24 Февруари, 2021 20:16 4 653 34

Иво Христов: Шенген изчезна, всяка страна си дръпна чергата към нея

  • проф. иво христов

При нас, българите, обаче има нещо, което липсва в западните общества, и това се нарича здрав скептизицъм', сподели социологът

Иво Христов: Шенген изчезна, всяка страна си дръпна чергата към нея - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19 наложи вземането на решения, които нямаше да възприемем в следващите поне 15-20 години. Говоря за изкуствения интелект, роботизацията, социалната и физическата дистанция, базовия доход, грижата за ближния, премахването на държавните суверенитети. Регионите станаха затворени крепости и това се случи с Китай, Русия, Европа и САЩ. Това сподели в интервю за предаването "Лице в лице" по bTV социологът проф. Иво Христов.

,,Битката между ваксините е битката на меката сила, т.е. всеки си хвали стоката, всеки казва, че неговата ваксина е най-добрата'', посочи проф. Христов.

,,В Русия вертикалът на властта бива подкрепен. Вече трета-четвърта година Русия показва смайващи рекорди в земеделското стопанство, реши си въпроса с експорта на место и яйца. На следващо място стабилизира и самия си режим – нещо, което не се случи в Европа. Защото когато удари часът Х за справяне с пандемията, всяка страна си дръпна чергата към нея, а Шенген просто изчезна'', коментира още той.

Заради пандемията Европа осъзна, че вече не е в състояние да поддържа онзи модел на щедри социални плащания или да се превърне в крайна дестинация за притока от мигранти от Африка и Азия. Както забелязвате, системата от мерки в момента се преглъща без никакъв проблем. Обществата приемат тоталния контрол, който бива опакован в приказки за загриженост, смята проф. Христов.

,,Самата хедонистина култура на капитализма създаде един среден човек, който не е в състояние да приеме елементарен стрес, какъвто са преживявали нашите баби и дядовци през войните. Заведенията не били отворени и за мнозина това се превърна в изключителен драматизъм. При нас, българите, обаче има нещо, което липсва в западните общества, и това се нарича здрав скептизицъм'', сподели социологът.

По думите на проф. Иво Христов някои лекари вече започнаха да признават, че не знаят как се лекува вирусът, нито какви са му скритите ефекти и посочи, че това е нещо, което "отдавна е подозирал, че ще стане".

На въпрос за Алексей Навални проф. Христов заяви, че става въпрос за един "криминален престъпник".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чергата връз мен

    35 1 Отговор
    Другите да мръзнат..
  • 2 Атамбай

    59 12 Отговор
    Така е, не само шенген изчезва ами и ЕС изчезва българите са каръци затова и СИВ се среина заради българите!

    Коментиран от #6

  • 3 Гост от Силистра

    45 3 Отговор
    Така е редно, всичко друго е мъгла.. Ес, шенген и подобни, пък и никой не харесва бедните(Бг) , а ако са и крадливи направо ги ненавиждат.
  • 4 no name no face no number

    60 7 Отговор
    Хайде разтурайте го тоя откачен съюз и да живее отново свободата
  • 5 Врачка

    61 5 Отговор
    Баце Иво,кажИ сега,оная 80% аморфна ГЕРБава маса дали са вденАли за какво им думаш?

    Коментиран от #10, #17

  • 6 Газайбай

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Атамбай":

    СИВ се срина,щото посочва..

    Коментиран от #24

  • 7 Баба Ванга

    27 2 Отговор
    Няма лек ако българин те урочаса!
  • 8 Салито

    27 2 Отговор
    Ласмаги-джасмаги, шенген-менген, чакални-макални. Кой е..л-е..л. Кака я перна ковида.
  • 9 Ира

    66 3 Отговор
    Изключително приятно е да ви гледаме. Благодаря за експозето: широчина, познания, лекота на изказа, правилен език.

    Коментиран от #11

  • 10 Чакай чакай

    8 47 Отговор

    До коментар #5 от "Врачка":

    80% не бяхте ли русофилите

    Коментиран от #13

  • 11 Салито

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ира":

    Мерси!
  • 12 фен

    67 2 Отговор
    Този говори винаги много точно и аргументирано,как един такъв не се случи начело на изтормозената ни нация ами все такива дето не стават даже за сервитьори се разпореждат в услуга на тях си ! Ако е вярно,че всички си заслужаваме управлението може и така да е, но на такива избори с разни самоходни чували нещо не ми се вярва.

    Коментиран от #20

  • 13 Врачка

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Чакай чакай":

    80% дебили по Иво Христов.Гуглиш и ще видиш къде си и ти в схемата и колко ти е дълъг синджира.
  • 14 НОВО ПЕТ

    6 40 Отговор
    А В РУСИЯТА И КИТАЙ КАК Е.......И ТАМ ДЪРПАТ ЧЕРГАТА КЪМ НЯКОЙ....АМА ПРОФЕСОРА НЕ КОМЕНТИРА....ЩОТО Е ЛЮБИМАТА РУСИЯ
  • 15 стар трик

    2 31 Отговор
    Част от твърденията на човека са верни , другите са лъжи. Знаем го това , но не е морално и честно.Вероятно е честен атеист.
  • 16 Радо

    39 1 Отговор
    Всички, които гласуват за мутро-джандарската хунта са дебили естествено.
  • 17 Медиум

    32 0 Отговор

    До коментар #5 от "Врачка":

    Има грешка когато става дума за сегашните малко са 85% е може би е по вярното .Справка министрите.Хвани единия удари другия.Няма как такъв ни бил късмета!
  • 18 ИЦО ДЕБИЛА

    6 39 Отговор
    А КАК Е В РУСИЯТА.....ДРУГАРЮ
  • 19 Реалист

    30 1 Отговор
    Прав е професора! Българите са най-читавата нация. Европейците са унтерменшите
  • 20 Фъкoff

    5 40 Отговор

    До коментар #12 от "фен":

    Иво Христов е в качеството на гладна лисица която върви след як коч надявайки се да му паднат топките и да ги изяде. Топките на ЕС и НАТО няма да паднат и след като лисицата умре от глад.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Верно ли

    18 0 Отговор
    Хаха, железен е: "Консуматори на свобода, като консуматори на хамбургери." Изключителен интелект!
  • 23 Верно ли

    24 0 Отговор

    До коментар #21 от "Docenta":

    Еее, ама сте едни ПКП-та троловете, не се научихте, че тоя Иво Христов не е оня Иво Христов. Ама толкова си и можете, де...
  • 24 Хаджи Хаджи Българин

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Газайбай":

    Политическият образ на Бойко Борисов не се е изменил, той се върна към корените си, към мутренското! В момента няма политически партии! Има, такива! Или с нас, или против нас! Прав е професора на дебилите! На вярващите!
  • 25 тоя

    5 25 Отговор
    е супер плосък плагият и манипулатор. 99.9% руска пропаганда учен бил. Къде? Дай някакъв цитат, къде си го чел, как си го проверил за достоверност?
    Няма братче, всичките му изказвания са от една и съща лекция назубрена на изуст и тотално невярна. Какъв пост неолиберализъм бе??? Никога не сме били в либерализъма в САЩ, опитваме се да си го създадем тепърва!
    Ще възстановяват СССР на база хибридно воюване с най-свободната сържава. Успех... Тая конструкция е обречена както всяка конфронтация и опортюнизъм.
    САЩ не ни мислете, никога не сме били по-добре!
    Успех с руский мир и късмет на въглеводородния маркет ;-)

    Коментиран от #32

  • 26 Буха ха

    18 1 Отговор
    Представих си за миг че проф. Иво Христов и г-н Бойко Методиев се кандидатират за президент и водят телевизионен дебат като американските кандидати. Чудя се кой ли ще спечели дебата...
  • 27 Доктор Ох сърби

    3 17 Отговор
    Този го търсят от психиатрията
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Енчо Дянков

    10 0 Отговор
    Престанете да плюете професор Христов. Яд ви е че говори истината.,важното е че вижда ясно проблемите и виновниците за това. Но вие не сте свикнали да сте виновни, и се чудите какъв да го изкарате/червен, син, зелен/.

    Коментиран от #30

  • 30 развийш ли

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Енчо Дянков":

    На един стипендиянт на Сорос няма как да вярвам а ти Енчо си го вземи в къщи ако ти е важен
  • 31 Рус

    2 3 Отговор
    И какво ще ни препоръчаш ти измислен.
  • 32 Когато прочетох

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "тоя":

    как започвате с " тоя" останалата част от текста Ви е излишна...По опасен от гл,пак,а е информиран г,л,пак.Защото нито е информиран,нито е обикновен г,л,пак!"
  • 33 За вас ходенето

    2 1 Отговор
    на ресторант може да е хедонизъм, но за други хора, които не чакат заплата от държавата ресторантът е поминък. И да, като хедонист съм разглезена и си искам и ресторанта, и галерията и хамбургера след театъра.
  • 34 Моа ли да кажа

    0 0 Отговор
    Един човек да говори нормално или да си изкаже свободно мнението и веднага цялата демократична глобална общност ще скочи срещу него като ужилена и като последна инстанция. Иначе всички са за плурализъм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове