Last news in Fakti

30 Декември, 2020 11:25, обновена 30 Декември, 2020 12:14 2 329 54

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г.

  • 60 на 40-
  • 60:40-
  • мярка 60:40-
  • правителство

Продължава подкрепата за туризма и транспорта с мярката 80/20, а от първи януари въвеждаме помощта от 75/0 за затворените бизнеси, отбеляза премиерът Бойко Борисов

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г. - 1
Снимка: БГНЕС

„Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в следващите седмици ще гарантираме прилагането ѝ до септември 2021 г. Продължаваме подкрепата за туризма и транспорта с мярката 80/20, а от първи януари въвеждаме помощта от 75/0 за затворените бизнеси“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Премиерът Борисов бе категоричен, че правителството ще продължи да оказва подкрепа на българските граждани, засегнатите от пандемията, както и на най-уязвимите групи от населението.

По отношение на мярката 60/40 министър-председателят Борисов изтъкна, че държавата заделя огромен финансов ресурс за приложението ѝ. „Днес разпределяме 300 милиона лева от бюджета за 2021 г. за удължаване на мярката 60/40 до март, с което ще запазим 180 000 работни места.

А с още 300 милиона лева гарантираме приложението на подкрепата до септември“, подчерта премиерът Борисов. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места.
Правителството реши също да удължи до 31 март 2021 г. срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците, служителите и самоосигуряващите се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“.

„Допустимите кандидати по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски транспорт, пътнически сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство. Право на подпомагане по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с дейност в същите сектори, както и упражняващи свободна професия, и еднолични търговци“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

До този момент по мярката са разплатени 43 милиона лева и са запазени около 30 000 работни места. За удължаването ѝ до края на март са осигурени още 40 милиона лева, които ще бъдат отпуснати от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Това означава, че общо ще бъдат дадени 83 милиона лева“, подчерта министър-председателят.

Премиерът Борисов акцентира също върху важността на мярката 75/0 за затворените бизнеси. „Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Това е повече от досегашните 24 лв., които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден.

На практика мярката означава, че работодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Дотук кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 работници, което струва на държавата 11 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дельо Хайдутин

    44 2 Отговор
    Че то до септември бизнес няма да остане.
  • 3 Чао България

    36 4 Отговор
    Аз вече купих обекти и се местя в Гърция
  • 4 Бацо шкафския

    22 0 Отговор
    Епа изборЕ Септември, че да редя аз служебен кабинет после 😂
  • 5 Държавна Сигурност, 5 Рпу

    22 1 Отговор
    Фашисти. Личният живот няма общо с творчеството.
  • 6 САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП

    4 26 Отговор
    САЧЕВА, СПРИ ИМ ПАРИТЕ, ДА ВИДЯТ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ.....

    Коментиран от #16, #41

  • 7 Беден

    20 1 Отговор
    А тези които не засягат тези мерки какво да правим!?
  • 8 Стойко

    31 1 Отговор
    Брутния външен дълг на България за октомври 2020 г.е 35 милиарда и 800 милиона лева -59,8% от БВП ! Преди 12 години по времето на Станишев бе 20% от БВП. И като се вземе предвид че за тези 12 години управление на ГЕРБ получихме стотици милиарди Европейско финансиране и еврофондове по програми! Както скоро написа експерта по конституционно право бившия народен представител адв.Емил Василев- "Само си представете при друго управление колко напред би била България сега и какви биха били вашите доходи и пенсии". А в замяна на това получихме 3 пъти по висок външен дълг, най ниските заплати в Европа, най високите цени в магазините , най високата смъртност в света от КОВИД-19 и от други болести , най огромната корупция и грабеж! Безспорно ГЕРБ е най зловещото зло в историята на страната!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    АЙДЕ ДЕ...САМО СЕ НАПИНЯТЕ.......КОЛКО ДА ВИ ЧАКАМЕ.....

    Коментиран от #48

  • 10 ТаУмВзе

    24 0 Отговор
    Ушатата наденица герберастка продължава да Краде! Гербестията приключва март или ние приключваме.

    Коментиран от #14

  • 11 Иван

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "Стойко":

    Напълно подкрепям фактите и ужасната истина в коментара ти. Но си в малка грешка. Външния дълг при Станишев спрямо БВП не бе 20 а няма и 14%

  • 12 САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП

    2 20 Отговор

    До коментар #8 от "Стойко":

    ВИДЕХМЕ ПРИ ОРЕШАРСКИ КАК НИ УПРАВЛЯВАХА...НЕ ИЗКАРА И ЕДНА ГОДИНА.....ГОРКИЯ...

    Коментиран от #18

  • 13 С цел

    21 0 Отговор
    грабене между свои , другарке ! Какъв туризъм , какви пет лева , ма ? При тази огромна криза , по - тежка се очаква дори и от периода след Втората световна война , крадла на крадците червени бизнеса ще "спасявала" ?!
  • 14 САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП

    3 17 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    ПО ПРИМЕРА НА ТЕХНОИМПЕКСА ЛИ......
  • 15 SH BG

    22 0 Отговор
    До септември 2021 година тези нагли тулупи трябва да са излежали поне по 5 месеца от 15-20 годишните си присъди...!!!

    Дааа...!!!
  • 16 Калинка лъжлива

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП":

    То щото тия огряха всичко та знае ли се.
  • 17 САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП

    2 12 Отговор
    КОЙ ПЛАЩАЛ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ ЩЕ ВЗИМА ПОМОЩИ...ДРУГИТЕ ГРИЗВАТ ДРЪВЦЕТО....

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БСП КОМУНОИДИТЕ.......ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ

    2 15 Отговор

    До коментар #18 от "Стойко":

    БОРИСОВ НЕ ВЗИМА ЗАЕМИ...ПАРЛАМЕНТА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ...ПИТАЙ ДРУГАРИТЕ ОТ ПГ НА БСП.....ТЕ КВО ПРАВЯТ ТАМ ТОГАВА.....ИЛИ ТИ ЖИВЕЕШ В ДРУГ СВЯТ
  • 20 Безобразие

    13 0 Отговор
    Докога ще раздава пари без да се допита до мнозинството? Кой ще ги връща тези? Целият народ!

    Коментиран от #23

  • 21 Оня с коня

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП":

    Колега , без съмнение си агент провокатор ! Аз съм истински от ГЕРБ , но с твоите коментари целта е ясна- да сееш още по огромна омраза към Партията за Европейско развитие на България. С провокативните си коментари за които получаваш само отрицателни оценки. Дори и аз тук единствения член на ГЕРБ не ти поставям положителна оценка! Така че да се знае- ти си платен провокатор с единствената цел да сриваш рейтинга и доверието в ГЕРБ. Същия пищещ с 3-4 имена с едрия шрифт.

    Коментиран от #24, #25, #30, #43

  • 22 Гьонсурат Сачева, всичко се отлага за

    13 1 Отговор
    Догодина, след Април няма да имаш аудитория и достъп до медии! Ще бъдеш В Сливенския женски затвор или още следствена!!!
  • 23 САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП

    4 11 Отговор

    До коментар #20 от "Безобразие":

    ВСИЧКО Е ОДОБРЕНО ОТ ПАРЛАМЕНТА...ИЛИ ВИЕ ДРУГАРИ ЖИВЕЕТЕ ОЩЕ В СОЦА....
  • 24 САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Оня с коня":

    ВЕРВАМ ТИ.......

    Коментиран от #39

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 не на 4 януари

    9 0 Отговор
    Удължете дистанционното обучение за малките деца поне да края януари, да се види как ще се развият нещата. Защото до момента поради абсолютно неадекватните действия на министъра, са налице починали над 50 учители, заразени стотици педагози, заразени членове на учителски семейства - хиляди, от които и много починали, оставили деца сираци. Учениците спокойно може да учат дистанционно или да отучват лятото. Ама пак министъра се съобразява не със здравето на хората, а с лигавщините на тези, които възприемат учителите като детски бавачки, които трява да им гледат децата, докато те се шляят по моловете. Вземете се в ръце, че уморихте населението, докато по медиите текат саморекламите колко сте кадърни.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МАФИОТ ГЕШЕВ

    8 0 Отговор
    НАЛИ РАЗБИРАТЕ, че това е убийство?
    Адвокат Мартин Апостолов.
    Един от свидетелите и обвиняемите, и посочените по делото КТБ.
    Убит от прокуратурата по заповед на Гешев и Пеевски. Брутално, умишлено убит, като прокуратурата го лишава от средства и възможност да се лекува и той умира от рак на белият дроб. Оставя три деца.
    Така убива мафията. Всеки може да е следващата мишена. Всеки може да бъде поръчан и убит. Всеки неудобен може да бъде ударен и опраскан.
    Това мракобесие може да бъде спряно само, като мафията бъде отстранена от властта.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Диоген

    11 0 Отговор
    Да се чуди човек преди пандемията все показваха постна пица,а сега развързаха чувала.Къде ли са отивали парите тогава?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Next

    13 0 Отговор
    На тия корумпирани гьонсурати трябва да им приложим същия геноцид но със ДДС, който упражняват те над нас.
  • 36 Мдааа

    10 0 Отговор
    Явно има още за крадене. Гробарската Шайка няма да сдаде лесно властта.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Нали

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП":

    Се пише от герберунгелско ренде !
  • 40 123

    8 0 Отговор
    Боко раздава пари все едно са негови. Някой ще получават пари наготово а други ще връщат на Боко заемите. Боко раздава пари за да си купи гласове. Всички мангycти ще гласуват за него щото раздава по 900 лева за гледане на две деца.
  • 41 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП":

    Ти си мислиш че някой получава нещо? Само за ресторанти и заведения ги е грижа. Другите духа ме супата от април месец.
  • 42 ПЕЕВСКИ И ГЕШЕВ - УБИЙЦИ

    2 0 Отговор
    НАЛИ РАЗБИРАТЕ, че това е убийство?
    Адвокат Мартин Апостолов.
    Един от свидетелите и обвиняемите, и посочените по делото КТБ.
    Убит от прокуратурата по заповед на Гешев и Пеевски. Брутално, умишлено убит, като прокуратурата го лишава от средства и възможност да се лекува и той умира от рак на белият дроб. Оставя три деца.
    Така убива мафията. Всеки може да е следващата мишена. Всеки може да бъде поръчан и убит. Всеки неудобен може да бъде ударен и опраскан.
    Това мракобесие може да бъде спряно само, като мафията бъде отстранена от властта.

    Коментиран от #53

  • 43 И какво сега?

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Оня с коня":

    Видяхме че Си големия член на Герб и какво постигна? Ти постиш ли като 70 процента от народа, или блажиш 80/40 от Сачева и компания? Нито си Голем член, нито ближиш. Пишеш свит в хола.
  • 44 Бойко шкафа

    3 0 Отговор
    Не си напрягате мозъчната активност сега ще ви турна ваксина и СЕПТЕМВРИ ПАК !! АЗ ИМАМ АНТИТЕЛА МЕНЕ НЕ МЕ ГЛЕДАЙТЕ !!
  • 45 Просветен илюминат

    3 0 Отговор
    След като няма бизнес и пари от него откъде ще вадят пари господата управляващи?
    От шкафчета и офшорни сметки ли?
  • 46 Активист на БСП

    7 1 Отговор
    Нов опит да се удължи ГЕРБерското РОБСТВО !!! Чичо Бойковата колиба !!!
  • 47 любо

    2 0 Отговор
    Според непроверен източник от КАТ приветстват програмата 60/40,като я тълкуват по следния начин:караш с 40 мили в час(около 60 км/ч) пишат го 60 мили/ч(около100 км/ч).Програмата ще се финансира от потърпевшите...
  • 48 Мими

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "САЧЕВА...СТРЕСА ЗА БСП":

    Неприятната жена, вече на амбразурата на ГЕРБ. Трябва да си заслужи депутатското място догодина.
  • 49 Всичко

    1 0 Отговор
    тоеа е за пред балъците-мерки няма реално никакви!!!
  • 50 Няма такава гавра

    4 1 Отговор
    Сами сте си виновни овчици, когато трябваше да излизате на площада си мълчахте, а сега на да ви е яко дупето.

    Бойко каза, че до октомври 2021 ще е силен вируса и сега обявиха мерки до края на септември 2021.

    Значи вече са готови с платени избори и подкрепа от ЕС в лицето на пари от Меркел!

    А сега да видим как ще оцелявате с по 290 лв. на месец самонаетите?!
  • 51 jdjd

    2 0 Отговор
    Мечтайте си избори и дим да ви няма тоя крадец да не се мисли за незаменим бог в затвора ще мухляса със всичките си протежета заедно
  • 52 Аз40

    1 0 Отговор
    Тая с още един мандат ще стане като онова нещо човекоядното Фидосова.
  • 53 12345

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "ПЕЕВСКИ И ГЕШЕВ - УБИЙЦИ":

    Кефи как си измисляте истории и сами си ги изживявате, докато живота ви отминава. Егати льохманите.
  • 54 На тошо овчара бодигарда

    2 0 Отговор
    Тези 24лв за които говори боко(бодигарда на тошо овчара) все още не са приведени най нагло лъже тоз човек остави за коледа и нова година хиляди хора без доходи долен лъжец и наглец си тиквааа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове