10 Февруари, 2021 12:41 7 092 71

Проф. Николай Овчаров: Сърбите показаха рогата си

  • николай овчаров-
  • сърбия-
  • македонизъм-
  • северна македония

Десетилетия наред сърбите се опитваха да превърнат македонците в „прави сърби”, но претърпяха пълен крах

Проф. Николай Овчаров: Сърбите показаха рогата си - 1
Снимка: БГНЕС

Сърбите показаха рогата си, да не забравяме кой измисли македонизма. Това се посочва в позиция на проф. дин Николай Овчаров.

Увлечени в караниците с нашите братя, северните македонци, ние някак си забравихме на кого дължим всичко това. Сърбите обаче ни го напомниха тези дни. Някакъв професор по политически науки бил разправял как българите по време на Втората световна война били известни със своите зверства и честа практика била да изкормват бебетата от утробите на майките им. Същият Драган Симеунович ръководел Правителствена агенция за национална сигурност на Сърбия.

„Да не забравяме и българизацията – продължава професорът. - Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата”. За коя Сърбия, искам да попитам аз. За присвоените Западни български покрайнини или за Македония, която в съществувалото между 1918 и 1945 г. Кралство Югославия наричаха „Южна Сърбия”?

Всичко това ми напомни как се роди македонизмът. Десетилетия наред сърбите се опитваха да превърнат македонците в „прави сърби”, но претърпяха пълен крах. Тогава именно се роди идеята за македонизма. Или казано с простички думи – македонците няма да са сърби, ама няма и да са българи! Но за да се стигне дотам и до днешните препирни с кръвните ни братя край Вардар, беше необходим повече от век пропаганда. Ето един епизод, който разкрива много малка част от механизма, по който се подреди днешната сложна политическа ситуация.

...........................

При моята първа обиколка на Вардарска Македония през далечната 1989 г. посетих и църквата „Св. Спас” в Скопие. Храмът е прочут с факта, че в него се намират костите на великия български революционер Гоце Делчев, предадени безсрамно през 1946 г. от предателите-комунисти в София. Там аз открих преди години каменна надгробна плоча с текст на развален сръбски език. В него се разказва за смъртта на свещеника Константин Минович на 11 ноември 1905 г. Той бил убит от скопските българи, наречени в текста „бугараши”.
Откритият от мен надпис води към драматичните събития от последните десетилетия на ХІХ в. по време на национално-освободителната борба на българите в Македония.

Тогава сърбите засилват много своята пропаганда в тези земи, опитвайки се да ги сърбизират. Тези процеси са описани отлично от излязлата през 1898 г. книга на историка Васил Кънчов, в чиито изследвания се вижда активизацията на сръбската пропаганда във Вардарска Македония и практическото поставяне на основите на бъдещия македонизъм.
„От 1870 г. сръбската пропаганда намери съюзник в лицето на гръцкия скопския митрополит Паисий. Като виждаше Паисий, че гръцка партия не може да се образува в неговата епархия, понеже населението ненавижда всичко гръцко поради гръцките владици и понеже то не разбира гръцки език, нито може да се въведат тепърва гръцки училища, които никога не са съществували по ония места, то Паисий поиска да спекулира със сърбизма....

След Руско-турската война настъпва нов период. Оттогаз на мястото на отделни лица и общества излиза сръбското правителство да ръководи сръбската пропаганда в Македония. Изпърво сръбското правителство почна да провожда агитатори из Македония, които събираха ученици и ги пращаха в Сърбия, дето трябваше да се готвят от тях агитатори за бъдеще време; сетне в самата Сърбия се обърна голямо внимание на македонските работници, които дохождаха там да търсят поминък....

От това време сръбската агитация в Македония влезе в нова фаза. В бюджетите на Министерството на външните работи се отделиха големи суми за тая цел. Изпърво сръбската агитация се устреми към Скопие. Там още живееше митрополит Паисий, старият съюзник на сръбската агитация в неговата епархия.
На 30 август 1892 г. се отвори първото ново сръбско училище в тая област, и то в гр. Скопие. Митрополит Паисий беше умрял, на негово място бе дошъл нов гръцки владика, изцяло предан на сръбското дело. Той получаваше заплата от сръбското консулство и действуваше енергично за разпространяване на сърбизма в Скопие....

През 1895 г. пропагандата усили своите действия. Много учители тя държеше наготово в Скопие и щом се окажеше нейде нужда, изведнаж проваждаше по един, по двама, даже по трима за едно село. Църковни одежди, църковни книги се раздаваха навсякъде в най-голямо изобилие. Определи се плата на свещениците, които подпомагаха сръбската агитация, тъй също се даваха пари на селските кметове, които подкрепяха агитацията.

Върха на своя успех достигна сръбската пропаганда през 1896 г...При патриаршеския владика в Скопие се постави сърбин протосингел, който взе в ръцете си организацията на сръбското дело. Отвориха се сръбски училища в Кратово и в Кочани и още в много села. Обеща се на сърбите владика от сръбска народност. В град Скопие се докараха двама сръбски лекари, отвориха се четири сръбски хотели и се организира пропаганда с много агитатори...По пазарищата, по хановете, по селата — навсякъде обикаляха пропагандисти с големи обещания. Тогаз бяха наклеветени няколко български учители в бунтовнически замисли и отведени в най-тежък затвор в Куршумли хан. При съденето им излязоха свидетели сръбски агитатори с един от скопските сръбски учители начело...Отвори се още едно сръбско училище в Гази Ментеш махала.

Изглеждаше, че сръбската пропаганда е успяла да си създаде здрава основа в Скопие.
Обаче още в края на същата година изкуствено подигнатото дело тръгна бързо надире. Сръбската пропаганда бе изгонена най-първо от всичките скопски села, що са в Скопско поле и в полите на Водна и в долината на Маркова река...Едва 28 къщи, жители на град Скопие, се оказаха на сръбска страна. Това окуражи скопските българи, които откриха явни гонения срещу сръбските агитатори...”
Повратен момент в тези драматични събития е разгромът от турските власти на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Рухват надеждите за национално обединение на българите край Стара планина, Вардар и Бяло море. Това дава нов подем на масираната сръбска пропаганда, но вече и на преки военни действия в македонските области. Сръбски чети навлизат в областта и започват да тероризират населението.

Отговорът на Вътрешната македонска революционна организация не закъснява. Българските воеводи организират защита на селата и влизат в бой с четниците. Особено драстични са мерките срещу склонните към сътрудничество с врага местни жители. Запазени са писмата на революционерите до сърбеещите се села Тополчани (Велешко) и Црешнево (Поречие). Воеводата Павле Наумов строго ги порицава за измяната, а Стефан Костадинов от Хлерин направо заплашва съпротивляващите се селяни от Тополчани: „Ако не ме примите со арно, тогаш яз знам и поинаку да влегувам!”
Надписът от „Св. Спас” е живо и достоверно свидетелство за тези отношения. Съдбата на Константин Минович е много показателна. Според известните данни, той се е родил около 1868 година в Скопие, но се казвал Константин Минов и си бил чист българин. Учил в българско училище и сам учителствал в родния си град. Заради лошо поведение през 1893 г. обаче е уволнен и веднага е привлечен от сръбското консулство да преподава на децата в набързо сформираната сърбоманска община.

Друга е версията на сръбски автори като Миле Станич и Михайло Ристич. Според тях Минов сам напуска българското училище, тъй като смятал, че народът трябва да се върне към истинското си национално съзнание – сръбското. Така той става Минович и работи в голямото сърбоманско село Кучевище, намиращо се северно от Скопие. В 1899 г. е назначен за енорийски свещеник в църквата „Свети Спас“. Заради сърбоманската му дейност накрая ВМОРО издава смъртна присъда на Константин Минович. Надписът от „Св. Спас” показва, че тя е изпълнена успешно.

Впрочем аз самият изпитах последствията от тези далечни драматични събития. Докато копирах надписа, при мен дойде някакъв самозабравил се уредник и ми изтръгна найлона с псувни към целия български род. Естествено се бях подсигурил с копие и успях да пренеса ценния текст в България. Но днес, когато Заев разреши отново в Скопие да се учи сръбски език, няма как да не се сетя за сърбоманите, предшествениците на днешните македонисти.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имат рога,показват..

    42 20 Отговор
    А ние?

    Коментиран от #2, #44

  • 2 ТаУмВзе

    30 22 Отговор

    До коментар #1 от "Имат рога,показват..":

    Ние задни чаркове, както винаги.
  • 3 by the way

    42 6 Отговор
    а оти нашийо тиквун му подарява на Джукич картини?

    Коментиран от #17, #20

  • 4 улевооо бе Оффчи!

    13 71 Отговор
    Овчи,гледай там да пълниш на черепа колекциите,недей се отваря много че те знаем какъв мошенник си алчен!
  • 5 Бягай

    21 45 Отговор
    да копаеш кюлчета ! Що милиарди заминаха покрай разни ми ти разкопки - свят да ти се завие !
  • 6 Работят ни сърбите

    40 13 Отговор
    Щото сме матрял! Еех,бай Тошо,при теб не можеше да стане!

    Коментиран от #67

  • 7 Ицках

    53 12 Отговор
    Ех, професоре! Сърбия никога не би могла сама да насмогне в Македония. Ако не бяха Русия и Гърция с тях нищо от посоченото от вас нямаше да се случи през тези 100 - 120 години.

    Коментиран от #33

  • 8 Скорпи

    49 6 Отговор
    Трол до трола мила моя майнольо...няма угодия...ако се опъваме на сърби и македонци..защо се опъваме,ако си мълчим...защо мълчим...Ето това е лошият матриал...всеки народ си заслужава управниците,за съжаление.
  • 9 Това което казва Сръбския професор

    9 45 Отговор
    Ми го е казвал и пра дядо ми. Така че вярно е

    Коментиран от #28, #64

  • 10 Аргесор

    10 19 Отговор
    Моето мнение е, че единствения начин ГЕРБ да остане на власт е да нападнем Сърбия. Бойко ще реши в следващите 3-4 седмици, но това вече не се трае и трябва да ги нападнем, за да освободим Западните покрайнини. Те не са в НАТО, нали? Значи НАТО е с нас, а Русия се занимава с Навалний и върти търговия с ваксина сПУТНИК!

    Коментиран от #23

  • 11 Centurion

    9 25 Отговор
    А ти си иманяр и крадец!
  • 12 Дългият

    41 6 Отговор
    Давай Професоре,пиши в същият дух...пред фактите и Боговете мълчат,изключвам сърби и македонци..
  • 13 мнение

    39 10 Отговор
    Прекрасен пост. Поклон пред професора и всички милеещи за България и истината. Никакви отстъпки и милост за предателите и мошениците.
  • 14 Велик е нашия войник

    16 13 Отговор
    Раздавайте автоматите и до седмица сме в Белград!!!! Това се е видяло! По пет на нож!!

    Коментиран от #70

  • 15 наврбе

    34 6 Отговор
    "българи" защитаващи шумаджийските свине, са не просто не-българи, ами истински предатели. Същите като тези които пратиха костите на Гоце Делчев в Скопие. Ще дойде и ваш ред и ще си платите.
  • 16 сигурно

    17 25 Отговор
    Сърбите са курназ народ ,а не роби като българите !!! Ха познайте какво щеше да стане ако имаха тиква като нашата -щеше на площада да го изкормят !

    Коментиран от #27, #30

  • 17 мнение

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "by the way":

    Защото е предател и безродно мекере, интересуващ се само от себе си и копанята му да е пълна с помийка.
  • 18 Behemoth

    5 22 Отговор
    Ако историята се забрани като наука ще е най добре....не е нормално хора да се прехранват с това безсмислие....

    Коментиран от #26

  • 19 Истината е че

    20 6 Отговор
    Голяма глупост сътворихме с междусъюзническата война.
  • 20 Balkanski potok

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "by the way":

    Гордоста на бб
  • 21 1234

    22 1 Отговор
    Има една карта на Симеон, със Сърбия част от България и така почти до 1444
  • 22 КолевБосия

    25 8 Отговор
    Г-н Овчаров,
    Търсих контакти с вас във връзка с вашето интервю по ТВ и това, което е написано тук, но не успях да намеря такива.
    Що се отнася до политиката на Сърбия и сърбизирането на Македония би трябвало да се съобразите с имперската политика на Русия както преди създаването на СССР, така и след това. Достатъчно е да прочетете внимателно книгата на Сергей Татишчев "История российской дипломатии" издадено през 1890 г. в Санкт Петербург. Там е написано и за България, че не трябва да съществува. Една широка зоно от Черно море до Пазарджишко трябва да стане руска, а останалите части да се "дарят" на техните стратегически партньори Сърбия и Гърция. Трябва да се вземе предвид и създаването на т. нар. "Факултет по македонска филология в средата на трийсетте години в МГУ "Ломоносов". Ако ми се обадите, бихме могли да поговорим на тази тема.

    Коментиран от #24

  • 23 мнение

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аргесор":

    Никой няма да ни разреши. Става по съдебен път, тъй като тези земи са дадени на Югосславия, а тя вече не съществува. С вдигане на шум и оплаквания като права на хората, историческа справедливост, предварителна подготовка, чрез агитация и др. подобни има шансове. Позоваваш се на западната "цивилизационна схраведливост" и т. н. т. Но наЩе полЮтици не са за такова дело. На тях им дай "усвояване", интриги , измами и близане на задници. Когато ги хвърлиш в някоя домена пещ, все ще е късно. Наглите шумадийски свини виждат това и си позволяват да наглеят. Никой не зачита подлогите.
  • 24 Дълбоко учуден

    9 13 Отговор

    До коментар #22 от "КолевБосия":

    Божеее, колко болни мозъци населяват територията Беге ! А аз се чудя защо не върви държавата напред а се зарива в собствените сиИзпражнения !

    Коментиран от #40

  • 25 Българин

    15 7 Отговор
    Една малка подробност : Вследствие на тарикатщината на българските дипломати да слугуват на западните велики сили , Всичките ни съседи ни мразят . А дали македонците искат да са българи - слуги на турци и янки ? Хм ? Питайте ги !

    Коментиран от #65

  • 26 Сороспиянецо,

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Behemoth":

    народ без история е народ без бъдеще. За колко шекела се подлагаш?
  • 27 8888

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "сигурно":

    Техният президент не е по-различен от Тиквата!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ттт

    9 16 Отговор
    Не знам, какво са правили българските войски през ВСВ в Македония. Но един човек беше писал, че негов съселянин, който бил в окупационния корпус в Гърция се бил върнал с цяла торба с уши със златни обеци на тях. Нямал време да ги сваля от гъркините...

    Между другото точно на днескашната дата 10 февруари 1947 година България подписва Парижкото мирно споразумение с победителите във ВСВ. Тежките репарации, които България е задължена да изплати на Югославия и Гърция не са без нищо! (Тито ни опрощава дължимото на Югославия).

    Коментиран от #34, #49, #58

  • 30 Иво

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "сигурно":

    Глупост... Да не мислиш че техния не е тиква... Или си пишеш колко да е заспиш.. Сърбите се знаят от историята какви са корунас, особено през 1885г. Бягали ли са през глава да спасят жалкия си живот.
  • 31 Е хайде де

    7 16 Отговор
    Какво криво каза сърбина!??Сякаш ние историята не знаем, и че не сме на ясно ,че бехме по фашисти от немците!? Бяхме по комунисти от руснаците!Сега сме по крадливи и от бананова република!

    Коментиран от #38

  • 32 Наблюдател

    15 4 Отговор
    Приказките за Македония са за да не погледне българина себе си , да не гледа че умира , а северноатлантическите ни партньори ни разграбват трупа на България - вчера турците ни взеха Южен поток , днес янките ни искат АЕЦ Белене . А ние слушаме сладки приказки за Македония .
  • 33 ПРАВ СИ

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ицках":

    лошото е, че сега ВЪНШНО СПИ!!!! Освен руснаците и гърците, срещу нас се обръщат и САЩ и Германия, а Франция си я знаем, тя от времето на гробокопача на България до наши дни е просръбска и антибългарска! Но и ние (българския народ) не ставаме, ако бяха гърците да са спретнали много горещи протести пред немското , френското и американските посолства!!! Американците направо ги изтървахме и се обръщат срещу нас сега, а като се почне от карнегиевата комисия и се премине през позицията им по време на мирните преговори през първата свет война, която е против издевателствата на България, а и в най-новото време не използвахме момента за връщане на западните покрайнини или поне за по голяма автономност, специален статут и т.н. на българите и то когато бомбиха сърбите които избиваха албанци! И ето сърбите надигат глава, отново наглеят време е имаме ясна и твърда позиция и то пред големите в ЕС и САЩ че ако Сърбите пподължават да насаждат омраза срещу нас, да работят срещу българските интереси, да са проводник на руската имперска политика на балканите ще ги чака голямо наше вето! НО ТРЯБВА ДА СЪБУДИМ ВЪНШНО, меката им политика ни води до кривата круша! А Гърците трябва да разберат, че можем и ние да подливаме вода, като например хуубави отношения с Турция!!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 JEB

    16 2 Отговор
    сърбите цял свят ги видя колко струват..и да е ставало нещо 1942-3
    няма значение защото тяхното е филмирано на видео..най-добрият начин е да спрем да им обръщаме всякакво внимание на тях и на македонците и като изготвят тия работи които ние искаме да дойдат с тях да говорим..нито американците нито германците могат да ни направят нещо защото историческите факти са на наша страна
  • 36 ттт

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "глупости":

    Може би тогава са времената, когато поразени от огромните човешки жертви политиците са били най-честни и справедливи. Въз основа на твоя пост трябва да приемем, че Дуайт Айзенхауер, Де Гол, мисля, че Атли е бил премиер на Великобритания са долни лъжци и българомразци! Сталин да не го броим, но и той защитава териториалната цялост на България, Югославия е искала граница по Струма, Гърция по Марица (подкрепяни са силно от Великобритания и Франция), но с репарациите се съгласява лесно. Та си мисля, сигурно са му показали сериозни аргументи. А иначе, да Искъро е най-длибок, Витоша е най-висока, ама като го кажа ми се смеят.
  • 37 24 79р3

    3 10 Отговор
    Слава, Србско! Оле Оле!

    Коментиран от #46

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Tarnovetz

    2 5 Отговор
    Не само Сърбите да добавим ромите, Талмудистите, подлоги на Руски олигарси, и ги има не само в София; правил ли е “Дядото” изказвае за своя призход като неточно Български?
  • 40 Явно

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Дълбоко учуден":

    не си само " дълбоко учуден" , но дълбоко неук, незнаеш! Психичните отклонения са при теб, бъркаш дълбоко проруските си чувства (в което не виждам нищо лошо що се отнася до култура и близост на народите ни) със разума и фактите ! Руската империя никога не е работила в наш интерес!

    Коментиран от #45

  • 41 Asterix

    4 4 Отговор
    Всички сте тъпи тролове!
  • 42 Сърбите

    5 3 Отговор
    Показват рога редовно, даже за Косово отрязаха алцхаймера. Пък ние след изборите всичко ше признаем, щото тей рекал алцхаймера 😂🙈😂
  • 43 Бико

    5 9 Отговор
    А бе какво ги мислим тези сърби. Кранчето за газа сега е у нас. Като много знаят и насъскват македонците ще ги оставим една зима на студено и ще омекнат.Бойко е велик стратег.
  • 44 Цанков

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Имат рога,показват..":

    Ние показваме обикновено задните си части.
  • 45 Безкрайно учуден

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "Явно":

    Много съм си добре с психиката но еиж иди та се прегледай ти. Докато се ровиме назад в миналото никога няма да вървим напред. Светът е друг и историята си е история на книга, тя не може да даде тласък на една държава а може само да доведе до международни проблеми както се получи с македонците и сега ни мразят. Между другото защо ни мразят Сърби, Хървати, Македонци, Гърци, Турци ?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не мога да го кажа

    2 4 Отговор
    по добре от проф. Трендафил Митев .."Въпрос на национално достойнство е днешната власт в София да не допусне един политически пигмей и цивилизационен абсурд, какъвто е „македонизмът“, да се гордее в бъдеще с някаква своя трайна победа над България и българите." ....."Всяка подкрепа на неомакедонизма в днешния му вид по същество отрича необходимостта човечеството да се прекланя пред делата на Джордж Вашингтон в областта на държавното строителство. И се подтиква величаенето на Й.В.Сталин, Й.Б.Тито, Л. Колишевски и пр. - създателите на най-големия парадокс на цивилизованото общество през ХХ век. - „македонизмът“ и неговата държавност!
    И най-важното, с натиска върху България около спора й с Р С Македония ще се погребе делото на онези велики американци като Дж. Уошбърн, Ю. Скайлер, Дж. Макгахан, Ал. Сонинксен, У. Уйлсън, проф. У. Мънроу и плеяда други, които дадоха незаличим принос за възкръсването на българите в границите на свободна и демократична държава"

    Коментиран от #50

  • 48 Македон

    3 11 Отговор
    Македонците и Србите се братя по крв а блгарите братята да си трсат в азиа!

    Коментиран от #51, #53, #54, #69

  • 49 Tarnovetz

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "ттт":

    В Чикаго аз срещнах Българин от Егейска Тракия чиято майка е била насилствено омъжена за грък.
  • 50 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "Не мога да го кажа":

    Точнио казано! Македонизмът е най-голямият ПАРАДОКС в съвременната история.............

    Коментиран от #56

  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Македон":

    Михаил Аталиат - „История”
    ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
    "...българите са мирмидонците..."

    Зонара, речник
    Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

    Йоан Цецас, „Хилиади”
    "Пеонците са българи".

    Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
    "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
    „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

    карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България).
    Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-33 , наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

    Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

    Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

    Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

    Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»

    Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен
  • 52 анонимен

    5 8 Отговор
    Сръбския професор се изказа доста брутално и не се прави така но за съжаление има истина в неговите думи особено за окупацията през ВСВ и аз не вярвах но видях български а не сръбски архиви за масови разстрели палежи на села изнасилвания и мародерство над цивилно население в югоизточна Сърбия Нишко Лесковатско Вранско ще спомена две имена полковник Александър Апостолов от София и полковник Филип Тотоманов от село Д,Камарци може да се види какво са правили истината не може да се отрича краѝно време е със сърбите да затвориме тези историй и да живееме като добри съседи и да не позволяваме на разни патриотари от двете страни да разпалват омраза никои няма интерес от това

    Коментиран от #57

  • 53 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Македон":

    Само от ку-ац и тояга разбирате!
  • 54 Tarnovetz

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Македон":

    Моя свако е бил роден край Банско и беше Българин; сърбите извършиха геноцид, Ти си лъжец с Български паспорт
  • 55 Перо

    5 0 Отговор
    Добре,а къде беше българската държава през последните 100 г.? Няма ли виновни и упоменати “държавници”? Написаното е вярно,но защо се допусна. Главен виновник е дядото на Симеон-чо! Докато не се разбере истината от овцете в РСМ,вето до дупка!

    Коментиран от #62, #63

  • 56 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Парадокса е,че има национализъм/македонизъм/,без да има етническа нация!
  • 57 Перо

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "анонимен":

    Дрън,дрън! Окупационните БГ войски са имали само охранителни функции и са били разположени само до границата,в окупираните български земи.
  • 58 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "ттт":

    Друго не можа ли да измислиш соросистки троле?
  • 59 Е това е вече приказка!

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мечкадарина":

    Имаш + от мен
  • 60 Перо

    6 0 Отговор
    След умереното изказване на Заев за отношенията с БГ и историческите събития,шовиниста Ивица Дачич му наби обръчите и Заев се под-иска.От тогава стана сърбоман и разчита на сръбската дипломация и служби за натиск върху БГ от чужбина. Криви сметки!
  • 61 Колега

    4 6 Отговор
    Колега, не че обичам сърбите, ама те колко пъти са окупирали България, защото ние сме ги окупирали 2 пъти през Първата и Втората световна война /за Сърбия говоря, не за Македония/ и доста золуми сме извършили?

    Коментиран от #71

  • 62 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Перо":

    Перо, основен виновник е дъртия Кобург, заедно с шайката около него, но да не забравяме и синът му Борис 3 /нарочно 3, защото политиката му много прилича на Боко 3/, всичките с комплекси на мухльото- "Максимум мераци- минимум възможности"
  • 63 След като

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Перо":

    Местим столицата от Велико Търново в София. Във Българският парламент се настаняват много Българи емигрирали от Македонският край. И се почват мъките български. До като София е столица на България нищо добро не очаквайте.

    Коментиран от #66

  • 64 Кси

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Това което казва Сръбския професор":

    Може, и аз поназнайвам нещо, но те са били същите, такива са и днес, ами и ние можем да разкажем същото, да си видят масовите кланета и гробове преди няколко години, да не тръскат костите толкова назад, сърбите са репресирали български етнос, докато обратното никога не е било, БГ не получавала чужда земя с чужд етнос да го репресира, има ли репресирани сърби, гърци или други, а обратното вярно ли е ,ДА, с цялата му пълното , върхът е създаденият сърбомански македонизъм-новите еничари
  • 65 Кси

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Взаимно е мразенето, има една огромна разлика, никога, ама никога БГ не е заграбвала територия с чужд етнос, да го репресира, за разлика от долните сърби, гърци, не ми говори за мразещи съседи, ние трябва повече да ги мразиш и то ОСНОВАТЕЛНО
  • 66 Tarnovetz

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "След като":

    В Търново преди 800-900 години имало Търновска Книжовна школа – може би първия Български Университет; София е дълбоко ориенталски град – “Александър Фол” – институт по история към БАН – тъжно ми е. А Българи от/в Македония – са културно откъснати и забравени и им се въздействува от сърби и гърци
  • 67 Червени боклуци.

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Работят ни сърбите":

    Точно бай ти Тошо през цялото време им клякаше на сърбите.
  • 68 Червени боклуци.

    8 0 Отговор
    Сите сърбе на върбе.
  • 69 Кси

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Македон":

    Като са ти братя сърбите, да ви дадат жупани от сръбския санджак, защо не говорите сръбски, а го въвеждате като чужд език, защо вземате български царе и личности, а не сръбски, ааа македон смешник
  • 70 Кърсто

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Велик е нашия войник":

    Ти първ да одиш
  • 71 ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Колега":

    Знаеш ли, подобно нещо, сърбин не би написал в смисъл да плюе по собствената си държава и да оневинява другата. Истината е че сърбите постъпват много непочтено, може да се каже вероломно, когато ни нападат в гръб 1885 г. Окупират Западна Б-я до Сливница не са продължили до София просто защото не сме им позволили.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове