16 Декември, 2020 11:43 1 890 40

Д-р Симидчиев: Само с ваксините можем да изградим групов имунитет

  • д-р александър симидчиев-
  • пулмолог-
  • ваксина-
  • групов имунитет

„Тази ваксина, както е направена за много кратък срок – нищо не е спестено в тестването и създаването ѝ'', категоричен е пулмологът

Д-р Симидчиев: Само с ваксините можем да изградим групов имунитет - 1
Снимка: БГНЕС

„Ваксините са единствената мярка, с която можем да изградим групов имунитет“, категоричен е пулмологът Александър Симидчиев. Той се включи чрез онлайн връзка в предаването ''Тази сутрин'' по bTV.

„В момента има доста сериозно разцепление на мнението и хората заемат полярни позиции. Аз винаги съм бил човек, който се е опитвал да държи умерена позиция, научно базирана“, каза той.

„Категорично ще се ваксинирам. Единственият въпрос, който за мен остава неизяснен, е дали преболедувалите COVID-19 трябва да се ваксинират, или не“, добави Симидчиев.

По думите му казусът е по-скоро икономически, отколкото медицински, тъй като дозата ваксина може да бъде дадена на някой, който не е боледувал и така да спаси живота му.

„От медицинска гледна точка няма проблем, защото механизмът на имунитета е много елегантен и точно насочен към един конкретен белтък на коронавируса“, каза още той.

Симидчиев коментира още, че няма как страничните ефекти от ваксината да бъдат различни от това, което причинява самия вирус, но в много по-лека форма.

Той обясни и механизма на ваксината, който таргетира конкретно начина, по който SARS-CoV-2 навлиза в клетките ни и се репликира.

„Тази ваксина, както е направена за много кратък срок – нищо не е спестено в тестването и създаването ѝ. Използва се технологичният напредък на науката, за да се постигне този ефект. Тази ваксина има дълъг период на изследвания със SARS и MERS, но тогава епидемиите бяха ограничени в много малко държави“, поясни Симидчиев.

„Аз съм от хората, които постоянно говорят, че този вирус изгражда траен имунитет. Антителата са маркер за прясна инфекция, за 4-5 месеца имаме антитела, които после изчезват и остават паметови клетки, които разпознават вируса – тук е същият случай“, обясни още Симидчиев.

Той призова хората да мислят логично: „Ако ние се профилактираме и се ваксинираме и получим имунитет, това заболяване ще бъде спестено на всички.“

Относно мерките срещу разпространението на заразата, Симидчиев коментира, че към този момент каквото и да правим, болестта ще продължи да се разпространява.

Експертът призова хората да бъдат разумни по време на празниците и да пазят себе си и околните.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бегайййй

    32 4 Отговор
    бе Я си ......................./.....................и така на татък
  • 2 сила

    38 3 Отговор
    невероятен наглец
  • 3 др Гей Билтс

    32 3 Отговор
    Преди Ковид Пунатамарата на тоя не му бях засичал шашавия поглед из медиите никога. Аз вече получих групов имунинитет като пребуледувах Короната за 5 дни без антибиотично лечение, като нормален ГРИП.

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жак Фреско

    22 2 Отговор
    Докато алчните искат пари за образование светът ще затъпява и лекарите ще си купуват дипломите.....Всичко е пари...ВСИЧКО...не го ли осъзнахте?
  • 6 Еееееееее

    25 3 Отговор
    абе аз ли съм толкова тъп, че нищо не схванах - Само с ваксините можем да изградим групов имунитет !

    Коментиран от #17

  • 7 Ти като искаш

    25 2 Отговор
    Се ваксинирай, експерте. Ние ще изчакаме.

    Коментиран от #12

  • 8 PhD

    26 2 Отговор
    Циркаджия!
  • 9 Fate

    30 2 Отговор
    Тоя е на хранилка. Не му вярвам
  • 10 честен ционист

    23 1 Отговор
    Докторчето наясно ли е, че ако хвана Ковид по естествен път няма после да имам следи от клетнки на абортирани фетуси, клетки от маймунски бъбреци, Живак и Алуминии в кръвта..?
  • 11 Манафоглу

    22 1 Отговор
    Прав е тоя плъх, нищо не е спестено в тая ваксина.Той разбира се и представа си няма какво има в тая ваксина но нали му плащат плеска глупости.Така, така само ваксина за дебилите.Ваксина, ваксина и чувал.Само дето глупака си мисли, че ще се отърве и оцелее, нищо подобно.Белите плъхове първи ще бъдат ваксинирани, за да дадат пример на хайваните.
  • 12 Моля

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ти като искаш":

    не използвайте думата "експерт" произволно !
  • 13 Баце

    4 1 Отговор
    Ей не знам за вас, аз стискам здраво позиривните рапид теста и ПСР, визата ми за след края на дните.
  • 14 Не залъгвай

    11 1 Отговор
    хората , моля !
  • 15 Българка

    16 3 Отговор
    Как е толкова категоричен Симидчиев, че само с ваксини ще се добие групов имунитет, след като изобщо няма ионформация за какъв период евентуално ваксините ще предпазват от заразяване, т.е. колко време ще има ваксинираният евентуално имунитет. Ако се окаже, че периодът е по-малко о 1 година, то докато се ваксинират достатъчно кандидати, то първите вече няма да са с имунитет.
    Стига кандърма секиш от свитата!
  • 16 ммдаа

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Аз също, а и цялото ми семейство, колеги и познати също.
  • 17 сила

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Еееееееее":

    а съм по тъп ,и аз не мога да си го обясня.....царица костадинка ще го обясни нагледно вероятно
  • 18 БАТЬОВ

    12 2 Отговор
    Г-н Симидчиев,изгледай предаването с г-н Георги Момеков и тогава говори! Все едни и същи плямпате по телевизии и медии-всички от НОЩ,ти лично и онази бабушкера Гергана Николова-да не би да е тъща на бацето,та толкова е компетентна и я величаете! Има много по-добри лекари,кадърни,знаещи и не плямпат като вас! Вие насаждате психоза и некомпетентност,раздвоявате народа-но вече няма кой да ви вярва,защото сте платени послушничета,даже и подлизурки!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джи

    15 1 Отговор
    Поредният манипулатор, с поредните лъжи. Много са си повярвали, така наречения ЕЛИТ. За нищо не ставате господа УПРАВЛЯВАЩИ!
  • 21 Алексчеееее

    12 1 Отговор
    Цункай тук 🖕🏻
  • 22 Петьо Петров

    10 4 Отговор
    Нека поразсъждаваме малко за страха,рисковете от Ковид и ваксините.В момента починали от/с Ковид в България са под 0.01 %,или под една стотна от процент,без аутопсия.Повечето умират и с кариес.Тук изниква въпросът,как ваксина,която има прогоза за ефективност от 95 % ще намали тази смъртност.Знам,че почти всички се страхуват,нормално е,след ежеминутното зомбиране отвсякъде.Но страхът ще ни предпази ли?Не мисля.Съществуват страхове,такива, които възникват, без индивидът преди това да е попадал в ситуацията, която ги предизвиква, и са плод на фантазията/манипулацията.Кому ли е изгодно? На СЗО,финансирано от финансови магнати или използвано политически и икономически от всяка държава,според интересите си.Ами вЕрвайте им,както казваше поредният,който ни оправи не с 200,ами за 800 дни.
    Всеки го е страх,дори и мен,но аз се надявам,повечето от вас,да имат смелостта да го погледнат насреща и да го преодолеят.Аз успях.Просто съм срещал смъртта очи в очи,често в житието ми.Дори и да вляза в статитистиката,това няма да повлияе на вас.Наскоро гледах един филм.Там един човек обясняваше много добре какво е страх. Първо си задавате въпроса,защо точно така е наречен.После броите до 10 и си отваряте очите право срещу него.Защо ли,ами той е страх....и се страхува също,повече от вас.Виждайки съпротива,бяга бързо,много бързо.Просто бройте до 10 си отворете очите!Бъдете здрави!
    П.П. Не съм изкарал Ковид,или поне не знам.

    Коментиран от #23, #38

  • 23 др Гей Билтс

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Петьо Петров":

    Само глупак може да се страхува от нормална сезонна болест. Ето аз го изкарах, мой близък на 60г също. За 5 дни, даже се заразих съвсем доброволно с бързото тестче, което ми набутаха до мозъчната кора, само за да си потвърда мнението от миналия Декември, че всичко е Пунтамара.
  • 24 the truth

    15 2 Отговор
    Само със здрав пердах и забрана да практикуваш можем да изметем бялата мафия, от която си част, наглец такъв!
  • 25 гост

    8 2 Отговор
    Калинка до калинка , майно льо !
  • 26 др Гей Билтс

    11 2 Отговор
    Друк пък познат на 30г го прецака личният да почва антибиотици и некакви добавки химии и още го влачи с фалшива пневмония. Довери ме, че преди година си е слагал ваксина против ГРИП, която му е разказала играта на имунитета.
  • 27 Недейте

    10 2 Отговор
    Недейте им вярва на тези лъжци(убийци) всичко около тази ваксина със всеки пост за препоръчително ваксиниране...... как да не се усъмни човек, че има някаква уловка. Те сами се прецакват. Съединението прави силата!
  • 28 Мен

    12 2 Отговор
    Набии си и мойта ваксина да си двойно ваксиниран клоун.
  • 29 шмайзер

    9 2 Отговор
    Лъжец, крадец и предател. Да бъде линчуван публично.
  • 30 Охо Бохо

    9 3 Отговор
    Ваксинирай се бе, някой да те е спрял. Твърд привърженик съм на ваксините, но нито с ваксина за грип, нито с тази особено не бих се ваксинирал. По добре от корона, отколкото от нещо, от което не знаеш какво да очакваш.
  • 31 Рибарче

    7 2 Отговор
    Искам да видя такива като тебе как се ваксинират и децата си как ваксинират и ще повярвам а до тогава трябва да се трепят народни предатели
  • 32 Имунизиран

    9 2 Отговор
    Има ли още някой който да не е изкарал короната. Масово го изкарахме с леки симптоми, за съжаление някои почнаха. Но масово хората вече са с имунитет. Умишлено не правят антигенни тестове за да се манипулират хората.
  • 33 стоян

    1 6 Отговор
    Явно до тук коментарите са само от медицински лица запознати колко е вредна ваксината -макар че 90% от коментиращите са пенсионери
  • 34 Васил

    2 5 Отговор
    ААААААА Мангъра друго разправяше...
  • 35 хахаха

    1 2 Отговор
    аз предлагам и зъболекарите да се включат в коментарите относно ковид, ваксини, имунизации и т.н. И никакви инфекционисти, имунолози да не се канят да коментират тая тема!!1 само пулмолози и ортопеди!!! :)))
  • 36 Алфа Ромео

    2 0 Отговор
    Еми, значи отпада груповия имунитет, яко ша се мре, така каза Мурафетчийски...
  • 37 6464

    0 2 Отговор
    още едни ХОНОРУВАН доктор …. който от как има пандемия незнам как лекува щото прелита от едно студио в друго
  • 38 Питам те

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Петьо Петров":

    Защо манипулираш и лъжеш? В момента има регистрирани 6000 смъртни случая от или със Ковид. Оздравели са 80 000. Това прави смъртност 7,5%. По твоята логика, ако смъртността е 0,01%, при 6000 смъртни случая, това прави 60 милиона заразени. Хахаха, голям си П*тьо. Виж статистиката за смъртност по месеци за ноември и декември - двойно увеличение. Значи все пак хората не умират от Ковид, а СЪС Ковид, който е обострил някакво тяхно заболяване (с което можеха да живеят още 10,20,30 или повече години).
  • 39 Русенец

    0 0 Отговор
    Почвайте от групата на цар Киро, че там хигиена и предпазни мерки са непознати понятия.
  • 40 3582

    0 0 Отговор
    Пилмолог, не вирусолог.
    Мнението му е точно толкова меродавно, колкото на Бай Иван Ракиджията.