ФАКТИ.БГ

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията

От писмото, подписано от председателя на Предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски, става ясно, че през последните месеци в ефира на телевизията – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена

Публикувана: 4 Март, 2021 23:00
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3359
БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

От БСП настояват за спешно преразглеждане на унизителната комуникационна политика на bTV спрямо партията и нейния председател.

В писмо до главния изпълнителен директор на bTV Media Group Мартин Швехлак социалистите са категорични, че не приемат БСП да е умишлено неглижирана и отхвърлят всеки повод за внушения от страна на медията, целящи незачитането ѝ и опитите за нейното обществено дискредитиране под всякаква форма.

От писмото, подписано от председателя на Предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски, става ясно, че прави особено силно впечатление как през последните месеци в ефира на телевизията – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо присъствието на управляващите.

„Или се скрива като информация, или се представя негативно.

В редица предавания отношението към представителите на БСП е тенденциозно и некоректно“, подчертава Свиленски. „Примерите са десетки“, посочва председателят на Предизборния щаб на „БСП за България“ и конкретизира няколко от последните седмици:

„В предаването „Лице в лице” на 5 февруари т.г. при гостуването на проф. Георги Михайлов се подават едни теми (здравеопазване, честни избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които биват заменени час преди началото на предаването с други, а именно - разследване на ОЛАФ. Нещо повече: проф.Михайлов в студиото се оказва не сам, а с човек от ГЕРБ, който е специалист или подготвен по сменената тема.

В предаването „120 минути” водещата Мария Цънцарова на 28.02.2021 г. представи тенеденциозно данни и невярна информация за отсъствието на депутатите от БСП през изтеклия мандат, която и до ден днешен не е опровергана официално от медията.

В сутрешния блок на bTV на 26.02.2021 г. беше представено изследване на "Маркет линкс“, а по-късно и във всички новини на медията, на въпрос: „Какво е доверието в политическите лидери?“, бяха представени всички председатели на политически партии, но без опозиционния лидер. Проучването е поръчано и финансирано именно от bTV. Такова нещо не се е случвало в обществена телевизия за 30 години у нас“.

С остро възмущение в писмото се констатира: „Налага се усещането за умишлено неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има гости от БСП не се задават въпроси, а се правят изказвания от страна на водещите в ярък контраст с начина на водене на разговор с управляващите, основно от ГЕРБ.

Сутрешният блок на телевизията през последните две седмици е превърнат в агитационно предаване на успехите на министрите.

И паралелно с постоянно уронване престижа на опозицията и манипулативни внушения по отношение на нейната работа“.

От БСП считат подобно поведение не само за уронващо авторитета на БСП, но и за съзнателна провокация спрямо членовете на партията и нейните симпатизанти.

„Провокация, която е възможно да се разглежда като противоречаща на основни европейски права за достъп до информация. Еднаквото участие в телевизионния ефир на основните политически представителства е част от демократичния процес във всяка цивилизована държава и свободен избор на гражданите до информация“, се напомня в писмото.

От БСП припомнят на Мартин Швехлак , че преекспонирането и хиперинтерпретацията на събития и личности в ефир добре, е манипулация, която е морално недопустима и не кореспондира с ценностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

„Настояваме за равнопоставеност, коректност и морал в медията“, обръщат се към Мартин Швехлак, на която той е собственик.

„Настояваме за спешно преразглеждане на унизителната комуникационна политика на bTV спрямо БСП и председателя й“, категорично искат от БСП.

В същото време в писмото се изразява и надежда от страна социалистите: „Като вярваме в непоклатимите устои на правовата държава, в чиято основа е свободата на словото, правото на изразяване и равнопоставеността на различните субекти на мнения, очакваме качествена промяна на настоящата ситуация“.

Ето пълния текст на писмото:

До Мартин Швехлак

Главен изпълнителен директор

на bTV Media Group

София


Уважаеми господин Швехлак,

Прави особено силно впечатление, че през последните месеци в ефира на телевизията Ви – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо управляващите. Или се скрива като информация, или се представя негативно. В редица предавания отношението към представителите на БСП е тенденциозно и некоректно.

Примерите са десетки. Ето и няколко от последните седмици:

В предаването „Лице в лице” (05.02.2021) при гостуването на проф. Михайлов се подават едни теми (здравеопазване, честни избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които се заменят час преди това с други (разследване на ОЛАФ) и в студиото се оказва не сам, а с човек от ГЕРБ, който е специалист или подготвен по сменената тема.

Предаването „120 минути” водещата Мария Цънцарова (28.02.2021) представи тенеднциозно данни и невярна информация за отсъствието на депутатите от БСП през изтеклия мандат, която и до ден днешен не е опровергана официално от медията.

В сутрешния блок на bTV беше представено изследване на "Маркет линкс“ (26.02.2021), а по-късно и във всички новини на медията на въпрос: „Какво е доверието в политическите лидери?“, бяха представени всички председатели на политически партии, но без опозиционния лидер. Проучването е поръчано и финансирано именно от bTV. Такова нещо не се е случвало в обществена телевизия за 30 години у нас.

Налага се усещането за умишлено неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има гости от БСП не се задават въпроси, а се правят изказвания от страна на водещите в ярък контраст с начина на водене на разговор с управляващите, основно от ГЕРБ.

Сутрешният блок на телевизията Ви през последните две седмици е превърнат в агитационно предаване на успехите на министрите. И паралелно с постоянно уронване престижа на опозицията и манипулативни внушения по отношение на нейната работа.

Преескспонирането и хиперинтерпретацията на събития и личности, надяваме се, знаете добре, е манипулация, която е морално недопустима и не кореспондира с ценностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

Такова поведение считаме не само за уронващо авторитета на БСП, но и като съзнателна провокация спрямо членовете на партията и нейните симпатизанти. Провокация, която е възможно да се разглежда като противоречаща на основни европейски права за достъп до информация. Еднаквото участие в телевизионния ефир на основните политически представителства е част от демократичния процес във всяка цивилизована държава и свободен избор на гражданите до информация.

# Настояваме за равнопоставеност, коректност и морал в медията, на която сте собственик.

# Настояваме за спешно преразглеждане на унизителната Ви комуникационна политика спрямо БСП и председателя ѝ.

Като вярваме в непоклатимите устои на правовата държава, в чиято основа е свободата на словото, правото на изразяване и равнопоставеността на различните субекти на мнения, очакваме качествена промяна на настоящата ситуация.

Не приемаме БСП да е умишлено неглижирана, както не приемаме всеки повод за внушения, целящи нейното незачитане и опитите за нейното обществено дискредитиране под всякаква форма.

С уважение,

Георги Свиленски

Председател на Национален предизборен щаб

БСП за България

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ами да
1 Отговор
Журналистите първо не уважават истината,като работят и дезинформират в полза на Борисов и ГЕРБ...И после не уважават самите себе си,като оставят мутрата Бойко да ги нарича ”мисирки”...

Оценка:
-21 +63

Townboy
2 Отговор
БТВ и Нова са частни телевизии и там обективност не може да има. Аз гледам само БНТ и там дават трибуна на всякакви индивиди. Даже наскоро и Волен Сидеров бяха поканили.

Коментиран от #6


Оценка:
-7 +28

Къна
3 Отговор
БТВ или Босфор ТВ е частна медия и обслужва режима а не опозицията.

Оценка:
-14 +51

Drozd
4 Отговор
БСП е опозиция? Не е за вярване. Едва ли ще влязат в парламента, както и герб, ако има електронно гласуване. Не с машини от 90-те години, а в Интернет. Слави, дето искаше референдум за електронното гласуване също ще е аут, но прави постановка.

Коментиран от #28


Оценка:
-38 +10

червенагад
5 Отговор
Ей-й-й не спряха да плачат червените боклуци. Когато БТВ плюеше правителството сутрин, обед и вечер, бяха добри. Сега не са. БСП за пореден път губи изборите и то сама си го направи. И да реват, че е имало фалшификации и тем подобни, известни от предишните избори, номера никой вече не им вярва. А и след гръндиозната лъжа на протежето им президент на връх Шипка, хептен се издъниха. Стана точно като микробусите с двойните дъна. Същото е и забраната да се празнува 3-ти март. Пълен идиотизъм. И тия искат власт.

Коментиран от #9


Оценка:
-50 +23

6
Този коментар е премахнат от модератор.
Последния Софиянец
7 Отговор
После мисирките реват че ги бием.Ами заслужено.

Оценка:
-8 +36

злодей
8 Отговор
Пак ли нещо не ви изнася бе протестиращи, наркоманизирани пудели ? Какво, телевизиите не искат да плюват Борисов, както ви се иска. Не само, че няма да го плюват , ами ще го поздравят и за поредната победа на изборите. А вие некадърници - както писа в една от темите някой много точно ...да го вентилирате ...

Оценка:
-33 +21

9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
Behemoth
11 Отговор
Хикимян!

Оценка:
-2 +8

ЕГАТИ ШЕБЕКА
12 Отговор
Я МАРШ ДА КОПАШ БЕ КОЛХОЗНИК, ЦЯЛ ЖИВОТ НА НАРОДНИЯ ГРЪБ ЖИВЕЕТЕ БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ..........'

Оценка:
-25 +17

БСП най крадливата партия
13 Отговор
ТО КАТО СИ В КАНАЛА, ДАЙ СЕГА И ДРУГИТЕ ДА ГИ ДЪРПАМЕ НАДОЛУ.

Оценка:
-23 +16

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Протестър
15 Отговор
ТОЯ СМЪРФ КАКВО СЕ ПЕНЯВИ, НЕ СТЕ ИНТЕРЕСНИ, НАРОДА КАТО ВЕ ВИДИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И СМЕНЯ ПРОГРАМАТА ЗАТОВА НЕ ВИ КАНЯТ ТЕЛЕВИЗИИТЕ ПАДА ИМ ГЛЕДАЕМОСТА, СЕТИ ЛИ СЕ СЕГА ЩО?

Оценка:
-23 +15

16
Този коментар е премахнат от модератор.
ОГРАБЕНИТЕ ОТ БСП И ДПС
17 Отговор
МНОГО СКОРО И НА ИЗБОРИ НЯМА ДА ВИ КАНЯТ КОМУНДЕТА. ЕДИНСТВЕНАТА ПОКАНА ЩЕ Е ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ ЗАТВОР.

Оценка:
-26 +15

Сатъра на Хана
18 Отговор
Лягам Боцко , ставам Боце , 6 часа джипката на Боцко , 7 часа Кучките на Боцко , 8 часа Мутрафчийски , 9 часа чалга , 10 часа голямо междучасиие , 11 Боцко на проверка , 12 Гроб в Парламента ......
....... и ПАК ...........
............ БРЕХ , ДАЖЕ ГОДО НЕ Е ТОЛКОВА ИЗВЕСТЕН

Коментиран от #21


Оценка:
-9 +26

Употребените хора
19 Отговор
НЕ ПРОБЛЕМА В ТЕЛЕВИЗИИТЕ, НЕ ВИ ЩЕ НАРОДА, А ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ И НА НАРОДА, АСИ Е ВАШ, АЙДЕ МАРШ.

Оценка:
-20 +11

ХАН КРУМ
20 Отговор
АМИ ИМАТЕ СИ ТЕЛЕВИЗИЯ!!! ТИ ГЛЕДАЛ ЛИ СИ Я? ИМА ТАМ ЕДИН РОШКЕВ, НЕ ГО ЗНАМ ПОРТИЕР ЛИ ВИ Е, И ПО СЪВМЕСТИТЕЛСТВО –ВОДЕЩ НА НЯКАКВА ОТВОРЕНА ЛИНИЯ С ЕДИН СТАЦИОНАРЕН ТЕЛЕФОН , ДЕТО ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА СЕ СВЪРЖАТ. АМИ НАПРАВЕТЕ СИ ПРЕД ИЗБОРНО СТУДИО–ВСЕКИ ДЕН ОТ 18 ДО 20Ч. ОБЯВЕТЕ ТЕМИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО, ДАЙТЕ ИНТЕРНЕТ АДРЕС ЗА ВЪПРОСИ ,ТЕЛЕФОНИ И СЛУЖЕТЕ ВОДЕЩИ ,КАТО ХОРАТА, А НЕ ТИЯ МАСУРИ И БАСТУНИ.ПАНДЕМИЯ Е.

Коментиран от #37


Оценка:
-17 +8

Много си умен
21 Отговор

До коментар #18 от "Сатъра на Хана":


Това велико заключение на 3 ракии ли го съчини или на 4 ????

Коментиран от #22


Оценка:
-14 +9

Сатъра на Хана
22 Отговор

До коментар #21 от "Много си умен":


При мен е 4:52 пм Ийстърн Тайм Мутропитек :))

Коментиран от #24


Оценка:
-4 +13

Г-н Свиленски
23 Отговор
Вашата партия БКП-БСП отдавна не трябваше да съществува. Тя трябваше да бъде забранена със закон, заради зверствата, които е изввършила. Така че, въобще не трябва да ти виждаме наглата физиономия, камо ли да имаш претенции за нещо.

Оценка:
-21 +12

Ако пинеш
24 Отговор

До коментар #22 от "Сатъра на Хана":


Ако пинеш още две ракии, ще стане 18,23 western time.

Оценка:
-11 +3

АМОН
25 Отговор
Не разбирам защо се жалвате?!

НАЛИ СИ ИМАТЕ ТЕЛЕВИЗИЯ БСТВ?!

ПРОБЛЕМА НЕ Е В ТЕЛЕВИЗИЯТА , А В ТОВА КОЕТО ПРЕВИТЕ КАТО ОПОЗИЦИЯ, а то е едно голямо НИЩО!

Сега БТВ ви е виновна за това, че гласувахте за кандидатурата на ГЕШЕВ за Главен прокурор и не посмяхте да излезете да поискате свалянето му от власт.

ВИЕ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ГО ИГРАХТЕ КОНСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЯ.
На тези избори голямата изненада ще сте вие и вашият изборен резултат. НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ УСПЕЕТЕ ДА СЕКЛАСИРАТЕ ТРЕТИ.

Коментиран от #27


Оценка:
-19 +8

12 милиарда свежи пари
26 Отговор
ЧАКАТ БОКО ДА ГИ ТУРИ В ШКАФА

Оценка:
-5 +20

ОМОН
27 Отговор

До коментар #25 от "АМОН":


Ха ха ха,като каза телевизия,нали я гледам най- вече едно предаване ,Думата е ваша". Води го един Рошкев се казва,ама изкуфелите ббунаци де чуват,де не му казват РошиН а някои дори РошкУФ и думата е все тяхна на да едни и същи...толкова въодушевени и заблудени ,че наричат милионерката приватизаторка своя ,,ДРУГАРКА" определят я като Амазонка и Жана Дарик....Трагедия пълна. Аз съм с леви убеждения,произход и възпитание,но съм разочарован от това БСП и не виждам никаква опозиция в нейно лице.Особенно в крушовенската кючекчийка Курнела...

Коментиран от #29


Оценка:
-12 +3

Не е така
28 Отговор

До коментар #4 от "Drozd":


Комунисти българофоби колкото искаш... около милион са всеки път на избори съсипват всичко ! Все още вярват, че комунизма е по-приятен от демокрацията!

Оценка:
-8 +5

Ха ха
29 Отговор

До коментар #27 от "ОМОН":


Личи си че си ляв.Ама Стани Шеф е в Парламента на Европа и няма как да ти помогне да олабиш.Щеш не щеш Корнелия командва тука левите.Ако не ти изнася стани на левите обратен.

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +5

30
Този коментар е премахнат от модератор.
оня с коня
31 Отговор
Цвиленски отллично знае че Партията му си има СОБСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ със съответен Бюджет и Качествен Персонал,но това изобщо не го интересува,нито пък си прави труд да я Гледа- поне от Елементарно Уважение.Вместо това той се е втренчил в Други Телевизии,с интерес следи Предаванията им и явно иска Активно да работи в Програмния им Живот с цел Повишаване на Гледаемостта им.Е това ако те е Истинско ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо Партията която го е вкарала в Парламента - Здраве да е!

Оценка:
-3 +5

луд доц
32 Отговор
Стига ривахти бе ! Бити сте още на листовките !
Разкарайте очиларката !

Оценка:
-4 +5

НАЛИ ЗАТОВА Я КУПИХА
33 Отговор
СЕГА СЛЕДВА БУЛСАТКОМ ДА СЕ СПРЕ 7/8 ЗА 1МИЛИОН БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА

Оценка:
-1 +5

Мислещ
34 Отговор
Тия каква опозиция са, не казаха ли, че и те искат да налагат ковид-терор като тиквата?

Оценка:
-4 +1

Рогоноско
35 Отговор
Баджанак имате си БСП телевизия В цял свят излъчвате и пак ощетени Вашето тегло никъде го няма

Оценка:
-2 +8

ОМОН
36 Отговор

До коментар #29 от "Ха ха":


Та нали именно от "Станишевото" време загърбих ТОВА БСП бе ...Още ,кога довлякоха "царя" и се сдушиха с ДПС-то,а върхът на яростното ми разочарование бе, кого Станишката замляска и са заизвинява на Местаня на един митинг на "Орлов мост" ...престави си от МОЕ и на ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ...име -без НИКОЙ да го е опълномощавал, без някой да е имал някаква вина от НАС за този т.н. "Възродителен процес" . Аз,също ,като чистокръвен българин ,бях напълно изненадан в края на 1984-та ,когато той започна -а решението за него дойде "отгоре" в пълен мрак за всички нас. Апропо ,никога не съм членувал в БКП, но съм човек с леви убеждения...майка и татко ,баба и дядо са били редови членове и само са плащали чл.внос ,за да имат тия , какво да присвоят в навечерието на "Великите промени" през 1989-та !

Оценка:
-1 +1

ОМОН
37 Отговор

До коментар #20 от "ХАН КРУМ":


Напълно съм съгласен и подкрепям "ХАН"-е ....Така е !

Оценка:
-1 +0

Бай Курти
38 Отговор
Ами как да ви канят.Аз например като видя комуняга на екрана и веднага сменям канала.Елементарно е ,пада им рейтинга.Даже вече и телевизора ми сам сменя програмата щом се появи бесепар.

Оценка:
-0 +3

Комунист
39 Отговор
Баджанак ,нали си имате своя телевизия!?Там можете свободно да разискване тезисите на поредния ви конгрес и изграждането на светлото бъдеще при комунизЪма.Нима си въобразявате ,че можете да диктувате правилата в една частна телевизия!?Смешници.

Оценка:
-0 +5

Баджанака на
40 Отговор
Радев, пак нещо недоволен! Ами да си направят една шведска тройка че да му мине на Свиленски, ама Радев много стиснат не дава!

Оценка:
-0 +0

Свиленски
41 Отговор
ако много мрънкаш, че кандърдисам за 5 лева Радев да ти я върне да ти стъжни живота, та да млъкнеш!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на социалистите иска алтернатива в управлението по време на 49-ия Конгрес на БСП
БСП ще освободи народа си от веригите на ГЕРБ"

Още бисери
ТОП 5