Last news in Fakti

19 Март, 2021 13:39 3 576 25

Д-р Кацаров: Близо сме до колективния имунитет, но чрез преболедуване

  • д-р стойчо кацаров-
  • колективен имунитет

Той поясни, че разпространението на заразата не е спирало, а просто е било с различна интензивност в различните периоди

Д-р Кацаров: Близо сме до колективния имунитет, но чрез преболедуване - 1
Снимка: БГНЕС

Ние сме близо до колективния имунитет, но не чрез имунизация, а чрез преболедуване. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По негови думи поне 3 млн. души у нас вече са се срещали с коронавируса.

Той бе категоричен, че налагането на мерките е закъсняло и те е трябвало да бъдат приложени по-рано. Според Кацаров това е можело да спести много хоспитализации и смъртни случаи.

Той поясни, че разпространението на заразата не е спирало, а просто е било с различна интензивност в различните периоди. По думи на Кацаров смисълът на такъв тип мерки е само да се забави разпространението, докато се приложи ваксинацията.

Липсата на ваксини означава, че тези мерки ще продължат дълго време, прогнозира той.

Относно спирането на AstraZeneca експертът изрази мнение, че това е било политически акт.

"Това не се направи на законови основания и медицински факти. ЕМА и преди са правили същите изследвания за ефективността и страничните ефекти и нямаше доказателства за вредата ѝ", заяви Кацаров.

Според него високата смъртност у нас се дължи на състоянието на здравната ни система и лошо управление на кризата.

Той настоя ваксинирането да започне от най-уязвимите групи - възрастните хора и тези с хронични заболявания, които са над 2 млн. души."Ако тези хора бъдат ваксинирани, могат да се премахнат всички мерки. По-младите го карат леко и няма проблем дори да се разболеят", обобщи експертът.

Той посочи, че броят на заразените нараства въпреки задължителното носене на маски. По тази причина изрази съмнения относно ефективността на тази мярка.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 5 Отговор
    Днес няма желаещи за отровата на Астра Зенека.Браво българи!

    Коментиран от #7

  • 2 Статистика

    7 32 Отговор
    3млн....Утре некой ще излезе и ще каже всички 6 млн са преболедували....Секави творци се изявяват и облъчват Ганьо понеже е кух като хралупа.

    Коментиран от #16, #18

  • 3 pbdan

    14 0 Отговор
    Така е когато броят на доказаните заразени е по-голям от броя на ваксинираните за един ден.
  • 4 Дааааа

    55 3 Отговор
    Умно изказване на колегата. За съжаление здравният министър е напълно неадекватен, това коства живота на хиляди граждани.
  • 5 Шайка

    3 27 Отговор
    А пепел ти на устата. Явно не си загубил близки или мислиш като Мангъра.

    Коментиран от #13

  • 6 Кочо

    11 0 Отговор
    Няма начин, ако сте излизали 3 пъти навън или са ви посещавали проститутки, гейове, и анкетиращи социолози през последната 1 година, да не сте се срещали с вируса!
  • 7 Пипи

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Няма и да има. Поне видях с очите си колко хора имаше към 11:20 Александровска.

    Коментиран от #14, #19

  • 8 бай Иван

    20 1 Отговор
    Е тогава какъв е смисъла на мерки затягане шаш и паника,ваксини които убиват.
  • 9 Преболедувала

    23 0 Отговор
    Едно от смислените мнения до момента!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Заради

    10 0 Отговор
    безхаберието и некадърността на управляващата групировка герп.. (БКП)!
  • 12 SPQR

    11 1 Отговор
    Мерките са вредни.
  • 13 Иванчо от Долна Диканя

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шайка":

    Много си зле.отиди на психолог.а на "мангъра" не можеш да му стъпиш на малкия пръст!
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пипи":

    А,имаше ли въобще някой?
  • 15 Мда

    14 0 Отговор
    Така и не направиха масово тестване за антитела, тиквите, за да разберат колко са преболедували и кой да се ваксинира. Всичко правят на сляпо и квото стане, и все се дънят.

    Коментиран от #20

  • 16 Angry Bird

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Статистика":

    Да баш - кух, кух и бъзлив... Статистик. В къщи сме 5 (пет) кърпела бъкани с антитела и само двама лекари са наясно! Не официално. Така и го изкарахме - не официално, двама доста тежко и продължително в сравнение с 6те хиляди умрели от страх, пълнещи болниците (600 души имат само наистина нужда от болница)! Д-р Стойчо е абсолютно прав! Който е наясно със с/янието си да не е луд зорлем да се тика за psr та да го окошарят?! Пусни си феритинче за "диагноза", след 3 месеца антитела и пъзелчето е готово.
  • 17 Нели

    17 0 Отговор
    Абе хора, кой прави ваксини в разгара на епидемия? Всички дрънкат врели некипели. Сега се усвояват парите от ЕС за сптавяне с епидемията и статистиката хвърчи нагоре, за да се платят парите на болниците. Питам само Ковид ли същевува или и другите щамове на грип изчезнаха.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Естествено

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пипи":

    Пипи, дай повече инфо за такива като мен, които не са видели, моля. Колко са били? Дано да са се вразумили повечето
  • 20 Провинция

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Мислиш, че е случайно ли това? Напълно са наясно какво щеше да излезе, затова не го и направиха. Ключовата дума тук е 'ваксина'.
  • 21 К.К.

    2 4 Отговор
    По тази логика чехите отдавна трябваше да имат колективен имунитет, та даже и за околните държави.
  • 22 Счупи тъпомера

    9 1 Отговор
    Ами то Мангъров от година и нещо, това говори.
  • 23 Хи хи хи

    2 3 Отговор
    Дреме ми на шмайзера. Аз го изкарах без да го усетя. На 57 съм.
  • 24 фантаджиро

    2 1 Отговор
    Правителството и НОЩ в средата на февруари,началото на март си играха на шикалки.Биха се в гърдите колко спаднал бил броят на смъртните случай и на заразените.Онзи с мазната коса рева за ресторантите,и шепа ,,гърчави" амбреажи,как не можело да си вдигат железата по фитнесите.От два месеца се треби какво идва към балканите.Проблемът е в невъзможността да бъдат адекватно лекувани и преглеждани заради наплива на болни.Е викайте АЛИБЕГОВ и хунтата от кръчмари и кючекчий да помагат на медиците.А тези с молове да разкриват легла в тях,а хранителните магазини помещаващи се там, да помагат с безплатно изхранване.
  • 25 Аз40🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    Този доктор е един от малкото, на които му признавам, че разбира и говори открито ... но има още неща, за които се въздържа ... точно така прави и Доц. Мангъров ... усещат го, знаят, че нещо не е наред, но е много трудно да преглътнат и продължат до край ... защо толкова ги е страх и не са като безброй други техни колеги по цял свят, които го направиха вече отдавна не ми е много ясно .. какъв е този страх у нас?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове