Last news in Fakti

18 Април, 2021 07:25 3 980 8

Д-р Боби Бобев: Нормално е хората от един етнос да искат да са в една държава, но е невъзможно

  • д-р боби бобев-
  • етнос-
  • балкани-
  • държави-
  • косово-
  • сърбия

Не може да се очаква някоя от държавите на Западните Балкани да приеме идеята от нея да бъдат отцепвани територии, заяви бившият ни посланик в Косово

Д-р Боби Бобев: Нормално е хората от един етнос да искат да са в една държава, но е невъзможно - 1
Снимка: БГНЕС

„Никой няма да застане зад подобна идея. Хипотетичното реализиране на подобна идея означава да имаме три печелещи териториално и три губещи териториално страни. Това означава рязко нарастване на териториите на Албания, на Сърбия и на Хърватия за сметка на Босна и Херцеговина, на Северна Македония и на Черна гора. Не може да се очаква някоя от държавите на Западните Балкани да приеме идеята от нея да бъдат отцепвани територии“. Това коментира пред БНР д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Косово.

По-рано през седмицата излезе информация за неофициален документ, за който се твърди, че е предаден на Брюксел от словенския премиер Янез Янша. В т.нар. „нон пейпър“ се предвижда обединение на Косово с Албания, присъединяване на части от Република Сръбска към Сърбия и на хърватски кантони в Босна и Херцеговина към Хърватия като начин за решаване на отворените въпроси на Западните Балкани и ускоряване по пътя им към Европейския съюз и към НАТО.

Според Бобев едно такова предложение би предизвикало ефект на доминото, въпреки че звучи естествено.

„Идеите за създаване на велики държави са с традиции в нашия регион. Това, че от време на време се появяват такива проекти, не е изненада. Няма и нищо неестествено в това хората от един и същи етнос да искат да са в една и съща държава. Подобно искане е естествено, но е нереализуемо, защото би предизвикало сътресения“.

По думите му от разпространяването на такива идеи има интерес някой, „който иска да насочи острието на своите критики към Словенското председателство и към европейската и евроатлантическа перспектива на Западните Балкани, и някой, който иска да създаде противоречие в региона“.

В предаването „Събота 150“ д-р Боби Бобев изказа мнение и за ситуацията в Косово след избирането на Вьоса Османи за президент:

„Би трябвало вече да има стабилност в Прищина. За първи път имаме такава рекордна изборна победа, такъв рекорден брой депутати, представящи тази формация в парламента. Винаги победителите от изборите гравитираха около 30-те процента, винаги първият и вторият бяха относително близко, което предвещаваше нестабилни и несигурни коалиции. Докато сега - резултат от близо 50% и изпращане на основните досегашни играчи на косовската политическа сцена като Демократическата партия на Косово и Демократическата лига на Косово в опозиция, има условия за стабилност. Въпросът е накъде ще бъдат насочени косовската политика и диалогът към Сърбия“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргинал

    13 3 Отговор
    Доидоха от един етнос и ме обраха а властите казаха, че нямало престъпленое! Те си изкали аз съм давал. Това, че ме заплашвали нямало свидетели и не било основание да им дам можело да блафират и да не ме убият!
  • 2 гадно

    29 2 Отговор
    Нормално ли е силните на деня да създават измислени държави като Македония и Косово, а после да задължават другите да спазват международните норми.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ийхт

    5 3 Отговор
    Той и Хитлер е искал да анексира всички чужди територии, населени с етнически немци и да унищожи всички евреи (живеещи в Европа от 14. век) и др. малцинства в Европа, та натам ли отиват нещата отново?
    Няма такова нещо по света. Една държава да е заселена само с етническо население. От векове няма такова нещо.
    Напоследък много се надигат националистическите течения. Това е признак на дълбока криза.
  • 5 Очакваше се

    7 3 Отговор
    Рсзпарчетосването на Югославия от "великия" запад създаде поредното буре с барут на Балканите. Историята се повтаря, нали?

    Коментиран от #6

  • 6 Весна Змиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Очакваше се":

    Кой създаде Югославия?! Че съм заборавила!:)
  • 7 Притча

    5 0 Отговор
    За съжаление Балканите са твърде малки за толкова много "велики" нации. Просто тук няма място за Османската империя на турците , нито за Мегали идеята на гърците/възстановяване на Византия/, нито за "България на три морета" на Симеон, да не говорим за" Велика% Румъния,, "Велика" Албания и най- вече за "Велика " Македония!
  • 8 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    КОЙ ДНЕС ИНТЕРВЮИРА - УМРЕЛЯЦИ И ПОЛУУМРЕЛЯЦИ !!! АБЕ ОСТАВЕТЕ ПОКОЛЕНИЯТА НА МИРА -ОБИКНОВЕННИ СМЪРТНИЦИ !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове