Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 08:39 6 768 24

Депутатите ще разгледат предложението за отписване на старите автомобили в КАТ до края на 2023 г.

  • стари автомобили-
  • кат-
  • пътна полиция-
  • диана ковачева-
  • народно събрание

Целта е да се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, а с него може да се извърши и престъпление

Депутатите ще разгледат предложението за отписване на старите автомобили в КАТ до края на 2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще гледат на първо четене предложението на омбудсмана Диана Ковачева в Законопроекта за допълнение на Закона за движението по пътищата, с което старите автомобили, продадени преди 27 декември 2017 година, ще могат да се отписват от продавача в КАТ до края на 2023 година и то само с договора за покупко-продажбата.

Така ще се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, а с него може да се извърши и престъпление.

Целта на промяната е продавачът на автомобила в срок до 31 декември 2023 година да може да предостави в „Пътна полиция“ при съответната областна дирекция на МВР копие на документ, който удостоверява извършването на продажбата. След предоставянето на този документ, регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система на КАТ по места. В нея освен прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия собственик и датата на прехвърляне на собствеността.

Припомняме, че до тази промяна се стигна след като омбудсманът Диана Ковачева сигнализира за множество жалби на български граждани, които са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са сменили регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

Така наши граждани биват осъдени неприсъствено от гръцкия съд, най-често по обвинение за трафик на мигранти, на десетки години затвор и стотици хиляди лева. Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.

Последният случай, за който алармира Диана Ковачева, е на млада бременна жена, която при завръщането си от Великобритания е задържана на летището в София и отведена в ареста, с искане за екстрадиция от гръцките власти, защото според международната система тя се води собственик на автомобил, който е бил продаден от нея още през 2015 г., но според гръцките власти тя е извършител на престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 7 Отговор
    Гледайте по Алфа Протеста пред Общината.Фандъкова вън!

    Коментиран от #2, #7

  • 2 ЕНП

    7 31 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Никой немое пипне Борисофф.Ако го сфалите ше ви върнем в Каменната ера.
  • 3 Хайде

    34 2 Отговор
    На 04.04.2021 да ги отпишем ЗАВИНАГИ !!!
  • 4 КОТарАК

    31 3 Отговор
    шофьорите сме най-големите данъкоплатци-издържаме цели сектори лешпери . можем спокойно да попитаме не какво сме направили ние за държавата , а тя за нас!

    Коментиран от #8

  • 5 Ефрейтора

    59 0 Отговор
    Мършавия КАТ -Сфия е замръзнал някъде в 80 те , нагли чичковци и лелки те гледат високомерно като навлек ,и бааавно много бааавно отварят каква папчица с тежка въздишка , да ти кажат да дойдеш утре , щото въпросния капут точно днес го няма !!Страшни боклуци !!!

    Коментиран от #14

  • 6 Аз40🏴‍☠️

    22 0 Отговор
    "до края на 2023 г." Бюрокрацията е много работлива. Компетенция на макс.
  • 7 Тъп

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нямам алфа, по бета ще има ли протест?

    Коментиран от #9

  • 8 Ахахах

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ами държавата ще винсложи чипове и залени винетки. Ще обикаляте по околовръстното само. Ще пълните шкафа с електро автомобили. Щом търпите значи всичко е ок!
  • 9 Верно си тъпп

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Тъп":

    Двбил
  • 10 Брадвата

    31 1 Отговор
    КАТ София е структура създадена умишлено да унижава хората, дръзнали да закупят автомобил. Миналата седмица чаках за регистрация. Ама доста почаках, имаше 2 почивки по около час и понеже имаше наглеци, подаващи по 10-20 лева, за да влязат на каналите коли без работещи стопове даже. А вътре .. подигравки, подмятания и тотална липса на всякакъв професионализъм. А тези тулупи се водят полицаи и ще се пенсионират рано.
  • 11 Пацо

    33 0 Отговор
    Има ли сделка или няма сделка за кола знае нотариуса. Нотариуса праща едно копие до общината и КАТ и въпроса приключва. При имотна сделка нотариуса праща копие към имотния регистър. Какво му е сложното на този смотан казус?!
  • 12 МГТ

    17 1 Отговор
    Депутатите само се намират на работа за да си вземат заплатите. Има къде по важни въпроси за решаване, народа е на дъното по стандарт, корупцията по върховете, цените по върховете. Г-да заемете се се нещо полезно, не дремете на пейките, народа ви плаща и съня.
  • 13 Ас Dc

    3 1 Отговор
    А тези с пълномощно, вълци ги яли.

    Коментиран от #19, #21

  • 14 АИЕ

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ефрейтора":

    Във всеки КАТ е така, опашки, чакане с часове на една опашка, после пак се редиш на друга, после плащане в банката, после пак на опашка цел ден чакане. Това е България, а сме в ЕС.
  • 15 А когато

    7 1 Отговор
    не карам колата от какъв зор трябва да плащам гражданска?
  • 16 пешо

    2 3 Отговор
    То и сега си има гише носиш договора и отписват колата. И в закона е написано че до месец трябва да занесеш договор в кат за отписване. Така че омбудсмана да се информира преди да иска промяна.
  • 17 Учуден

    8 0 Отговор
    Вярно ли е че,колите на МВР нямат Гражданска
    Отговорност?4732

    Коментиран от #22

  • 18 Shemata

    6 0 Отговор
    и децата знаят че собственици тарикати продават скъпо на румънци и друга сган автомобилите си който остават с Българска регистрация .Договорите пред натариус са за пърлама.Защо не са обявили продажбата.Докато регистрационите номера се водят на автомобила а не на собственика така ще е.
  • 19 Тези с

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ас Dc":

    пълномощното е стара схема.Много гризнаха дръвцето за неплатени данъци.Мързела и спестеното време за нотариус им илезе солено.
  • 20 Хрантутници СЪР

    5 2 Отговор
    Само се чудят как да направят пари тия хрантутници, цял ден на бюрото и после на софрата и резултата е малоумия само!!!

    Толкова ли е сложно да е като в развитите държави - електронна система с достъп отвсякъде. Взимаш кола и попълваш в системата - готово, а не като сега 101 документа, висене в КАТ да вземеш НОВИ номера, плащане на нотариус (За спортна кола 40к покупка дадох 1800 на нотариуса?!!! ). В БГ, ако имаш някакви пари и акъл калинките пробват да те обложат, заради това.

    Хубавото е, че от лятото света пак ще отвори и още хора ще се изнесем през Терминал-2, а ББ и компания да управляват овцете и малодушните, които остават.
  • 21 АУУУУУ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ас Dc":

    Точно пък вие.... НЯМА РЕДОВНА КОЛА С ПЪЛНОМОЩНО..... АКО БЯХТЕ РЕДОВНИ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ДА СИ Я ПРЕХВЪРЛИШ НА ТВОЕ ИМЕ????
  • 22 Да питам

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Учуден":

    винетки имат ли, годишен преглед минавазт ли
  • 23 Четник

    1 0 Отговор
    В Кралството когато купуваш автомобил прехвърлянето се извършва в момента в който продавача те впише в талона,като нов собственик и го изпрати по пощата в DVLA(КАТ),които изпращат на новия собственик талон с неговото име и адрес в 7дневен срок.Толкова е опростено.
  • 24 Последният позитанец

    1 1 Отговор
    Псевдо Софиянец да гледа телевизията след 04.04.2021 г. когато ще разбере,че власт се печели не с революции,а с избори. Явно червеният му ген все на въстания и революции го тегли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове