26 Декември, 2020 14:49 2 158 23

Има ли у нас от мутиралия COVID-19

  • нцзпб-
  • любомира николаева-гломб-
  • ваксини

Oт 270 хиляди ваксинирани англичани са наблюдавани само 6 случая на тежка анафилактична алергична реакция. И шестте случая са били овладени, хората са живи и здрави, обясни вирусологът.

Има ли у нас от мутиралия COVID-19 - 1
Кадър България он ер

"Средствата, с които може да се направи това изследване, се намират в нашия Национален център по заразни и паразитни болести. В момента провеждаме такива изследвания", каза за предаването "Брюксел 1" доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

"Подбраха се проби от различни региони на страната по различно време, за да се опитаме да проследим точно това, което правят англичаните с техните възможности и многомилионно население, на тестиране и проследяване. Искаме да установим, дали този вариант е влязъл в България и с метода на молекулния часовник да се определи, кога е влязъл в страната. Така че, апаратурата за проследяване на тези неща е в НЦЗПБ", уточни вирусологът.

"Ние все още не сме генерирали тази новина – тя изисква време". Експертът уточни, че на самите англичани им е трябвал близо месец - от 20 септември – до средата на октомври, за да секвенират новия вариант на вируса. "Това време няма как да се съкрати", заяви доц. Любомира Николаева – Гломб от НЦЗПБ.

По повод опасенията на хората с алергии и ваксините, доц. Гломб даде примери от изследванията.

"В Америка досега са ваксинирани почти половин милион индивида, в Обединеното кралство са 270 хиляди души. По данни на англичаните, от тези 270 хиляди са наблюдавани 6 случая на тежка анафилактична алергична реакция. И шестте случая са били овладени, хората са живи и здрави", обясни вирусологът.

Тя уточни, че това е причината да се сложи изискването, след ваксиниране човек да остане определено време под наблюдение. Това ще бъде написано и в инструкциите на ваксината. "Но на 270 хиляди – 6 е твърде малко. Представете си, ако 270 хиляди души се инфектират с реалния вирус, вероятността някой да се разболее тежко и да почине е много по-голяма", категорична е доц. Любомира Николаева – Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    10 1 Отговор
    Искам да съм втори баща на моде..тора

    Коментиран от #21

  • 2 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Всичко си имаме освен Ум. Рабът загина от Малоумието си.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Калци

    2 0 Отговор
    БЪДЕЩИ ТЕ МАЛОУМНИЧЕТА НА ДЯДО .ОТ КРТУНКА КРАТУНКИ ОТ МАЙМУНКА МАЙЙМУНИ .КУПУВАЙ ИМ ОТ СЕГА ДИПЛОМИ НАЙ РАЗЛИЧНИ ВРЕМЕНАТА СЕ МЕНЯТ
  • 6 цербер

    8 1 Отговор
    Има ли у нас от мутиралия COVID-19? Има. От мутриралия.
  • 7 Нека си дрънкат

    3 1 Отговор
    Аз чета научни статийки
  • 8 Behemoth

    7 0 Отговор
    За вирус не знам ...ама за тежки мутации сред популацията е очевидно..
  • 9 Venturа

    12 1 Отговор
    Как да няма! Вожда е мутирал от всякъде. Пък и му личи.

    Коментиран от #15

  • 10 Психиатър

    2 8 Отговор
    Има доста комунисти мутанти
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 доктор Ковидов

    7 0 Отговор
    Всеки ден статии в които ни убеждават колко е полезна ваксината на пфайзер . Само дето първо че не могат да доставят и без това достатъчно количество за да ваксинират цялото население - с тия темпове ще минат две години . И второ , че още няма пълни данни дали върши работа и какви са страничните ефекти.

    Коментиран от #17

  • 13 АМОН

    6 2 Отговор
    ЗАЩО НЕ ЛЕКАРСТВА , А ВАКСИНИ.

    АКО ПОЗНАВАХТЕ ВИРУСА ЩЯХТЕ ДА НАПРАВИТЕ ЛЕКАРСТВО , А НЕ ВАКСИНИ.

    КОЙ ИСКА ДА СТАВА ОПИТНА МИШКА НА ВАКСИНИТЕ ВИ?!!
    Само малоумни дебили които не могат да превъртят, че е по лесно да се направи лекарство , отколкото да се сътвори ваксина изпитателният период на който е поне пет години!

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гениално

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Venturа":

    Абе верно е МУТАНТ.
  • 16 Матей

    1 1 Отговор
    Пр и боковско управление какво доверие можеш да имаш в тяхното изкорубено здравеопазване изобщо?Помните ли турските ваксини с живак за новородени?Антиваксърството не е възникнало на гола скала,от онова време останаха много деца-инвалиди с аутизъм,навремето им викаха бавно развиващи и те по принцип си остават ментални инвалиди за цял живот и тежко бреме за близките си.На боко дъщеричката и внука му с какви ваксини ги обслужваха ,да не би от ширпотреба?,или според тако и вако?Да се пръж-дос-ват с техните прос-то-тии и да бъдат про-кле-ти навеки.

    Коментиран от #23

  • 17 Реших

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "доктор Ковидов":

    Публикувано във факти.бг: Всеки ден статии в които ни убеждават колко е полезна ваксината на пфайзер .
    Е... убедиха ме - НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 До Забелязъл.

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Забелязъл.":

    Нищо не си Забелязъл.

    Коментиран от #20

  • 20 Забелязъл.

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "До Забелязъл.":

    И що не съм забелязъл нищо??? Щото казвам истината ли??? Явно и ти си някой дето работи в стопираните браншове и не ти отърва това което пиша ами идвай тогава при мене да работиш в строителството работа бол ама вие от тия браншове сте мързели и искате да работите малко и без физически усилия зимата на топло лятото на плохлада.
  • 21 Свиленски

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    ДАЙ БОЖЕ И МОЯ ДО ТВОЯ!
  • 22 Въобще не е по-лесно.

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "АМОН":

    Само малоумник може да твърди подобно нещо. А и за да пиеш лекарство трябва първо да се разболееш.За лекарство да не би да се изисква по-малко тестване? Има ли гаранция, че ще е с по-малко странични ефекти дори да успеят да създадат такова. Лекарствата, които се използват сега са в повечето случаи отдавна известни и използвани с години за лечението на други болести:за малария, за СПИН, за ревматизъм, за разни зоонози, кортикостероиди, антикоагуланти. Няма как ефектът от всичките тези лекарства да се събере в едно единствено хапче. Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни, но имат много странични ефекти.Особено при продължителна употреба. Антикоагулантите разреждат кръвта(казано на прост немедицински език) и също не са безобидни, защото могат да доведат до кръвоизливи, анемия и т. н. Няма лекарство и дори проста билка, която да няма някакъв страничен ефект за никого. Аз например имам силна алергия единствено към противоалергични лекарства. Към храни и други лекарства не съм проявявал, но след ухапване от насекомо заради сърбеж реших да изпия едно безобидно противоалергично хапченце от тези на дъщеря ми. И се почна... Алергична реакция, която се опитаха да тушират с други противоалергични в болницата. И ситуацията излезе извън контрол... До сетих се, че организмът ми реагира по този остър начин на лекарствата и спрях да ги пия(криех ги). За седмица се изчистих от отоците и мораволилавите петна, които бяха покрили цялото ми тяло.
  • 23 На Боко дъщеря му се е родила, когато

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Матей":

    е бил никому неизвестен. И е ваксиниран със същите ваксини, с които са ваксинирани хиляди други деца в България от нейния и близък до нейния набор. Само пълен ненормалник може да си мисли, че в родилните домове, където се правят първите задължителни ваксини се поставят различни според статуса на бащата в обществото. Съвсем изтрещяхте вече. Може да ѝ осигурят на родилката ВИП стая, специално отношение и други привилегии, но ваксините определено не са различни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове