Last news in Fakti

9 Март, 2021 22:40 5 867 27

Христо Иванов сезира главния прокурор за преминаването на Пловдивския панаир в "ръцете на Гергов"

  • христо иванов-
  • демократична българия-
  • пловдивски панаир-
  • георги гергов-
  • иван гешев-
  • главен прокурор

Съпредседателят на “Демократична България” заяви, че сезира главния прокурор днес, защото не е забравил обещанията, дадени от Иван Гешев след поемането на поста главен прокурор за това да провери приватизацията, включително на Пловдивския панаир, но над година по-късно не вижда никакви действия по темата от страна на прокуратурата

Христо Иванов сезира главния прокурор за преминаването на Пловдивския панаир в "ръцете на Гергов" - 1

Съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов подаде днес сигнал до прокуратурата за проверка на цялостния процес по преминаване на мажоритарния пакет от акциите на “Международен панаир Пловдив” в ръцете на дружеството “Пълдин туринвест”, собственост на Георги Гергов, и за неизпълнението на Стратегия за развитие и преструктуриране на “Международен панаир” ЕАД, приета с РЕШЕНИЕ No 773 на МС от 9.11.2006 г. От обединението настояват за обективна, пълна и всестранна проверка на всички обстоятелства и за публично оповестяване на резултатите от нея.

В свое изявление на живо пред Пловдивския панаир, заедно кандидатите от пловдивската листа на “Демократична България” Ивайло Старибратов и Веселина Александрова, както и с водача на листата за Пловдив – Област – Велизар Шаламанов, Иванов обяви, че акцията им е част от поредицата конкретни казуси, по които “Демократична България” предприема действия.

“Използваме казуса с Пловдивския панаир като един конкретен пример за това как “Демократична България” се опитва да се бори с олигархията в България, с всички онези фигури, които концентрират неформална власт, неформално влияние, които са обслужвани от всички възможни партии и правителства и институции и които в резултат на това са над закона. Онази каста на олигархията в България, която влияе върху МС, върху парламент, върху община, върху прокуратура, върху медии и в резултат на това може да си прави каквото иска. Това, че такава каста съществува, създава българския корупционен модел.” – категоричен беше Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на "Демократична България".

“Пловдивският панаир беше една от емблемите на България, на нейното желание за развитие, на нейната индустрия, на нейното производство, на нейното селско стопанство. Създаден е, за да може България да покаже на света цялото си лице и на своето стопанско развитие и да привлича инвестиции, клиенти, купувачи, и да прави връзки. Изключително важен център – едно от сърцата на икономическото развитие на страната. И това сърце 2006 започна да бъде прехвърляно постепенно на тази емблематична фигура – Георги Гергов.” – заяви Иванов и припомни, че с решение на Кабинета Станишев е разрешено да бъде прехвърлен миноритарен дял от Пловдивския панаир на частна фирма без конкурс и възползвалият се от облагата се оказва именно Георги Гергов. Иванов припомни как с поредица операции, влизане в правата на реститути на терена и апортни вноски, Гергов успява, въпреки изричната забрана за това, да стане мажоритарен собственик на Пловдивския панаир.

Иванов припомни и безуспешните усилия на министър Трайчо Трайков през 2012 г. за връщането на панаира, както и PR акциите на ГЕРБ по темата:

“ГЕРБ направи опит да замени остатъчния дял на държавата от Пловдивския панаир срещу т. нар. “Дупка” във Варна и по този начин Гергов да бъде облагодетелстван за пореден път.

Тогава стана скандал, включително и ние реагирахме срещу сделката и в крайна сметка тя се провали. Дупката беше купена от общината, в резултат на което държавата придоби дупка в центъра на Варна, а пък Гергов получи 43 млн. лева.” – припомни Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” заяви, че сезира главния прокурор днес, защото не е забравил обещанията, дадени от Иван Гешев след поемането на поста главен прокурор за това да провери приватизацията, включително на Пловдивския панаир, но над година по-късно не вижда никакви действия по темата от страна на прокуратурата.

Иванов предположи, че проблемите с паметта на Гешев по отношение на обещанията му за Пловдивския панаир, са свързани с близостта на Гергов с бившия главен прокурор Сотир Цацаров и подчерта, че остава неизяснена ролята на Цацаров като председател на Окръжния съд по въпроса за апортните вноски, с които Гергов е увеличил дела си.

“В България има едни хора, които държат в ръцете си бухалки. Тези бухалки са законът, прокуратурата, медии, пари, институции. И с помощта на тези бухалки тези хора концентрират власт, концентрират пари, крадат пари, източват ги от публичната сфера, източват други ресурси и затискат възможността на страната да се развива, за да могат те да са царете. В страната на слепите и едноокия е цар, така че ако си едноок, ти трябва страна, пълна със слепци, нали? Икономически, правово, трябва да бъдем натиснати надолу, за да могат хора като като г-н Гергов, г-н Цацаров, като г-н Пеевски.” – поясни Иванов.

“Това е съдбата на България – тя трябва да бъде натискана надолу, държана в подчинено положение, гражданите да бъдат унижавани, лишавани от права, да има едни, за които законът важи и други, за които е “врата у поле”, както казва народът. За да могат те да управляват. Срещу това се бори “Демократична България”. – заяви Иванов и поясни, че пуска сигнал, за да напомни на главния прокурор за несвършената му работа, не защото очаква резултат или защото иска да каже нещо ново, а защото за “Демократична България” е важно да подкрепя говоренето си с действия.

“Ние подаваме конкретни сигнали и задействаме институционални механизми, защото се готвим, когато стигнем в парламента, да използваме всички възможности, които ще получим като народни представители, да доведем докрая тази война и тази битка.”

Иванов припомни, че “Демократична България” вече има много голямо досие от сигнали, изпратени до главния прокурор:

“Той наскоро излъга Европейския парламент, че си е свършил работата по отношение на разследването на снимките от премиерската вила, на които се виждат суми, които Борисов не може да обясни. И в следващия парламент той ще трябва да се обяснява за тези лъжи и те ще бъдат основание за неговото дисциплинарно освобождаване. Защото когато един главен прокурор лъже, за това трябва да се носи отговорност.”

“Всичко това са едни китайски капки, с които ние работим, за да си върнем институциите и постепенно те да започнат да работят – не за българската олигархия, а за всеки български гражданин. И законът да бъде един за всички. Това е един хубав възрожденски, европейски идеал, за който сме създали “Демократична България” и в името на който се явяваме под № 11 на 4 април. И ако искате да подкрепите тази проста кауза – един закон за всички, независимо от това кой си – да има един закон за всички, една отговорност за всички, можете със сигурност да гласувате за нас. Подкрепете “Демократична България” с №11 на 4 април, защото това е сигурният опозиционен вот за действие срещу олигархията, а не просто за приказки.” – завърши изложението си Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патерица на Бойко от небето се вижда

    26 15 Отговор
    Но пак си по симпатичен от дебелата каракачанка, наглия симеонов, и тоз бензинджията дето се издържа от червен кръст. Всичките в затвор до живот!
  • 2 ловиш вятъра

    30 17 Отговор
    Ице , Ице тъпо парче си ти . Какъв резултат ще последва от това , такъв , като и от останалите ти клоунади.
  • 3 яяя

    31 15 Отговор
    Костов, костов, Пинокио, той подари Панаира на Гергов!

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    23 17 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Гешеф е позор! Оставка и затвор!
  • 5 Дидо

    29 8 Отговор
    Браво ЦУМ ами дупката във Варна все за разследване и Софийски имоти естествено ,но с тая прокуратура надали
  • 6 А кой подари Каолин

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "яяя":

    на неговия вожд Прокопиев?

    Коментиран от #11

  • 7 Майна

    33 10 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ДА НАПРАВИМ РЕВИЗИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА КОСТОВ, КВО ЩЕ КАЖЕТЕ...ТОЙ УЧАСТВА И В ПРИЕМАНЕТО НА ПЛАНЪТ РАН ЪТ...ДА РАЗСЛЕДВАМЕ ТОЗИ ОТ КОЙТО ТРЪГНА РАЗСИПИЯТА НА БЪЛГАРИЯ....СЪГЛАСЕН СЪМ ЗА ГЕРГОВ, НО КОЙ СТОИ И ЗАД ВАС, ДЕМОКРАТИ?

    Коментиран от #10, #14

  • 8 Маджо

    27 7 Отговор
    Браво Ице, колкото повече наближават изборите, толкова по-активен ставаш! Само да те питам - ами досега къде бля, бе бастун!?
  • 9 МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН

    20 12 Отговор
    Номер 11.за да си върнем България. Борисов да бъде наказан за харчене на държавен ресурс за предизборната си кампания.. Герб ще доубие иономиката на държавата , заради алчното чекмедже . Увеличават заразените и ги намаляват , когато си искат . Абсолютна глупост . Не гласувайте за ГЕРБ , ВОЛЯ , НФСБ , И ВМРО . Гербарасите разчитат на много заразени , които да не гласуват от страх . Гласувайте и мислете за този , който ще може да обърне мутренската каруца . За да се свалят оковите , ще трябва сила , ум и силно желание за промяна . .
  • 10 Киро Брейка

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Костов бе плют от Дс толкова год. И Салеи помага за пропагандата
  • 11 Горе долу си прав

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "А кой подари Каолин":

    Само бъркаш кой на кого е вожд😂
  • 12 7/8тв ЛЪЖЕ Вести. Бг. И те лъжат

    13 13 Отговор
    Голяма грешка направи Българския народ като избра човек от групировките-Боко на хората им писна от гадостите на ГЕРБ
  • 13 Бе що ли

    12 8 Отговор
    Този ми мяса на Волен,де ходеше по софийските улици и викаше Бойко ку .р.во, пък после му легна на партер като секструженичка????
  • 14 Така де

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Ама що не се върнеш малко по-назад!?? Що забравяш Луканов малко ли краде!?? Що забравяш Виденов бе!??? Що забравяш всичките агенти на държавна сигурност които крадоха като невидели!??? Ти за какво си се хванал!!(Костов може да е всякакъв но ни вкара в Европейския съюз това което не можеше друг да го направи! И не на последно място Костов Не е хващал с куфарчета които да раздава нито я хващан д шкафчета евро, злато и оръжие ! Те затова от българина нищо не става, той не знае на кого отговорност да търси, нито къде точно се намира!!!

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Антигерб

    7 7 Отговор
    Хубаво ги редиш Ице ама все заобикаляш герб и шкафчето - то ми е ясно че ще си патерицата на Тиквун. Та "разследванията" ти освен че само предизборни (до сега къде бля), са и много избирателни. Много избягваш въпроса дали ще се коалираш със партиите на статуквото (герб, бсп, оп) или пък с Цецо. Нищо не казваш за АЕЦ Белене, за "американските" Марици, за златото, за самолетите на хартия, за базите в които даже и военния ни министър няма право да влиза, за това от къде ще вземаме ток и газ.

    Абе ясно е че от Козяк залагат на теб и Цецо но този път са заложили на куц кон.
  • 16 Майна

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Така де":

    АЗ СПОМЕНИ НЯМАМ, НО СЪМ ГОВОРИЛ С ХОРА, КОИТО ИМАТ СОМЕНИ, НО ПАК БЪДЕТИ ПАПАГАЛИ И НАИВНИЦИ И НЕ СЕ ЖАЛВАЙТЕ ...АМИ ЖАЛКО Е

    Коментиран от #23

  • 17 Антигерб

    11 7 Отговор

    До коментар #14 от "Така де":

    Това че Костов не е хващан не значи че не е крал - най голямото зло е че разруши България.
    - 2800 фабрики баха разрушени
    - унищожи селското стопанство
    - продаде авиацията ни - БГА Балкан за 1 долар

    Тъкмо той създаде олигархията от ДС - той раздаваше фабрики на бивши комунисти и ченгета от ДС - помним още мистър 10%.

    Като ни вкара в ЕС ние какво спечелихме - да ти казват какъв поток да си строиш, колко да са щестливи кокошките и колко да са криви краставиците - обаче имаме гей прайдове.

    Вноските в ЕС са от нашите данъци но еврофондовете ги прибират приближените до хунтата и не стигат до народа.

    Сърбите война имаше при тях и са по добре от нас нищо че не са в ЕС. Хайде скрийте се с тъпите опорки
  • 18 Предател

    8 3 Отговор
    Гергов - пета колона ! Затвор !
  • 19 Гост

    4 1 Отговор
    Тоя честно изнемогва с хрумки за това какъв цирк да спретне по-късно!
  • 20 Циркът

    3 1 Отговор
    сме ние,които не скачаме срещу незаконни схеми.Когато толупа и Горанов дадоха на Цеко Минев 150000000лв. от нашите пари трябваше веднага протест пред МС.Мутрата крадец е за съд.Как направи ЦЕЦА СЕКСА НАЙ-БОГАТА БЪЛГАРКА?????????????
  • 21 Sando

    1 0 Отговор
    дай му да сезира на него
  • 22 Тишо

    2 0 Отговор
    Всичките му акции на Иванов са безумно закъснели. Като беше правосъден министър защо не се поинтересува тогава?
  • 23 хаххахайай

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    тоя детиняк няма спомени ама коментира.... ми спомни си това което не помниш, че един долар беше 3000 лв заради комуниста виденов, и Костов ни спаси тогава... папагала е тоя дето ти промива манерката
  • 24 Фори

    1 0 Отговор
    Христо Иванов ще стои по-добре в някой театър, а не в политиката.
  • 25 Сър Пичук

    3 0 Отговор
    Това добре, но да попитам, ще има ли разследване и за Техноимпекс, който Мадам Лъжа взе без пари и харчи с лека ръка парите на десетки хиляди българи оставили здравето и живота си по Африка и Близкия Изток, за хотели в Халкидики, апартаменти в Манхатън и луксозно обучение и живот на синчето в Америка.
    Освен това, съвпадение ли е изключването на Г.Гергов от БСП и тази акция и трябва ли да чакаме и Нинова да я изритат от БСП за да се обърне внимание и на нейните далавери?
  • 26 Иванов

    4 0 Отговор
    Когато Христо Иванов сезира Главния прокурор и за незаконния палат на олигарха Иво Прокопиев в Созопол, тогава ще гласувам за него! Дотогава за мен е просто слуга на олигарсите като Прокопиев и Сашо Дончев от Овергаз!
  • 27 дияна

    0 0 Отговор
    Този има ли нещо, в което да не вижда далавери и корупция. То и един камък да е сложен в тая страна без негово участие, значи е корупционен скандал. Всичко е само да се вдига патардия, че да може и Христо Иванов да се намъкне из тия схеми. Всички до сега са го правили, вдигат шум, докато не получат дял.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове