Last news in Fakti

30 Декември, 2020 10:20 3 894 29

Оправдаха ген. Шивиков и на втора инстанция

  • димитър шивиков-
  • ген. димитър шивиков

Военно-апелативният съд взе решение, че разследването срещу военнослужещия е започнало незаконно по анонимен сигнал, без да са изложени каквито и да е данни за извършено престъпление

Оправдаха ген. Шивиков и на втора инстанция - 1
Снимка: БГНЕС

Военно-апелативният съд оправда и на втора инстанция ген. Димитър Шивиков за длъжностни престъпления, като потвърди извода на Военния съд в Пловдив, че разследването срещу него е започнало незаконно по анонимен сигнал, без да са изложени каквито и да е данни за извършено престъпление, предаде правният портал „Лекс“.

Обвинението твърди, че генералът е извършил 13 длъжностни престъпления, с които е ощетил „Сухопътни войски“ с близо 44 000 лева. Според прокуратурата Шивиков е предоставял полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество за различни тържества. Освен това е изпратил войници да ремонтират апартамента му и е задържал за няколко дни шофьорската книжка на войник.

Всичко започва през март 2015 г., когато на горещия телефона на Военна полиция е получен анонимен сигнал за шум от ремонта на жилището на Шивиков.

Военният съд в Пловдив прие, че именно този сигнал е послужил за начало на досъдебното производство срещу генерала, но то е в нарушение на НПК, тъй като в него нямало данни за извършено престъпление.

„Не може да се направи изводът, че е налице законен повод и че са налице достатъчно данни, даващи основание за образуване на досъдебно производство. Тези изложени от съда фактически обстоятелства опровергават заявеното от прокурора в съдебно заседание, че делото е образувано след като е била извършена задълбочена проверка по прокурорска преписка и след като са били събрани достатъчно данни. В тази връзка, се подкрепя заявеното от защитата, че разследването е инициирано в нарушение на процесуалния закон“, мотивира се съдът.

Решението на ВоАпС не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.

Това е трето дело срещу ген. Шивиков, който миналата година беше окончателно оправдан за присвояване и документни престъпления, извършени докато е бил национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан.

Другото неприключило дело срещу Шивиков е пак за длъжностни престъпления, свързани обаче с това, че е нарушил ритъма на физическата подготовка на войниците, като им разрешил да участват във военни първенства по футбол. Военният съд в Пловдив оправда Шивиков и по това дело, но преди няколко месеца втората инстанция го върна заради липса на мотиви.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Даамане

    22 44 Отговор
    за друго незнам, обаче това войниците да ти правят ремонта или трябва много да са се сприятели ли, или не могат да му откажат.
    Толкова ли не може генерал да намери фирма на пазарен принцип, да ремонтират, все пак апартамента не е в село.
  • 3 Йгкр

    50 8 Отговор
    Комшиите ми правят ремонт. Някой да знае номера на военна полиция? Искам да звънна да се оплача от шума. Да замениш физическа подготовка с футбол си е направо за разстрел!
  • 4 един от многото

    21 25 Отговор
    Няма огън без дим! Но и типично за България си е , куче влачи , диря няма! Така , че не се надявайте и от този трън да изскочи заек. До сега в България няма осъден лъв и няма кокошка на която да е сторена прошка. Такова повсеместно и мащабно крадене никога не е имало и сигурно няма повече да има!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    68 17 Отговор
    Единственния път когато бях на площада бе 02.09. тази година.Генерала бе на не повече от 3метра от мен.Достоен човек,с Достойнство носи УНИФОРМАТА!Такива като него стават са истинските Водачи,ТЕ Въздействат с ПРИМЕРА!За мен Генерала и ПИЧ!

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    13 6 Отговор
    Псевдо адвокатчето от НБУ ли го защитава,дето се прави и на кик боксьорче,ако е то,нищо чудно да изшият Шивичето,като Иванчева.
  • 7 Кой68

    12 24 Отговор
    Имах си аз да осъдят генерал!!
    То не че има осъден политик от министър нагоре....
    Да не говорим за убийци..
  • 8 лиинята

    36 7 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вярно е.
    А това се случва, защото не е бил верен на правата герпераска линия.
  • 9 факт

    13 3 Отговор
    е те това е политмафиотщина!!!
  • 10 ПЕЕВ

    13 4 Отговор
    ПРЕДАТЕЛЯ СИ ОСТАВА ПРЕДАТЕЛ.
  • 11 ДРУГАРЯ МРАК

    9 6 Отговор
    А КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РАЗБОЙНИЦИТЕ - UNTERMENSCHEN В КОРЕЯ И ВИЕТНАМ И ПУ- МИТАТА В АФГАНИСТАН ?
    ЧИИ НАЦИ-АНАЛНИ ИНТЕРЕСИ СА ОТИШЛИ ДА "ЗАЩИТАВАТ" ?
  • 12 СЪДИЯТА

    3 2 Отговор
    С ОСТАНАЛИТЕ ПУ- МИТА, У НЕБИТИЕТО.
  • 13 Нищо ново по тез земи!Елементарно Уотсън

    22 6 Отговор
    Подливане на вода-стар политически и "приятелски" начин да отстраниш някой неудобен!Има го дори в бразилските,американските,индийски и турски сериали от по над 1000 серии.
  • 14 Последния Софиянец

    20 6 Отговор
    С генерали като Шивиков нищо не е страшно.
  • 15 Що сме на 111 място по свобода в медиите

    23 8 Отговор
    Тази статия е четох вчера в друг сайт,само че е изтрито най-важното изречение,а именно,че тези разследвания по анонимен сигнал странно съвпадат с кандидатстването на този човек за отговорен пост в НАТО.Та както се казваше в един виц в ада на българския казан пазач не му требе,сами се потапяме един друг,подлялиса му вода на чиляка!
  • 16 Развийш ли

    11 13 Отговор
    Комунист бе хора Авантата е чиста печалба и всички са им длъжни

    Коментиран от #17

  • 17 Верно ли?

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "Развийш ли":

    То и на върлия антикомунист Боко Харам всички са му длъжни,развийш ли!

    Коментиран от #19

  • 18 Гал Фон

    10 7 Отговор
    Този на снимката не е ли Никита Хрушчов? Съжалявам, много съжалявам за припознаването!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СССР

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гал Фон":

    Не е той,но е от неговата школа.
  • 21 Ханс

    9 4 Отговор
    Мисля че дженерала го шитнаха защото недолюбва герб и не е послушко.
  • 22 ПЕНКО

    3 6 Отговор
    ОПРАВДАВАТ ГО СЪДЛЬОВЦИ И СЪДЛЯРКИ ОТ НИКОГО НЕИЗБРАНИ - БЕЗКРАЙНО КОРУМПИРАНИ !!! ТОВА ПРОИЗВЕЖДА ФАКУЛТЕТЪТ В СУ !!! САМО СЪДЕБНО ЖУРИ ПО АМЕРИКАНСКИ Е МЕРОДАВНО !!! ДОРИ ПРИ БАЙ ТОШО - СЪДИИТЕ СЕ ИЗБИРАХА НА ИЗБОРИ !?!?!?

    Коментиран от #25

  • 23 Пловдив

    8 1 Отговор
    Прокурорчетата да се заемат с банкянлийския псевдо-генерал, че за него има доказани престъпления

    Коментиран от #24

  • 24 Тиквун

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пловдив":

    Що бе аз си броя пачките наум, шум не вдигам!
  • 25 1101

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ПЕНКО":

    Пенко, такива като теб ли ще седнат в журито, за да решават съдбите на хората? Айде нема нужда...
  • 26 Много бързо бе

    0 0 Отговор
    нема и 10 години!?
  • 27 АБЦД

    2 0 Отговор
    Съдебната система си има изпитани методи за "уреждане" на проблеми. Класиката е като този случай - НАРОЧНО се прави нещо незаконно като досъдебно производство без основание. Привидно се демонстрира активност и работене, а реално много добре се знае, че това нещо ще бъде отхвърлено на по-късен етап и нещата ще се потулят. Но наивният народ се хваща на въдицата. Класиката е някаква тежка присъда 15-20г на първа инстация, после обжалване и накрая нищо. Но след първата присъда журналистите реват възторжено как е решен даден случай. А то само инструмент за доене на стресирания осъден.
  • 28 Иван

    0 0 Отговор
    Недейте, недейте! Аз от личен опит знам колко лесно могат да се манипулират нещата. Как можеш да се гледаш с хората, които ти нарушават систематично правата и те те осъждат, защото не можеш да го докажеш в съда. Задържал е няколко дни незаконно шофьорската книжка на войник. Сигурно обвинението си измисля? Че защо не си измисли убийство примерно?! А българският войник кога не е ползван за щяло и нещяло от висшестоящите? Помня как крадяха в казармата, сега да не е по-различно? Просто не могат да го докажат, но това не значи липса на вина.
  • 29 Иван Лендъл

    0 0 Отговор
    Всички сега пишете за "справедливият" български съд, който оправдал Шивиков. Да сте видели някой от големите крадци и престъпници в държавата осъден?! Не, няма и да видите! Но тогава ревете за "несправедливост" у съдиите и не вярвате в тяхната честност и почтеност. Сега вярвате, че са чистички и светлички като бебешки дупен.ца? Не съм и очаквал нещо друго от неуважаемият съд.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове