развинти" епидемията, препълниха се болниците, но приеха някои заразени от Франция, където беше още по-зле. От Париж изпратиха в Брест един от най- любимите им певци Кристоф, който почина там, но семейството му изказа благодарност на лекарите, които са се борили за живота му. Не се чу Макрон да им е виновен и да блеят за съд и затвор. Тук така нецивилизовано реагирате на всичко и хулите като бесни! Нито болниците са еластични и могат да увеличават неограничено капацитета, нито лекарите изобилстват, отделно че много са над 60-те! Грехота е да хвърляте грозни думи и да обобщавате! Толкова лекари починаха без време от "безобидното грипче-" на Мангъров и компания! А някой запитва ли се какво се случва с другите специалисти- зъболекари, кожни ,очни, като пациентите им драстично намаляха? Но хората знаят, че сме в голямо изпитание и не пищят и не врънкат! Аз от самото начало апелирам да не се намесват политическите ви пристрастия в отношението към тази болест, защото справянето с нея е медицинска задача! И защо не вярвате на академик Петрунов, а на комплексарчето доцент Мангъров? Изумително е, поне за мен.
  • 34 Айде бе

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Реалност":

    Правилно- не отговаря! Болните са много повече, още от май лекарите го знаят, ама нали ревнахте как ви невротизирали данните, заляхте с помия Мутафчийски и щаба, маските ви накърнявали свободите, и Бойко, който не иска да го мразят, вдигна ръце, притеснен от най-кресливите, въпреки че много разумни хора одобряваха мерките и съзнаваха, че благодарение на тях минахме леко първата вълна. Не заради БЦЖ-то или щото Господ бил българин (само и само да не се признае, че правителството се представи добре в тази ситуация). Е кой ви е виновен, а?
  • 35 статистик

    0 0 Отговор
    Тоя който го е написал това, ще умре като следващата жертва на лъжливия КОВИД. Разбирам, че не може да смята, ама поне да отиде в статистиката и да види че умрелите този месец са същите като умрелите миналата година, по-миналата година ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове