Last news in Fakti

28 Януари, 2021 12:21 3 225 46

Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване трае „от ден до пладне“

  • колективен имунитет-
  • коронавирус-
  • любомира николаева-гломб

Характерното за коронавирусите е, че при тях не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период

Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване трае „от ден до пладне“ - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае „от ден до пладне“, защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса. Това обясни вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя коментира ефективността на ваксините. Подчерта, че са правени изследвания на широк кръг от хора с изключение на деца и бременни.

„Характерното за коронавирусите е, че при тях не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период“, обясни Гломб.

Вирусологът подчерта, че всеки има индивидуален имунитет.

Тя коментира и актуалната тема дали може да има ограничения за пътуването на хора без ваксина. Според вирусологът това е трудно изпълнимо. Тя посочи, че хора, които наскоро са боледували от COVID-19 няма как да са с ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    53 2 Отговор
    Нужни били 70% ваксинирани, за да преборим вируса. Докато ваксинирате дори 40% от българите, първите ваксинирани ще са им изтекли ваксините и трябва пак да почвате отначало. Кауза пердута, тутави баби.

    Коментиран от #37, #46

  • 2 Fate

    53 1 Отговор
    Поредната подигравка
  • 3 3839

    22 4 Отговор
    Значи приблизително от 6 часа сутринта до 12 на обяд. 6 часа.
    А ваксината на PHIZER е до 10 дни, така пише, проверете. Значи най-добре е първо да се разболеете, след това имате 6 часа, в 12 часа се ваксинирате, на 11 ден повтаряте, така се получава общо 20 дена и 6 часа.

    Коментиран от #6

  • 4 Лост

    38 2 Отговор
    НОЩ така ли казаха?Или е по модерен вариант на песента-В джобчето ми дрънкат....!

    Коментиран от #39

  • 5 Ахам

    72 3 Отговор
    Значи естественият групов имунитет не бил траен, защото се раждали деца. За доцентката процесът, при който децата стават възрастни, отнема „от ден до пладне“. Това е революционно откритие, което слага знак за равенство между човеците и мухите еднодневки.

    Интересно дали тази поръчкова специалистка е чувала нещо за имунитет, който се предава от майките на бебетата…

    Няма направени проучвания, но доцентката „знае“, че ваксините са безопасни за децата и бременните. Защото това е „логично“? Или просто е политически коректно…

    С което малоумната доцентка, без да се усети, всъщност доказва, че не естественият имунитет, а ваксиналният имунитет е „от ден до пладне“. Появата на нови щамове се случва МНОГО ПО-БЪРЗО от превръщането на детето в зрял човек.

    Уважаема Цветеслава Гълъбова, моля, бройте си пациентите, търсете избягалите и не им позволявайте да напускат управляваното от вас специализирано отделение, без да са стабилизирани.

    Коментиран от #26

  • 6 Лост

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "3839":

    Като диабетиците.
  • 7 АНОНИМЕН

    18 1 Отговор
    Противогрипните ваксини не се харчат! Ще се харчат за короната ама коя по-точно: китайската ли южноафриканската ли, бразилската ли....!
  • 8 Чичо Тони

    58 1 Отговор
    Така и немога да разбера защо след като си изкарал корона вируса и организма ти се е срещнал с цялата РНК на вируса - нямаш имунитет, а като си ваксиниран само с част от неговата РНК - имаш???

    Коментиран от #11, #12, #33

  • 9 Behemoth

    30 1 Отговор
    Накрая ще се окаже ,че ако не бяха открили вируса той щеше да мине и замине без никой да забележи а сега го бавим и накрая жертвите ще са много повече......това не е Ебола бе....а и Премиера вече щеше да е в затвора...и него го бавим завалията и се чуди де да оди като алтав...
  • 10 12345

    10 28 Отговор
    Сега е ред на Мангъров; при всички случаи ще е контра, така по принцип. Стой-та-гледай какви ще ги накаканижи. От много време го приема, че се е влял в хвърковатовата академична чета на пилота.
  • 11 3839

    8 11 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо Тони":

    Защото човекът е несъвършен по природа, а ваксината е Божия промисъл дадена свише.
  • 12 Behemoth

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо Тони":

    Това са тайните знания на избраните от НЕГО държавни служители...
  • 13 КОВИД20

    40 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса и затова естествения имунитет не е траен.
    От тук следва извода, че след ваксина е траен, зашото спират да се раждат нови хора.
    Връх на тъпотата!

    Коментиран от #24

  • 14 Гост

    27 1 Отговор
    Тази леля как разбра това? Като гледа тавана ли? Все още учените по света не са наясно колко време трае естествения имунитет и дали някога се "губи", както тя твърди! дори когато организма спре да произвежда антитела продължава да действа т.н. клетъчен имунитет, който е способен бързо да произведе антитела при ново инфектиране със същия вирус! При различните хора явно е строго индивидуално и всички, които сме се срещали с вируса трябва да си направим по-обстойни изследвания, за да знаем нужна ли е ваксинация, но нито НОЩ, нито тази ще ни го кажат, защото... нямат интерес от това да има хора, които няма да се боцнат!

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Въпрос

    26 0 Отговор
    Има ли риск с ваксинацията хората с нетрадиционна сексуална риентация да я объркат и да статнат с нормална секдуална ориетнация? Защитени ли са правата на тези хора, това е важно да се знае.
  • 17 Стадо

    3 18 Отговор
    То и Мaнгъра е от „пладне до ден” ама ще стане дyпетат с джoп!!!
  • 18 А бе

    9 0 Отговор
    Говоря, за имунитет след прекарано заболяване.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аз40🏴‍☠️

    15 0 Отговор
    Има няколко такива клакьори, които ги тиражират медиите та да стряскат бабичките в тъмното. Въздигнаха го за ново божество кора, направо култ. Поне им видяхме сеира, кой разбрал, разбрал, другите да млатят тутманици и ваксини до спукване ако искат. "Техен" си избор.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 еду

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    напълно съгласен ! ей заради такива "експерти", като госпожата сме номер 1 по конспиративни теории. народа, първо е необразован, после най-харесва да не мисли, а и за капак го облъчват с подобни тъпи анализи.. резултата е видим ..
  • 24 Кеша на Ковид

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "КОВИД20":

    Не, иска да ти каже, че постоянно трябва а си пляскаш ваксини.
    Абе, вони на грантове от всякъде...
  • 25 Мухаа,хаа!

    15 0 Отговор
    Знаете ли, колко са Професорите в България.Ще ви кажа: 2920 души.Ние сме страната с най високото ниво на образование във целия свят! Не е празна приказка,а статистика.Държава под 7 Милиона население, включително бебета,деца и старци има хабилитирани професори почти 3 хиляди души.Тоест на две хиляди души,има един професор. Това е огромно постижение на родната наука.Там разни мериканци,англета,руснаци,франсета ряпа да ядат.Виж ония- от "Поднебесната "нямат статистика за брой професори.Изостанала нация! Публикувани данни от ООН ,че към 2018 имат скромните 18 милиона инженери.Повече от ИТР във цял свят.Затова са много изостанали,чисти папуаси.
  • 26 Вакса-джийче

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ахам":

    Аз пък я видях да си купува уиски...това значи 0,00 пациенти ;)
  • 27 chi

    4 0 Отговор
    Да ама не, както казваше Петко Бочаров...
  • 28 Стоянов

    19 0 Отговор
    Изказването на тази Доцентка е толкова малоумно, че немога да го сравня с никоя простотия бълвана до сега за този вирус, от всевъзникнали капацитети. Тая шчупи тъпомера.
  • 29 Таз умница

    14 0 Отговор
    Може спокойно да си изхвърли дипломата, явно е тъпа и платена.
  • 30 Танко

    10 0 Отговор
    Тази измислена докторка беше поръчката на Ангелов и Бойко съчувствам и на майните който ще отнесе
    Доста глупава жена
  • 31 Цеци

    10 0 Отговор
    ТАЗИ ИЗБИ ТЪПОМЕРА
  • 32 бай Иван

    5 1 Отговор
    Aбe хoрa,cутринтa в интeрвю пo БНР C дoц.Мaнгърoв кoйтo e в инфeкциoзнa бoлницa кaзa,чe при 90лeглa зa кoвид бoлни ca зaeти caмo 7 лeглa.И другo интeрecнo,цигaни нямa в бoлницитe.КOЙ щe ce ceти зaщo.Зaщoтo нe им плaщaт нищo дa кaзвaт,чe ca бoлни oт кoвид19.
  • 33 Диверсия 007

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо Тони":

    Защото и след изкарана корона вирус инфекция и след ваксина - имунитет има от ден до пладне, за траен дума не може и да става ! Както и при грипа с различните си щамове, при слаба имунна система, може и 3-4 пъти годишно да те улепи грип...

    Коментиран от #42

  • 34 Ааа

    8 0 Отговор
    Е щом раждането на нови хора пречело на колективния имунитет, освен да го забраните(раждането де)и ще си решите проблема с въглеродния отпечатък ли беше...

    Коментиран от #35

  • 35 Диверсия 007

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ааа":

    Както в лафа "Кой раждал, раждал - кака се ожени"!!!
  • 36 Ааа

    7 0 Отговор
    Не,не "Кой раждал, раждал-кака се ваксинира"!!!
  • 37 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    Ще стане нещо подобно както след преболедуването. Раждат се нови хора, в случая на едните вече ще трябва реваксинация, докато на другите още няма да са им поставили и първата доза.Сато сложим и антиваксърите , колебаещи е пр.още дълго ще има отвори-затвори и т.н.Щото по тия географски ширини традиционно се раждат само гяволета..
  • 38 Няма как

    6 0 Отговор
    да повярвам на това! Снощи си поставих за цел да преброя рекламите в една рекламна пауза, и резултатът е... От 16 комерсиално, насочени реклами, 9 бяха за лекарства! Ужасно е в какво са ни превърнали!
  • 39 куку руку ку

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    Крайно време е тези слуги на дявола да се разкарат!
  • 40 Гост 82

    8 0 Отговор
    Спрете се бе "специалисти"!Как не ви е срам непрекъснато да лъжете хората!Никой на този свят не знае колко трае имунитета!Не ви ли омръзна да пишете непроверени неща?Когато минат три години ще стане известно какъв е и колкотрае имунитета.Същото важи и за куците ваксини.Просто престанете!
  • 41 Криеш името си страхливец

    6 1 Отговор
    Ако е война се съветваме от утвърден военен. Ако е вирусна пандемия питаме вирусолог. Добре, но сега сме в световна пандемична. война придизвикана от вирус! Кого да питаме? Най-добрият съветник е предизвикалият войната и "откривател" на този чудесен вирус смес от грип, СПИН и белодробна чума! Човекът е Бил и каза да сме готови и за други по-значими заболявания. Както има урагани, земетресения и катаклизми така щяло да ни създава и биологични заплахи! Вярвам му, повярвай МУ и ти друже!
  • 42 Чичо Тони

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Диверсия 007":

    Това е половин отговор - защо нямаш имунитет след прекаран корона вирус. Виси отговора на другата половина - защо имаш имунитет след ваксинация???
  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Идееееооо....ли сте,или ви Плащат ???
  • 44 бели престилки

    12 0 Отговор
    За пореден път се убеждавам,че престъпниците в бели престилки,са най опасни за нашето здраве.Ако преболедувалия вируса губи имунитета си,то и ваксинирания ще го загуби за същото време.Принципа на заразата и ваксината е един и същ.Създават се антитела,а след като антителата изчезнат остава паметта в клетките на имунната система.Ако и тази памет изчезне,ни трябва нова болест или нова ваксина.Ееее,няма как да плащам на престъпниците,разпространили вируса за да им купувам ваксината.Какви утрееепки само ни убеждават в неща в които няма и грам истина.И тази е лекарка и утре ще отиде някой да се лекува при нея.Вземи си изяж дипломата, защото на хората им писна от лакей на чужди интереси.Мангъров е на светлинни години напред от такива боооклуци като тази.
  • 45 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Абсолютна глупост, с ваксината се вкарва част от РНК на вируса а като си се срещал с вируса си се срещал с цялата му РНК.
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове