17 Април, 2021 15:00 2 852 57

Томислав Дончев: Не ми е дошло времето да стана премиер или е минало

  • томислав дончев-
  • премиер-
  • правителство

Колкото повече си работил, вероятността да си допуснал повече грешки и да имаш повече грехове е по-голяма, коментира той

Томислав Дончев: Не ми е дошло времето да стана премиер или е минало - 1
Снимка: БГНЕС

Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, заяви Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка, в предаването "Тази събота и неделя".

Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало – отбеляза Дончев на въпрос защо той не е номиниран, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа.

"Ще има и нови лица, ще има и приемственост – комбинация от двете", обясни Дончев за състава на проектокабинета.

Според него това предложение за кабинет е политически знак. "Той би могъл да управлява от гледна точка на персонални качества – всяко от предложените лица е напълно в състояние вследствие на опита и експертизата си да си върши работата, но той няма да получи подкрепа в народното събрание", смята Томислав Дончев.

"Вероятно предложението ще мине през парламента, мандатът няма да бъде върнат веднага. Не може да се държим безотговорно към всички българи, които са ни подкрепили", коментира Дончев. От уважение и благодарност към тях трябва да предложим кабинет, дори да доведем процедурата до край, заяви той и уточни, че процедурата няма да бъде бавена умишлено.

"Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в народното събрание, а от одитори и проверяващи – в България има такива служби". Така Томислав Дончев определи решението на парламента да създаде Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50% държавно участие за последните 10 години.

Колкото повече си работил, вероятността да си допуснал повече грешки и да имаш повече грехове е по-голяма, коментира той.

В парламента има ново мнозинство, имам един призив към тях – да не се държат като опозиция, а да започнат да управляват, допълни Дончев.

"Смисълът на упражнението вчера не беше премиерът да дава разяснение по Националния план за устойчивост, едва ли някой има съмнения, че ако някой трябва да дава разяснения, това съм аз. Смисълът на драматизацията вчера беше Борисов да бъде вкаран в Народното събрание и да бъде обиждан, само това, смята Томислав Дончев.

Под мое ръководство над 200 души последните 8 месеца работят по този план, уточни той. Този план е усвояването на 12 млрд. лева от ЕС, които можем да получим за преодоляване на пандемията от коронавируса.

"По време на кампанията чух, че планът на Дончев е скапан, корупционен, некадърен. Чух, че всички имали алтернативни планове – по-добри от моя. В крайна сметка имам около 10 дни до края на мандата, редно ли е аз да внасям този план тогава. Уважаеми колеги, дайте вашите планове", призова Томислав Дончев.

Ако народното събрание прочетат кратката версия на плана и ми възложат плана да го внеса, аз ще го направя, отбеляза той.

"България не е в уникална ситуация, където близо до срока за подаване на плана се сменят правителствата. От ЕК биха проявили толерантност от един, два или три месеца, новото правителство да разработи друг план", обясни той.

"Странен е този парламент, мисля, че мотото на новото мнозинство е всички народни представители от ГЕРБ да бъдат заковани на банките, за да могат безгласно да бъдат обиждани", коментира Томислав Дончев.

В парламента има много странна форма на местно самоуправление - народни представители излизат на трибуната, самоволно взимат думата и се изказват. Надявам се тези неща да се наместят, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 накратко

    57 13 Отговор
    Томиславе ти си пълен чук
  • 2 антидържавата

    50 13 Отговор
    Минало е. Примитиви като теб повече няма да бъдат допуснати в българската политика.
  • 3 Счупи тъпомера

    59 11 Отговор
    Минало ти е времето, както и на всички гербави калинки.
  • 4 кикирикиии

    8 48 Отговор
    Да живее ГЕРБ!!!
  • 5 КОТарАК

    48 7 Отговор
    тия си вярват все още обаче , че ще продължат да са фактор :)
  • 6 Майна

    37 7 Отговор
    РАЗПУСКАНЕ НА ВСС И ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОМОЩИЯТА НА ГЕШЕВ Е ПРИОРИТЕТ И ДАВАНЕ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДОНЧЕВ, ББ И ВСИЧКИ РЗГРАБВАЛИ ДЪРЖАВАТА... ЗА ПРЕМИЕР ЩЕ СЕ СТЯГА, ТО БИВА ...ЗА ЗАТВОРА СТЕ
  • 7 Бурсук

    38 4 Отговор
    ТомЕто имаше една единствена задача като вице,да пусне електронното правителство,за което държавата потроши до този момент ...внимание....над 2 000 000 000 лева.Резултат—нулев.Парите хванаха крачета и друм...Кво правим сега?
  • 8 Комбайнер

    26 3 Отговор
    Минало свършено
  • 9 Българка

    23 9 Отговор
    Този и останалите от ГЕРБ са виновни за наднорменото ми тегло и мустаците.

    Коментиран от #24

  • 10 Мораториумът

    19 3 Отговор
    Беше най- важното нещо, което трябваше да се одобри вчера по предложение на Нинова. Почти всички бяха против, само ДБ се въздържаха. И никой не говори за това! Само си представете за какви задкулисни сделки става дума. И какво лицемерие. До последно се разпродава България.
  • 11 гадно

    23 4 Отговор
    Не знам за какво му е рано или късно, но не е лошо тоя циркаджия да се моли да не стане манекен на раирани костюми.
  • 12 Стрелата

    18 2 Отговор
    Ти изобщо кво знаеш Главоч не ориентиран ко оператор Калинка заплатажййска..
  • 13 габровско мяу

    20 2 Отговор
    То за кво ти е да ставаш премиер,като си се нагушил с милиончета! А за плана-пълен смях! Това трябваше да е изпълнено през вашият мандат! Звучи като вица за бай Петко и агнетата!? Е,десет де,десет! Да ама те са девет! Е девет де,девет!!!
  • 14 Valencia

    7 22 Отговор
    Много кадърен мъж, за жалост в услуга на ПРОСТАК.
    Мисля, няма как да не го знае.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чичо Гошо

    26 2 Отговор
    Дошло е време да се махате
  • 17 ПЕТЪК 13

    24 3 Отговор
    КАТО ОБИКАЛЯШ ИЗ СТУДИЯТА СТАВАШ И ТИ МИСИРКА ,ХОРАТА НЕ СА ГЛУПАВИ ДА ИМ СЕ ОПРАВДАВАШ НИЩОЖЕСТВО
  • 18 Българка

    29 2 Отговор
    Защо никой журналист не пита Томислав Дончев къде потънаха почти два милиарда за електронно правителство, което след толкова години още го няма. Ама и парите ги няма. Надявам се в НС да бъде попитан и даде първо там отговори, а след това и пред съдия.
    А дали Борисов ще бъде унижаван и обиждан в НС, не е Дончев адвокатът на Борисов, който определя поведението на депутатите. След като години наред опростаченият Борисов унижаваше, обиждаше, гавреше се с народа си и парламентаризма, очаквано е да получи същият отговор. Защо Дончев не се трогна от геноцида, ругатните, псувните, които изричаше ( дори в телефонните им разговори), защо не упрекна Борисов, а сега назидава избраниците на българите в НС?

    Коментиран от #22, #54

  • 19 Читател

    26 2 Отговор
    200 гербера работили по парите срещу ковида, според този. Накрая, сега отварям правителствения сайт за разполагаеми ваксини :

    На първо място - отхвърлената в Европа оксфордска Астра

    На второ място - американската ваксина за съсиреци Janssen (на Дж&Дж)...

    Това ли изработи щатско-турската синя власт ?

    Коментиран от #28

  • 20 мунчо

    25 2 Отговор
    Томчо, Томчо, пут..а си беше и такава си остана.

    Коментиран от #47

  • 21 Отрядник

    20 2 Отговор
    в затвора !
  • 22 Любопитен

    3 18 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Коя според вас е партията или коалицията достойна да управлява страната?По цял ден,всеки ден плюете по ГЕРБ а на кого симпатизирате?

    Коментиран от #27

  • 23 Големия план за кражби

    15 2 Отговор
    Създаване на Държавни бензиностанции. Ай стига вече схеми.
  • 24 Българка

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Не знам дали си тлъст и с мустаци, но знам, че си крадец на никове
  • 25 истина е

    17 3 Отговор
    Заедно с тиквата ще лежиш и ти в затвора !!!Всичко се връща на мръсниците !!!!
  • 26 Волният ездач

    13 2 Отговор
    Започнаха да подават глави като фекални глисти.
  • 27 Българка

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Любопитен":

    Харесвам и съм дала подкрепа за Демократична България. За мен Христо Иванов е последователен в желанието си за върховенство на закона и спешна съдебна реформа. Изчистим ли превзетата съдебна власт и прокуратура от гнилите ябълки, мутри, корумпирани съдии и прокурори, то останалите в тези институции ще прочистят държавата. Ако намалим корупцията и рекета, то и доходите на хората и бизнеса ще се повишат

    Коментиран от #34, #42

  • 28 И какво и е на Астра Зенека ваксината

    2 9 Отговор

    До коментар #19 от "Читател":

    Аз се ваксинирах с нея. Никакви странични ефекти нямах след ваксинацията. Ваксинирах се, а съм от тези които не вярват в Ковид. И в тромбозите не вярвам.

    Коментиран от #32, #55

  • 29 истина е

    14 2 Отговор
    Колкото повече работи човек повече ,става все по съвършен , а колкото повече краде ,вероятността да го хванат става все по голяма , и това се видя
  • 30 пройчо

    8 3 Отговор
    ".... редложим кабинет, дори да доведем процедурата до край, заяви той и уточни, че процедурата няма да бъде бавена умишлено...."***** Първо Гиквата в НС..да видим?!?
  • 31 либерал

    4 4 Отговор
    Е, няма и капчица съмнение: по-умен си Томе от "Умния" Милиционер от Стара Загора м. манев!
  • 32 Волният ездач

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "И какво и е на Астра Зенека ваксината":

    Още е рано да се каже.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 СЛАВИ ТРИФОНОВ

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "Българка":

    ТОЧНО ТАКА МНОГО ПРАВИЛНО ПОЗДРАВЛЕНИЯ , ВСЕ ЕДНО МИ ЧЕТИШ МИСЛИТЕ , БРАВО , ЕТО ТАКИВА ХОРА ТРЯБВАТ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА С ПОЗИТИВНО МИСЛЕНЕ , А НЕ С НЕГАТИВИЗЪМ , БРАВО И ТАКА ТРЯБВА ДА СТАНЕ НАЙ НАКРАЯ !!!.
  • 35 Стрелата

    1 3 Отговор
    Браво само така Ставри
  • 36 гост

    7 2 Отговор
    Тези така и не проумяха ,че не са желани , а още се мислят за ....?
  • 37 ЛАУРА КЙОВЕШИ

    9 3 Отговор
    ДО ВСИЧКИ СЛУЖБИ , БОРИСОВ ПРАВИ ОПИТИ ДА СЕ УКРИВА И ДА НАПУСНЕ СТРАНАТА ВИ , СИГНАЛИЗИРАЙТЕ ЙНТЕРПОЛ , ВЕДНАГА НА МОМЕНТА !!!!!!!!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️♥️❤️!!!.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Горкия той

    5 2 Отговор
    От кога кражбите се наричат работа? На този индивид трябва да му осигурят място в СЦЗ, за да си напише отчетите и да обясни къде отидоха парите за електр. правителство. Този през живота си едва ли е пил вода потен.

    Коментиран от #43

  • 40 БАЧУ

    7 2 Отговор
    тОМИСЛАФФЧОО,за какво говориш бе. Не виждаш ли,че всички сте толкова.....Единственото ви спасение е бегом към септичната яма.
  • 41 МАЙКЪЛ ДУДИКОВ

    9 2 Отговор
    НЕ ОБИКАЛЯЙ ИЗ СТУДИАТА ,МАЙМУНКЕ МРЪСНА ,ХОРАТА НЕ СЕ ВЛИЯЯТ ОТ МИСИРКА ТВ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 АМИ

    2 10 Отговор

    До коментар #39 от "Горкия той":

    Мястото в ЦСЗ е запазено отдавна за льотчика - ФИГУРАНТ !!! Гешев го чака ,да му падне имунитета !!!

    Коментиран от #48, #52

  • 44 Обективен

    2 10 Отговор
    Томислав е изключително умен и подготвен човек! Вие другари нямата такъв! Селската злоба и плюване няма да ви помогне! Затова сте трети, другия път четвърти!

    Коментиран от #50

  • 45 12345

    9 1 Отговор
    Един ден този ще разказва колко е крал Борисов
  • 46 ГОРСКИ

    4 1 Отговор
    И няма да станеш,такива кухи философи дрън дрън пляс!!!!
  • 47 Обективен

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "мунчо":

    Най-лесно е анонимно да обиждаш, да си вулгарен! Но сравнение с Т.Д. мозъка ти е като на АМЕБА!
  • 48 Луд умора няма

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "АМИ":

    Не съм чул до сега да осъдят някого, казващ и показващ крадците! Тези лакърдии дето ги говориш по-скоро се отнасят за "прецидента" Банов, който заедно с Дю Дю играеха в спектакъла "Единия лъже, а другия замазва". Е такъв прецидент като синоптика става само за боклука.
  • 49 4INGIZ

    5 1 Отговор
    Ами другари ГРОБ-аджии,10 години унижавахте и тъпкахте закони
    ,ма4кахте хора и съдби ..е сега не ви харесва да ви пеят дитирамби и да ви говорят истини..Ейй,ама как ще якарате докато се разпаднете и измете толкова дълго време-до следващите един два месеца??
    Толкова ви давам че ще се саморазпуснете..нали вече няма да има лапачка от държавна софра....м...ка ви недовършена!!!!
  • 50 Съгласен

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Обективен":

    че Дончев е единствения здравомислещ и с над 3 % интелект от герб. Малко го дава обидено, но въпросът е , какво прави този пич толкова години в ла,й,ната
  • 51 шефа

    6 0 Отговор
    Изчезвай бе габровски боклук- ти си един гъзеблизач и нищо по - вече
  • 52 ЛАУРА КЙОВЕШИ

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "АМИ":

    АМИ СИГУРНО НЯМА ДА Е , ЗАЩОТО ГЕШЕВ ЩЕ ПОСЕЩАВА ЗАТВОРА СКОРО, АКО НЕ СИ НА ЯСНО С НЕЩАТА , НДЕИТЕ ДА ПИШЕТЕ И ХЕИТВАТЕ ЗА НЕЩА КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ , МНОГО ВИ МОЛЯ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️♥️❤️!!!.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Елементарно, Уотсън

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Защото на мисирките предварително се дават въпросите, които имат право да задават, за да завърши спекталъла с хепи енд - без изненади и уволнения.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 някой си

    2 1 Отговор
    я са махай ве
  • 57 Здравко

    0 0 Отговор
    Минало, минало ти е времето отдавна ! Минало ви е времето на цялата Гробаджииска шайка !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове