Last news in Fakti

3 Март, 2021 12:29 7 608 46

Министър Ангелов обясни пред Борисов защо има повече заразени

  • костадин ангелов-
  • бойко борисов-
  • заразени

Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на случаите

Министър Ангелов обясни пред Борисов защо има повече заразени - 1

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи.

Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

„В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите.

Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“, заяви премиерът Борисов. Министър-председателят бе категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа. „Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели“, подчерта Борисов.

Министър-председателят добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март, отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден. „Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени – и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система. „Към момента ситуацията е под контрол.

Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта министър Ангелов.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация. „Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания“, поясни д-р Брънзалов.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте.

„В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите – това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска“, категоричен бе доц. Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант.

„Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският“, докладва още проф. Кантарджиев.

Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства.

„Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата“, уточни Кирилов и добави:

„На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“. Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

В хода на работното съвещание премиерът Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи.

„Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – с писиар, без писиар, с антигенен тест, със зелен паспорт или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон“, категоричен бе премиерът Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛИ ПАРЧЕТО

    46 6 Отговор
    ангелов ,ила ва ила във варната ,ила ей тъй да та опозная аз и да ми запееш
    пляс ,пляс педалите ботокс на колело....

    Коментиран от #41

  • 2 Числата

    48 7 Отговор
    са извадени от из под ноктите на ботоксовия "компетент" !

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 3 3,14К

    55 3 Отговор
    Българския Данте би написал: изчадия божи!

    Коментиран от #28

  • 4 един от стадото

    41 6 Отговор
    гледай какво ще стане две недели след изборите. Да не си тука
  • 5 изумена варна

    47 5 Отговор
    какъв представител ще бъде ангелов от Варна ,като никой не го знае в града а и с тази прекалено съмнителна репутация .... много неудачна кандидатура за ВАРНА дано поне знае къде се намира градът на картата
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 питам

    45 6 Отговор
    ПРИ ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ КЪМ ДОКТОР АНГЕЛОВ КАТО ЛЕКАР ПИТАМ МИНИСТЪР АНГЕЛОВ: ТИ СЪВЕСТ ИМАШ ЛИ?
    - ИМАМ НО НЕ МИ Е ИЗГОДНО ДА СЪМ СЪГЛАСЕН С НЕЯ!

    Коментиран от #8

  • 8 джаба

    34 5 Отговор

    До коментар #7 от "питам":

    що си губиш времето - само го виж - тази бобърска муцунка казва всичко
  • 9 пройчо

    34 3 Отговор
    "... „На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“. Богдан Кирилов подчерта.."*****Богдан да се гръмне и да си изяде дипломата.
  • 10 нннн

    38 4 Отговор
    А на 4-ти април ДЕВЕТАТА вълна ще удави хунтата. Българи, гласувайте ! За гъби и риба - после...
  • 11 ГУЖУ

    38 5 Отговор
    боци, днес празник ве ,я виж народа как приветства РАДЕВ както българите са приветсктвали освободителите преди 143 години ти де си ва у шумата ли пак ва
  • 12 Кръстев

    29 5 Отговор
    Министър Ангелова все повече заприличва на американския министър на здравеопазването.
  • 13 И така

    30 4 Отговор
    Колко вълни? Докога? ДОКОГА !

    Коментиран от #14

  • 14 нннн

    27 1 Отговор

    До коментар #13 от "И така":

    До деветата, на изборите.
  • 15 До Бойко Методиев Борисов

    28 5 Отговор
    А бе тъпчо! Аз се пазя, ама около мен като щъка твоя електорат, да взема картечницата ли бе, ТУЛУП?
  • 16 я бре

    16 7 Отговор
    А защо Ангелов трябва да се обяснява? Вълчев трябва да обясни защо има повече заразени и какво смята да прави!
  • 17 Аз40🏴‍☠️

    32 5 Отговор
    Този психопат Ангелов трябва да бъде съден за престъпление против човечеството. Много народ умориха с тези тоталитарни мерки.

    Коментиран от #37

  • 18 Юлиян Токмаков

    27 5 Отговор
    Не знам защо ги наричат зелени коридори , по-правилно е опашати коридори.
  • 19 така ли

    22 4 Отговор
    "...Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка.."

    Ами променете го! Или не ви се работи вече?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Васил

    17 8 Отговор
    До края на месеца с тези темпове ще имаме още 150 хиляди заразени ашкулсум на на такива адекватни мерки дръж се Азия

    Коментиран от #23

  • 22 БАЙ Х@Й ‼

    32 4 Отговор
    Как така веднага с отварянето и вече имаме ръст на заболели и починали ! Нямате търпение поне за два три дни ! Явно вирусът действа светкавично!
  • 23 Стилиян

    27 5 Отговор

    До коментар #21 от "Васил":

    Нали ти е ясно, че това са измислени цифри и нагласена статистика? ББ и неговите бушони изпълняват световен план за депопулация на населението. Затова е този натиск да се ваксинират хората. Със сигурност ще завишат резултатите в пъти само и само да накарат народа да се инжектира.
  • 24 ТЕЗИ

    24 5 Отговор
    ТЪПАНАРИ НЕ ЗАЧИТАТ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ.... ТЕЗИ........ СЕ ГОРДЕЯТ И
    ПЪЧАТ, ЧЕ ИМАТ СВОБОДНИ ЛЕГЛА
    ВЪВ БОЛНИЦИТЕ. ЗА ТЯХ ТОВА Е УСПЕХ. САМО ПИТАМ: ИМА ЛИ ЧОВЕК НОРМАЛЕН НА СВЕТА КОЙТО ДА ИСКА ДА ЛЕЖИ НА ЛЕГЛО ВЪВ БОЛНИЦА?!!??!? И ТО ВЪВ БЪЛГАРИЯ.
    ПЪРВО ВЪВЕДЕТЕ МЕРКИ КОИТО СА АДЕКВАТНИ. НЕ СТРЕСИРАЙТЕ ХОРАТА.
  • 25 Всъщност

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Числата":

    И тук се обяснява защо:

  • 26 Дежавю

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Числата":

    Завръщане в миналото 2021:

  • 27 Нека

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Числата":

    Нека да бъде

  • 28 Данте

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "3,14К":

    Гангстерски рай:

  • 29 ЦарВул

    15 5 Отговор
    Не веднъж питах:ЗАЩО НЯМА РУСКА ВАКСИНА "СПУТНИК ВИКТОРИ"!ИСКАМ И ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ САМО С РУСКА ВАКСИНА!ВЕДНАГА СЛЕД ПРАЗНИКА ЩЕ ОТПРАВЯ МОЛБА ДО ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН ЧРЕЗ ПОСОЛСТВОТО НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ ДА СИ ЗАКУПЯ ОТ РУСКАТА ВАКСИНА,НО ПОЛУЧЕНА ПО ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПЪТ И ТО ЧРЕЗ ПОСОЛСТВОТО!НА ТИКВИ,ПКП-та и други шмекери НЕ ВЯРВАМ!!АКО ТРЯБВА И ЕДНОГОДИШНАТА СИ ПЕНСИЯ ЩЕ ДАМ НО ЩЕ ПЛАТЯ ВСИЧКО ДО СТОТИНКА...НО ВАКСИНТАЦИЯ САМО С РУСКА ВАКСИНА!ДРУГОТО Е "ФАЙЕ ВЕРДЕ,ФУТЕ ВЪНД"!/който знае румънски ще ме разбере ,който не си е за негова сметка/!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОВА ЗНАЧИ ЛИ,ЧЕ НИЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "ЦарВул":

    ТРЯБВА да си купим румънското автомобил ЧУДО!!!!!😬😬😬😬
  • 32 ЦАРВУЛЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "ЦарВул":

    ТИ ДОКАТО ГИ НАМЕРИШ ТРЕЗВИ В ПОСОЛСТВОТО ДОКАТО ТИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ ДОКАТО ТЕ ПРОВЕРЯВАТ ДОКАТО ИЗПРАТАТ ДЕПЕШАТА ДО ПУТИН ТОЙ ДОКАТО ТИ ПРАТИ ПО ПОЩАТА ЕПРУВЕТКАТА ДОКАТО ТИ НАМЕРИШ КОЙ ДА РИСКУВА ДА Я ПОСТАВИ ТО ВЕЧЕ ЩЕ Е ДОШЛА НОВАТА2023ГОДИНА И ДО ТОГАВА Я КАМИЛАТА Я КАМИЛАРА!😀😀😀😀
  • 33 1520

    13 2 Отговор
    този ли беше дето нямало да му стигнат чувалите
  • 34 Защото...

    10 3 Отговор
    Ясно е като бял ден. Защото ваксинирате хората и те проявяват симптоми - висока температура, втрисане... То си е вид заразяване. По-страхливите веднага тичат в болницата, там им правят тест и айдеее, много заразени
  • 35 Правда

    4 1 Отговор
    Да не ви се налага да търсите место в болница, ще обикаляте със 112 по болниците и без ковид ,ще намерите место след като ни трябва вече.
  • 36 4455

    11 2 Отговор
    Винаги в петте секунди преди катастрофата всичко е под контрол. Оня с джипката има опит.
  • 37 Умори ги оня бастун

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Аз40🏴‍☠️":

    Мангъров със м@л0умните си проповеди! А вие ниско интелигентни Ганьовци като го видите как пелтечи и се подмокряте!
  • 38 Тити

    9 2 Отговор
    Доно не се налага да лежи човек в БГ БОЛНИЦА! КОШМАРА Е ИСТИНСКИ!
    ОТ 30 ГОДИНИ ДАВАТЕ ТУРСКИ ФИЛМИ, ЧЕШКИ, НЕМСКИ, АМЕРИКАНСКИ - НА НИКУМО ОТ ПАРТИИ И ПРАВИТЕЛСТВА НЕ ИМ НАПРАВИ ВПИЧАТЛЕНИЕ КАКВО ПОКАЗВАТ ТЕЗИ ФИЛМИ - ИМА КАДРИ ОТ СЪЩЕСТВУВАЩИ БОЛНИЦИ И ЧАСТНИ И ОБЩИНСКИ - НО НАШИТЕ ГЛЕДАТ ТОАЛЕТИТЕ И ИНТРИГИТЕ, А НЕ КЪДЕ СЕ ПРАВЯТ СНИМКИ ОСВЕН ДЕКОРИТЕ!
    ВСИЧКИТЕ ВИ СМЕТКИ АНГЕЛОВ СА СТАКМИСТИКИ - И ДО ДЕН ДНЕШЕН ЦИФРИТЕ ВИ СА ОБЩИ А НЕ КОНКРЕТНИ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ - ЗАРАЗЕНИ: ОТ ТЯХ - БЕЗ СИМПТОМИ, В ЛЕКА ФОРМА, ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ - ОТ ТЯХ С ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, В ИНТЕНЗИВНО!
    ВСИЧКИ ПОЧИНАЛИ ГИ ПИШЕТЕ ОТ К-19, А НЕ ОТ РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И К-19.
    СТРЕСИРАТЕ УМИШЛЕНО НАСЕЛЕНИЕТО, ХОРАТА ТИЧАТ НАСАМ НАТАМ, ДА ТЪРСЯТ КЪДЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ! ПРИ ВСЕ ТОВА, ЧЕ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ТРЯБВАШЕ ДА ИМАТ СПИСЪЦИ И ПО ТЯХ ДА ВАКСИНИРАТ, КАТО СИ ПРАВЯТ ПЛАНОВЕ, А ХОРАТА ДА НЕ СЕ ЛУТАТ КАТО ПИЛЦИ В КАЛЧИЩА!
    ВСИЧКАТА ВИ РАБОТА И НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И НА РЗИ И НА ОБЩИНИ И НА БОЛНИЦИ Е Х А О С !!! ПЪЛЕН ХАОС ЗАПОМНЕТЕ ГО ВЪВ ВСИЧКИ ВЕДОМСТВА НА СТРАНАТА ХАОС И БЕЗРЕДИЕ ЦАРУВА!!!
  • 39 ХАХАХАХАХАХА

    7 2 Отговор
    коце :))) когато ти снемат охраната от НСО къде ще се криеш, мишоче къносано проскубано, с присъдена четинка :D за един приятел питам че имал да ти шепне на ушенце :)))))
  • 40 Просветен илюминат

    4 1 Отговор
    Вие както е карате до коя вълна ще устискате?
  • 41 ще те яздя

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "АЛИ ПАРЧЕТО":

    али ли си вели ли си педофес такъв
  • 42 Никол4о

    2 1 Отговор
    На всички да е ясно - така ще чакаме края си ( в нищета, глад, страх и предсмъртна агония) докато ни управлява крадливата, продажна и фашистка шайка на НБ
  • 43 Гроб

    2 0 Отговор
    Ангелчо мойто момче,предавай щафетата и бегай по далече,ако може в парламенто, за там ставаш,с ПКП ще гукате
  • 44 Гърбавия с едното око

    3 0 Отговор
    Тия си правят някакво събиране и си играят на ръководители , взели са се насериозно и не виждат населението как стои на опашка за ваксини или банани , анархия до шия затова ще им влезат яко с 200 със все дисагите и ще си изпразня гърбицата и окото в тях
  • 45 Погонат

    1 0 Отговор
    Лоша работа е от уважаван специалист и лекар , да се принизиш и да се поставиш в услуга на простака бай Ганьо от Банкя ! Сваляш собственото си ниво , за да вдигнеш нивото на ПРОСТАКА ли ?
  • 46 ЧЕКМЕДЖЕ

    1 0 Отговор
    А кой ще спре заразата наречена ГЕРБ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове