Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 20:24 2 296 18

Хасан Адемов: Над 80% от хората не знаят в кой частен пенсионен фонд се осигуряват

  • хасан адемов-
  • пенсионен фонд-
  • пенсионери-
  • пенсиониране-
  • пенсия

Голяма разлика между НОИ и частните фондове е в поведението на кандидат – пенсионера. За частните пенсионни фондове ролята е по-активна, трябва да се направи избор дали парите да останат във фонда или да се прехвърлят в НОИ – изборът е на самото лице, обясни председателят на комисията по труда и социалната политика

Хасан Адемов: Над 80% от хората не знаят в кой частен пенсионен фонд се осигуряват - 1
Кадър: bTV

Има вече разписана процедура за получаване на отделните видове пенсия. Голяма разлика между НОИ и частните фондове е в поведението на кандидат – пенсионера. За частните пенсионни фондове ролята е по-активна, трябва да се направи избор дали парите да останат във фонда или да се прехвърлят в НОИ. Това е избор на самото лице. Подобно мнение изрази в предаането "Лице в лице" по bTV Хасан Адемов – председател на комисията по труда и социалната политика в Народното събрание

Над 80% от хората обаче не знаят в кой частен пенсионен фонд се осигуряват, защото става автоматично и има служебно разпределение, но трябва да има масирана информационна кампания, смята Хасан Адемов.

Темата за втора пенсия е изключително актуална, от септември месец първите, които ще получат допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове са жените, родени след 1960 г., припомни председателят на социалната комисия.

„Всички родени след тази година внасят 5% от вноската за пенсия в НОИ в частни фондове. Тези 5% са от няколко години, идеята беше да станат 7%, но не се случи“, отбеляза той.

„Пенсионната система беше поставена в услуга на други сектори, за да могат да се реформират. На базата на компромисите, които бяха направени, пострада пенсионната система като цяло. Цената, която се плаща са ниските размери на пенсиите, които получават българските пенсионери, както и огромния дефицит, който има в бюджета на НОИ – за тази година той е към 6 млрд. лева“, каза още Хасан Адемов.

По думите му в началото на реформата акцентът е бил в натрупването на средства, а сега е моментът, в който трябва да се плаща. В 12 без 5 управляващите решиха, че трябва да внесат този законопроект, коментира Адемов.

„При старта на реформата допусканията бяха други – за други доходи и други осигурителни вноски. Няма как за 18-19 години осигуряване да получим доходност, която да се конкурира с пенсията от първия стълб, където осигуряването е 40 години. Двата стълба не се конкурират помежду си, идеята на втория стълб е да допълни, това което се получава от първия“, обясни Хасан Адемов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    23 1 Отговор
    99% от българите не знаят, защо плащат данъци и къде потъват те?
  • 2 1122333

    14 1 Отговор
    Лумпени, щом първия стълб е 40 години, а втория е 20 то един пенсионер трябва да се пенсионира с 60 годишно осигуряване! Какво го умувате, сякаш парите са ваши!
  • 3 идеята

    7 0 Отговор
    Праи сметка системата какво ви е , че да не сме я ние направили . Като всичките ви системи.
  • 4 Салко

    2 1 Отговор
    Ас ко пенся ши зема съм работел мил съм улици сто години ?
  • 5 Едно български име не видях

    4 3 Отговор
    Само помаци и турци
  • 6 Дълбоко виждащ

    12 1 Отговор
    Не 80%, а над 99% от хората не знаят!!колкото до поскъпването главата с пепел....редно е да бъдете съдени Адемов и други,защото измамихте доверието на милиони,които внасят в създадените от държавата фондове,за да получат повече пари,а не да им бъдат върнати парите,които са внасяли всеки месец в продължение на двайсетина години!!Тези пари не са ви дадени да обслужвате с тях семействата си и любовниците и накрая да кажете-посипваме си главите с пепел...може би с пепел от рози,а Адемов!това са финансисти бг...
  • 7 И аз не знам

    7 0 Отговор
    Искам да си взема кинтите от там.
  • 8 303

    1 1 Отговор
    аз знам но не е български хаха
  • 9 розово

    15 2 Отговор
    За фондовете е важна доходността на техните служители а не на техните вложители.Каква пирамида се гради и кой ще плаща като се срути не ми се мисли.
  • 10 гост

    11 1 Отговор
    Как да знаят, схеми колкото щеш. Десет години на една месторабота и вноски в едно от дружествата.Смених работата и някаква си мижава счетоводителка държеше да ми отчислява вноска в друго дружество. След чутовен скандал накрая се съгласи. Видиш ли ,те работели с еди кои си.Това какво е ?
  • 11 заблуждават ни

    7 2 Отговор
    Заблуждават ни.
    Есента ще лъсне част от истината за втория стълб.
    Нищо делено на нула
  • 12 просто опит

    11 1 Отговор
    Пример - През 2006 внесох 600 лв в ДДПО
    През 2014 реших да ги изтегля.
    Получих точно 585 лв.
    Всичко това е подкрепено с документи.
    за 7 години никаква доходност, въпреки че и лихвите в банките не бяха нулеви а поне по 3 %
    Да ги бяха сложили на влог е трябвало да получа поне 700 лв
  • 13 Silver fox

    3 0 Отговор
    А ние знаем.Там в чекмеджетата с евро.От къде са толкова пълни?
  • 14 Елементарно

    9 0 Отговор
    Да задължат фондовете да уведомяват своите клиенти с писмо или есемес

    Коментиран от #15

  • 15 не знаеш

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Елементарно":

    Явно не работиш в светлия бизнес - задължително те уведомяват с писмо за сметката ти.
    но и с писмо да те уведомяват парите ги лапкат.
    събрал съм целия наръч писма от 2000 г. и кво от т,ва


    Ние сме шараните.
  • 16 Фен"

    4 0 Отговор
    Докторе, не се правете на много умни, защото много добре разбрахме , че преди управлението на ГЕРБ работещите Първа категория се пенсионираха на 40г. а днес на 54-55г. А и за останалите пенсионери от 3-та категория на труд пенсионирането е мираж. А от частните фондове искате да наливате в НОИ а на шефове им не им дреме за интереса на пенсионера. Защо не разрешите да избираме във фондове на ЕС, като Германия и т.н. Адемов е...ти му мамата на този народ егати хуманното отношение към работника . Каква е тази огромна РАЗЛИКА на години за пенсиониране преди правителството на ГЕРБ и днес. А работещите вече пенсионери в държавни институции, защо заемат държавни работни места а младите българи напускат страната за да просят милостиня в чужбина . Еничари си останахте Адемов и ето сега с приемането на закона за УПФ ви излизаха поредните лъжи.
  • 17 Хасане, това се казва Анархия, Създадена

    2 0 Отговор
    С цел хората да са в Неведение, да не се знае, кой от Къде краде!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Светлана

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасане, това се казва Анархия, Създадена":

    Защо на тези които започват работа, работодатели не им дават информация и след това да вземат информирано решение започващия за първи път работа човек. Толкоз ли е трудно? Ако е така, някои фондове едва ли ще имат клиенти.
    Не може да се смесват двата вида фонда, това си е вид национализация. Активно се пропагандира да си местят парите Драган, Иван и Петкан, но те са работили радлечно, разлечно са се осигурявали.
    НАРОДЕ! Недейте като овце, едната тръгва и всички подир другите.
    Информирайте се преди да прехвърляте-подарявате парите си към НОИ.
    Там у каца без дъно! Толкоз години тази държава не направи всички да се осигуряват, и да не са частот сивата икономика!
    Мислете за стариниту си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове