Last news in Fakti

10 Март, 2021 10:20 5 687 55

Изборна катастрофа: ограничен е огромният интерес за гласуване от чужбина

  • парламентарни избори-
  • гласуване в чужбина

Когато една страна има желание, чуждите държави не създават пречки за вота. Пречката е при самите нас, отбеляза членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов

Изборна катастрофа: ограничен е огромният интерес за гласуване от чужбина - 1
Снимка: БГНЕС, изображението е илюстративно

Вчера беше последният ден, в който българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на вота на 4 април. Заявлението трябваше да бъде подписано собственоръчно и подадено лично или изпратено по пощата, или по електронен път до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. До 25 февруари бяха подадени близо 49 000 електронни заявления за гласуване, като повечето от тях – онлайн. Най-много са изпратени от Турция, Великобритания и Испания.

Българите в чужбина осъществяват активна регистрация, няма предварителни списъци. Това е огромно усилие, до момента са подадено 88 000 заявление, а знаем от предходни избори, че гласуват 2-3 пъти повече българи, които се дописват в деня на вота. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

"С тези заявления българите извън страната са посочили 525 места, на които следва да има секция за упражняване правото си на вот, което е историческа цифра. Никога досега не е имало подобно желание за гласуване на избори", допълни той.

По думите му всички усещаме огромния залог, който имат тези избори.

"Има активност, която този път е много висока, но за съжаление, имаме огромен проблем за реализирането на условия за вота в САЩ, Турция и Великобритания. Има дискриминационна граница от 35 секции, независимо колко българи живеят там. В момента във Великобритания - ако беше член на ЕС - трябваше да има 87 секции", уточни Манов.

Според него това е предизвестена изборна катастрофа.

"Това го повтаряме от 2016 г., когато беше въведено. Не само, че сме в епидемия, но във Великобритания мерките са изключително строги. Когато една страна има желание, чуждите държави не създават пречки за вота. Пречката е при самите нас", подчерта събеседникът.

Той е на мнение, че е било отказано да се извърши нужната промяна.

"Избори в пандемия са възможни, мерките в разписаните протоколи дават абсолютна надеждност. Рискът не е по-голям от това да пазарувате в магазина, дори е по-малък. Машините са по-добър начин и се дезинфекцира със спирт, тоест няма влизане в затворена стаичка. Ползвайте машините, те са гарант за вашия вот, че ще бъде правилно отчетен. Бъдете активни, защото вотът решава живота ни за 4 години напред", обясни членът на Обществения съвет към ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само вижте

    58 5 Отговор
    От Турция какво чудо ще дойде! Ще се окаже пак, че гласоподавателите са гласували през 6-7 секунди. Вече всичко е оправено, само много голяма избирателна активност може да обърне нещата, но ме съмнява. А и вота много ще се разпокъса. Много партийки и коалиции се нароиха, а от това печелят само ГЕРБ и ДПС
  • 2 ЩО СЕ ПЪНАТ

    22 2 Отговор
    ЩЕ ВКАРАТ ЕДИН, ДВАМА ОТ ДПС.
  • 3 НАТО ВЕЦ

    13 23 Отговор
    Няма "изборна катастрофа". Ще има пълна "победа" на "здравите сили".
  • 4 Боко лъжеца

    21 8 Отговор
    Еййййй пниого нагъл и проззз
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    48 8 Отговор
    Повече от ясно е, че изборите са вече Купени. Герберастията няма как да падне доброволно. Защото следва Затвор, конфискация или още по лошо. Мутрата е изпляскал от страх и се крие по села и паланки. Да видим, какво е сготвил Козяк и Доган ефенди.
  • 7 Я ше емигрирам у чужбинско

    6 16 Отговор
    И ше имам зор да гласувам в бегето😂😂😂😂пълен фарс
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    38 3 Отговор
    Над половината партийки ВЪОБЩЕ нямат желание, а и възможност, за влизане в парламента - ТЯХНАТА ЦЕЛ Е ЕДИНИЯ ПРОЦЕНТ даващ им държавна субсидия за следващия период‼‼‼‼‼

    Коментиран от #38

  • 9 МАНГЪРОВ

    27 35 Отговор
    ЩОМ ЖИВЕЕШ В ЧУЖБИНА - ГЛАСУВАШ СИ ЗА ЕРДОГАН, ДЖОНСЪН, ИЛИ МЕРКЕЛ! ЩЕ МИ ГЛАСУВАТ ЗА МАДЖО ИЛИ ЧАЛГАРЯ. АЙДЕ БЕ! ПОСЛЕ НИЕ СЕ ПЪРЖИМ ТУК - А ТЕ ГЛЕДАТ ОТСТРАНИ. ЛАПАТ ТАМ ВИРУСА И НИ ГО НОСЯТ ПОСЛЕ ТУК!

    Коментиран от #10, #20, #21, #26

  • 10 сектант

    41 8 Отговор

    До коментар #9 от "МАНГЪРОВ":

    абе прав си ама не е точно така. много от тия по чужбина ще играят наказателен вот против бойко, той ги изгони все пак

    Коментиран от #18

  • 11 Българин

    10 4 Отговор
    Те живеят извън България
  • 12 По икендия

    6 7 Отговор
    Избори за български парламент в парламентарна република. Броят на секциите в България може ли да е по-малък от този в чужбина? Възможно ли е повече българи да живеят извън България? Българите работещи и плащащи данъци на България, трябва ли само те да определят кой да ги ръководи в България? Какво означава думата доброволни невъзвращенеци?

    Коментиран от #55

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тредстоун

    5 25 Отговор
    Рекорден брой на секциите в чужбина имаме за тези избори , не знам за какво спъване и ограничение иде реч. Червените маймуни и сие пак вкарват кафяви новинки в клюкарника. Нищо не е купено , просто хората не искат шумкари, пчелички , мишоци и чалга изпълнители да им ръсят мозък. Единствената пречка по време на изборите освен короната я сготви прецидента като ги насрочи за католическия великден завалийката.
  • 15 Перо

    23 3 Отговор
    След като СИК ще вписва ръчно резултатите от машинното гласуване в протокола,заедно с книжните бюлетини,това го прави абсолютно безсмислено и рисково за измами!
  • 16 Българин

    15 3 Отговор
    Щом вота от чужбина помогне на някоя от партиите на статуквото да спечели , нека докарат гласувалите за тази партия обратно в България !

    Да стоят тук на обезлюденото европейско бунище и да се радват на щатско-турската власт . Гарантирано - турски сериали и американска пропаганда !
  • 17 fen

    7 16 Отговор
    Е той Радев реши вота! Нацели го хем в най - ранната дата, когато по цял свят има най - малко ваксинирани, и хем на Великден. Ако го беше оставил за май, нещата щяха да са доста по - различни!

    Коментиран от #47

  • 18 Абе не е така

    6 14 Отговор

    До коментар #10 от "сектант":

    Много от изгонените бяха по времето на Костов и БСП. Сега взеха да се връщат.

    Коментиран от #22

  • 19 Гост

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Що не се предложим пак на Русия, да им станем още един федерален субект? Или да се предложим по-добре на Германия, че с тях се имаме и имаме май някаква роднинска царска връзка ? На французуте по-добре НЕ, че ще си наложат френския език и ще стане война. А ? Да пуснем един референдум, тъй-тъй си нямаме матрял за управление и който и да дойде само краде ?

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Zaky

    20 8 Отговор

    До коментар #18 от "Абе не е така":

    Глупости, Аз избягах преди 7год. Тиквата беше на власт и за съжаление още е. В нашия град ..някъде в Англия имаме над 100 души регистрирани за изборите но оставаме извън тези 35 секции.. хиляди хора ще останат без възможност да гласуват за сваляне то на мафията. Мразя ГЕРБ!

    Коментиран от #54

  • 23 Българина

    3 10 Отговор
    В германия се гласув само в посолствата! Хем си емгрирал хем претенции имаш.

    Коментиран от #27

  • 24 Антитрол

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Защо трябва да се предлагаме на някого - вие без господари не можете ли.
  • 25 Ужасен и потресен

    5 11 Отговор
    Ужасяващи разкрития! Днес бившата областна координаторка на партията на Станислав Тодоров Трифонов ИТН и сега водач на листата на ПП.ГЕРБ за Видин Росица Кирова се е обърнала с отворено писмо към сивия кардинал на партията на Слави Тошко Йорданов - "Тошко , не те гледам откакто поиска да лъжа в ефир. Лесно е да излъжеш и манипулираш стотици , но накрая истината излиза наяве. Много добре знаеш с кого водите преговори за коалиция след изборите. Не се чувствам горда и поласкана че е с партията чийто кандидат съм защото Ви познавам много добре и зная че сте там където е изгодата. Рано или късно същността ви ще лъсне". Росица Кирова - бивш областен координатор на "Има такъв народ" и кандидат за народен представител от Герб

    Коментиран от #30, #34, #42

  • 26 НЯКОЙ

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "МАНГЪРОВ":

    Дaaa, милa нaшa cи бългaрcкa , нaциoнaлнa coлидaрнocт и пoдкрeпa.Пocлe кaквo cтaнa c Бългaрия нa три мoрeтa и щo държaвaтa ни зaгивa. Мрaзим ce тaкa кaктo и чуждитe зaвoeвaтeли нe ca ни мрaзили. Тa кoнкрeтнo, пaритe нa живeeщитe в чужбинa cи e oк. дa влизaт в cтрaнaтa и дa ce вливaт в икoнoмикaтa , нo виж, прaвa бългaритe в чужбинa нe трябвa дa имaт.Дa им ce oтнeмe и прaвoтo дa ce връщaт в cтрaнaтa, чe някoй вируc мoжe дa дoкaрaт, дa cи бaчкaт тaм, дa прaщaт пaритe cи и дa мълчaт.Мaмкa им, дa нe ca зaминaвaли.Вeликo прoникнoвeниe ce иcкa зa тaкивa извoди, нaциoнaлeн тaлaнт e впрeгнaт тукa. Хoрaтa кaцaт нa Мaрc ,ниe oт cрeднoвeкoвиeтo нeмoжeм дa излeзeм.
  • 27 Антигерб

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Българина":

    Знаем че за герберите най-добре е да има избирателни секции само в циганските гета - те там 99% са за герб.
  • 28 Перо

    8 5 Отговор
    Повечето от българите в чужбина видяха какво е демокрация и “демокрация”-менте! За това са против ГРОБ и толупа и той го знае много добре.За това прави всичко възможно да ограничи и фалшифицира изборите в чужбина. СИК в чужбина са назначени от него държавни корумпета.

    Коментиран от #53

  • 29 Първанов

    4 9 Отговор
    Само който живее тук трябва да гласува.

    Коментиран от #31, #52

  • 30 Избирател

    13 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ужасен и потресен":

    Защо пропусна да споменеш че тази "кака" е била два мандата общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ а сега е кандидат за народен представител от Герб и че не е напуснала а е била изхвърлена от Слави и сега плюе по него.
  • 31 Антитрол

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Първанов":

    Е то за герберите ако можеше само на техните калинки и на циганите да е разрешено да гласуват.

    Иначе най-големите инвестиции в България са именно от работещите в чужбина но според герберските тролове те не трябва да имат право да гласуват

    Коментиран от #35

  • 32 ъъъъъ

    5 7 Отговор
    за пореден път писачите тук ме убеждават , че радев е избран с машинации.
  • 33 Избирател

    6 6 Отговор
    Който е роден и избрал да живее в България, само той трябва да гласува. Отишлете в чужбина, те не са българи, а емигранти или кандидат емигранти. Не може те да определят кого ще изберем и как ще живеем.

    Коментиран от #36

  • 34 Гербав толуп

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ужасен и потресен":

    Ти вярваш ли на човек който е бил гербаджия, после ужким е против герб и сега отново е герб. Кога тази персона е била искрена когато е величаела бойко, после е плюела срещу бойко или сега когато плюе срещу слави.

    Коментиран от #48

  • 35 Избирател

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "Антитрол":

    Така е, нямат право да гласуват. Кoйтo e рoдeн и избрaл дa живee в Бългaрия, caмo тoй трябвa дa глacувa. Oтишлeтe в чужбинa, тe нe ca бългaри, a eмигрaнти или кaндидaт eмигрaнти. Нe мoжe тe дa oпрeдeлят кoгo щe избeрeм и кaк щe живeeм.
  • 36 Избирател

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "Избирател":

    Първо не ми кради ника

    Второ може ли да внасят пари в България работещите в чужбина щото без тях Вожда ви отдавна щеше да виси на някой клон. Знаем че гербаджийчетата искате избиратели да има само в циганските гета че там "печелите" с 99%.

    Коментиран от #50

  • 37 СТАЛИН ТРЕПА

    4 9 Отговор
    И ЗАЩО БОЙКО ДА ГИ Е ИЗГОНИЛ? ПОЛОВИН МИЛИОН РУМЪНЦИ ИМА САМО В ИТАЛИЯ, А ОЩЕ КОЛКО СА ПО СВЕТА? МИ ПОЛЯЦИ? БОЙКО ЛИ ГИ Е ИЗГОНИЛ? СВЯТ ШИРОК, ВСЕКИ МОЖЕ ВЕЧЕ ДА СИ ТЪРСИ КЪСМЕТА ПО СВЕТА И В ЗАНЗИБАР ДОРИ!
  • 38 оня

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":

    Това е тактика за пръсване на гласовете:))
  • 39 ПУТИН

    2 4 Отговор
    ТОВА НАЩО НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ. ДЕМОКРАЦИЯ Е В РУСИЯ, БЕЛАРУС, В МАКЕДОНИЯ, АРМЕНИЯ, В ЧЕЧНЯ, В КИТАЙ, В СЕВЕРНА КОРЕЯ, КУБА...
  • 40 СТИГА ПЛАКАЛИ

    4 1 Отговор
    В ЧУЖБИНА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ - ЦИГАНИТЕ ПРОСТИТУИРАТ, ПРОСЯТ, ПРАКТИКУВАТ И ДЖЕБЧИЙСТВО, СТРОИТЕЛИ, БЕРАЧИ НА МАСЛИНИ И ЯГОДИ И ОСВЕН ВСИЧКО СА И ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ? ТАРТОРА ГИ СЪБИРА И ИМ КАЗВА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДПС! НЕ БРОИМ ТИЯ В ТУРЦИЯ!
  • 41 Гинко билоба

    5 2 Отговор
    Ако ГРОБ спечели изборите,недай си БОЖЕ !
    Ще стане голям екшън с елементи на трилър !
    Прогнозирам кръв,пот и сълзи !!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Voise from U.S.A.

    8 3 Отговор
    Масово гласуваме мощно против хунтата.
    Борисов must be GO .
  • 44 Гласувайте за опозицията !

    5 3 Отговор
    Да свалим мутромилиционерите от ГРОБ от
    власт ! Накажете шайката със своя вот !
  • 45 Александър Василев Шопов

    4 5 Отговор
    Аз ще гласувам за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ !
    София ще бъде отново синя !
  • 46 Z.Z.Tопчо

    4 2 Отговор
    Да свалим Буда от жипката.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Стойко

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гербав толуп":

    С искам отговор след като е била Гербаджийка 2 мандата защо чалгаря я е приел в своята партия и я направил областна координатора??? Ааааа,мммм?
  • 49 темелко

    2 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изборна катастрофа: ограничен е огромният интерес за гласуване от чужбина.
    Това е целта на Бойко.Колкото може,по малко хора да гласуват.
    Анти Бойковци,бъдете активни.

    Коментиран от #51

  • 50 Избирател

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Избирател":

    Казах, гласуване само от български граждани живеещи в държавата, които плащат данъци, работят в нашата икономика,участват в живота на обществото и т.н. Какво значение за държавата има, че откривателят на компютъра Джон Атанасов бил с българско потекло? Много важно, при положение че живял, трудил се и работи за американската икономика, не за българската. Който е емигран,т или кандидат емигрант аут.Той не трябва да гласува за РБългария. Да си гласува в държавата, където за пари е офейкал.
  • 51 Избирател

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "темелко":

    Не пиши глупости. Който е роден и избрал да живее в България, само той трябва да гласува. Отишлете в чужбина, те не са българи, а емигранти или кандидат емигранти. Не може те да определят кого ще изберем и как ще живеем.
  • 52 Избирател

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Първанов":

    Правилно другарю Първанов. Много точно казано!.
  • 53 Избирател

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Перо":

    Перо не говори глупости. Който е роден и избрал да живее в България, само той трябва да гласува. Отишлете в чужбина, те не са българи, а емигранти или кандидат емигранти. Не може те да определят кого ще изберем и как ще живеем.
  • 54 Избирател

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Zaky":

    Щом си избягал от Родината, стой си там и не се обаждай. Това е твоят избор, емигрант да ставаш.
  • 55 Избирател

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "По икендия":

    В чужбина не трябва да се гласува. Който е роден и избрал да живее в България, само той трябва да гласува. Отишлете в чужбина, те не са българи, а емигранти или кандидат емигранти. Не може те да определят кого ще изберем и как ще живеем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове