27 Април, 2021 05:21 3 808 17

27 април 1881 г.: Руски генерал става премиер на България

  • русия-
  • генерал-
  • ген. казимир ернрот

Ген. Казимир Ернрот потушава без милост въстания в Полша, преди да дойде на Балканите

27 април 1881 г.: Руски генерал става премиер на България - 1

На 27 април 1881 г. Александър І Батенберг сваля правителството на либералите на Петко Каравелов и разпуска Народното събрание. Назначава за министър-председател ген. Казимир Ернрот. Генералът изпълнява едновременно функциите на военен и на вътрешен министър. Правителството е съставено от привърженици на монарха. Страната е разделена на пет области, ръководени от извънредни комисии.

Тази стъпка е очаквана. От възкачването си на престола през 1879 г. княз Александър Батенберг е в обтегнати отношения с Либералната партия, която държи на парламентарната система, заложена в Търновската конституция, за сметка на монархическата власт. След две поредни изборни победи на либералите и разпускането на Първото обикновено народно събрание обаче той е принуден да им предостави властта през март 1880 година. Неколкократните му постъпки за суспендиране на конституцията не срещат подкрепа от Русия, която има господстващо влияние над Княжеството. Руското становище се променя едва след убийството на цар Александър II от народоволци през март 1881. Новият руски цар, Александър III, повежда реакционна политика у дома и фаворизира аналогичен обрат на политиката в България.

Финландец по произход Казимир Ернрот е роден през 1833 г. в имението Сееста (дн. Финландия) в богато благородническо семейство. Завършва Кадетския корпус и Николаевската военна академия през 1856 г. Служи в Курския пехотен полк. Взема участие във войните в Северен Кавказ (1856-1860). Участва в потушаването на Варшавското въстание (1861-1863). През периода 1863-1867 г. е командир на Витебския пехотен полк. Генерал-майор от 1869 г. През Руско-турската война (1877-1878) Казимир Ернрот е командир на XI-та пехотна дивизия и е повишен в звание генерал-лейтенант (1877), припомня istoria.bg.

След избирането на Александър І Батенберг (1879-1886) за княз на Княжество България ген. Ернрот става негов личен съветник и така се включва в българската вътрешна и външна политика. През периода 1880-1881 г. е военен министър в правителството на Драган Цанков. Подкрепя княз Александър Батенберг в амбициите му да отмени Търновската конституция и да установи едноличен режим. Именно с помощта на руския генерал – министър на войната в Княжеството – князът изготвя план за държавен преврат.

На 11 май са обявени публично исканията за извънредни княжески пълномощия за период от 7 години. Издава се и княжески указ за организиране на военни съдилища против действията на опозицията. Под военния диктат на министър-председателя се свиква Велико народно събрание, в което мнозинство придобиват привържениците на княза. То заседава в Свищов на 1 юли 1881 г. и само за два часа одобрява исканите от княза пълномощия и отменя Търновската конституция. В страната се въвежда Режима на пълномощията за срок от 7 години.

На 1 юли 1881 г. ген. Казимир Ернрот подава оставка и разпуска правителството. До средата на 1882 г. князът сам ръководи Министерския съвет. Създава и нов орган – Държавен съвет, който изпълнява функцията на законодателен орган. Отмяната на Търновската конституция се одобрява от Русия и нейните проводници и служители в Княжеството. Но населението и опозиционните сили се обявяват против преврата и отмяната на Търновската конституция.

Още през 1881 г. ген. Казимир Ернрот напуска България и се връща в Русия. Там той заема също високи държавни постове, като от 1882 до 1888 г. е заместник на държавния секретар, а от 1888 до 1891 г. е държавен секретар по въпросите на Финландия. Пенсионира се и се оттегля в Хелзинки, Финландия, където умира през 1913 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казимир Ернрот е Финландски Генерал!!!

    19 19 Отговор
    Изключителен професионалист, бил е и мин Председател и мин на вътрешните работи на България!!! Единствено той е Успял да се справи с Бандите останали от Турско в Делиормана, и не само там!! Във Войната 77 - - 78год са участвали ВОЙСКИИ ОТ ДРУГИ НАЦИОНАЛНОСТИ ОСВЕН Руски!!!!!! България трябва да е признателена на генерал Ернорт,!!! Да не да Бързате да пишете, чее Руски Генерал!!!!! Еродиран, образоват Финландски Генерал!!!! Помогнал за Създаването на България, като Държава!!!!

    Коментиран от #4, #9, #11

  • 2 среднощен

    24 0 Отговор
    Да...? Така и до днес...? Никой не те "освобождава" само от "братски чувства"... Но, "пародия" като днешната политическа обстановка в България - никога не е било..!
  • 3 Танас

    2 2 Отговор
    И сега е така
  • 4 Съвсем изтрещяхте

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Казимир Ернрот е Финландски Генерал!!!":

    Разбира се, че е руски генерал. И не се е замислял, че не е. Русия е била империя и че е руски генерал не е противоречало на финландския му произход.

    Коментиран от #14

  • 5 Той

    18 3 Отговор
    е финландски , руски и български Генерал и изключителен политик и през 1881 става Министър Президент на България !
  • 6 падналия ангел

    18 3 Отговор
    До момента, в който Финландия влиза в рамките на Руската империя такава държава не е съществувала. Била е шведска територия. В Руската империя тя е обявена на 29 март 1809 година за автономно Велико княжество в лична уния с Руската империя.
  • 7 Предлагам

    5 9 Отговор
    Путин да стане цар на племето. То и без това си е русофилистично от 1881 година.

    Коментиран от #15

  • 8 Боби

    2 3 Отговор
    Говорим за България или за княжество България това не са ли били отделни държави
  • 9 Пучо Капучо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Казимир Ернрот е Финландски Генерал!!!":

    В онези години Финландия е била автономно Велико княжество в лична уния с Руската империя. Така, че от Факти не бързат и действително Ернрот е бил руски генерал. Финландия получава независимост непосредствено след Великата октомврийска революция. Бързащият сте Вие, г-не! Освен ако не сте трол, който провокира за повече коментари под статията. Със здраве.
  • 10 Ясно, чее Княжество България

    9 0 Отговор
    На този генерал Признателност!!!
  • 11 ха-ха

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Казимир Ернрот е Финландски Генерал!!!":

    До скоро си имахме и един български генерал, който сам ръководеше Министерския съвет. Само, дето не беше княз. Но, никога не е късно :-)
  • 12 глоги

    3 3 Отговор
    "Ген. Казимир Ернрот потушава без милост въстания в Полша, преди да дойде на Балканите." ТЕ И ДО ДНЕС НЕ ГИ ОБИЧАТ ЗАРАДИ МНОЖЕСТВАТА УБИЙСТВА . НИЩО,ЧЕ РУСИЯ Е ОСВОБОДИЛА ПОЛША ОТ ХИТЛЕРОВИЯ БОТУШ.
  • 13 Ами

    11 2 Отговор
    Да си дойде Владимир Путин той си е Бьлгарин.Гарантирам че до 5 години ще бьдем Швейцария на Балканите.Между другото проблема на БГ е вьв това че нямаме човек като Путин.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не думай ,

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Предлагам":

    че на мандраджиите им потекоха лигите .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Ако може и сега да стане,чудо. Иначе чакайте Доган или Ердоган-все едно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове