14 Февруари, 2021 10:21 6 728 71

Проф. Аргирова с мрачна прогноза: Иде нова пандемия след 7-8 години

  • проф. радка аргирова-
  • ваксини-
  • щам-
  • коронавирус

Трябваше да има една много сериозна промоция на ваксините, смята тя

Проф. Аргирова с мрачна прогноза: Иде нова пандемия след 7-8 години - 1
Снимка: БГНЕС

Абсолютно е време за равносметка, защото всички трябва оценят какво преживяхме тази година. Дадохме много жертви къде от коронавируса, къде от нашата здравна система. Това заяви проф. Радка Аргирова в сутрешния блок на БНТ.

„Искам да знам дали може да се направи нещо, че да се възстанови нормалният живот на хората. Липсва една промоция на ваксините. Трябваше да има една много сериозна промоция на ваксините“, смята тя.

„Това е вирус, който има строго точно ясна морфология. Вътре в щама е възможно да има няколко мутации.

Антителата, които действат върху този вариант, действат и върху оригиналния вирус. Най-вероятно ще има нови щамове.

Защото това е живота на всички RNK-вируси. Все още антителата, които се образуват успяват да неутрализират и тези варианти”, уточни тя.

„В момента, в който се натрупа определен брой мутации и варианти, е възможно да се появи нов щам. За да го обясня - както имаме HIV. Антителата на HIV 1 не неутрализират HIV 2. Засега няма нов щам. Засега всичко е SARS-COV-2”, обясни тя.

„Репродуктивното число е над 1, но не мога да кажа точно. Има повишаване на лицата, които са новооткрити с инфекцията.

Но това е обяснимо, защото при затварянето се намалиха, но след като се отвори, стана смесване на населението, което е възприемчиво, с това, което е прекарало вируса“, коментира още тя.

По думите ѝ трябва да има баланс между преболедували и ваксинирани хора, за да се ограничи пандемията.

„Аз мисля, че и двете взети заедно ще станат. Ако е действителен процентът на хората, които са ваксинирани. 75 000 е нищожен процент. Но какъв е процентът на хората, които са преболедували не се знае, защото много хора не са отишли да се изследват. Разболяват се много нови хора от а-симптомните“, посочи тя.

Проф. Аргирова бе категорична, че няма такава ваксина, която да е противопоказна за бременност. Що се отнася до твърденията, че медикаментът на АстраЗенека не трябва да се поставя на хора над 55 години, тя посочи, че миналата седмица е имало публикация в Lancet, където се посочва, че с ваксината може да се имунизират хора от 18 до 118 години.

„Общопрактикуващите лекари трябваше да са обучени и не бива да им се сърдим, защото те наистина знаят подробности за ваксината. Това трябва да се направи час по-скоро“, смята проф. Аргирова.

„АстраЗенека е подходяща за сърдечноболни и хора с диабет. Ако човек използва лекарства за разреждане на кръвта, той трябва да внимава за кръвоизлив при убождането. Но тези хора обикновено знаят това“, обясни тя.

Проф. Аргирова коментира и произхода на коронавируса.

„В научните статии се посочва, че „не е вероятно вирусът да е формиран в тази лаборатория (Ухан) или да е излязъл от там. Според мен има там още какво да се работи.

Виждаме приликите на прилепския вирус със Sars-cov-2, но не виждаме как от прилепа e преминал към броненосеца. Но смятам аз, че има и междинен гостоприемник. Ако се изясни кой още може да бъде той, ще станат ясни две неща - първо еволюцията на този вирус и второ с каква периодичност се появява – да знаем за колко време става тази промяна“, заяви още тя.

„Това няма да е последната епидемия, трябва да се знае. Тази епидемия ще бъде последвана от друга. Кога, не знам, може би след 7-8 години“, прогнозира тя.

„Ако вирусът живее в някоя гора и ние хората я изсечем, този вирус си променя хабитата и ще отиде да живее при хората, за да оцелее. Не може човекът да мисли, че той е единствен на света. Трябва да ги следим тези вируси, които са потенциално пандемични - кои са техните гостоприемници и т.н., но това изисква една голяма инвестиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Протест срещу безобразията в България

    87 17 Отговор
    Глупистииии
  • 2 Пука й

    73 5 Отговор
    Тая тема да я има след 7-8 години

    Коментиран от #52, #69

  • 3 CoV TV

    102 8 Отговор
    Иде глад и безработица - Боко 4 !
  • 4 Шекел

    73 5 Отговор
    Е то в един момент ще дойде и метеорит.Спрете международното движение и полетите те разнасят вирусите.Азиатците да пътуват по малко.
  • 5 Жоро

    103 11 Отговор
    Тая бабка плаши обедно.Довечера ще е някой дядка.
  • 6 Тъпи журналисти

    57 3 Отговор
    Ама много
  • 7 академик

    76 9 Отговор
    госпожата да не е професор по врачуване?
  • 8 Отворко

    67 2 Отговор
    Абе и ние ,в тоя форум,сме от философ нагоре,но определено,професорите в България са безброй.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СЕКТА

    58 3 Отговор
    ГОВОРИТЕЛКА НА САТАНИСТКАТА СЕКТА КОЯТО ЦЕЛИ ДА ИЗТРЕБИ С РНК НАРИЧАНА ВАКСИНА ХОРАТА НОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ИЗЕМВАНЕ НА ИЗКОННО ЧОВЕШКИ ПРАВА УНИЩОЖАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ДО 1 МИЛИОАРД ДО 2030 ВСИЧКО СИ ГО ИМА ПОБЛИКУВАНО И В САЙТА НА ООН ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ СЪС ПРИКАЗЧИЦИТЕ ЗА ЛЪЖАТА КОРОНА ВИ ИЗТРЕБВАТ ЧРЕЗ РНК ТОЧНО ТОЛКОВА СЕ ЖИВЕЕ С АВТОИМУНО ЗАБОЛЯВАНЕ ЗАТОВА ТАЗИ КУКУШИНКА ТВЪРДИ ЧЕ ЩЕ ИМА НОВА ПАНДЕМИЯ ЗАЩОТО ТОГАВА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИЗМИРАТ ГЛУПЦИТЕ НАБИЛИ СИ РНК КОЕТО СЕГА Е ПРЕДСТАВЯНО ЗА УЖ ВАКСИНА ВСИЧКО ПО ПЛАН.
  • 11 Али Ръза

    36 4 Отговор
    Всичките болести да те сполетят професорке. Как пък нещо хубаво не измислихте.
  • 12 Българин

    62 2 Отговор
    Тая баба вместо да кисне по цял ден в телевизиите да ходи да си лекува деменцията, а още по добре да си сложи една Астра Зенека и да не се мъчи повече
  • 13 Бил гей

    33 4 Отговор
    Аз казвам кога идва новата пандемия 😂😂😂😂
  • 14 Малееее

    55 3 Отговор
    Изказването на тази гОСПОЖА, граничи с Глупостта.
  • 15 Глупакова

    60 2 Отговор
    Тази жена е за затвора! Как може да плаши хората с такива изявления?

    Коментиран от #24

  • 16 555

    51 2 Отговор
    Значи тези, които са преболедували короната са виновни, че не са отишли да се изследват? Защо обаче да го правят, ако са имали симптоми на грип или настинка и за 7,10 дни са се оправили? Да пълнят джоба на лабораториите?
  • 17 Камиларя

    42 2 Отговор
    Баба, след 7-8 години, я камилата, я ти !
  • 18 фен на сидеров

    26 2 Отговор
    голем праз !
  • 19 Нострадамус

    48 1 Отговор
    И след новата пандемия, най-вероятно ще има и друга, още по-нова. Не се знае кога, ама със сигурност ще има.
  • 20 Гюро Михайлов

    42 2 Отговор
    Тези ялови професори от БАН , които взимат само заплати и нищо не са допринесли за науката, сега взеха да се правят на по големи от Нострадамус.

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    33 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гюро Михайлов":

    Въпросът е , защо им се дава думата в публичното пространство ?

    Коментиран от #25

  • 22 Отец Дионисий от протестите

    10 4 Отговор
    Ходя на сладкарница да ям тулумбички и пасти и пия само боза и сокчета.
  • 23 Fen

    33 2 Отговор
    Никоя държава не знае и не иска да узнае точната бройка на преболедувалите. Целта е друга и не включва точни данни от "напредналата медицина".
  • 24 Ами

    19 3 Отговор

    До коментар #15 от "Глупакова":

    то тогава тези от НОЩ трябваше да са изгнили в ЦСЗ.
  • 25 Ами

    24 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    вече телевизии много, а няма какво да се дава.

    Коментиран от #29

  • 26 РАДИО ЕЛТО

    22 2 Отговор
    поредните стресирания депресирания плашения на ХОРАТА
  • 27 Бай Хасан

    13 3 Отговор
    Гипсаджия Зидаро-мазач Арматурист,Замаскаджия Куфражчия всички станаха професоръ. Днешно време.
  • 28 от ле

    5 2 Отговор
    ...не го ду....
  • 29 РАДИО ЕЛТО

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ами":

    то и телевизиите ще фалират от негативизъм а в ефира рекламодателите не са будали да наливат пари в губещото
    а и някой щатски тв почнаха да дават ниско бюджетни филми на ужасите да доразболеят ХОРАТА печелят
    бялата мафия и бялата фармация
  • 30 Верно ли

    21 1 Отговор
    Хайде бе, батко Гейтс казА, че ще е след 2-3. Я хванете се разберете накрая :))) По-рано не е имало грипни пикове изобщо, сега открихте топлата вода! Мръсни паникотворци!
  • 31 Христо Иванов

    7 5 Отговор
    ❗️Борисов сключи коалиция с пандемията от COVID-19, създаде хаос и несигурност с една цел – да осигури ниска активност на тези избори. Отвращението, отчаянието и страхът са трите кита, на които се крепи управлението на ГЕРБ.

    ⚠️В следващия парламент ще покажем как трябва да изглежда лицето на българската демокрация. Ще наложим дневен ред на модернизацията и на промяната. Показваме тази амбиция всеки ден, защото България може и трябва да бъде амбициозна страна.

    ✅Идват избори. Вие избирате пътя на България.

    👉Чуйте още от интервюто ми за Actualno.com.

    Коментиран от #54

  • 32 Верно ли

    13 1 Отговор
    И как баламосват с А-симптомните заради лъжливите РНК тестове. Ако човек не е бил симптоматичен, значи не е бил болен. Па сега го били "повтаряли".
  • 33 Матей

    20 2 Отговор
    Вирусологичния бизнес стана най-печалившия,всичко друго се пренебрегва и потъпква,реална икономика,производство,услуги,защо са нужни толкова усилия?Достатъчно е да се нагнети напрежението,уж върлува страховита епидемия и река от парички потича в джобовете на новите шамани.СЗО се оказа проводник на тия гешефтарски настроения,а също и плановете за световен диктат на една малка групичка трилионери,радетели за нов извратен световен ред.
  • 34 АНОНИМЕН

    24 2 Отговор
    НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:
    НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!
    Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами!Като видите на който и да е ТВ канал предаване, новина изобщо каквото и да е с "Корона" - сменяйте : гледаемостта и съответно рейтинга им пада! Така ще ги шкартират и от телевизиите заради рекламите естествено!
    Много артисти на държавна хранилка/знайни и незнайни/ се появиха и замениха тези от театрите!
  • 35 Гоуст

    14 1 Отговор
    Няма ли адвокати да ги съдят такива псевдо професори за всяване на страх без грам покритие?
  • 36 Охххх

    14 1 Отговор
    Проф. Аргирова, нали с това не искате да ни кажете, че трябва още 7-8 години да стоим затворени???? Щото ако е така, да си окачваме въжето още сега. Аман от прогнозисти и професори, които са учили едно и също, обаче са на двата полюса в мнението си!

    Коментиран от #37

  • 37 АНОНИМЕН

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Охххх":

    В ДНЕС има/ше ЗЛАТЕНА! От март 2020 е с два дюшека в мазето до бидона с киселото зеле и противогаз и памперс за по-сигурно! И не се явява да поства от месеци! Сигурно са и паднали батериите на таблета и айфона и няма контакт наблизо!
  • 38 киро

    11 1 Отговор
    Новата врачка,заместваща баба ни Ванга!
  • 39 А ди дей

    1 1 Отговор
    У дате дере кожата му кар
  • 40 Герберска

    5 1 Отговор
    капутка
  • 41 5sd5sd85

    24 1 Отговор
    " Трябваше да има една много сериозна промоция на ваксините“, смята тя."
    Та така било значи? Промоция, а? Е гиди Белене и Скравена, де гиди уранови рудници, де!
    Как до преди година, само Гейтс проркуваше задаващата се пандемия и никой друг не мислеше за това? Какво се промени за една година? Кой и защо го промени? Как го промени?
    Нима китайците от вчера ядат прилепи? Нима тоя вирус го има от вчера?
    Неее, консипрациите вече не са конспирации, а някой хора като ония от световният икономически форум, дори вече открито говорят за поробване и унищожение на човечеството.
    А човечесвото спи блаженно пред телевизорите, чете фейсбука и слага маска върху маска. Реди се на опашки за ваксинация и чака нежни грижи от касапите.

    Коментиран от #61

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Стефан

    11 1 Отговор
    Браво Радке, само ти не беше се обадила за тия вълни, сега и в години напред, скоро гледах един сеизмолог който казваше че в Истанбул ще стане опустошително земетресение, на въпроса кога , той отговори може и догодина, след 10 или след 100 години, а се питам ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПАНИКЬОСВАТ хората с такива прогнози, но явно ЕГОТО им е голямо или работят за сатаната, тоест фармацетичните компании.
  • 44 К 1929

    14 0 Отговор
    КОЛКО МУ Е НА ГОЛЕМИТЕ ФАРМА КОМПАНИИ ДА НАПАЗУРУВАТ НЕКОЛЦИНА ГЛАДНИ ПРОФЕСОРИ.
  • 45 Гошо

    9 0 Отговор
    Казал й го е математик, нЕма начин.
  • 46 Котарак

    16 0 Отговор
    Мангъров даде точното определение - "медицински фашизъм". Явно и тоя бабиер слугува на тиквата.
  • 47 Баба Радка

    7 0 Отговор
    Баба Радка е надява и тя да има нова вЪлна, ма нема. Проскуба се и това е. Годинки, кво да правиш.
  • 48 Sss

    16 0 Отговор
    Ало професорче, не ми цитирай какво пишело в западната преса! Кажи ти лично работила ли си по изследване и изолиране на вируса??? Участвала ли си в изпитването на някоя от ваксините, че така пламенто ги защитаваш?? Или дрънкаш като папагал заучени фрази...
  • 49 РАДИО ЕЛТО

    11 0 Отговор
    Поредното бабе за затвора
  • 50 Дълбоко виждащ

    5 0 Отговор
    Седем-осем години.....Това е огромен период време......за някой.......
  • 51 Не се ваксинирайте!

    7 0 Отговор
    Не се ваксинирайте !! Гледайте филма с участието на Уил Смит "Аз съм легенда"!
  • 52 А дано

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пука й":

    Ама нада ли. Такива сигурно и горе не ги искат.2265
  • 53 БАЦЕ

    3 0 Отговор
    Да бе, то и аз си крада от 7-8 години, ама сега ми снимаха чекменджето и къщата в Барселона.
  • 54 BAMBAM

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Христо Иванов":

    МЛЪКНИ , БЕ , ...........МЪЗГЪ !!!
  • 55 Пловдив

    6 0 Отговор
    Писна ми, от разни олигофрени(независимо, че имат титли), да се упражняват в плямпането на глупости. Целта е, да държат в страх и подчинение, лабилните психически човеци.
  • 56 Васил

    5 0 Отговор
    Щом го казва български учен вера немайте
  • 57 яшуа

    3 0 Отговор
    споко госпожо ,ти няма да я видиш ..и много други ,които вярват в това
  • 58 проф Аргирова--Спиновъдката!! Да и се

    5 0 Отговор
    Забрани на тази да пише и изказва в Публичното пространство!! Помнимее какъв "Капацитет" беше по времето на Спин ОПСИХЯСВАНЕТО!! Сега Пуска след 7-8 год нови вироси и подобни дивотии! Това го знаят, други хора, не тя, не тука!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Християн Кирчев

    8 0 Отговор
    Я... стига сте психясвали хората доктори професори и т.н. Писнами да гледам и слушам по националните телевизии и радия за тази пандемия... има я, да... но не е необходимо да се насажда изкуствено страх че непремено се умира от този ковид 19 и мутациите му...
  • 61 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "5sd5sd85":

    Божеее! Един да им го натресе точно както си е!
    Фaкт e, чe ce cпрeтнa хубaвичкa cвeтoвнa кризa! Щe рaзбeрeм пo нaтaтък мoжe би зaщo!?Тoвa, чe вируca прecкoчил нa хoрaтa oт прилeп, пaнгoлин, змия... дeтo китaйцитe cи ги ядaт oт 1000 гoдини и нe e прecкoчил, тa чaк в днeшнo врeмe e зa тия дeтo кoнcумирaт дoмaтитe c кoлчeтaтa!
    Нa вceки 10-15 гoдини ce прaвят/oргaнизирaт cвeтoвни кризи c кaкъвтo и дa e пoвoд! Ceгa e кoрoнaвируc! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни. В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират. 2008-9 година пак имаше кризa! Ако не се правят кризи ще има световна война, но големите ги е страх от война! Преките и непреките поразии ще са такива, че в следващата война, ако изобщо има такава и е между човеци - оръжията ще са камъни и тояги! Моите скромни знания ми казват, че кризата с пукането на балона трябваше да е по-късно към 2024-5 година, а коронавируса е изненада! Ще видим! Следва продължение! Каквото и да говорят - става дума за пари, печалби, власт, влияние, пазари...!
  • 62 ха ха ха

    4 0 Отговор
    Ама бабо, нямаш ли живи роднини, че им причиняваш толкоз зло ма бабо?

    За какви пари си струва да ставаш тъмна крайпътна труженичка?
  • 63 оня с коня

    3 2 Отговор
    Ето какво казва Професорката:Вирусът живее в Гората и ако ние изсечем тая гора,той ще бъде принуден да Мутира и да си търси друг Хабитат/Жилище/.И къде ще отиде?Ами ПРИ НАС ще дойде да живее съвсем логично.Извод:Ако Драснем клечката на Социалистите на "Позитано" 20 какво ще стане?Ами ще мутират В "Радевисти" и ще плъзнат сред нас , ще се Самонастанят и в Домовете ни.Затова - НИКАКВИ КЛЕЧКИ!
  • 64 Жалко

    5 0 Отговор
    И след ваксините нищо няма да е същото !
  • 65 Аргирова??? Астра Зенека "подтодяща за

    8 0 Отговор
    Сърдечно болни и такива с Диабет"??? Никой ли нея чува какво пиши тази, Нощ,? Прокурори?? Определено е Лобиска на Астра Зенека, то тази е Опасна за Обществото, Спретея, който има Власт???
  • 66 НОЩ

    4 0 Отговор
    НОЩ озаптете Аргивова!!!
  • 67 Аргирова???!!

    3 0 Отговор
    Аргирова???!
  • 68 Ние бил геноцидив не можем да го хване,

    4 0 Отговор
    Ама такива като тая фашистка можем лесно да ги очистиме
  • 69 Дедовия

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пука й":

    Тая " професор" / ха ха ха!!/ е тотално изкукуригала!!
  • 70 1111112222

    0 0 Отговор
    Как досега нямаше епидемии , а изведнъж станаха много модерни.
  • 71 кочо

    0 0 Отговор
    изкуфяла .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове