Last news in Fakti

18 Януари, 2013 17:26 1 171 0

Борисов: Енергийната ефективност е алтернативата на нова АЕЦ

  • борисов-
  • енергийна ефективност-
  • аец-
  • долна австрия-
  • д-р ервин прьол

Развитието на енергетиката и енергийната ефективност бяха основна тема на срещата между премиерите на България и Долна Австрия

Развитието на енергетиката и енергийната ефективност бяха основна тема в днешните разговори на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, при работното му посещение в Долна Австрия.

Двудневната визита е  по покана на министър-председателя д-р Ервин Прьол.

Австрийската държава се е отказала от изграждане на атомни мощности с референдум през 1978 г. В момента се обсъжда и недопускането на възможността за внос на ток, произведен от ядрени централи.

„Енергийната ефективност е алтернативата на производството на електроенергия от АЕЦ“, посочи  министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен в отрицателната позиция на правителството по отношение на изграждането на нова централа в Белене. „ В момента инсталираните мощности у нас са за над 11 000 мегават часа електроенергия. Консумацията ни е 5000 мегават часа, а загубите от енергийна ефективност са за над 1000 мегават часа“, посочи премиерът. Той определи като неразумно искането, вместо да се намалят течовете, да се изграждат нови мощности за близо 22 млрд.лева, каквито са изчисленията на експертите от Ейч Ес Би Си. „ Тези пари трябва да бъдат взети от някъде. От здравеопазване, образование или инфраструктура?! Не сме съгласни“, заяви министър-председателят. Той посочи, че през последните три години правителството работи за да изведе България от зависимостите и като най-силна от тях определи енергийната.

В тази връзка беше коментирано участието на австрийски фирми в проучванията за добив на природен газ от Черноморските недра и проектът „Набуко“, в който двете страни имат основно участие. Разговорите съвпаднаха с подписването днес на споразумение,  с което „Шах Дениз 2“ придобива 50 % от акциите в консорциума Набуко. „Това е изключително важна стъпка. Тя връща проекта за строителството на газопровода отново в играта“, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Днес бяха обсъдени и възможностите, които предоставя на страните реализацията на Дунавската стратегия. Премиерите Прьол и Борисов коментираха провеждането през май на конференция за дунавските пристанища, чиято цел е да повиши използването и ефективността на транспортните връзки по реката.
Срещата на делегациите на България и Долна Австрия се състоя в строящия се в град Виенер Нойщат модерен лъчетерапевтичен център предназначен за лечение на онкологични заболявания, които досега не са подлежали на терапия. Той ще започне да приема пациенти през 2015г.  Ще бъдат обслужвани 1400 души годишно със заболявания в чувствителни области-очите, мозъка, гръбначния стълб. Стойността на проекта е 200 млн. евро, което е многократно по-евтино от новата АЕЦ, както беше подчертано в разговора.

Бойко Борисов отбеляза, че онкологичните заболявания остават бич за България, въпреки дадените огромни средства за апаратура. Договорено беше да се разработят варианти за диагностициране и лечение и на пациенти от нашата страна. Това може да стане чрез създаване на филиал на центъра в България или чрез установяване на сътрудничество с наши лечебни заведения. От центъра обявиха, че вече имат разработена подобна концепция по отношение на Унгария, която ще бъде разширена и за България.
„Срещите ни не се състоят от празни думи, а винаги са следвани от конкретни резултати“, посочи д-р Прьол. Той отново подчерта интереса на местните фирми към атрактивните условия за бизнес в страната ни.
„България е една от най-стабилните държави в Европа. Тя е пример за последователна и сигурна политика на европейско ниво“, подчерта Прьол. По думите му, доказателство за доверието, с което страната ни се ползва е обвързването на 450 австрийски фирми с българската икономика.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове