Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 15:06 2 025 18

София се е увеличила с 80 000 души за 10 години, почти всички останали области губят население

  • демография-
  • демографска криза-
  • население-
  • областни градове-
  • софия-
  • кърджали

Единствено Кърджали, паралелно със столицата, отчита прираст с 3500 души

София се е увеличила с 80 000 души за 10 години, почти всички останали области губят население - 1
Снимка: БГНЕС

София в рамките на десет години - между 2009 и 2019 г., е успяла да увеличи своето население с почти 80 000 души, съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България.

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си - Кърджали - с около 3500 човека, коментира Николов, като уточни, че и там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка.

Данните показват още, че Пловдив застава пред София като привлекателен център за миграция.

Бургас също е привлекателен за населението, но там и местните движения са от значение, като трябва да се отчита и влиянието на ръста на туристическия сектор през последните няколко години.

Съответно пък малките области са големите донори на население, като Сливен, който е загубил десет промила през 2019 г.

Близко до тези стойности са Смолян и Кюстендил. София област от една страна става все по-предпочитано място за живеене от хора, които работят в столицата, но пък и губи население - най-вероятно в полза на София, коментира експертът. Той уточни, че ако се разглежда в цялост - столицата и периферията, ще има нетен положителен ефект при населението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 1 Отговор
    Селото се оказа тъкмо във града!

    Коментиран от #2

  • 2 ЧистителяЕС

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Няма лошо, винаги така е било ... пък "града" се издържа именно от тези хора - купуват, учат се, презвъзпитават се ... да отнема време, но и се надявам да работят за благото на всикчки. За жалост има и много софиянци разочаровани от това в което се превърща София ... и заминаха по далечни държави да си търсят късмета. Центъра като резултат е пълен с къщи с много наследници, които ги няма и кой да се грижи за тях ... та чиста западна атмосфера.

    Коментиран от #8

  • 3 Къна

    2 0 Отговор
    Това е някакво виртуално изследване на някаква ГЕРБава калинка за да прибере някакви кинти.Афиф работа като всяка друга.
  • 4 По празниците най_точно си личи

    9 0 Отговор
    Колко е хубава София !!!!😀става въпрос за истинскaта СОФИЯ!😀Центъра и старата част на София!😀
  • 5 Да да

    5 0 Отговор
    Много мие чудно как са го разбрали след като 80% от придошлите не са си сменили адресната регистрация.Цифрата 80 000 и то за 20г ще им се строфи нищо в сравнение с това ако всеки ди смени адреса.
  • 6 Иван Грозни

    11 1 Отговор
    Логично. Видяха къде е килипира. Дори станаха членове на ГЕРБ и да получат научни звания. Пази боже от професори, доценти, политолози, социолози и т.н. Убеден съм, че сме на първо място в света по професори на глава от населението. Преливаме от умници, а държавата в тинята.
  • 7 гадно

    5 1 Отговор
    Хехе ще излезе, че населението в провинцията за 10 години е намаляло само с 80 000 истината е, че милиони българи си дирят късмета по чужбината.
  • 8 ТаУмВзе

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЧистителяЕС":

    Реалния ти адрес го пише на колета със сливенския кашкавал.
  • 9 Софиянец

    9 1 Отговор
    Най малко с 400-500 хиляди души се е увеличило, а и идват с по две трошки на на 15-20 години.
  • 10 Племето

    9 0 Отговор
    само ще се задуши.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПЕТКО

    5 0 Отговор
    За съжаление "СТОЛИЧАНИ" ще задушът малкото Софиянци. ГоУеми претенции, но без покритие. Мъкаааа!
  • 13 мнбв

    4 1 Отговор
    В провинцията всичко що е по- образовано или отракано бяга към Сф или чужбина. За да не се обезлюдят малките областни градове, изкуствено докараха хората от забутаните села и паланки. Хубави градове заприличаха на села- необразовани, елементарни, но за сметка на това свръх нагли и арогантни хора от селата сриват стандарт, микроклимат, атмосфера и пр. Докараха селския си манталитет.

    Коментиран от #14

  • 14 Шпек

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "мнбв":

    Евакуацията иманяколко етапа но последните да идеш в София ,да работиш на няколко места да събереш кинти.После с тия кинти се устройваш на Запад и си гледаш кефа.Може да се евакуирал и без пари в краен случай но е тегаво вече.Не може да си политически преследван от режима
  • 15 MGewehr

    4 1 Отговор
    Ми така е от га София е столица.... всеки който хване декиш в софето си довлачва родата там като свински черва! В Плодив може да се провежда "Пловдивския панаир" но най големите панаири стават в София, целогодишно!
  • 16 Цецко

    4 2 Отговор
    Незнам София-мофия ама бяхме 85та 9 милиончета последното преброяване 2011 7.3М, от тогава какво изнасяне беше..сега ако хванем 6М ще е добре, то добре ама минус 1.5 - 2М турци и роми и други абе си евало м@йката.
  • 17 Горски

    1 1 Отговор
    Поредното дакозателство, че имаме сериозен проблем с обезлюдяването на страната и то паради факта, че Борисов харчи държавните пари само за София. - Това са фактите!
    В нормалните държави столиците са ограничени от подобна глупост, като изришно е записано, че разходите за нея трябва да са точно толкова, колкото е необходимо за нейното функциониране. Причината за това е да не се получи именно това, което е в момента. - Котилото от паразити се увеличава заради егоизмът на чиновниците. Само, че в природата вакуум няма! - Когато обезлюдим териториите си, други народи ще ги заемат веднага. Така скоро това, ще е сериозен национален проблем с тежки последици за националната сигурност. За наше нещастие София, никога не е можела да мисли. Имам усещането, че там са събрани само индивиди подобни на премиера...
  • 18 Лекувам Наркозависимост

    2 0 Отговор
    Кой пък е умрял да ходи в тая кочинка София.....само тъпигьос би отишъл там
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове