Last news in Fakti

23 Април, 2021 07:24 2 603 24

МОН предлага увеличение на приема на студенти

  • мон-
  • студенти-
  • висше образование

Намаление на приема се предлага в направления като Администрация и управление и Икономика

МОН предлага увеличение на приема на студенти - 1
Снимка: БГНЕС

С 3,2 на сто или 1256 места да бъде увеличен приемът на студенти наесен, предлагат от Министерството на образованието и науката.

Най-голямо увеличение на приема в 38-те държавни висши училища от МОН предлагат да има в професионални направления като Общо инженерство, Машинно инженерство, Материали и материалознание, Химични технологии, Комуникационна и компютърна техника и други.

Намаление на приема се предлага в направления като Администрация и управление и Икономика. Очакваният размер на средствата за издръжка на обучението на бъдещите студенти и докторанти за първи курс е в размер на близо 123 милиона лева.

1/5 от тези средства ще бъде предоставена на студенти по Медицина за заплащането на разходите им за обучение по сключени договори с работодател. През следващата академична година се предвижда да бъдат приети близо 40 000 студенти държавна поръчка и над 15 000 платено обучение.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слаб министър

    17 3 Отговор
    И да има увеличение на студентите, няма да има кой да преподава. Герберастите излъгаха ,че от Нова година ще увеличат възнагражденията на професорите, доцентите и асистентите с 30 до 50 %. Излъгаха, както винаги, дадоха по сто лева, сега един даскал от килийно училище получава повече от един доцент. Срам и резил!

    Коментиран от #12

  • 2 Позиция

    28 0 Отговор
    Не количество, а качество, оправете драги ми, скъпо платени “мозъци” !!!
  • 3 Уж така

    22 1 Отговор
    Ако продължава онлайн обучението и на студентите , ще има отлив на студенти, това трябва да им е ясно. Никакво адекватно обучение не може да бъде по този начин, само се имитира дейност. Изобщо не е сериозно студенти да учат онлайн,те не са деца, които не осъзнават ситуацията и не могат да се пазят!
  • 4 НОВО ПЕТ

    20 1 Отговор
    И НОВИ ВИШИСТИ ПРОДАВАЧИ ПО....ПАЗАРИТЕ....
  • 5 Иван

    24 1 Отговор
    Ами че то в момента свободните места са повече от желаещите. По тоя начин и най-простите стават студенти. Качеството на образованието трябва да се повиши, не бройката. Тука не важи правилото “количествените натрупвания водят до качествено изменение”

    Коментиран от #10

  • 6 Ганьо

    17 0 Отговор
    Приема добре, къде са кандидат студентите...
  • 7 долу ГЕРБ

    26 0 Отговор
    Този министър да се прибира в Старозагорско и да дои овцете, нищо друго не става от него. Няма никакъв авторитет, слуга на престъпниците от ГЕП, слаб интелект, мрази интелигенцията, угажда на даскалите, които са гласоподаватели по принуда за ГЕРБ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГЕРБ и символиката им СДС

    20 0 Отговор
    Абсолютен провал в управлението! Безпрецедентен егоизъм, шуробаджанащина, корупция в невиждани форми за България! Ревизия на цялото управление на Борисов! До стотинка търсене на сметка! Отговорност от страна на гл. Прокурор! ...

    Коментиран от #16

  • 10 111111

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Напротив, водят към качествени изменения. Пада качеството.
  • 11 Чичо Митко

    3 0 Отговор
    Ей, най-после ще завърша право и аз. И сега хората отзад, ще минат отпред, а средните хора ще са по средата...
  • 12 Даскал от ВУЗ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "слаб министър":

    Имаше увеличение от около 30%. Но когато заплата ти от 900 стане 1200, пак е малко. Говорим за асистент с докторска степен с 10 години стаж. А в тези специалности, за които увеличават приема, от години има отлив. Вече никой не иска да става инженер, всички искат да са мениджери. Кой ще ти учи във ВМЕИ-то, като има Югозападен. Много видни личности завършиха там...

    Коментиран от #23

  • 13 СпасЪ

    8 1 Отговор
    При сегашното положение, в което някои висшисти не могат да пишат грамотно и ако си изгубят дипломата няма да знаят какво са завършили, не е ли по-удачно да се мисли как да се променят критериите за прием и дипломиране на студентите? Пари или морал - дилемата, която все по-често се решава в полза на парите в политиката, съдебната система, здравеопазването, образованието, религията - фундаменталните стълбове на всяко общество.

    Коментиран от #15

  • 14 Истината

    8 0 Отговор
    След 1994 г., качествени юристи, инженери, архитекти, - не съм видял, и то от СУ.
    В международните класации СУ се срина до 651 място.

    Коментиран от #19

  • 15 Според мен

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "СпасЪ":

    Критериите за завършване трябва да се променят.
    Да ги приемат свободно, но после на всеки курс дипломирани 2-3 ма човека.
  • 16 Сега

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕРБ и символиката им СДС":

    Сега с 10000 лв заплати новите мутри ще ви оправят с 300
  • 17 Георги v.

    3 0 Отговор
    За какво качество говорим като след гласуване на Закона за академичното израстване по време на С. Игнатов, доктори, доц., професори, станаха в пъти повече. На практика този закон опрости процедурите за горепосочените. Но най-лошото е, че този закон беше създаден в интерес на НБУ, чийто Ректор беше С. Игнатов, за да може този университет да раздава на всякакви измекяри научни степени и длъжности.
  • 18 Каруца без кон

    2 0 Отговор
    Като начало да увеличат завършващите училище и задължителна матура.
  • 19 СУ ама УС

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    СУ не създава инженери и архитекти. СУ ще пада още, с некадърни СДС преподаватели и гнездо на лтб общество, със студенти влизащи с тройки от дипломата.
  • 20 Тиквистан кочина

    2 1 Отговор
    Куцо и сакато завършва университет! Пълна пародия! А в училище - още по-големи некадърници и неграмотни млади даскали, отишли там с връзки и лижейки задниците на директора и зам.-директора.Масово опростачване.Висшисти некадърници.
  • 21 Георги v.

    2 0 Отговор
    Така е защото пак С. Игнатов наложи максимата "Парите вървят след студента". По-този начин се стигна до парадокси като този в НМА "проф. П. Владигеров", да приемат студенти по-документи, което е абсурдно за ВУЗ по изкуствата.
  • 22 Професор

    1 1 Отговор
    Приемаме дори и със соп, може и неграмотни
  • 23 Cmyденm

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Даскал от ВУЗ":

    Здравейте, професор Стоилов 😆
  • 24 Броят на студентите зависи

    0 0 Отговор
    Само от броя на незаетите обавени работни места и от политиката на държавата с дългосрочен ангажимент да дългосрочен ангажимент да развива някоя област от производството и икономиката с откриване и на нови работни места по дадена специалност...Кво е това сега, я отворете сайтовете за работа!? Къде има работни места за химици, физици, биолози, само учители могат да стават стотиците завършващи студенти, щото производство на нищо няма ....Как е възможна жно при този бум на биотехнологиите например да няма работа за молекулярни биолози, а компютър или като Бил Гейтс да печелят милиарди от биотехнологии и да ни инжектират с нещо, което тука НИК й не може бе да провери по съдържание както е е шишето и какъв е ефекта от третирането на човешки клетки е култура д него!?...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове