Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 20:23 2 655 22

ЦИК: Избралите да гласуват машинно няма да могат да гласуват с хартиена бюлетина

  • цик-
  • избори

За машинното гласуване се създава обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот

ЦИК: Избралите да гласуват машинно няма да могат да гласуват с хартиена бюлетина - 1
Снимка: БГНЕС

Гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Избирател, който е избрал да гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина. Това предвиждат приети от Централната избирателна комисия условия и ред за машинното гласуване при произвеждане на изборите за народни представители на 4 април 2021 година. Те са публикувани на сайта на ЦИК.

Машинно гласуване ще има във всички избирателни секции с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели при гласуване с подвижна избирателна кутия, секции в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

За машинното гласуване се създава обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот. В секциите, в които се произвежда машинно гласуване, избирателят, по свой избор, може да гласува или с хартиена бюлетина, или с бюлетина за машинно гласуване. Бюлетината се проектира по същия начин, както хартиената бюлетина, а ЦИК утвърждава нейния образец.

След произвеждане на гласуването се отпечатва от системата контролна разписка, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване. Избирателят не може да промени своят вот чрез повторно машинно гласуване. Резултатите от това гласуване по партии и коалиции кандидати не се обявяват до края на изборния ден и не се отчитат отделно от резултатите от гласуването с хартиени бюлетини в секцията.

Данните от гласуване с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират. СИК прибавя поотделно данните от машинното гласуване към данните от гласуването с хартиени бюлетини и се съставя секционен протокол.

ЦИК прие решение и за условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в избирателните секции извън страната. Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на ЕС, не може да надвишава 35 секции.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Протест срещу безобразията в България

    36 7 Отговор
    Каквото и да си мислите , каквото и да правите .. Истината е , че България умира ! Положението е страшно .. От София до Варна , селата представляват: тук там някоя друга здрава къща населена с Българи, от които повечето пенсионери, останалото е цигански катуни ! За 25 години над 2,5 млн, Българи са напуснали Държавата и продължават да я напускат, защото на никой не му се живее в условия на мизерия, беззаконие, и безплатен труд ! Когато пенсионерите изнемогват с малките си пенсии , които пари повече от половината ги дават за лекарства и сметки .. какво остава ? Истината е тежка, но трябва да се разбере .. ! Нямаме икономика, НЯМАМЕ армия, малкия и среден бизнес е почти УНИЩОЖЕН, образованието и здравеопазването са под всякаква критика, животновъдството почти УНИЩОЖЕНО.. икономиката ни се крепи на помощи и заеми от Евро съюза и 500 мафиотски фамилии си разпределят и контролират парите в България .. за останалите хора , всеки както може така да се спасява ! Всяка година стават хиляди убийства : Днес сме Милен, утре Теодор, бяхме и Вероника .. Обществото се крепи на футболни фенове , чалгари , рапъри и тежки ''биячи'' ! Българи сме само на 3 март и Йорданов ден .. после сме егоисти , със завист и ненавист в очите ! България е разпродадена на чужди фирми, които контролират пазара и изкарват милиарди за сметка на бедния Българин ! Крадат и изнасят златото ни, дървата, водата..! А някога бяхме Горди и Велики, сега сме нищо.. хора с тела , но без души, гледаме

    Коментиран от #5, #8, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Е що тъй

    1 5 Отговор
    Ся ааааа
  • 4 по изключение

    16 5 Отговор
    Аз ще гласувам за ГЕРБ , може ли да гласувам по трите способа , машинно , хартиено и със среден пръст.

    Коментиран от #6, #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината боли много..

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Протест срещу безобразията в България":

    Какво да очакваш от върхушката която ни управлява вече тридесет години?А сегашните са по върли и от разбойниците на Емин ага и Сенклеровите банди от убийци...Патриотите ни са върли българомразци,единият Татар,другият македонски войвода от влашко,другият от помашко...какво да очакваш от такива продажни ГЬОНСУРАТИ.За другите мутри,пъдари,псевдодемократи ,бспари дори вече не ми се и пише.Няма друго решение за България,освен всичко което е минало през управлението до сега,да бъде съдено от трибунал на народа и по етапен ред да си понесе отговорността пред Родината.И пълна конфискация на всичко от бандитите и техните близки....
  • 9 123

    8 0 Отговор
    Машината е пълна измама. Програмиста може да я настрои да отчита както си иска.
  • 10 оня с коня

    4 5 Отговор
    Пак се почна с нарушаване на Човешките права- Гласува чи Избирателът по стария начин с Хартиена бюлетина,но ИСКА ДА ОПИТА и Машинно гласуване!?Да,ама Не.И не вдяват Управляващите,че ако се разрешат и двата начина на гласуване,чувствително ще се вдигне ИЗБОРНАТА АКТИВНОСТ и Процентът дори ще надхвърли 100!
  • 11 Въртоглав

    7 1 Отговор
    Братята Римляни ще гласуват както винаги с пръчки.Налагат вертикално където свърши пръчлето там зачертват квадратчето.Прави снимка със смартфона за доказателство и прибира едни 100 лв.ДПС пък ги назначава на работа,да са им подръка и за местните.
  • 12 За тая пуста хартия манипулирана

    2 2 Отговор
    Колко дървета ще заминат за да си наредят изборите ⁉️ По-добре машината
  • 13 Без изключение

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "по изключение":

    Аз ще гласувам за Серго и Кури , както винаги ... С палец ..🤭🤭 пазади .

    Коментиран от #19

  • 14 машините

    2 4 Отговор
    няма да гласувам с машина.
    Няма да стане да угодя на маяма и юмрука, които тропайки с краче наложиха машините.
    БОЙКОТ НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ...........

    иначе съм за гласуване с електронен подпис или нещо подобно.
    Тук уловката е че може да дадеш подписа си на определени хора.

    въобще трябва да се копае в тази посока .
  • 15 северозапад орг

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Протест срещу безобразията в България":

    От София до Варна

    Мацо, иди в северозапада да разбереш какво е положението.
    Там няма и здравеопазване, след време ще го подкрепя с конкретни данни.
    От софи до варна имотите все още имат цена.
    В северозапада просто няма кой да купи.
    Няма млади хора

    Коментиран от #18

  • 16 пожарникар

    4 2 Отговор
    къде е мутрата бе, продава места в листата на гроб. негова м...а крадец
  • 17 JEFF

    3 0 Отговор
    А машини за гласуване има ли ? Всичко е лъжа и измама.
  • 18 Северозападнал

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "северозапад орг":

    Ти кого лъжеш бе ?
  • 19 пълна наслада

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Без изключение":

    А ще си го оближеш ли след това ?
  • 20 JEFF

    1 1 Отговор
    Няма да гласуваме и толкова.Така или иначе никой не иска гласове от българи в чужбина.
  • 21 Бай Курти

    1 1 Отговор
    Няма как зеления чорап или кака Кури да ми налагат машинно гласуване. Задължително с хартиена бюлетина и разбира се за ГЕРБ.
  • 22 ВЕДНАГА МУТРИ

    1 0 Отговор
    С БЮЛЕТИНАТА НА БОЙКО , НАПРАВО В КЕНЕФА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове