Last news in Fakti

6 Януари, 2021 10:42 3 046 27

Проф. Александрова обясни кога има най-голям шанс COVID-19 да те повтори

  • проф. радостина александрова

С коронавируса природата ни постави на място, казва вирусологът

Проф. Александрова обясни кога има най-голям шанс COVID-19 да те повтори - 1

Този вирус буквално ни шамароса. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред БНТ, уточнявайки, че с коронавируса природата ни е поставила на място.

На въпрос дали трябва да се ваксинират и прекарали COVID-19, тя посочи, че би следвало първо да се ваксинират тези, които не са се срещали с вируса, защото нямат никаква защита. И добави, че най-висок е рискът COVID-19 "да те повтори" в срок от 2-3 месеца след като си го прекарал, макар това да не е аксиома.

Що се отнася до това има ли профилактика срещу новия коронавирус, Александрова беше категорична, че в сериозната литература не е срещала доказателства за такова лекарство, което може да изпълни тази задача.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стойчо

    36 5 Отговор
    Такава пропаганда не е имало и през соца. Г-жо професор, ами ако ви потрети вируса?
  • 3 Световната банка лече че

    22 3 Отговор
    Цирка ше продължава до 2025г
  • 4 Другари и Другарки

    32 4 Отговор
    Долу ръцеуте от безпомощните старци по домовете! Ако ви трябват опитни мишки, ВАКСИНИРАЙТЕ ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ,ТУЛУПИ! Защо не ги ваксинирате тях бе?!
  • 5 Азззззззззз

    33 4 Отговор
    Ми щом повтаря за какво е ваксината? Поне се разберете какво да говорите.

    Коментиран от #10, #11

  • 6 ТаУмВзе

    21 3 Отговор
    Герберастката джаба се изрезва. Изтерясаха. Вирус, Уж ваксина.
  • 7 Тодор Живков е изградил България

    7 7 Отговор
    Мангърво се изправи с чест, достойнство и аргументи врещу мафията с център Банкя, лесбийк@т@ след първоначалните си присмивания на "епидемията", обърна дупето, наведе се и казва "Давай Бойко". Е това ли е мъж?
  • 8 Чалга и ваксини

    15 4 Отговор
    Ген.Мутафчийски е толкова мъж, колкото аз съм космонавт. На такъв тип военни съм имал възможността да се нагледам. По-скоро е п*а.
  • 9 Анонимен

    10 0 Отговор
    В " сериозната литература" има лекарства за превенция и се тестват даже НО ваксинаджиите задушават опитите за тяхното реализиране.Мога да посоча с линк научна статия или да напиша някой от химичните вещества които се тестват за превенция.

    Коментиран от #12

  • 10 Гост

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Азззззззззз":

    Ами прочети малко за имунен отговор след ваксинация! С хепатита как е анти тела да не би да не се губят обаче каква е реалцията след това ? Не е първият такъв вирус няма да е последния при който след преноледуване се губят анти тела за това е ваксината!
  • 11 Просто

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Азззззззззз":

    Ваксината е безопасна и ефективна, но действието и ще е кратко и от тук нататък тя ще бъде периодична всяка година или няколко пъти в годината. Няма да се ваксинират всички и вируса ще продължи да циркулира сред хората. Това е целта на кампаниите срещу “вредните” ваксини. Просто се прилага доброто старо разделяй и владей. Така ще е защото фармацевтичните компании, тяхното политическо лоби и собствениците им не биха изпуснали тази златна възможност всички правителства да се абонират за техните продукти завинаги и да получават сигурна и гарантирана печалба за години напред. Ако ваксините не са ефективни или имат странични ефекти тази цел няма да се постигне. Ще се продадат еднократно и край, а те не преследват еднократна продажба. Също така ако се ваксинират всички и вируса изчезне отново няма как да се печели дългосрочно.

    Коментиран от #14

  • 12 Ключовите думи са "се тестват"

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    В такъв смисъл твоето изказване и това на професорката не си противоречат. Тя казва, че не е прочела за доказателства за такова лекарство, а лекарство във фаза на тестване още не е доказано като ефикасно.

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    10 3 Отговор
    Хайде ново 20 от поредния "професор" - вируса "повталял" понякога след 2, 3 месеца!? И колко такива случая са известни у нас и по света, лельо? Кажи да знам да се пазя февруари, март, когато ми изтичат 3-те месеца от прекаран Ковид?
  • 14 онзи

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Просто":

    Ваксината не е минала трета фаза изпитания и производителя не поема отговорност. Тази ваксина може да доведе до смърта на милиарди хора.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Лелее

    7 0 Отговор
    ... како , като те гледам теб , май те е потретил ?
    Или е някаква мутация , или очите са ти се разширили от алчност ?
    Колко е хонорарът за ТВ изявите ?
    Да се не окаже че за 12 месеца ( една година ) ,можем 13 пъти да се “разболеем “???
  • 16 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ключовите думи са "се тестват"":

    То и за ваксините няма доказателство как,колко ще действат и страничните ефекти след време
  • 17 Просто

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "онзи":

    Това не е вярно. Трета фаза на изпитанията не е минала единствено руската ваксина все още. Другите ваксини са минали и трета фаза на изпитанията. Специално тази която се използва в момента в европейския съюз и у нас в трета фаза на изпитанията и са участвали 40 хиляди човека. Никоя световно известна компания не би рискувала с ваксина за която има каквито и да съмнения. Ако някой щеше да рискова това нямаше да са световно известни компании с име и огромен пазарен дял на много други продукти, а някои нови специално създадени компании които няма какво да загубят от пето върху соята репутация. Ако някои би рискувал нямаше да чака 9 месеца изпитания, а щеше да изкара продукта веднага на втория месещ от откриването на вируса.
  • 18 Просто

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "онзи":

    Колкото до поемането на отговорността от производителя.
    Компаниите са в силна позиция и искат да се отърват от всякакви съдебни преследвания, но това не значи че имат опасения за своите ваксини. Всеки които се ваксинира и му се влоши здравословното състояние може да почне да ги съди и те да трябва да доказват, че това няма връзка с тяхната ваксина. Ще има много случаи на хора които са починали след ваксинация няма как след като ваксиниращ огромно групи от хора сред тях да няма починали от инфаркт инсулт или нещо друго. С това съгласие се премахва възможността за неоснователни претенции нищо повече.Ако ваксината има странични ефекти компанията не би я пуснала защото тя ще загуби. Веднъж няма да реализира своите продажби сега, а много вероятно е тези ваксини да станат периодични като противно грипните и компаниите да се борят за продажби дългосрочно. Втори път ако ваксините имат сериозни странични ефекти това ще бъде петно върху името на производителя, а това се фирми които далече не произвеждат само тези ваксини. Най-малкото ако производителите имат съмнения биха направили някаква отделна дъщерна компания която да се занимава само с тази ваксина за да не пострадат.
    Това е просто застраховка срещу неоснователни претенции нищо повече.
  • 19 АНОНИМЕН

    5 1 Отговор
    Кaквoтo и дa cи пишeм тук зa вaкcинитe - и "кoрoннитe" вaкcини ca зa пaри, тъй кaктo ca прoтивoгрипнитe! C прoтивoгрипнитe нe ни зaрибихa дa ce вaкcинирaмe вcякa eceн-зимa мacoвo! Ceгa щe иcкaт дa имa ceгрeгaция нa бaзa "вaкcинирaн-нeвaкcинирaн" зa кoрoнaвируc, aмa мaй и кoрoнaвируca бил мутирaл кaтo грипнитe и мутaнтa oт рeгиoн Южнa Aфрикa нa Пфaйзeр вaкcинaтa мaй нe гo "хвaщaлa"- нямa прoблeм нoвa вaкcинa щe ви нaпрaвим! И ни нaмeрихa цaкaтa : cлeд кaтo нaрoдoнaceлeниeтo нe дaвa пaри зa грипни вaкcини - щe плaщaт държaвитe oт дaнъцитe нa нaрoдoнaceлeниeтo! Фaкт e и, чe кoрoнaвируcитe ca мнoгo нa брoй! Нe e caмo КOВИД!

    Коментиран от #22

  • 20 АНОНИМЕН

    2 1 Отговор
    Кaквoтo и дa cи пишeм тук зa вaкcинитe - и "кoрoннитe" вaкcини ca зa пaри, тъй кaктo ca прoтивoгрипнитe! C прoтивoгрипнитe нe ни зaрибихa дa ce вaкcинирaмe вcякa eceн-зимa мacoвo! Ceгa щe иcкaт дa имa ceгрeгaция нa бaзa "вaкcинирaн-нeвaкcинирaн" зa кoрoнaвируc, aмa мaй и кoрoнaвируca бил мутирaл кaтo грипнитe и мутaнтa oт рeгиoн Южнa Aфрикa нa Пфaйзeр вaкcинaтa мaй нe гo "хвaщaлa"- нямa прoблeм нoвa вaкcинa щe ви нaпрaвим! И ни нaмeрихa цaкaтa : cлeд кaтo нaрoдoнaceлeниeтo нe дaвa пaри зa грипни вaкcини - щe плaщaт държaвитe oт дaнъцитe нa нaрoдoнaceлeниeтo! Фaкт e и, чe кoрoнaвируcитe ca мнoгo нa брoй! Нe e caмo КOВИД!
  • 21 Аз40

    10 2 Отговор
    Тази като я гледам е най-вероятно професорка по нездравословно хранене. Иначе е експертка, ама от тези на килограм.
  • 22 Пари са да но

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "АНОНИМЕН":

    Безспорно ваксините са индустрия за много пари и съответно с много сериозно политическо лоби. Може и корона вируса да изкуствен и цялата епидемия да е с цел трупане на печалби чрез ваксини, но това не променя факта, че ваксините са едно от върховите постижения на съвременната медицина.Ваксините в световната история вече са спасили стотици милиони, а може даже и милиард човешки животи от много болести които преди са били нещо ужасяващо и сеещо смърт в невиждани мащаби. Някои заболявания вече са изличени напълно от земята именно поради използването на ваксини срещу тях. Наивно е да се отрича нещо само защото е очевидно, че от него някои печели страшно много пари. Ако се разсъждава така трябва да се отричат и абсолютно всички лекарства за всичко и никои да не се лекува с тях защото от тях същата тази индустрия печели страшно много
  • 23 затвор заББ

    6 2 Отговор
    ТАЯ ИМА СЪЩАТА ЗУРЛА КАТО БОЙКО БОРИСОВ. ЯКО ОХРАНЕНО ПРАСЕ.
  • 24 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    2 0 Отговор
    Надпревара ли има, какво!?
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор
    Аз ще ви кажа,ако ме повтори!Да внимава,женицата с ендокринните проблеми,нея да не я попърви,че лошо....Като гледам диабета тип Б-изписан на лицето и...Вместо да говори по тв и трябва ходене по 20км ,бавно в пресечена местност!Понеже само Котаракът ми сред бг-власт не бе професор,преди 3дни официално му връчих тази титла,като негов слуга и вече е ПРооо фесор по мишите науки,Дооктор-Роналдо 2-Късметлията...След някоя година ще му дам и титла Генерал на ....Вече и децата и котаракът ми знае,че Нещото ще мине през всеки Топлокръвен ,жив организъм...Само вие не искате да го поемете....
  • 26 В е л и к и я

    4 2 Отговор
    Тази женица като е гледам има афинитет към думата “повтори“ , тъй като прогнозирам че отдавна никой не я е “повторил“ ..
  • 27 незнайко

    3 0 Отговор
    Нея може да я повтори още утре, но дали ще се спаси не е ясно !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове