Last news in Fakti

24 Март, 2021 12:15 2 830 49

Гласуването на българите в чужбина е пред провал

  • гласуване в чужбина-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • цик-
  • стефан манов

Хиляди няма да могат да гласуват, ЦИК саботира процеса

Гласуването на българите в чужбина е пред провал - 1
Кадър: Bulgaria ON AIR

Гласуването на българите в чужбина ще протече както всеки път - с доста трудности. А този път имаше огромен интерес, изразен чрез подадените заявления за гласуване извън страната. Знаете за скандала във Великобритания, където има ограничение от 35 секции, защото страната вече не е членка на ЕС. Така е и в САЩ, и в Турция. Това сподели пред Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

По думите му това ще доведе до напрежение и огромни опашки.

Ще има хиляди хора, които няма да могат да гласуват и ще бъдат лишени от избирателни права. Нищо ново под слънцето след промените в Избирателния кодекс. Но за да не се облекчат нещата, ЦИК продължава да работи, саботирайки процеса, защото назначи 3-членни състави на СИК в редица държави зад граница. На други места, където има предложения на местните общности за по-големи състави от 7 или 9, не ги уважи, а остави минималния брой, допълни Манов.

Според него на места хората са готови да работят, а ЦИК отказва да облекчи процеса в чужбина и ще си носи отговорността.

Беше докладвано предложение за населени места с доброволци, които са готови да бъдат членове на СИК. Проблемите, които ние срещаме с вота зад граница, са само един елемент от общата картина, която характеризира работата на ЦИК. Още на 24 февруари внесохме конкретен модел на протокол на СИК, но подобрен и във вертикален вариант, коментира още Стефан Манов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че таблицата за преференциите е абсолютно неизползваема.

Изненадам съм от председателя на РИК-25, който доста плахо спомена за машините. Насърчавайте активно и енергично избирателите на СИК да гласуват с машина. Машините ще спасят българските избори. Ако хората използват това устройство - ще гласуват за секунди. Обработката на данните е с един клик в изчислителния пункт РИК. Но вместо ЦИК да максимизира ползването на машините като ефект за бързината на процеса, тя затормозява с протокол, който вкарва хората в грешки, категоричен бе Манов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    23 52 Отговор
    Аз не искам тези хора да ми гласуват за психодесни партии и чалгари. Който не е в България, да не гласува!

    Коментиран от #5, #30

  • 2 Емил

    31 14 Отговор
    Ако не могат да гласуват в Турция - браво на ЦИК!
  • 3 гадно

    43 6 Отговор
    Провал ли аре не пишете глупости това е всичко друго, но не и провал, а пресметнат ход.
  • 4 боко ПКП

    33 9 Отговор
    Защо ли? Мафията трудно се сваля в БГ!
  • 5 Четник

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Ами,гласувайте си,даже и пари ще ви дадат.Маргинали.
  • 6 Aladin

    25 3 Отговор
    Предпочитам 100 000 от Англия, САЩ и Канада да не гласуват, отколкото 500 000 от Турция да гласуват. Впрочем в Германия не може да се гласува извън страната, но там никой не обвинява, че правата са нарушени.

    Коментиран от #12

  • 7 стоян

    23 26 Отговор
    Защо тези които живеят в чужбина и там си плащат данъците и осигуровките те ще ми решават кой ще ме управлява -по добре е да не гласуват

    Коментиран от #9, #10, #11, #13, #17

  • 8 смерш

    24 6 Отговор
    Нима има някой трезво мислещ Българин,който се съмнява,че цялата държавна машина,включително и зад граница,е впрегната да се осигури оцеляването на пишман генерала?
    Той самия очевидно се чуди как да се завърти едновременно и на изток и на запад!
    Все пак в шарения бъдещ паламент,който се очаква,ако не преобладават продажници,би имало шанс нещата да се променят?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Факт

    18 10 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Защото носят милиарди в България!

    Коментиран от #15

  • 12 В този ред на мисли

    7 14 Отговор

    До коментар #6 от "Aladin":

    Като им осигуряваме на мигрантите избирателни права в чужбина, да вземем и право на труд и безплатно образование и лечение да почнем да им осигуряваме....
  • 13 Елементорното мислене

    14 6 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Ти е явно природа. Най- големите инвестиции идват от българите зад граница. Поинтересувай се в него колко пари изпращат годишно към България . Води се официална статистика .Корко недвижими имоти са закупени в България от тези хора, колко хотели, ресторанти, магазини и т.н пълнят и през лятото и пред зимата. Само за три седмици като един такъв се прибери, харчи това в България, което ти за година не можеш да си позволиш + това всеки месец и пари изпраща. Мислете с тия глави де?

    Коментиран от #34

  • 14 Пророка

    12 4 Отговор
    Очаква се Боци, Корни и Доги да се гушна. Те са си една Партия
  • 15 Засега е известно

    9 10 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Че са си получили безплатното образование тук, а пенсиите на родителите им се плащат от данъците и осигуровките на работещите в България.

    Коментиран от #18, #27

  • 16 Българка

    16 6 Отговор
    Управляващата мафия гласи пладнешки обирт на българския вот и погром на демокрацията.
    Нека ние пък си подготвим тоягите за отпор на мутрите

    Коментиран от #26

  • 17 невзат

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Стоянчо, гледай си овцете, не се занимавай с писания, издаваш се!

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТАФРОВ

    10 6 Отговор
    ГЛАСУВАНЕ ЩЕ ИМА НО РЕЗУЛТАТА ЩЕ Е РЕШЕН ОТ ИЗПРАТЕНИЯ ОТ ГЕРБ БОКЛУК ЗА ПОСЛАНИК !
  • 20 Минал

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "невзат":

    Е на кози вече.
  • 21 !!!?

    7 3 Отговор
    Този до кога ще се прави на интересен правейки се на много загрижен за България обикаляйки Европа където да бъдат открити секции за гласуване навсякъде където се намира в дадения момент...аман от търтей-корифей !!!?
  • 22 МОШЕТА

    8 4 Отговор
    ГЕРБ ЩЕ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ДОДЕ НЕ ГИ НАТИРИМ В ЗАТВОРА !
  • 23 провал

    9 1 Отговор
    Е кое не е пред провал ? Има един 60 милиарда евро, които предстои да се откраднат. Борбата между кандидат крадците е страховита. Това е. Кое не е пред провал и кое не се е провалило. Всичко е провалено, и всеки всеки момент може да загуби битката с ламята. Накрая идва провала. Той винаги е тотален. Сой ще разпределя тази пари се знае предварително. Ако някой си мисли друго , значи е щастлив провален глупак.
  • 24 Гост

    5 2 Отговор
    Леле, НАЙ-ГОЛЕМИЯ УЖАС, 4то управление на бою мошенгията и другари, ще се сбъдне. Ще ни затрият....
  • 25 2121

    5 4 Отговор
    Борисов е виновен. Той не иска от българите ,живеещи в други страни да гласуват. Ако те гласуват заедно с тези които са против Герб в България завинаги ще се оттървем от подлогата на сащ Герб ,ОП , Воля НФСБ.Трябва да се направи всичко ,че българите извън България да гласуват. Тук Предателя Бойко Методиев Борисов е сключил договори на тъмно с Цв. Цветанов, Почерпания Валери Симеонов ,Осъдения на 4 години ефективно В. Марешки и с Каракачанов от НФСБ, да гласуват и да се присъединт към Герб след изборите.Такава договорка има и със Слави Трифонов/той умира да е в Парламента/,с Мая Манолова/макар ,че тя отрича/Има малки партии против Герб и Борисов.Ако се обединят в една обща листа могат да изхвърлят Герб завинаги от властта.Герб и БСП имат една майка и баща-БКП.ДПС ,също винаги подпомагат партията ,която е на власт-дадоха на Гепб преди 4 години 50 000 гласа ,които не им достигаха ,срещу голяма обвързаност от Б. Борисов-да не го съдят за Барселона ,за кюлчетата злато и откраднатите пари/за които авоари турците знаеха отдавна ,преди някоя от любовниците на Борисов да ги снима;знае се и коя е снимала; турците ще си го кажат в удобен момент за изнудване. Затова ,малките партии трябва да се обеденят под единен номер.Само така Герб и компания отиват в гроба.
  • 26 !!!?

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Значи вече се подготвяш за въоръжен постдеветосептемврииски русофилски метеж...без такъв нямате шанс за властта !!!?
  • 27 ннбб

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Засега е известно":

    Тези хора изпращат пари от чужбина, които техните родители или деца харчат в БГ. Магазини, аптеки, услуги, платени прегледи в болници, дентална медицина, ток, вода, телефон, Тв, интернет... Дали пенсионерът с една мизерна пенсия от ГЕРБ ще може да плаща всичко това?!
    Нямате право точно чиновниците да се оплаквате, че вие сте издържали пенсионерите. Вие чиновниците не произвеждате нищо. Не носите печалба и данъци на хазната.
    Ти май си живо заинтересуван зад граница да не се гласува, за да не се клати статуквото?!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тиквата ще ви даде по един кашон...

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Еднопластова тоалетна хартия на всички плужеци от Герб...За да може винаги да сте охлепани с единственото което произвеждате от както сте се появили на бял свят....
  • 31 КПСС БКП

    9 8 Отговор
    Българите в чужбина не трябва да имат право да гласуват ! От къде на къде те ще решават съдбата на живеещите в България хора ?

    Коментиран от #41, #42

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Също

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Елементорното мислене":

    Също е така
  • 35 ПСР

    8 3 Отговор
    ЦИК е гербава.Българите показаха"любовта" си към Вожда.Следва логичното наказание-нЕмат право на вот.Казах!
  • 36 пешо

    5 4 Отговор
    това е целта на тиквата , да няма гласуващи .
  • 37 нннн

    12 2 Отговор
    Шайката прави всичко възможно да гласуват само зависимите и платените. Българи в чужбина, защо не се ядосате и не се върнете за няколко дена, за да гласувате ?

    Коментиран от #39

  • 38 Сър Пичук

    3 2 Отговор
    След като под статиите за Копейкин и Възраждане не се допускат коментари аз спирам да ги отварям.
  • 39 От чужбина

    6 6 Отговор

    До коментар #37 от "нннн":

    Как си представяш да се върнеш от Австралия или Амеерика за няколко дни за да гласуваш?
    Последният път пътувах три дни от Щатите до България заради закъснения, изпуснати полети и т.н.

    Коментиран от #43

  • 40 ДО КАТО

    5 2 Отговор
    УПРАВЛЯВА БИБИТКО. ВСЕ ЩЕ Е ТАКА. ПОД КОНТРОЛ ВСИЧКИ И
    ВСИЧКО. ДАНО СЛЕД 04.04 ДА
    СЕ ОСВОБОДИМ. ВСИЧКО ЗАВИСИ
    ОТ НАС. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД..
    ВСИЧКИ ПРЕД УРНИТЕ.
  • 41 А БЕ..

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "КПСС БКП":

    НЕ НОРМАЛНА ТИКВО. ТА ТЕ ДА НЕ СА ОТ ХУБАВО ТАМ. НАЛИ ТВОЯТ ПАДИШАХ СЪС "УМНОТО" СИ УПРАВЛЕНИЕ ГИ ПРИНУДИ ДА ЗАБЕГНАТ БЕ ЕДНОКНИЖНИК.
    И ТЕЗИ ХОРА АКО НЕ СА ДА ПРАЩАТ ПАРИ НА МАМА ТАТИ БАБА ДЯДО
    ДЕЦА ЖЕНА ТЕ СЪС 600 ЛВ КО ША
    ПРАВЯТ БЕ КАУН.
  • 42 Глей ти

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "КПСС БКП":

    Ти с какво си допринесъл повече за България от българите живеещи в чужбина? Циганите ли искаш да ти определят бъдещето? И като живееш в България повече ли си българин?
  • 43 нннн

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "От чужбина":

    A някога, прeз вoйнитe, бългaритe ca ce връщaли, зa дa oтидaт дoбрoвoлци на фронта. И не са се оплаквали от цирея на седалището, получен от дългото пътуване…

    Коментиран от #44

  • 44 От чужбина

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "нннн":

    Едно време и морала и възпитанието и духа са били различни.
    Комунистите разрушиха всичко свято и традиционно в българите, вярата им, традициите, ценностната им система, патриотизма, Всичко. И го замениха с някаква вярност към партията, вожда и "братската" страна. След 45 г терор и промиване на съзнанието, народа отиде в другата крайност - вече не вярва на никой за нищо и си гледа само себе си. Всеки гледа да докопа каквото може и да прекара другарчето си. Всичко това започва от управляващите, които дадоха добър пример за разграбване на държавата. Днес никой не вярва в институциите, никой не вижда алтернатива и никой не би си дошъл от другия край на света за да участва в избори между калпави и измамни политици.

    Коментиран от #45

  • 45 нннн

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "От чужбина":

    "И едните, и другите са маскари" /"Бай Ганьо"/ е от него време. Важи и за днешното. Все пак, някои са маскари, но други са престъпници, за които и затвор е малко. Помогнете да ги вкараме, където им е мястото.

    Коментиран от #46

  • 46 От чужбина

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "нннн":

    Помагам - ще гласувам срещу статуквото :)
  • 47 нннн

    5 1 Отговор
    Благодаря ! От името на българите в България, които са против статуквото, благодаря!
  • 48 мдда

    1 0 Отговор
    Пред провал заради един пингвин, който насрочи избори на католическия Великден. Точно във времето на 3-тата вълна. Пълен
    ДЕ
    БИЛ.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове