ФАКТИ.БГ

20 януари 1942 г. Конференцията от Ванзее

На конференцията се обсъжда по принцип един основен въпрос: физическото унищожаване на европейското еврейство

Публикувана: 20 Януари, 2021 04:06
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2138
20 януари 1942 г. Конференцията от Ванзее
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.

На 20 януари 1942 г. в Берлин, нацистите провеждат конференция на тема окончателното решаване на еврейския въпрос. Тя е известна като Конференцията от Ванзее. На нея се приема документ, който дава насоки на практиката на масовото ликвидиране на евреи.

Шефът на обединяващата всички специални служби на Райха Имперска главна агенция за сигурност обергрупенфюрерът от СС Райнхард Хайдрих кани на „съвещание с последваща закуска“ 15 високопоставени чиновници от 6 министерства, от съдебните и партийни структури. Сред тях са и подчиненият на Хайдрих шеф на Гестапо Мюлер и личният помощник на Хайдрих по еврейските въпроси оберщурмбанфюрерът от СС Адолф Айхман.

На конференцията се обсъжда по принцип един основен въпрос: физическото унищожаване на европейското еврейство.

Дебатите се стенографират от познатия със своята съвестност и коректност Айхман. Съставеният по-късно от него протокол на конференцията е разпратен на участници и на други ангажирани служби в 30 екземпляра с най-висока степен на поверителност.

Няколко години след войната се е смятало, че всички копия на този протокол са унищожени. Едва през 1949 г. в забравен архив на един от участниците (иронията на историята се е погрижила неговото име да е Мартин Лутер…) е открито случайно копие № 16. Така на бял свят излиза един невероятен по своята бездънна жестокост документ, издържан езиково в безстрастния, комплексно структуриран стил на традиционната германска администрация.

Погрешно е впечатлението, че на Ванзейската конференция било взето самото решение за Холокоста. Унищожаването на евреите от завладените територии на Изток по това време (1942 г.) вече е в пълен ход. На срещата край езерото Ванзее се решава депортирането на всички граждани от еврейски произход в Европа в трудови и в лагери на смъртта.

Какво е трябвало да се случи с тях там е посочено в самото начало на документа. Целта е: „Окончателното решаване на еврейския въпрос“. Изтънчените елитни администратори от министерствата обсъждат с представителите на службите бройките по държави на подлежащите на „финално решаване“ човешки същества, изясняват детайлно кой влиза в дефиницията „евреин“, уточняват най-ефикасните пътища за транспортирането на изчислените 11 милиона евреи от цяла Европа.

В пригледни таблици са посочени точните цифри на обитаващите всяка от страните евреи, които трябва до един да бъдат депортирани в лагерите на Изток. В графата за България са посочени 48 000. Неутрална Швеция фигурира също в таблицата с 8 000 евреи.

Изтънко се обсъжда съдбата на т.н. „мелези от I степен“ – т.е. на децата от брак на еврейка с неевреин и обратно. Тези „мелези“ по принцип се приравняват „по всички въпроси свързани с окончателното решаване на еврейския въпрос с евреите“. Само по изключение и с одобрението на висши партийни и държавни инстанции „мелези от I степен с особени заслуги“ могат да бъдат освободени от депортацията и да останат на територията на Райха. Условието това да стане е, те да се подложат на „доброволна стерилизация“…

След края на националсоциалистическия режим някои от участниците в конференцията заявяват, че не знаели точно какво се крие зад формулировката "окончателно решение на еврейския въпрос". Което не отговаря на истината - всички държавни секретари изрично са били информирани за депортиранията и изтребленията, а представителите на СС пък са участвали непосредствено в престъпленията.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.2 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Д. Петров
1 Отговор
Глупости! Хитлер е преследвал, само банкери и лихвари! В армията, включително СС, е имало хиляди евреи, документирано!

Коментиран от #6, #7


Оценка:
-12 +23

Оракул
2 Отговор
По същото това време Македонците са говорили помежду си на Български а Луната е било безстопанствено небесно тяло.

Коментиран от #4, #11


Оценка:
-1 +34

ivan
3 Отговор
Хитлер е бил добър човек грижел се е за народа на Германия.
Меркел е предател германците ще я утрепат с камъни.

Коментиран от #5


Оценка:
-6 +31

Д. Петров
4 Отговор

До коментар #2 от "Оракул":


ГА ГА ГА! Рекли рушляците, и проговорили македонски!

Оценка:
-1 +10

БАЙ Х@Й‼
5 Отговор

До коментар #3 от "ivan":


На практика концерна Фолксваген и марката Hugo Bos са дело на Хитлер! Нещо за което в днешна германия не искат да се говори!

Оценка:
-1 +35

пройчо
6 Отговор

До коментар #1 от "Д. Петров":


"...Последните години от живота си Шиндлер прекарва в нищета, съществувайки благодарение на помощи от еврейски организации и подаръци от спасени от него хора [1] . Шиндлер умира през 1974 г. По негово желание е погребан в римокатолическото гробище в Йерусалим. Две години преди това на него е наименувана зала в
Еврейския университет в Йерусалим . Там се съхранява книга, в която са описани делата на Шиндлер, и списъкът с имената на хората, спасени от него..."

Коментиран от #9


Оценка:
-9 +8

БАЙ Х@Й‼
7 Отговор

До коментар #1 от "Д. Петров":


Ами то и тогава, и сега евреи миньори и селскостопански работници в Европа няма!

Коментиран от #8, #13


Оценка:
-2 +31

БАЙ Х@Й‼
8 Отговор

До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":


Виж във властта на много страни начело са все еврейски фамилии! Дори у нас след края на ВСВ министри на външните работи са основно еврейски чеда ! Който не вярва може лесно да провери

Оценка:
-1 +25

Д. Петров
9 Отговор

До коментар #6 от "пройчо":


Няма смисъл, да ти отговарям! Я си уточни годините, ракията и опитай друг ден!

Оценка:
-1 +8

10
Този коментар е премахнат от модератор.
Грогу
11 Отговор

До коментар #2 от "Оракул":


По онова време , да , но в най- скорошно , сегашно време , в
македонските учебниците по история ще пише , че Хитлер и СС са се борили за свободатаа на Македония с българскитте фашисти и са загинали в българските концлагери. Ако има някои подробности ,които не се връзват със световната история ..няма проблем ... скопските историци ще кажат ... Те така е.... и цяла Мкедония вече знае истината .

Оценка:
-1 +13

Гошо
12 Отговор
Пак почваме от средата! Що не пишете колко пъти фюрера е искал помощ от ингилизите и франсетата да се направи отделна еврейска държава? Как ония са се ослушвали, германците предлагат Мадагаскар или част от ЮАР? Просто са искали помощ да ги извозят, защо не са им помогнали!?

Оценка:
-5 +18

Моше
13 Отговор

До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":


Не имало няма и да има! "Евреите в Русия" от Солженицин показва колко трудолюбив народ са били!

Оценка:
-7 +2

Фен
14 Отговор
А сега в Европа на дневен ред е намирането на решение на Соросоидният въпрос. Ако не намерим начин, да се справим с НПО, медии и т.н. на Сорос, те ще се справят с нас!

Коментиран от #15, #16


Оценка:
-1 +14

Грогу
15 Отговор

До коментар #14 от "Фен":


Доккато белите хетеро амерканци не ги подгонят ,, сами няма да можемм. Първо те и ние заедно с тях .

Оценка:
-2 +9

Софиянец
16 Отговор

До коментар #14 от "Фен":


Е тук уцели в десятката, смятай че вече сме се справили с вас.

Коментиран от #19


Оценка:
-4 +1

ВАФФЕН СС
17 Отговор
ДНИ ПРЕДИ ДА УМРЕ ХИТЛЕР Е КАЗАЛ- ,,БОРИХ СЕ СРЕЩУ ЕВРЕЙСКАТА БАНКА " !

Оценка:
-4 +3

ХайлАдолф
18 Отговор
За пореден път четем изкривена болшевишка пропаганда , целяща промиването на мозъците, на "широките народни маси" ........

Оценка:
-1 +4

Перо
19 Отговор

До коментар #16 от "Софиянец":


Софиянец,от новите!

Оценка:
-1 +3

Торбалан
20 Отговор
Жалко, че не са успели! Светът щеше да е по- добро място за живот.

Оценка:
-3 +5

Антиболшевик
21 Отговор
Пълни глупости от платената еврейска пропаганда , от която на нормалните хора вече им се повръща . Истината е , че ако Адолф наистина се беше заел да разреши врейското въпросче , днес света щеше да бъде по-мирен , по-спокоен и по-щастлив .

Оценка:
-5 +5

Хиглер
22 Отговор
Евреите тогава в Германия са били като циганите днес в България престъпност мизерия зарази затова ликвидация

Оценка:
-6 +2

истината
23 Отговор
Светът щеше да е по-добър без евреи.За сега евреите са в сащ.Те управляват сащ.Другаде пристан не са намерили.Интересно,защо са против палестинците,които са евреи, но мюсюлмани?На този въпрос си отговорете,защото истината е една.Не може да се шикалкави вечно.Питайте евреите ,защо не признават Йисус Христос за Месия и защо го разпъват на кръст.Питайте сащ защо има секти, при тях и нямат вяра, вероизповедание и църкви/ако има църкви ,то те са строени през времето ,когато сащ са колония Франция, Испания, Холандия,Англия. За чест на България в сащ има !? православни църкви,където българите живеещи в сащ се черкуват.После робовладелство и евреи, владеещи всички отрасли на тази посредствена страна.

Оценка:
-3 +4

истината
24 Отговор
За чест на България в сащ има 12 български православни църкви,където българите живеещи в сащ се черкуват.

Оценка:
-0 +2

истината
25 Отговор
Цар Борис Трети спасява 53 000/това е истинския брой / евреи.За благодарност подлите комунисти-евреи и българските партийци/престъпниците Георги Димитров,масона Васил Коларов,Вълко Червенков/ извадиха тялото му от саркофага в Рилски Манастир и поругаха тялото на Царя.Ами ,това са евреите.Затова българинът не вярва на никой,още повече на еврие.

Оценка:
-2 +5

Евреин
26 Отговор
Факти.бг, май че толерираш езика на омразата!
Много злостни антиеврейски коментарии!
Пишат така,че ако се върне царство България, ще бъдат наново върнати жълтите значки и всички ограничения и..
имам чуство че чета хитлеристка преса.

Оценка:
-2 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Александър Барт
Бившият футболист на "Лудогорец" разказва за престоя си в Разград пред френското издание "So Foot":
В превод името означава "лудите от гората". Това е доста изненадващо, но не съм го избирал аз."

Още бисери
ТОП 5