Last news in Fakti

18 Март, 2021 20:48 9 091 75

Запознайте се: всички ограничения от 22 до 31 март

  • противоепидемични мерки-
  • ограничения-
  • локдаун-
  • затваряне-
  • здравеопазване-
  • министерство на здравеопазването

Официална заповед на Министерството на здравеопазването

Запознайте се: всички ограничения от 22 до 31 март - 1
Снимка: БГНЕС

От 22 март до 31 март на територията на страната действат следните временни противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването:

· Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

· Преустановява се присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

· Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“ , както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

· Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.

· Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

· Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

· Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).

· Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

· Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

· Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

· Преустановяват се посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

· Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.

· Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

· Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.

· Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

· Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.

· Физическите и юридическите лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м.

· На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

· Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

· Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

· Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

· В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илийката

    20 195 Отговор
    Това са мерки за спасение на България!
    Бойко Българоспасител!

    Коментиран от #15, #26, #53, #64

  • 2 Сббскс

    61 6 Отговор
    Това всичко без събота и неделя ли?
  • 3 бай Иван

    90 4 Отговор
    Банкнотите от прокурорския удар били реквизит за сватби и кръщенета
    Съдът опроверга прокуратурата за фалшивите пари във ВУЗ и пусна печатарите от ареста
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе

    65 9 Отговор
    Я ТИЯ НЕ НАМЕН ,,ДА ВИ ИЧУКАМ ЗАЕДНО С МЕРКИТЕ
  • 6 ТаУмВзе

    85 6 Отговор
    Пренастаняване на долната мутра и твари в Белене. 76 ст храноден, ако бачкат. ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР! ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ БЕ! Какво има да Губите още?

    Коментиран от #18

  • 7 АЛО

    67 3 Отговор
    МИНИМУМ ДО КРАЯ НА АПРИЛ,А НЕ 10 ДНИ! ИЗБОРИ ИДВАТ-ВЕЧЕ НАРОДА НЕ МОЖЕ ЕВТИНО ДА ГО ЛЪЖЕТЕ! ВСИЧКИ МИНИСТРИ,ЩАБА И БОЙКО-ДА СИ ДАРЯВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО ОСТАВАТ БЕЗ РАБОТА!
  • 8 хахохо

    11 9 Отговор
    Коридора за възрастните хора как сте го написали???
    От 8:30 до 10:30 допускат ли се, или не се допускат възрастни хора?
    Това инфо го има още след 15:00 часа, Факти го публикува след 20:00 часа и то с неточности.

    Коментиран от #75

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оставка

    64 4 Отговор
    И НЕКА ПРОТЕСТИТЕ НИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДО ПОБЕДАТА НА ДОБРОТО И ИСТИНАТА! ОСТАВКА И СЪД! И ВСИЧКИ ДА ДАДЕМ СВОЯ ГЛАС НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ! ДА Я СПАСИМ ОТ ХУНТАТА ГЕРБ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бум

    61 2 Отговор
    на ваксинирани - бум на заболели,кви мерки кви 5 лева!
    Десетки ваксинирани познавам дето се разболяха,заразиха си и близките има и смъртни случаи,както на ваксинирани,така и на членове на техните семейства.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фюрера

    23 0 Отговор
    Запознайте се, запознайте се. Казах!
  • 15 Симитличанин

    54 3 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    На 04.04 да приключваме с тия крадци
  • 16 Сатъра на Хана

    36 0 Отговор
    ПОДБОРНИЯ ОТСТРЕЛ НА МУТРИ И БЕЙОВЕ Е ЧУДЕСНО РАЗВЛЕЧЕНИЕ ЗА ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНАТА ........... А АКО ОТСТРЕЛА Е СЕМЕЕН СИ Е РАДОСТ ЗА ЦЕЛИЯ НАРОД
  • 17 az #МУТРИ, ВЪН!

    52 2 Отговор
    Изборите наближават! Мутрите умират от страх! Ще се опитат да отменят и изборите!
  • 18 Имат какво....

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Я се огледай около тебе с какви Мерцедеси се разхождат? Докато не ги доведат до просешка тояга и глад - няма да протестират!

    Коментиран от #23

  • 19 Бай бай бай

    20 0 Отговор
    Дилайла. Ба ти тъпаците.
  • 20 Чичо

    43 3 Отговор
    Как се изгавриха отново със заведенията, колко хора пак ще останат без доходи, горките деца затворени, без детство, без спомени и игри. Само и само да спечелят избори, гавра, която ще трябва да се плати с животите на тези, които са се самозабравили
  • 21 Никой от

    36 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хунтата в затвора":

    нуждаещите се не е получил нищо.Тровят им нервите с документация,в която откриват,че не подлежат на помощ или откриват нередности.И така - само пенсионерите вземат х50 на месец за "пас" или за герб на изборите.
  • 22 Да,бе

    28 0 Отговор

    До коментар #11 от "илийката":

    Супер идея за паметник ,даже храм Св.Тулуп Българомразец трябва да се направи,но не преживее,щото не е по канона и може да се обиди Началника.Тъй,че Онуй да не се разсейва- има работа за вършене.
  • 23 герп=БКП

    25 0 Отговор

    До коментар #18 от "Имат какво....":

    Е как да ги доведат до просешка тояга, след като с управляващата групировка взаимно си пълнят гушите с откраднатите европейски пари....
  • 24 БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    6 16 Отговор
    ДРУГАРЕ....ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ ЗАПОВЕДИТЕ НА НАЧАЛНИКА И ЩАБНИЯ....ИНАЧЕ ДО 04.04.21 ......
    ОСТАВАТЕ БЕЗ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ...

    Коментиран от #27, #30, #31, #32, #33, #34

  • 25 Ти да не би да си Спас Гърнвски

    33 1 Отговор

    До коментар #13 от "Симпатизант на Герб":

    Това не с никакви здр. Мерки. Това е отчаян ход за оцеляване на жалката Тиква.
  • 26 Asdfg

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    Сега като се изходи, олекна ли ти?
  • 27 Asdfg

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    Ще изпълняваме, а ти ще оздравееш ли?
  • 28 Хахаха

    34 2 Отговор
    Поредната върховна порнография! Ефектът ще е е равен на нула! Тези глупости минаваха миналата година през март. Дори и мишките по дупките вече не обръщат внимание на тия смешници.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 МУТРАТА ОТ СИК Е

    22 0 Отговор

    До коментар #24 от "БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    АБСОЛЮТЕН ПЪТНИК БЕЗ ОБРАТЕН БИЛЕТ .... ПАНДИЗ. ИЛИ ПРИ БАЙ МИЛЕ ..,. АБЕ ЛЕШ И
  • 31 СИКАДЖИЯТА ГО ОТВЯХА КАТО

    18 0 Отговор

    До коментар #24 от "БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    ПРАХ ОТ ТУПАН .... ПЪРВО КЬОВЕШИ ПОСЛЕ СИНАТОРИТЕ .... ЗА КАПАК ОПРАВДАХА БОЖКОВ БОБОКОВИ И ВАСИЛЕВ ....
  • 32 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    29 2 Отговор

    До коментар #24 от "БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    Нищо няма да изпълняват в петък в цяла Европа започват протести срещу Ковид мерките тук в Германия в Лайпциг са заявили над милион участници. Ако си мисли Мутрата че чрез Ботокса ще избегне затвора много се е объркал в цяла Европа и Америка всички ще гласуваме против Шайката няма шанс простата Мутра знае го разбери го и ти платения. МУТРО ВЪН ТИ СИ ПОЗОР ОЧАКВАЙ ЗАТВОР
  • 33 ЩО БРЕ МУТРЕНСКИ КАЛПАК

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    КЕ МРЕШ ЛИ .... ЩОТ КОМУНЯГА СИ КАТО ГЛЕДАМ .... КАТО БУДА
  • 34 Айде бе

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    Искаш ли да си прережеш вените или да скочиш през терасата, за да остане Бйлгария с един боклук по-малко, а?
  • 35 Няма такъв заспал народ

    28 1 Отговор
    Защо не затворите и всички администрации, полици, болници, пожари гранични полици, военни те не загубиха един лев от тази криза, напротив батко им вдигна за изборите на всички. Лицемери сте, продажби сте, безскруполни сте, но историята няма да ви помни с добро.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Лост

    20 0 Отговор
    Разрешават се зелени коридори, на зелена морава със зелен хайвер.
    Марули, марули, марули.
    Безкрайно зелено поле.
    А сред полето се пули
    едно теле и пасе ли пасе.
  • 39 Behemoth

    16 1 Отговор
    Изправи се -мутри вън!
  • 40 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    20 2 Отговор

    До коментар #37 от "БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ":

    Мечтите са безплатни, на 05.04 Тиквата ще бъде прострян на земята като истински престъпник и отведен в ареста . Отсега се записвай да му ходиш на свиждане

    Коментиран от #42

  • 41 Унуфри

    17 0 Отговор
    А Тотото продължава да си работи!
    То към коя категория спада?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тото

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ":

    Възможно е ГЕРБ да спечели. Тогава ще бъде интересно дали Борисов ще влезе в парламента да положи клетва като народен представител.
  • 44 Министера

    9 0 Отговор
    Разрешава се пълненето на шкафове
  • 45 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ":

    Ти май вече си се боцнал със Астрата, страничните ефекти са видими . МУТРО ВЪН

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 джи пи

    9 2 Отговор
    овце в кошарата и да не сте изблеяли че яко ще мрете
  • 48 Criminal

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "илийката":

    Напълно съм съм съгласен с теб, даже да го погребат до паметника(дано по скоро), че да има къде да пикаем(може и друго, зависи от зорът) и храчим..............
  • 49 Criminal

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ":

    Близ, близ дупарката, мирише на го.но............
  • 50 мухобойко вирус

    9 1 Отговор
    стига с този фалшив мухобойко вирус
  • 51 Hoho Boho

    10 0 Отговор
    След това мафиотите отиват в затвора!
  • 52 ПРОТЕСТ

    12 1 Отговор
    ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ. EЖEДНEВНИ ПРOТECТИ ПРEД МИНИCТEРCКИ CЪВEТ. OCТAНAХA ПЕТНАЙCEТ ДEНA.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ментос

    10 0 Отговор
    Г-н Ботокс груповия секс забранява ли се? :))))
  • 55 гадове

    7 1 Отговор
    да Ви еееее... ббббб а мерките гробари
  • 56 чеге

    13 1 Отговор
    Мерките са с цел да си извършат спокойно игрите с фалшифицирането на изборите ! Отдавна са си направили плановете и сметките- изборите да минат под лок даун-затваряне за да си извършат спокойно фалшификациите ! Това е за жалост сегашното управление което се кани пак с измами да продължи да управлява ! ХОРА ВНИМАВАЙТЕ МНОГО КОГАТО ГЛАСУВАТЕ–ТЕЗИ НЕ ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ДА СА ИЗОБЩО ВЪВ ВЛАСТА !!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Активист на БКП

    7 1 Отговор
    А забраняват ли се мирни въстания против човеконенавистното правителство на хунтатата ГЕРБ-Суджук !?!?????

    Коментиран от #68

  • 60 toni mamata

    6 1 Отговор
    Ботоксирания дебелак искам да си остави заплатата в кофата за боклук
    за рушветите да не говорим и тогава да говори какъв спасител на здравето е.Няма толкова нагли,прости и преяли с власт гадове!!В цял свят има такива локдауни,но хората са реално обезпечени,а не като тука с 200 в дупарата и яко да си се върти,както казва Тиквоча.Хора гласувайте,защото няма такива нагли боклуци и нещо трябва да се промени много спешно,че буквало загиваме..,,,,,
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 9272

    4 1 Отговор
    Наредбата гласи: "Болен дух, в болно тяло, но с пълен търбух и жи-си-ем към кожудерите от мтел". На ви сега герберски министър.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 big

    3 1 Отговор
    Не знам какво трябва да се случи, че тези коне с капаци на очите и тапи в ушите да разберат, че тези мерки не работят! Колкото повече се бъркаме в тази вирусна инфекция, толкова повече щамове ще се появяват и ефект няма да има! Оставете всички глупости и да живеем спокойно! Не може да се борим с природата, ако това не е био оръжие!
  • 71 big

    2 2 Отговор
    В нашето общество има различни хора: с различно образование, с различна степен на асимилиране на информацията, с различна страхова/стресова граница, с различна интелигентност, много различия, дори политически пристрастия. Някои от тях приемат тези мерки като манна небесна и панацея на лечението, други не! Не може да убедиш един глупав, неинформиран с затъмнено мислене от разни хора и медии да мисли, той природно няма такава функция! Глупаво е и да се включват политически мотиви, освен използването им в изборите. За мен всички тези мерки са абсолютно излишни, ваксинирането - също, още повече с непроверени ваксини без данни, колко пъти на година ще ни боцкат!
  • 72 ХайлАдолф

    1 1 Отговор
    Десет дни са малко . Ако трябва да има нужния ефект , то трябва затваряне поне за 20 . Значи , гответе се за по следващо удължаване на тази мярка , с поне едно удължение от 10 дни . Пък тогава ще видим дали няма да има и още 10 , защото съседите около нас вече месец се чудят какво да правят .
  • 73 Дори

    1 1 Отговор
    Абе що не затворят администрация, банки, застрахователи, полиция!

    Коментиран от #74

  • 74 Жоро

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "Дори":

    Що няма кои да гласува за хунтата управляваща концлагер българия ако не са служителите ба концлагера да си изберат ръководство.
  • 75 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "хахохо":

    Написано е ясно и на български.Грабвай буквара и чети.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове