Last news in Fakti

7 Януари, 2021 21:46 2 002 35

Христофор Караджов: Това трябва да е краят на тръмпизма

  • христофор караджов-
  • сащ-
  • тръмп

Срамното петно обаче остава, смята преподавателят в Калифорнийския университет

Христофор Караджов: Това трябва да е краят на тръмпизма - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че това е краят на тръмпизма, но не и краят на американската демокрация.

Това мнение изрази пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, след снощните размирици пред сградата на Конгреса във Вашингтон, които блокираха процедурата по валидиране на резултата от президентските избори през ноември.

Демонстранти нахлуха в Капитолия, след като преодоляха охраната на сградата, а конгресмените бяха евакуирани. Нито едно от възраженията срещу провеждането на президентския вот в определени щати, на които някои от републиканците разчитаха, а президентът Доналд Тръмп постоянно говори, нямат шанс да минат през американския Конгрес, но срамното петно остава, коментира Караджов, цитиран от Фрогнюз.

„Най-тъжното е, че имаме и жертва“. /б.р. - по-късно стана ясно, че жертвите са четири/

„Това е демокрацията, която обича да дава за пример своите постижения на другите държави. Как може да ги даваш за пример сега, когато в деня, в който изборите трябва да бъдат сертифицирани във върховния законодателен орган, имаш граждани с оръжие в Капитолия, в парламента?“

Силата на Тръмп е в това, че има около 75 милиона души, които го подкрепиха на тези избори, подчерта преподавателят. „75 милиона души са си 75 милиона души – това е второто най-голямо количество гласове, дадени за американски президент в историята. Това са реално хора, които са имали причини да подкрепят Тръмп.“

Тръмп до голяма степен е изоставен от много от републиканските си съюзници, защото действията му преминаха всякакви граници, смята Христофор Караджов. Според него много от републиканците са се стреснали, че с подобни действия се дава картбланш на демократите, ако загубят изборите след 4 години, и те да излязат по улиците.

„В какво се превръщат Съединените щати тогава? Това е един много опасен процес. За съжаление Републиканската партия до голяма степен се превърна в заложник на Тръмп през тези 4 години, точно защото той се харесва на немалък брой хора, успява да мобилизира подкрепа и политиците отговарят на стимули като електоралната подкрепа.

Те не могат да се „самоубиват“, когато излязат срещу голяма част от електората.“

Не само Джо Байдън беше потресен от тези събития. Бившият президент Джордж Буш излезе с много остра реч. Водещи републиканци излязоха със становища, допълни Христофор Караджов. В Сената до момента имаха превес републиканците, сега това се променя след балотажа в Джорджия, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А края

    25 3 Отговор
    На Бохковизма кога?

    Коментиран от #31

  • 2 Последния Софиянец

    38 5 Отговор
    Лилавите джендъри в САЩ взеха властта.Тежко ни и горко!

    Коментиран от #7

  • 3 Майна

    32 1 Отговор
    Я СЕ СКРИЙ, БЕЕ...ТОВА Е НАЧАЛОТО НА БОРБАТА...ЯЗЪК ЗА ТИТЛАТА ТИ..
  • 4 El chochone

    32 1 Отговор
    Това е "краят на тръмпизма" и началото на джендъризма хихи
  • 5 честен ционист

    1 27 Отговор
    Краят се не види. Още 13 дни ще гледаме филма Бай Дочно срешу всички, докато не дойдат братишките от Вагнер и не го изнесат за Рубльовка.
  • 6 Юсуффф

    37 1 Отговор
    Поредния джендърфил се обади.Отврат .
  • 7 Лилав

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Разбрахме,сега по спокойно
  • 8 Гост

    30 0 Отговор
    Не, това е началото за съжаление, другарю Караджов! И много добре знаеш за какво става на въпрос! Ама на всички пишмананализатори ви изнася да се правите на луди и да се правите, че няма двойни стандарти в политиката!
  • 9 Бай Ставри

    9 1 Отговор
    А края на нацовизма кога 😂
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    17 1 Отговор
    Поредният нереализиран тъпунгер,който не може да надскочи себе си,а гради бъдеще от мечти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АмериканскиХой

    13 2 Отговор
    72 милиона Бели Американски терористи гласуваха за Тръмп
    ....
    До днес - преди тия изказвания бяхме на крачка от Гражданската война ,
    След тия изказвания направихме решителна крачка напред
  • 14 Иван

    25 0 Отговор
    Значи в Беларус Веницуела Украйна може а в Америка неможе нали са демократични принципи на народа
  • 15 Въпроси със скорошни отговори

    21 0 Отговор
    ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА ПРОСТАТА ИСТИНА, ЧЕ КОНФЛИКТЪТ Е РАСОВ И ЕТНИЧЕСКИ? НИМА НИКОЙ НЕ ВИЖДА, ЧЕ СЛЕДВА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЛАГАТА? ЗАЩО НИКОЙ НЕ ВИЖДА МЪЛЧАНИЕТО НА ИНАЧЕ ХИПЕРАКТИВНИТЕ ЕВРЕИ? БОЖИЯТ ГНЯВ ЛИ СЕ ИЗСИПА ВЪРХУ "ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ"? И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО: ТОВА НЕ Е ЛИ НАЧАЛОТО НА ГЛОБАЛНАТА ЖЪЛТА ЕКСПАНЗИЯ - СКОКЪТ НА ДРАКОНА?
  • 16 Хахаха

    17 0 Отговор
    Тоя нашенски навлек и той мозък раздава..Америка - това е бай Дон,опонентите му са патладжани като теб.Не стига че го пуснали през слугинския вход,приютили го,и той се разлаял като прибрано уличарче! Бегом обратно тука,мотиката и картофите,както ни учи тиквеният ни демократ Боко! Аре на картофите,кво ще ядем по-нататък бе?!
  • 17 плевен

    24 1 Отговор
    Този е преподавател в Калифорния. Там уволниха професор за това, че не се съгласил да отложи изпит на чернокожи студенти. Така , че ще пее каквото трябва, и ще гони пръчката на четири крака.
    Факти са го чули по радиото, а аз го гледах по телевизията. Явно това е най удобният за Байдъновата пропаганда българин. Жалка картинка.
  • 18 АмериканскиХой

    19 1 Отговор
    Вчера , НИЕ Народът
    на тези Съединени Американски Щати показахме
    че
    ТЕ НЕ са Безсмъртни !
    .....
    Драскача на тая статия не е от ЕЛИТА , а от тия дето бършат дупетата на само-провъзгласилия се Елит :))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 новината

    11 0 Отговор
    новината е че мексико ще достроява стената на Тръмп.
    Защо ли
  • 21 АмериканскиХой

    0 0 Отговор
    Рапона и Джолан
    .... За кого Ъндъртейкър-а кове ковчези ???? :))
  • 22 гоше молим те

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    Гоше,
    отговори молим те на въпроса от 2013 г.
    КОЙ??????????
    Кой предложи пе.....и за шеф на Д..С
    9 г няма отговор

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Не позна

    4 0 Отговор
    ...това е краят на,рептилите!!!
  • 24 АмериканскиХой

    8 0 Отговор
    Кво изчука Социализма и Капитализма ????
    .....
    ЕЛИТАРИЗМА - Групички хора които се мислят че са богове и забравят че не са безсмъртни ....
  • 25 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "гоше молим те":

    Кво значение има сега, кво ти пука за 2013, ченгетата и агентите са си същите боклуци! Ква е разликата при Доган от 1993, 1999, 2013, 2020? Гледай напред и нагоре.
  • 26 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "гоше молим те":

    Я как ме изтриха бързо бързо
  • 27 Наркос

    13 0 Отговор
    И на "демократичните" протести имаше жертви даже много повече. Хората помнят и ще съпоставят. Сигурни ли сте , че това го е писал професор?
    Тръмп пак ще се кандидатира , очевидно и за него има избиратели готови да умрат...
  • 28 ...

    9 0 Отговор
    Тоя е от партията на дядо байдън. ще ме уморят от скука, тръмп беше по-забавен
  • 29 3,14К

    9 0 Отговор
    Този ""Хидрофор" Караджов много бързо обърна резбата.До вчера никой несмееше да се обади, та даже и Ленче-кремче взе пак поредния завой.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "А края":

    В едно интервю Вацата рече, че падне ли Тръмп, Боко е пътник.
  • 32 В.В.П.

    6 1 Отговор
    ЕЕЕХ,айде сега.!!!САЩ от месеци,има размирици,напрежение,бунтове,неподчинение,,и нямаше проблеми..Сега,симпатизанти на ТРОМП,решиха да изразят недоволство. И хоооп,, Гуям проблем !!.Украйна,трепаха хора,и Нюлънд, им носеше курабии,В Сирия критикуваха и бомбеха властта 8 Г.,поддържаха умерена опозиция и НЯМА ПРОБЛЕМ..Стрий се бе мишок!!!.САЩ И МАТ ДА ПЛАЩАТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО..НАЙ МАЛКОТО ,ЗАРАДИ ЧУВСТВОТО ЗА ПРЕВЪЗХОДСТВО НАД ДРУГИТЕ СЪЗДАНИЯ.
  • 33 Това е

    0 0 Отговор
    По-скоро началото !
  • 34 Писна ми от

    1 0 Отговор
    Нагаждачи и заднопроходни .Седи си в коневръза поне.Недей да ръсиш мозък,защото Ти си там- на коневръза,а Ние- тук! Но твойте извяления, се озвучават като Български! Ще усетиш на собствен гръб, разликата до 3-4 години максимум. С крайно отрицателен знак.Нищо ,че живееш със самочувствие за " Голямата работа".
  • 35 Професоре

    1 0 Отговор
    Не пропускай от погледа си,изявлението на новия ти кумир.Ще спазва стриктно квотния принцип.Да не ти се случи случка,някой ваксаджия,глеждосан,някой латино,или джендър, да се окаже с предимство пред теб.Защото ти си Господин Никой! Нищо че си Професор в университета на Калифорния.Но си чужд отвсякъде.Да не се наложи да грабнеш дисагите и се върнеш тук.Да ти гледам интервюто по ТВ,как си се завърнал,защото Родината те призовава да работиш за нея! На такива сме се нагледали и наслушали! Стегне го хомота, и изведнъж го обхване страшна носталгия и Родолюбие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове