18 Март, 2021 20:31 1 998 9

Иван Гранитски: Ще работим за връщане на класиците в учебниците по литература

  • иван гранитски-
  • бсп-
  • бсп-софия-
  • литература

Всички – учители, родители и ученици, са потърпевши от тези тежки кастрации на българската литература, отбеляза кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР

Иван Гранитски: Ще работим за връщане на класиците в учебниците по литература - 1
Снимка: БСП-София

В следващия парламент, заедно със Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти, ще работим за приемане на Закон за защита на българския език. Ще настояваме и за връщане в учебните програми на класиците, които бяха изхвърлени от учебниците по литература. Ще се борим и за увеличаване на часовете по български език и литература. Това каза член-кореспондент Иван Гранитски, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР, по време на дискусия на тема "Литература и национална идентичност". В нея взеха участие председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и Боян Ангелов, който е поет и председател на Съюза на българските писатели. Дискусията беше открита от лидера на БСП – София Калоян Паргов.

Иван Гранитски изтъкна, че през последните години се наблюдава тежка редукция на български писатели от учебниците по литература и история.

„Имаше редица опити за реформи, които бяха замаскирани зад уж благовидни предлози. Но вместо да се пристъпи към една умна редакция на идеологическите елементи в българското образование, под претекста за реформи беше направен опит да се ревизира фундамента на българската литература. Всички – учители, родители и ученици, са потърпевши от тези тежки кастрации на българската литература“, заяви Гранитски, който е основател и собственик на издателство „Захари Стоянов“.

„Трябва да има по един учебник, който да показва стойностната българска литература, която е оцеляла във времето“, смята Боян Ангелов. По думите му ако не се защити българския език и в частност родната литература, държавата ни е обречена на гибел.

„Свободата на печата е в основата на едно демократично общество. Именно поради тази причина толкова болезнено отеква натискът, който се оказва върху българските медии днес. Тази политическа и икономическа зависимост, която изпитват нашите медии, оказва много сериозно влияние върху поведението на журналистите“, заяви от своя страна Снежана Тодорова.

По думите ѝ е много страшно, че нашите управляващи не виждат никаква вина за това. „Всички знаем мнението на премиера, че няма по-свободни медии от нашите“, каза Тодорова.

„Неслучайна е и критиката от ЕС, че ние сме на едно от последните места по свобода на словото“, допълни Гранитски.

„Години наред творческите съюзи в България не получават никаква помощ от държавата. Това е не само скандално, но и абсурдно. Но има държавни субсидии към НПО-та, частни структури и други неясни организации, които извършват една подривна дейност към националната ни идентичност. Надявам се, че в следващия парламент ще има малко по-разумни хора, които да поставят въпроса за една разумна субсидия на творческите съюзи“, каза Гранитски. Според него трябва да има държавна стратегия и политика към тези съюзи и техните издания.

„Да се надяваме, че в следващия парламент ще влезе критична маса от такъв тип мислещи хора, които ще подменят досегашните порочни тенденции“, каза Иван Гранитски.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    1 0 Отговор
    Можеш да си сигурен единствено в чувствата на човек, който се е сблъскал с най-тъмната ти страна и не те е оставил в мрака.
  • 2 Лора Неграмотис

    7 0 Отговор
    ВЪРНЕТЕ МИСИРКИТЕ ОТ БТВ В ПЪРВИ КЛАС СЪС ЗАДЪЛБОЧЕНО ИЗУЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Да завършиш „журналистика“ и да не можеш да говориш български език. Омръзна ми всеки ден да слушам п въпроси от мисирките от сорта:“ Как оценяте...“?, „Колко ще намаляте...“?

    Коментиран от #8

  • 3 Сатъра на Хана

    2 1 Отговор
    Най - дразни , като се върна в Мутристана , че Цялата Псевдо - Интелигенция
    ........ Блъска на Шопския Диалект на Българския език ,
    който си е жив Сръбски :)))) ................ Веднага ми изплува мазна мутра с бръсната глава ...... Отивам да пикая на зелен камък
    ............................

    Коментиран от #5, #7

  • 4 гнус

    1 0 Отговор
    Всички учители са партийно назначени. Директорите са пламенни активисти на ГЕРБ. А историята е овладяна от патриотарите. Полицията е вляза в училищата и налага своите методи сред учениците под привидна доброжелателност. Подготвя се следващо поколение от доносници, преследвачи и бъдещата ДС. Училището е изцяло политизирано.

    Коментиран от #9

  • 5 Тролил 1ви

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    По-скоро е обратното, източен автстралопитьек
    В езика ни има само ЕДНА буква която се произнася И - не 2(и повече).
  • 6 Сух

    0 0 Отговор
    До сега кво правите бе?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да не говорим

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лора Неграмотис":

    за далеч по-сложни неща, които са залегнали и във въпросите за матура - например кога се употребяват оковчания за мн.ч и кога - единствено - при учтива форма... Ама защо само бтв, А В КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ Е ТАКА? Някога за да те допуснат да кандидатстваш журанлистика се изискваше минимум МНОГО ДОБЪР /5/ на приемния изпит по БЕЛ, после минимумът падна до "добър", сега можеш да се запишеш и да изкараш тази специалност буквално във всеки съвсем свободен унивелситет, дори и да не си издържал успешно матурата... И тели учили-недоучили, но ЗАВЪРШИЛИ, имат самочувствието на ВОДЕЩИ, КОМЕНТИРАЩИ, АНАЛИЗИРАЩИ...
  • 9 УЧИТЕЛИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гнус":

    се назначават от директорите. Опитайте се да преброите колко от новоназначените директори през последните десетина години НЕ СА членове на ГЕРБ... А те си търсят послушници и некадърници за да им е по-лесно да управляват... Пример - кандидатстват за едно място някой/я/ с висока квалификация, доказани постижения - и току-що завършил ,но с протекции по партийна линия. Дали ще познае някой кой ще бъде одобрен? /Говоря за едно от най-добрите училища!/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове