Last news in Fakti

26 Юли, 2022 11:12 2 330 47

Проф. Александрова: Възможно е да има нов още по-тежък вариант на COVID-19

  • covid-19-
  • проф. радостина александрова-
  • вариант-
  • коронавирус

Трябва да свикнем да живеем с този вирус, тъй като той няма да си тръгне скоро, или въобще няма да си тръгне

Проф. Александрова: Възможно е да има нов още по-тежък вариант на COVID-19 - 1

Никой не знае как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Възможно е да се появи вариант, който както да бяга от имунния отговор, така и да предизвиква клинична картина, която да е по-тежка от Омикрон. Ние трябва да бъдем готови основно с поставянето и актуализирането на ваксините, създаването на добра организация.

За мен най-важното е хората да бъдат добре информирани.

Трябва да свикнем да живеем с този вирус, тъй като той няма да си тръгне скоро, или въобще няма да си тръгне. Това каза за Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Напълно възможно е след BA.1, BA.2, BA.4, BA.5 да се появи вариант, който е доста по-различен от Омикрон. Но не означава, че трябва да бъде по-страшен от него. Омикрон усилва имунитета срещу другите варианти на SARS-CoV-2, но не и срещу самия себе си. Да седим и да мислим колко страшна ще бъде зимата - няма никакъв смисъл. Напълно възможно е тогава да се срещнем и с грип, и със SARS-CoV-2. Хората трябва да са готови да се ваксинират срещу грип, да си поставят бустерна доза", допълни Александрова.

"Втора бустерна доза би била много полезна и за хора от по-ниските възрастови групи. Младите също биха могли да си поставят. За актуализираните ваксини много се говори, очакваме ги. Големите компании, които са производители, казват, че ще бъдат налични есента. В момента обаче нямаме категорично доказателство, че те ще дадат по-добра защита в сравнение с тези, които разполагаме", заяви проф. Радостина Александрова.

"Виждаме, че това е вирус, който се изменя изключително активно, ще са нужни ваксини, които са насочени към по-консервативни участъци във вируса, така че да дават по-широк спектър на защита. Вече има немалко публикации, които показват, че подобни на SARS-CoV-2, се откриват в представители на животинския свят в различни точки на планетата. Това означава, че има вируси, които буквално чукат на вратата", добави проф. Александрова.

"Първият случай с внезапна загуба на слух след прекаран Ковид-19 беше описан още през октомври 2020 година - 45-годишен пациент във Великобритания. Той е загубил слуха на едното си ухо, след това с лечение го е възстановил до голяма степен. Между 7 и 15% от хората, които са били с Ковид-19, имат такива оплаквания, като внезапната загуба на слух може да настъпи от няколко дни до няколко месеца след диагнозата. Но това е едно от спешните състояния в медицината, тъй като се налага диагностициране веднага", коментира проф. Радостина Александрова.

Според нея загубата на слух може да има връзка и с деменцията.

"Епидемия вече има, защото са над 16 000 случая. А над 80% са в Европа - повече от 70 държави. Смъртните случаи са в Африка. До вчера това беше вирус, който беше ендемичен в определени райони в Африка, и дори там много рядко стигаше до човека. За разлика от едрата шарка, която засяга само човека, маймунската шарка засяга много животински видове. Няма данни дали ваксините дават резултати", каза още проф. Радостина Александрова.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    68 0 Отговор
    Възможно е , да имаш тежка мозъчна недостатъчност !!! Щом симптомите са видими , и за неспециалисти като мен !!!

    Коментиран от #41

  • 2 ТаУмВзе

    56 0 Отговор
    Джаба! Спрете да Кълнете бре. И без тва сюе един файтон Живи. Всички Живи и Здрави.
  • 3 хихихи

    68 1 Отговор
    Възможно е някой да изперка и да ви изколи посред бял ден...
  • 4 Наско

    77 0 Отговор
    Цялата дивотия с тестване, затваряне, червени, зелени зони, е безсмислена

    Коментиран от #5, #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Риши

    52 0 Отговор
    BА.5 и доказаният вече у нас ВА.4, протичат като банална вирусна инфекция.
  • 7 Джаба александрова

    61 1 Отговор
    Възможно е някои да нагрухаме още пачки покрай трета серия на новото нормално
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ало

    54 1 Отговор
    То си го има. Има и още поне 10 готови.
    Неправилно се изразява. Трябва да каже “скоро пускат в действие нов щам“
  • 12 Истински вирусолог

    55 0 Отговор
    Не Радке, не е възможно, но в главите на продажните псевдолекари, участници в сзо далаверата с факсините може и трябва. Позорно е! Как не те е срам ма?! Скъсай си дипломата и ниносвободимот присъствието си!
  • 13 Путин

    40 3 Отговор
    Ми не, не е възможно, понеже затворихме фирмената лаборатория в Урайна!
  • 14 Да бе

    34 0 Отговор
    Цитат: "Смъртните случаи са в Африка". Защо тези псевдоучени като тази всеки ден изопачават данни, само да ни убедят колко са важни американските антиковид препарати с неясен състав и действие? На сайта на Worldometer може да се види, че преди 2 дни в Африка с 1.5 милиарда население има 11 смъртни случая, а вчера - 17.
  • 15 Анонимен

    56 0 Отговор
    Спрете психическия терор над хората! Едни и същи наети лица пропагандират едно и също вече няколко пъти. Време е да се спре това и да се нормализира работата в здравеопазването. Заради т.нар. мерки си отиват хората. Някой не отива на лекар, когато е нужно, защото се страхува. На друг не му обръщат внимание, защото спазват някакъв протокол. После броят жертви!
  • 16 КИРЧО КОКОРЧО И БОКОВЦИТЕ

    45 1 Отговор
    СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВИРУСИ В МОМЕНТА , ТЕ СА ВИДНИ И ОТ КОСМОСА С ПРОСТО ОКО !
  • 17 Лъжкиня!

    35 0 Отговор
    Аман от шарлатани и лъжци!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КОВИД РОБСТВО и ВЕЛИКО ФАЛИРАНЕ/НУЛИРАНЕ

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наско":



    Не и когато РЕДУЦИРАШ и ПОРОБВАШ населението.






    😉
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Айдеее

    24 0 Отговор
    врачките са на ред.
  • 22 А бе

    24 0 Отговор
    тая тетка що и дават думата. Пфу !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 СПОРЕД НАС ПОТЪРПЕВШИТЕ , УПРАВЛЯВАЩИТЕ

    15 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА ЗА ПРЕСТЪПНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И БЕЗХАБЕРИЕ И ДА СЕ ПРИЕМЕ НЯКАКВА НОВА РАБОТЕЩА ЗДРАВНА СИСТЕМА ДОКАЗАНА В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ОТ ХОРА КОИТО ДА ОТГОВАРЯТ СЛЕД ТОВА ЗА ИЗБОРА , А НЕ ДА СЕ СКРИЯТ ЗАД ЗАКОНА НА ИВАН КОСТОВ ЗА КОЛЕКТИВНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ , ДЕЙСТВАЩ ЗА ВСИЧКО В МОМЕНТА ! И НЕКА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТОЗИ ЗАКОН ПО ГОРЕ !
  • 25 ЗАЩО НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА ЧЕ В УНГАРИЯ

    1 15 Отговор
    ВЕЧЕ СЛАГАТ НОВАТА ВАКСИНА , А ТУКА Е ГРОБНО МЪЛЧАНИЕ ПО ВЪПРОСА С ВНОСА !?

    Коментиран от #46

  • 26 Явно гледа на

    15 1 Отговор
    Кебабчета .Със сигурност не е на БОБ .
  • 27 егати

    19 1 Отговор
    Абе хора вземете някакъв сериозен инсектицид и го напръскайте това нещо.
  • 28 Лек полет

    24 0 Отговор
    Ще заведа дело за психически тормоз. Всичко, което твърди, започва с "възможно е". Това е психически тормоз и всяване на паника.
  • 29 Жмръц

    18 0 Отговор
    Дърт куку мицин,нищо по-тежко от теб не виждам тук и в ефира изобщо.Щом този фир0с няма да изчезне,следователно е изкуствен и пуснат умишлено,нъл тъй?Или ти по всичкология не си го учила?Няма Мунчев,няма те тебе,няма я буля Радка Аргирова,няма го Аспарухчо швайцерския,няма да има паника и фир0с,капиш?Има пи си ар,има фир0с,как да ти го кажа по друг начин?Омитайте се вече!
  • 30 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 0 Отговор
    Няма ли кой да ѝ запуши устата на тая скочибра?!
  • 31 Никой не знае

    15 1 Отговор
    "...как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2."?
    Напротив, по света много първокласни вирусолози, микробиолози, отлични лекари с огромен опит са си казали вече тежката дума.
    Например, проф. д-р. д-р. Хадитч - австриец, който има клиника и в Германия.(2022 März Epoch Times Interview Prof. Dr. Dr. Haditsch)
    Той още в началото на пандемията обиколи цял свят и се среща с такива авторитети, в областта на вирусологията, имунологията, микробиолози...
    Всичките му интервюта и разговори с тях ги има в ютюб.
    И наскоро излезе едно ново негово видео.
    Според него: Вирусът, макар и да е създаден лабораторно, е приел нормалния, природен път на еволюция, както на природните вируси. С преминаване през популацията той ставал все по-слаб. Може и да става при това по-заразен, но неговата сила и смъртността от него намалява.
    Това трябва да го знаят и другите медици по света и тези, които решват, како да се предприема в бъдеще.
  • 32 6947

    7 0 Отговор
    Няма как тази да е Радка Александрова. Ей, жената ще ви осъди, Радка Александрова е друга, Радка Аргирова е обозначението на това нещо от снимката >??
  • 33 Оги

    4 0 Отговор
    Ужас! Веднага отивам да шибна 3-4 инжекции!

    Коментиран от #34

  • 34 Имаше карикатура

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Оги":

    два плъха си говорят:
    Единия пита:
    Ти сложи ли си от ваксините?
    Ти луд ли си?
    Тестовете при хората още не са минали успешно.... :)
  • 35 Жани

    17 0 Отговор
    Ами мен вируса не ме притеснява, а малоумните ви смехотворни античовешки мерки, които вече дават резултати. Все повече болни хора от неадекватна и ненавременна медицинска помощ и лекуване по телефона, фалирали бизнеси и голяма безработица! Ходете се скрийте вече с вашите страшни прогнози!
  • 36 асдасд

    8 0 Отговор
    Само му вижте мазната грозна мутра на тва чудо....
    Маке ви и прсета. Пак плъзнахте... съвпадение ли е, че се случи точно когато пп паднаха?
  • 37 дадсдад

    2 0 Отговор
    Ти си жена, поне по документи.
    Това означава, че с теб няма да си говорим както с Витанката. Но все пак, и ти ще усетиш нещо.
  • 38 БАН

    10 0 Отговор
    Тая да отслабне спешно, че с тия мазни и безформени телеса е особено застрашена от смърт, след к19!
  • 39 Доктор

    9 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че това нещо има медицинско образование. Невороятни глупости, които само стресират хората. Нима не може да стане катастрофално земетресение? Предлагам от утре всички на палатка. Абсолютни боклуци, които трябва да бъдат съдени и осъдени!
  • 40 На тия професори по една Бустерна

    7 0 Отговор
    лопата в гърба!! На Катранжиев две, и да бъде провесен някъде да се проветрява!!
  • 41 12345

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Тази като малка е пострадала от някакъв страшен вирус и затова главата й се е видоизменила!!!!!
  • 42 Йовков

    6 0 Отговор
    ААА...! Чумата дошла!
    Пак ли ти ма.....?

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ПРИПОМНЯНЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Йовков":

    Масовата ипохондрия напредва с бързи крачки.... Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези МАНИПУЛАЦИИ, защото друго не могат да измислят, тъй като съвременната медицинската и фармацевтична мафия са СЛУГИ НА САТАНАТА...
  • 45 Доктор Менгеле

    3 0 Отговор
    Нов по тежък и дано да изтреби създателите му u подгласниците като вас!
    Доктор Менгеле би ви за видял за експеримента ако бе жив!
  • 46 Докато смъртта ни раздели

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ЗАЩО НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА ЧЕ В УНГАРИЯ":

    ЛАЙ... ТА. ЗА БЪЛГАРИЯ!
    Такава е политиката на слугинажа!
  • 47 не се правете на умрели лисици

    0 0 Отговор
    Гледам Джаба вече 4-та гушка е заформила!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове