Last news in Fakti

8 Май, 2021 11:09 2 149 48

Машините се борят с купения вот

  • стефан манов-
  • машини-
  • вот

Коментар на Стефан Манов

Машините се борят с купения вот - 1
Снимка: НОВА

Машинно гласуване не само че има в Европа, а има още преди 20 години в сърцето на Европа. Това заяви пред БНТ Стефан Манов от ЦИК. За пример той даде Белгия, която гласува машинно от 1994 година. По света няма смесване на хартия и машини, обясни той. Също така машинен вот има в някои общини във Франция, а също и в италиански общини.

Когато не искаме нещо да се случи, ние казваме, че го няма, посочи още Стефан Манов. Бразилия въвежда само за 4 години 100% машинен вот и повече от 20 години вече там се гласува машинно. В България е необходимо машинно гласуване, по мнението му. Той изтъкна, че на всички избори имаме недействителни бюлетини. В България има купен и контролиран вот и машините се борят с него, смята още Манов. Машината вади разписка, на която човек вижда дали вотът му е правилно отбелязан. Манипулация на софтуера няма как да се направи, защото вие като избирател правите одит в хода на изборния ден, поясни Манов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choki

    44 8 Отговор
    Предимствата на машинното гласуване е бързина точност и коректност
  • 2 Ха да видим

    38 5 Отговор
    сега как ще се оправят с машините герберастите?! Сигурно ще измислят нещо гадничко , ще пишат номера на бюлетината по ръцете на циганите, нещо ще измислят , но с протокола ще имат проблем!
    Всичко живо да гласува на 11 юли за да си помогнем!

    Коментиран от #6, #16

  • 3 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    При Руската тръба, наистина не знам на кое се кланят. Защото, пачангата започва Бейби.
  • 4 Последния Софиянец

    13 7 Отговор
    В моята секция членовете на комисията от ГЕРБ и БСП посрещаха от вратата своите избиратели и ги водеха на машината и ги следяха как гласуват.Даже гласуваха вместо тези които не могат.И накрая на отчета излязоха 80 гласа повече.Явно са ги програмирали предварително.Затова не искаха независима проверка.

    Коментиран от #9, #23

  • 5 Перо

    5 3 Отговор
    С там където мутрите правят свирки се гласува от дълги години само машинно,а за инвалидите, по пощата с предварителна регистрация,държава с над 320 млн.души. Това е светата тайна за ГРОБ - САЩ.
  • 6 Последния Софиянец

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ха да видим":

    Направо натискат на дисплея вместо тях.Уж им помагат.

    Коментиран от #18, #20

  • 7 Гост

    6 10 Отговор
    Тоя да отива в Бразилия,да види каква ,,демокрация" има там.Особено във фавелите.Намерил коя държава да дава за пример.

    Коментиран от #10, #15

  • 8 Пучо Капучо

    18 6 Отговор
    Тука обаче някои капацитети продължават да упорстват в подкрепа на бюлетините т.е. - не пипнеш ли хартийка, значи нищо не си направил. Сякаш през годините не видяхме колко лъжи и шашми станаха с тез харгийки.
  • 9 ХАЙДЕ СЕГА

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    като съвестен гражданин, а и по задължение на такъв, да кажеш коя е тази твоя избирателна секция, защото става дума очевидно за престъпление по избирателното право, а съгласно една дебела книга този, който знае нещо за престъпление, трябва да го съобщи на съответните служби. Но ти няма как да кажеш това, защото лъжеш. Не за пръв път.

    Коментиран от #25

  • 10 А може би

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    трябва да даде за пример най-демократичната дължава - САЩ? Да казвам ли и аз нещо за изборите там - или - ти си знаеш?
  • 11 Българка

    16 2 Отговор
    При машинно гласуване няма да има недействителни или подменени бюлетини. Купеният вот няма как да се докаже чрез заснемане на бюлетината. Това е явно препятствие за фалшифициране и подмяна на вота. Но има и друг момент. Българи от чужбина, които не знаят да пишат, четат и говорят български , гласуваха с предварително попълнени хартиени бюлетини. Сега това е невъзможно
  • 12 sagittarius

    14 4 Отговор
    Разбира се, че манипулация на софтуера няма как да се направи. Машинното гласуване няма нищо общо с електронното. Да, машината може да даде дефект, но дефект на софтуера няма как да се направи. Нали се сещате, че всяка машина ще бъде проверена предварително, така, че изключвам и механичен дефект. Истината е, че статуквото ще отрича машинното гласуване, защото не може да има контролиран вот, снимане с телефони /вижте за кого гласувам/ и корпоративен вот. И да не ни убеждават, че хората няма да може да се справят с машините. Щом се справят с банкоматите, ще се справят и машините - бързо, точно и коректно.
  • 13 Миризлив пор

    4 6 Отговор
    Във случая, машинния вот ще оправи само благосъстоянието на вносителя на машините
  • 14 Barovec

    11 3 Отговор
    Щом герберастите реват срещу машините, значи трябва да се гласува с машини!
  • 15 Друго иска да каже

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Щом еволюционно недоразвитите могат с машина, можем и ние! Така поне тези дето не знаят български, ще се поозорят, че да клекне малко неграмотната армия на югоизток!
  • 16 ГРОБ БКП ДПС

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ха да видим":

    Има лесно решение за купения вот и той е като ПРЕМАХНАТ НОМЕРАТА и останат само наименованията на партиите. Така ромеите няма да знаят за кой номер да гласуват, а като знаем, колко са грамотни няма да могат и да прочетат за коя партия трябва да гласуват.
    Имам и второ предложение по време на машинния вот при всяко вкарване на картата, за да гласува поредния избирател машината да разбърква автоматично имената на партиите - в смисъл, ако на първо място са били примерно ИТН, следвани от ВМРО, БСП, Възраждане, ДПС, ГЕРБ, НФСБ, при следващото вкарване на картата, за да гласува следващия избирател тези партии да не са подредени по същия начин, а да са примерно Възраждане, ВМРО, ДПС, ИТН, НФСБ, БСП и т.н. ТОЕСТ РАЗМЕСТЕНИ. Това ще наложи всеки избирател да потърси тези, за които е решил да гласува, а неграмотните няма как да се оправят. Ето едно решение за противодействие на купения ромейски вот.
    А най-важното както вече си го написал е всичко живо дa излезе и да глacувa нa 11 юли, зa дa cи пoмoгнeм и да ги изметем тези досегашните. Някой хора се усетиха и излязоха да гласуват ето заради това влязоха толкова партии в парламента и ГЕРБ не успяха да станат наистина мнозинство и да си продължат с игрите. Те и затова сега така пищят. На 11.07.2021г. излезте и гласувайте масово независимо за кого, за да бъдат наистина отстранени тези досегашните СТАТУКВОТО. Сега разбрахте ли, че най-голям интерес от ниска избирателна активност имат точно ГЕРБ? Защото когато хората н

    Коментиран от #19, #38, #47

  • 17 ГРОБ БКП ДПС

    7 3 Отговор
    Сега разбрахте ли, че най-голям интерес от ниска избирателна активност имат точно ГЕРБ? Защото когато хората не гласуват техните гласове надделяват и преобладават и така влизат с повече депутати в парламента и правят каквото си поискат, но този път излязоха повече хора и долу горе гласовете им приближиха по численост тези на ГЕРБ заедно с купените такива и ГЕРБ влязоха, ама с малко депутати.
    ТАМ Е ИСТИНАТА ХОРАТА ДА ГЛАСУВАТ МАСОВО И САМО ТАКА ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЗА ТЕЗИ С КЮЛЧЕТАТА И ПАЧКИТЕ ПО ШКАФЧЕТАТА.
    Който не гласува си заслужава съдбата.
  • 18 ГРОБ БКП ДПС

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Да, ама като поставят видеонаблюдение по време на гласуването това вече няма как да стане, защото никой освен гласуващия няма право да стои до машината при него.

    Коментиран от #28

  • 19 Бъркаш

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГРОБ БКП ДПС":

    За 4букви имат мозък да запомнят! Команчите когато е нужно, и листовките научават! Не ги подценявай, празния им твърд диск, за 50 лева, чудеса запомня!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 жжжжжж

    2 4 Отговор
    как става проверка на вота при явно неточно отчитане на вота? ще броим транзисторите в машината ли ?
  • 22 ГРОБ БКП ДПС

    5 3 Отговор
    ЩОМ ГЕРБЕРАСТИТЕ РЕВЪТ ЗНАЧИ ТОВА Е ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ. МАШИНЕН ВОТ И ТОЛКОВА. ТОЧКА.
  • 23 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Лъжлив софиски боклук,добре,че всички софиянци не са сато тебе.Нали цяла секционна комисия гледа към машината,да не са всички слепи,бе тъпанар,поне лъжи по интелигентно,ама де интелигентност в шайката.

    Коментиран от #27, #30

  • 24 питам

    1 3 Отговор
    А тази разписка не може ли да служи като касова бележка за осребряване?

    Коментиран от #26, #29

  • 25 Последния Софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ХАЙДЕ СЕГА":

    Съобщих на журналисти,но те ми казаха че нищо не могат да направят.Страхливи мисирки.И на Протеста разправих.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Моряка":

    В истерия си братко,защото Факултето,Филиповци,Столипиново,пазарджишките и сливенски мургавели,че и нашине от квартал Максуда няма да могат да гласуват 110% за Шайката,ГЕРБ ще изчезне така,както СДС НДСВ и другите поредни измишльотини на ЦРУ ,както партийката на този,десантчика с големея нос.

    Коментиран от #33

  • 28 Последния Софиянец

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГРОБ БКП ДПС":

    Не си разбрал.По време на гласуването няма да има видеонаблюдение.Само при броенето.Но без хартиени бюлетини няма какво да се брои.
  • 29 ГРОБ БКП ДПС

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "питам":

    Тази разписка ако правилно съм те разбрал говориш за разписката от машинния вот отива в урната така, че няма как да си я пъхнеш в джоба и да я представиш на когото и да било като доказателство за кого си гласувал.

    Коментиран от #31

  • 30 Последния Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Моряка":

    Секционните комисии са от партиите на статуквото и се поддържат.Делят си гласовете още от вратата и фалшифицират протоколите.
  • 31 Последния Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ГРОБ БКП ДПС":

    Разни се опитваха да си снимат с телефона разписката от машината и бяха много разочаровани че не им давах.После се шегувахме в комисията че няма да могат да си вземат парите.
  • 32 УЖАС

    1 1 Отговор
    Колко неграмотни коментари. Ама какво да се прави, като в България: 60% функционално НЕГРАМОТНИ (ти му говориш той ти приказва), 60% си мислят, че ФЕЙСБУК е интернет, 90% са свикнали да взимат, а да не дават! КОЙ го казва ли: ЕС бе хора, а БАЙ-ганчо вика: КОЙ не скача е ЧЕРВЕН СДС СДС СДС. Уууууууууууууууууууууууууууууу.ДЕМОКРАЦИЯ. ВРЕМЕТО Е НАШЕ!

    Коментиран от #36

  • 33 УЖАС

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Моряка":

    А знаеш ли кои са в ръководството на УЖ протестните партии: Еми пребоядисани пак ТИЯ, като ОНИЯ - СЪЩИТЕ СА СИ с малко друга боя!!

    Коментиран от #37

  • 34 Моряка -продългение

    2 1 Отговор
    Но ЦРУ не е за подценяване,планнът РАН/ЪТ беше изпълнен предсрочно,България е смачкана може би безвъзвратно,защото освен че ни сринаха икономиката,отбраната,социалноста,вече 30 години координирано разлагат традициония български православен морал чрез опростачване,наркотици и либерастка пропаганда.Джендърството прониква отвсякъде,скоро едно бебе няма да има кой да направи.Даже и като колония може да изчезнем.

    Коментиран от #42

  • 35 чичо

    1 2 Отговор
    Завършена заблуда е,че машината се борела с купения вот или с каквото и друго.
  • 36 чичо

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "УЖАС":

    Публикувано във факти.бг: Колко неграмотни коментари/-до твоя коментар имах съмнения.
  • 37 Моряка

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "УЖАС":

    Прав си братко,възмутин съм от тези агресивни ренегати-гьонсурати.Да не говорим за такива боклуци,като Пачо Гърневски,Тони Документчето,Томито,агент Николай,ами я погледни сега Майчето и Татянчето,какви лупинги направиха.Както беше шеговито написал преди 20 години един забравен млад писател,носител на престижаната награда "Бронзовия Пегас" за новата къща на Иван Костов-отвънка боядисаа в синьо,отвътре-в червено.Като сърцето на десантчика с големия нос.
  • 38 Щирлиц

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГРОБ БКП ДПС":

    Това с разбъркването на поредността е много полезно за да се изключат неграмотните. Обаче ще отнеме време на всички избиратели при търсене на желаната партия и може това забавяне да доведе до опашки, които да откажат нормалните хора от гласуване.
    Аз правя алтернативно предложение :) В момента от всеки глас партиите вземат по 8 лева. Вместо да го правят от бюджета, то всеки, който избира партия, да й преведе лично, от свое име и егн тези 8 лв по сметка на желаната партия (с карта, или банков превод, или ePay) и тези пари да се приспаднат от данъците му! Едно егн = един превод. Хем неграмотен не може да гласува, хем можеш да наредиш превода отвсякъде, хем не може да има мъртви души, хем ще спестим 100 милиона за избори (това са по 50 лв за всеки пенсионер); изключват се маргиналите, а и хората които плащат данъци ще са поне веднъж в по изгодно положение от тези които само получават от нашите пари!
  • 39 КуКу Къш

    1 2 Отговор
    "Машината вади разписка, на която човек вижда дали вотът му е правилно отбелязан."
    Точно - с тази разписка, гласувалият доказва за кого е дал гласа си и си взима парите! Поздравления, така се бори купеният вот!

    И едно въпросче - ако на разписката излезе нещо различно, от това за което човека казва, че е гласувал, какво правим?

    Коментиран от #40

  • 40 Щирлиц

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "КуКу Къш":

    Разписката от машината се пуска в урна, не може да се снима и не може да се изнася. Ако разписката не съвпада с гласа ти, то машината се смята за развалена, подменя се или се продължава с хартиени бюлетини, а вече гласувалите се броят с разписките.

    Коментиран от #41

  • 41 КуКу Къш

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Щирлиц":

    Аха, разписка "не излиза" и гласувам втори път след проверка.
    Или твърдя, че гласувам за едно, а на разписката - друго. При проверка работи, при мен - не.
    Минаваме на хартиени бюлетини.
    И така, на всички места, където трябва...
    Нещо не е измислено както трябва.
    Да не говорим, че мога да си подменя дори разписката. Фалшифицират се пари, та камо ли една разписка.
  • 42 втори

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Моряка -продългение":

    Някои червени елементи внушават че виновен за грабежа и геноцида в БГ, бил плана Ран-Ът !!! Плана го има е интернет и няма нищо обезпокоително!Обаче Луканов(руснак) твърдял че има и секретна част на плана,която включва редуциране на Бг-населението до 5милиона!!И къде е тази секретна част бе комуняги,извадете я на бяло??И защо слугата на москва Луканов ще търси съвети от омразния САЩ а не от господарите в кремъл?А банкрутите и грабежите на държавата също ли бяха по заръка на САЩ?А заселването на огромен брои руснаци по южното черноморие също ли е американски план?? А групировките ръководени от бившата ДС ?Мнозинството от народа се изнесе на 4 вълни - 1. Първите избори след падането на режима 90-91 (БСП на власт и лукановата зима), 2. Управлението на Виденов (пак БСП на власт с престъпника Р. Гечев) 3. Управлението на руския шпионин и кобургски смешник Симеон 4. Управлението на Орешарски (пак на БСП, най проруското правителство след падането на режима).

    Коментиран от #43, #44

  • 43 хихихихихи

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "втори":

    Що се пениш на хавая? Има няма секретна част, населението се редуцира, факт е нали? Червени, бембени, руснаци, марсианци все другите ни са виновни! И за поробването и за освобождението! Угода нямаме, ама щото е те такива елементи, като теб трябва да се редуцират!
  • 44 Мнение

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "втори":

    Луканов не е руснак. ЕВРЕИН Е. Нещо да ти светва?
  • 45 Аз Негодника

    0 1 Отговор
    Ти гледай да не стане...Нашите хакери поздравяват,вашите хакери с платете сметката...
  • 46 Оферта

    0 0 Отговор
    Продавам мини-камери, скрити в химикалки, копчета, игли за вратовръзки, брошки, обеци, значки, шапки и др. Висока разделителна способност.
    Проекти по поръчка, изгодни цени!
  • 47 МИЧ

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГРОБ БКП ДПС":

    Циганите имат много силно развита зрителна памет и изобщо няма да ги затрудни машинното гласуване . Не си ли виждал неграмотни цигани какви майстори стават .
  • 48 далекоглед

    0 0 Отговор
    Вотът не се купува така. Фирмите си отговарят защита иначе няма работа.Кои работят в строителството ?.Това му го дават като бонус преди изборите само трябва да отиде.Най много се купува за местни избори.За тези президентски и европарламент интерес няма..В някой региони останаха само гласоподаватели на ДПС БСП и ГЕРБ.Затова повечето се насочват към големите градове.Там купения вот не върши работа.Но вече купуват тези с преференциите.Ако не е някой много известен човек лекар учител юрист е невероятно някоя мома или момък на 25 години да вземе гласове
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове