Last news in Fakti

10 Март, 2024 03:12 1 646 29

10 март 1943 г. Царство България започва да депортира евреи към лагерите на смъртта на Третия райх

  • българия-
  • депортира-
  • евреи-
  • лагери на смъртта-
  • холокост

7144 евреи от Вардарска Македония

На 10 март 1943 г. започва депортиране на 7144 евреи от Вардарска Македония. На 12 март са депортирани 161 евреи от Пиротско през Лом за Виена, а на 13 март 1943 г. започва депортиране на евреите от София.

На 24 декември 1940 г. правителственото мнозинство в XXV ОНС гласува специален Закон за защита на нацията, чрез който се регламентира лишаването на българските евреи от граждански и политически права, отстраняването им от стопанския живот на страната и отчуждаването на имуществата им. След като България подписва тристранния пакт на 1 март 1941 г., тя е подложена на още по-голям натиск от страна на хитлеристка Германия. От началото на 1942 г. годното за физическа работа еврейско население е разпределено принудително в работни групи и изпращано на обекти, където се изисква упражняването на тежък физически труд. Пристъпва се и към непосредствени мерки за ликвидиране на българските евреи.

На 22 февруари 1943 г. е сключено специално споразумение между пълномощника на Гестапо Т. Данекер и комисаря по еврейските въпроси на България Ал. Белев за депортиране на 20 000 души в лагерите на смъртта. Междувременно в столицата и други градове на страната непрестанно се предприемат нападения и погроми над еврейски домове и цели махали от членове и съмишленици на Съюза на българските национални легиони, на Всебългарския съюз "Отец Паисий" и др.

От друга страна, против Закона за защита на нацията, както и срещу предприетите дискриминационни действия срещу българските евреи, надигат глас видни обществени и културни дейци като Я. Сакъзов, Д. Казасов, Л. Стоянов и др. В протестната акция се включват и видни представители на Българската православна църква – митрополитите Стефан Софийски и Кирил Пловдивски, както и цели обществени организации – Съюзът на адвокатите, Съюзът на лекарите, Съюзът на художниците и др.

При тази обстановка цар Борис III и тогавашното правителство на проф. Б. Филов не се решават да изпълнят постигнатата договореност с Берлин. Като "компромисен вариант" е възприето депортирането на евреи само от новоприсъединените земи в Беломорието и Тракия. През март 1943 г. под предлог за прехвърлянето им във вътрешността на България 11 836 души евреи са отведени до дунавските пристанища и от там отправени за концентрационните лагери. Разработва се и нов план за допълнително депортиране на още 8560 евреи. Неговата реализация не се осъществява поради острата протестна вълна, в която се включват и някои дотогавашни правителствени симпатизанти – Д. Пешев, подпредседател на Народното събрание, и др.

На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните - членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. Обявен е с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството". На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц

    33 13 Отговор
    Що лъжеш бе Венци ние сме спасили евреите затова Хитлер е отровил цар Борис не те ли е срам ?

    Коментиран от #3, #11, #21

  • 2 плюс минус

    24 5 Отговор
    Войните са безумие!
    Концлагерите са безумие!
    Защо се погубват хората?
    Господ- природата е дал един живот, защо хората се избиват?
    Вече хиляди години!
    От лъкове и стрели, до тежка техника и дронове!
    А утре?

    Коментиран от #9

  • 3 Венци

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тц тц":

    Така наредиха от посолствоТО

    Коментиран от #10

  • 4 Българин

    35 4 Отговор
    Жалко, че не депортирахме всички! Сега соломон паси и лорер никога нямаше да бъдат родени!

    Коментиран от #12

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    26 2 Отговор
    ДОСЕГА , 2 ЧАСА ПРАСКАХ В ДЕТРОЙТСКОТО КАФЕНЕ ЛАФ С МОЙ ПРИЯТЕЛ 75 ГОДИШЕН ЕВРЕИН КОМШИЯ.
    ... СПАСИХ МУ ЖИВОТА - ТРОПНАХ НА МАСАТА И ГО ЗАКАРАХ В БОЛНИЦАТА С ПРОБИВ НА ЯЗВА НА 3 ДНИ.
    РАЗПОРИХА ГО ЦЕЛИЯ, ДАДОХА МУ 48 ЧАСА ПЕРИОД В КОЙТО ДА СЕ РАЗБЕРЕ ДАЛИ ЩЕ ЖИВЕЕ ... СЛЕД 30 ДНИ ГО ПРИБРАХ В ДОМА МУ , ПАЗАРУВАХ МУ И МУ ХВЪРЛЯХ БОКЛУКА 1 ГОДИНА
    . . . И КОГАТО НАСКОРО МИ СЕ НАЛОЖИ ПО МНОГО СПЕШНОСТ ДА МУ ПОИСКАМ 3000 ДОЛАРА ЗА 2 МЕСЕЦА ..... ТОЙ МИ КАЗА
    "АЗ ИЗБЯГВАМ ДА ДАВАМ ПАРИ НА ЗАЕМ" А ИМА
    5 КЪЩИ ПОД НАЕМ В ДЕТРОЙЯ
    . ....
    ТАКА ЧЕ ЗА ЕВРЕИТЕ СИ ИМАМ ЕДНО НАУМ

    Коментиран от #16

  • 6 ЗОРО

    28 2 Отговор
    И какво направиха тия, дето са били спасени - отидоха в Палестина да убиват, прогонват и заграбват земя и така вече 75 години! 75 години исрелския фашизъм, под извинението за холокоста!
  • 7 бах Киро

    11 1 Отговор
    Жалко,че всички не заминаха на екскурзия към местата където труда щеше да ги освободи в небитието.
  • 8 Хммм

    12 4 Отговор
    Нали уж българите "спасили" евреите си??
  • 9 ВСИЧКИ СМЕ ОТ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    ПЪРВО Е БИЛ КАМЪКЪТ -----БРАТЯТА КАИН И АВЕЛ
  • 10 Руско кснче дрънка

    1 13 Отговор

    До коментар #3 от "Венци":

    Ами защото е процес. Нещо трябва да почне за ьа да е спряно. И да в съветското посолство нсреждат на коп ейките
  • 11 Танас

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тц тц":

    Борис от отровен от Британците, защото не се е съгласил в Бг да се отвори фронт срещу Вермахта. А евреите ни са спасени от Беинса Дуно.

    Коментиран от #13

  • 12 Тотко

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Паси и Лорер евреи ли са, или са някакви жидстващи (другородци), само защото е модерно да си евреин?
  • 13 Танас

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Танас":

    Борис е убит от Британците, най-вече, защото (доброволно) е сключил пакт с Хитлер (вместо да обяви неутралитет), защото Хитлер е имал респект не само към Кобургите, но и към историята на територията наречена България. Така е позволил на Вермахта да окупира Бг и да станем плацдарм за атаки срещу трети държави.

    Коментиран от #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    12 1 Отговор
    НЯМА БЪЛГАРСКИ € в р € и, ИМА $АМО АНТИ-БЪЛГАРСКИ!
    A D O L F БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРАВ!
  • 16 Търновец

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Националната Работническа Партия на Германия е основана в едно суперлуксозни имение в Австрия където Адолф Хитлер беше поканен след като двама добре облечени господа се запознаха с него в една евтина бирария. Адолф беше през ПСВ смел войник издигнал до ефрейтор и декориран с Железен Кръст но след войната той беше на непостоянна работа като бояджия спеше под мостовете и сестра му му даваше джобни - как такъв полуклошар намери куфарче пари да прави партия? Аз вече съм цитирал журналистическо разследване на лявоцентристкото The Guardian за сенатор Прескот Буш - Еврей и неговия бизнес с Фриц Тисен
  • 17 дядото

    6 0 Отговор
    последните 150 години от историята ни е низ от фатални грешки.благодарение на безумството на алчни и платени политици и лидери се тупат грешка след грешка.единственото валидно е че за което дърво сме се хванали,все е изсъхнало,както и ние,саите.
  • 18 незнайко

    4 1 Отговор
    Хем сме пратили през Дунав 11 836 души евреи към лагерите на смъртта, хем сме спасили 8560 евреи ! КЪДЕ Е ИСТИНАТА ?
  • 19 Гад Заяви

    4 1 Отговор
    И как ни благодарят тия негадяи, че някога нашите попове ги спасиха от разходка в Треблинка. Ами там едва ли щяха да ги печат в пещи. По-скоро щяха да ги спасят от реални военни действия, престой на завет, който днес тия моше-ници представят като холокост. Дерат от Германия стотици милиарди, а световното медийно пространство го заливат с фалшификации, че са ги тровили в газови камери. - Нищо подобно - доказани фалшификации. А конкретно България тия неблагодарници я унищожават. Само че слепците не го забелязват.
  • 20 Търновец

    3 0 Отговор
    Следвайки по памет статията в The Guardian - след ВСВ двама лагеристи от Аушвиц завеждат съдебен иск срещу сенатор Прескот Буш - по време на трудовия процес тяхното здраве е увредено - г-н Фриц Тисен използувал лагеристи за производството на стомана . В същност не само Лондонските банкери финансово спонсорираха Адолф Хитлер, според медии Американски фирми след 1930 инвестират в Германската индустрия и създават хиляди работни места. Американски технологии са използувани дори във военната индустрия на Германия - примерно един вид полеви гранати. Адолф Хитлер беше смел войник и имаше дар слово но Германия нямаше и 5% шанс да спечели ВСВ - Немците нямаха човешки и суровинни ресурси да се бият срещу 80% от света. Адолф беше мечтател.
  • 21 ДААА

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тц тц":

    И В УКРАЙНА ТАКА ВИКАТ ФАШИСТИТЕ ВСИЧКИ ФАШИСТИ КОИТО ЗАЩИТАВАТЕ ФАШИСТА БОРИС III СТЕ СЪЩИТЕ КАТО В УКРАЙНА .....
  • 22 12345

    4 2 Отговор
    И после нека ни обясняват, че не е имало фашизъм в БГ. Срещу точно този фашистки режим са се борили партизаните.

    Коментиран от #23

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "12345":

    Публикувано във факти.бг: "... лагерите на смърта..." Кaквa само бeзcмиcлицa е написаното, дa прaтиш хoрa в лaгeри зa дa ги избивaш, чe тo мoжe дa ги избиeш и бeз дa ги прaщaш в лaгeри и дa прaвиш рaзхoди пo трaнcпoрт, oхрaнa, прeхрaнa и т.н.
  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    М..йната му православието !!

    "Благодарски" поздрави от Трабанта........
  • 25 Дааа

    2 0 Отговор
    Много сте горди че сте спасили палачи
  • 26 бай Ставри

    2 0 Отговор
    Някои хора, включително и евреи се опитват да ни накарат да съжаляваме за тези, които сме спасили.

    Коментиран от #27

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "бай Ставри":

    Въпреки, че Народното Събрание на България определи комунизма като ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, то ЕВРЕЙСКИЯТ културен дом в София продължава и до ден днешен да носи името на КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТ "ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ" и дори организират паметни годишнини на "ГЕРОЯ" в салона на читалището.
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Танас":

    От смъртта на Н. В. Цар Борис ІІІ единствено изгода са имали "братушките"...за да се въвeдe престъпно наложения на БЪЛГАРИЯ съвеЦки модел. Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи чрез преврати дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.
  • 29 Болен здрав носи

    1 0 Отговор
    Подготвят ни, да ни кажат, че им дължим пари за убитите. Наричат се репарации. Ще има и на тях да плащаме. А храните, водата, токът и всичко у нас поскъпна и отива пак в техните ръце. Това е наказание, задето се бъркаме в чужди работи и все на някого помагаме и го спасяваме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове