Last news in Fakti

23 Април, 2021 07:40 1 888 42

Тагарев: Можем само да гадаем защо България се въздържа по чешкия скандал

  • тодор тагарев-
  • чешки скандал-
  • руско влияние

Вече дни наред ври и кипи дипломатическия скандал между Запада и Русия заради разкритията на чешките власти, според които агенти на ГРУ са пряко отговорни за взрива в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 г.

Тагарев: Можем само да гадаем защо България се въздържа по чешкия скандал - 1
Снимка: БГНЕС

Само можем да гадаем каква е причината България да е толкова въздържана, но е ясно, че това е в интерес на Русия и ясно има механизъм чрез тези мрежи на влияние да се упражнява директен натиск върху правителството на България и други отговорни институции. Мълчанието на МВнР е странно. България е пряко замесена в скандала с Чехия. Това е държавен въпрос, който да се решава открито, прозрачно - да седнат нашите представители заедно с чешките и да допълнят картинката. Този, който вдига напрежението е Руската федерация и не съм чул нито веднъж господин Борисов да спомене за някакви свои притеснения. Това заявиха в предаването "Алтернативата" Велизар Шаламанов и проф. Тодор Тагарев.

Вече дни наред ври и кипи дипломатическия скандал между Запада и Русия заради разкритията на чешките власти, според които агенти на ГРУ са пряко отговорни за взрива в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 г. Оказа се, че става дума за същите агенти, посочени като отровители на Сергей Скрипал в Солсбъри, както и на българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Прякото замесване на България в казуса изисква реакция, но към момента такава няма. Междувременно няколко европейски държави взеха решение да изгонят руски дипломати. Реакция има и от САЩ.

"Това е една сложна операция на ГРУ. Било е необходимо време да се съберат доста данни, да се види кой къде и как е отишъл, как е командвана тази операция, за да може чешките власти да стигнат до извода, че това е организирано от ГРУ. Нужни са години. В същия период в България имаше няколко взрива. Нямаме никаква информация дали няма чужда намеса, за да се получат толкова много взривове за такъв кратък период. Имаше такава хипотеза, но тя не е разследвана от българските служби", обясни Тагарев.

"Притеснителното е, че като че ли целенасочено се изключват такива версии за външна намеса. Това е версия, която винаги трябва да бъде разглеждана, особено що се касае до националната сигурност и когато знаем, че има един повишен интерес от страна на Кремъл за провеждане на разузнавателна дейност и активни действия, които саботират модернизацията на армията. Това цели България да бъде изолирана и слаб, не достатъчно надежден член на НАТО", коментира Шаламанов.

Тагарев обясни, че е естествено такъв тип чувствителна информация да се обменя между съюзници. В този смисъл разкриването на руското участие във взривовете в Чехия става възможно едва когато се обединят данни за маршрута на офицерите от ГРЕ, а това не може да се случи от една единствена служба.

"Големият въпрос тук е на доверието и дали търсим ние такъв обмен на информация, което значи двустранна информация - да получаваме и да даваме, и дали нашите съюзници имат доверие. За съжаление, това трябва да го свържем със случая със шпионската мрежа в Министерството на отбраната наскоро. Това не ме прави особен оптимист - стана ясно, че там изтича секретна НАТО-вска информация", коментира още проф. Тагарев.

Шаламанов посочи на свой ред, че през 2014 г. е била приета "Визия 2020", с която ясно е била посочена заплахата за намесата на Руската федерация в обществения и политически живот в България. Реакцията е била сериозна, но впоследствие "Визия 2020" е била неглижирана.

"Мълчанието на МВнР по отношение исканата подкрепа от Чехия за мен е странно. България е пряко замесена. Северноатлантическият съвет прие една декларация и България е част от него. Формално ние можем да кажем, че сме се присъединили. Но в случая не сме една от 30-те страни-членки на НАТО, а сме една от държавите, които по информация на чешките служби е част от този случай. Каква точно - не е ясно. Но ние не можем да оставяме въпросът на фирмата. Това е държавен въпрос, който да се решава открито, прозрачно - да седнат нашите представители заедно с чешките и да допълнят картинката. Дано в този случай те да са малко по-активни. Чух и днес какво е заявил премиерът в оставка - обезпокоен бил от напрежението в Черно море, но някак си така безадресно, все едно някой от Марс е дошъл да го вдигне това напрежение. Този, който вдига напрежението е Руската федерация и не съм чул нито веднъж господин Борисов да спомене за някакви свои притеснения от действията на Кремъл", обясни проф. Тагарев.

Според Шаламанов България има особен интерес да си сътрудничи по-тясно с Чехия - да предостави и съответно да поиска данни, за да се задълбочи разследването. Това може да даде възможност да се приключи разследването по отравянето на Емилиян Гебрев.

"Само можем да гадаем каква е причината България да е толкова въздържана, но е ясно, че това е в интерес на Русия и ясно има механизъм чрез тези мрежи на влияние да се упражнява директен натиск върху правителството на България и други отговорни институции. Затова новия парламент се фокусира върху това да даде светлина в тази област, за да можем да започнем процес на оздравяване. Той означава ограничаване и по възможност ликвидиране на тези дълбоки влияния в българската енергетика, правителство и други сфери на обществения живот, които ни пречат да развием потенциала си в НАТО и ЕС и да го реализираме в полза на гражданите", посочи още Шаламанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок Холмс

    45 3 Отговор
    България трае щито скандала в Чехия не такъв кактвто го предствят чехите. Българска фирма не е имала боеприпаси по време на взривовете в Чехия както го предствят чехите официално!!!

    Коментиран от #8, #15

  • 2 Хахаха..

    44 2 Отговор
    Искате да щракате с пръсти и президентът да лае за ваше удоволствие и по ваша команда - няма как,льольовци,той е назначен от народът си,а не от козяк..
  • 3 Аууу

    43 1 Отговор
    Какъв анализатор само, направо ми се плаче. Много сме зле...
  • 4 Щот Тъй

    55 1 Отговор
    Защото САЩ дръпнаха шалтера на Чехия.
    Не може Росатом да печели АЕЦ.
    Не може Спутник да се внася.
    Същото стана и със Словакия-първа пратка.
    Колониите нямат думата, те трябва да умират в името на САЩ-ток, ваксини, пушечно месо. Печалбите за САЩ, загубите за васалите.
  • 5 Gowo

    25 0 Отговор
    Е то е ясно вече и на баба Дора кои са замесените лица и кои са политическия чадър в България.Не е нужно, а и свикнахме без ,мисирките" да се ориентираме в мафиотския брътвеж на територията БГ
  • 6 BoKo

    14 4 Отговор
    Понеже сме троянски кон си пасем кротко, между Русия и Запада... така ме учиХа Тодор Живков и ЦарА!
  • 7 Nibula

    33 1 Отговор
    Правителството на каруцара трае точно заради обратното, ако се обадят ще издънят схемата на краварите и техните слуги чехите, че вс е една наредена схема срещу РФ! От Козяк са казали да пасуват.
  • 8 Gowo

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шерлок Холмс":

    Говорим за не по времето на взривовете в Чехия.А за времето по времето на взривовете на БГ територията по времето на Бойко Методиев Борисов..За период от 5 години надам

    Коментиран от #10

  • 9 Професора

    21 2 Отговор
    Да има намеса и в България на ГРУ руснаците купиха чукчета на малцинствата та с тех да чукат по пехотните мини! Абс шекелче седнало да пита,, кой ни ср** в гащите" в Челопеч и на Петолъчката
  • 10 Шерлок Холмс

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Gowo":

    За какво пишем бе за това че има очевидци които казват решеха колегите с ъглошлайфа и след това бу и се узпариха затова ли пишем за връзки с взривовете и ГРУ на територията на РБ? Или оропускаме умишлено позията на,, ЕМКО " която с документи официално отрича да е имала боеприпаси на територията на Чехия по време на взрива там преди 7 години ?

    Коментиран от #17

  • 11 Шопа

    3 26 Отговор
    Русофили много русофили и по върховете, бедни като руснаците и духовно
  • 12 Истината

    33 2 Отговор
    Като бях млад и т$п, ненавиждах Русия.
    Като се върнах в БГ и видях агресивната политика на англосаксите в ИЕвропа и че БГ затъва в корупция и мизерия, тарикатлък и печалбарство, спрях да мразя Русия.
  • 13 Фактите

    22 0 Отговор
    Истината-в БГ продавали на черния пазар "наши хора"-идва време за ревизия-взивяват, покриват далаверите
    А който вярва на Мордорската пропаганда е млад и наивен, или добре подплатен "евроатлантик" грантаджия.
  • 14 нннн

    30 1 Отговор
    Че защо да се замесваме в чужди мръсни игрички? Само защото на няколкото евроатлантически ястреба в България така им са иска ?
  • 15 Мич

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "Шерлок Холмс":

    Кажи за взривовете в България, виждам че си оста осведомен :) форумната вата яко пуска змии но Възраждане не влезе в парламента, явно едната шепа еусофили за струпани в ООД тази статия. Жалко наистина

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Ум Белия 🐬

    23 1 Отговор
    Чехите си взривиха скалада за да прикрият слефите, че боеприпасите са продадени на изток на тетористични групировки в Сирия! На бг площадките за ликвидация работи не квалифициран персонал за разглобяване на взривни армейски продукти!
  • 17 Gowo

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шерлок Холмс":

    И Гебрев случайно се е препънал в подлеза и няколко пъти е падал и ставал по стълбището.айде стига с наивни глупости.И Пеевски какви дребни мошеници ги заплашваха с доклад номер 58 .И случайно ги заловиха .И случайно БГ прокуратурата ги ,,осъди".И те случайно се извиниха и признаха за виновни.И че никога няма да правят така.
  • 18 КОНТРАТА

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мич":

    Соросчета жалки сте смешни сте, не си бъркайте собствения компост миришете яко и без друго!
  • 19 Сандо

    13 0 Отговор
    Тагарев би трябвало да знае и да не ни присъединява към този измислен скандал.А ето защо трябва да се снишим:ако се разнищят нещата,ще се окаже,че българска фирма е доставяла забранено оръжие на забранени организации или държава /най-просто казано/.Тагарев и всички останали активирани лакеи това ли искате,изобщо има ли значение за вас авторитета на България,колкото и мижав да е в момента?

    Коментиран от #24

  • 20 Мууу

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мич":

    форумните краварници, чистят, чистят след кравичките, ама ето на, София не вярва на Вашингтон.
    българите са умен народ, ненапразно са оцелели след 7 века робство, та един САЩ-сан Муувец ли ще му обяснява живота, ха ха на българина, смях.
  • 21 АНОНИМЕН

    14 0 Отговор
    В случая се вижда само едно - кой плаща на Тагарев?! А е най-добре министър Захариева да си държи устата затворена по въпроса! Пази боже тя да си отвори устата, защото съмненията за това, че е глупава ще бъдат категорично разсеяни за пореден път! Особено като сме виждали много пъти каква логорея я трещи в такива моменти!

    Коментиран от #27

  • 22 Сух

    13 0 Отговор
    Тоз кво са го разквичаали от сутринта. Аре марш в обора свиньо..
  • 23 Хихи

    10 1 Отговор
    Защо трябва на всякъдежда си врем гагата? Тоя скандал не ни засяга
  • 24 Ади

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    На "кравофилите" не им пука, че БГ е замесена в негативна, българофобска пропаганда, американско л..о да им дадеш на САЩофилистиците, ще мучат че е вкусно.
    изгубили сетива и достойнство за добро и зло
  • 25 Хихи

    9 2 Отговор
    Защо трябва си врем гагата навсякъде? Тоя скандал не ни засяга
  • 26 Деймос

    12 0 Отговор
    Господи какви калинки само !! Това е заемало държавен пост ??? .
  • 27 Gowo

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "АНОНИМЕН":

    Там е работата.Че умее да си отвори устата .И то добре го владее.Вижда се от политическата и кариера на добре платена,,калинка"
  • 28 Ха сега, де

    10 0 Отговор
    И какво да кажат нашите, като Гебрев още в началото опроверга част от казаното от Чехия, сега какво да кажат объркахме се, само, че няма нужда нито ще строи аец засега ние, нито сме договаря ли руска ваксина, че да ни налагат уйдурми:)), поне засега
  • 29 Мade in BG

    10 0 Отговор
    Ами ,това е от малкото нормални неща ,които прави Държавата -Въздържа се,защото ние бившите от соца страни все сме употребявани от силните за деня за техни цели и интриги и накрая дискриминация за нас или бедност,защото видиш ли някой може да продава оръжие където му падне без да се интересува срещу кого ще се използва,но Ние многовековните държави не можем !!!
  • 30 Мнение

    13 0 Отговор
    Тагарев, не се навирай между шамарите. Това е правилната позиция. Защо Чехите вадят нещо от преди 7 години, до сега какво са правили?
    Какви са тези агенти които ще се провалят няколко пъти и да ги държат още в ГРУ. Ако КГБ реши да отрови някой, той ще бъде със сигурност отровен. Истината е че се изпълняват американски поръчки за маниполиране на общественото мнение, за оправдание на безобразията които са намислили да осъществят.
  • 31 ооох

    12 0 Отговор
    А какво да кажем бе цървул. Антибългарска, американска подлого.
  • 32 Дън Бай

    9 0 Отговор
    Тези двамата са като старците от мъпет шоу. Все се изказват от балкончето. Комплексарска работа!

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Браво на момчетата,от гру.!!..Ликвидирайте търговците на смърт..До Крак !!.Ликвидирайте и Арсенал,!!.
  • 35 kkk

    8 0 Отговор
    Елементарно е- господарят не е дал команда и нашите продажни псета не лаят. Засега...
  • 36 Кой68

    9 0 Отговор
    Доказателства няма ...
    Най употребяваните думи -"предполагаме"- и -"според"- !!!??? са така наречените да го кажа основания...
    Дайте сериозно да се каже ...
    ....
  • 37 Смешник

    12 1 Отговор
    Такива лакеи като теб трябва да бъдат изметени от България.Вие не сте българи а папагали на САЩ.Не е наша работа да си даваме мнение за конфликт между две държави,базиран както и всички останали на предположения,налагани от империята на злото САЩ.Външната политика е дипломация а не лакействане на някой.В една нормална държава,на първо място са националните интереси,и всяко мнение,за конфликти,които не ни засягат е в противовест с нейния суверенитет.Такива дилетанти като теб,оприличават руските тайни служби като банда гамени от някое циганско гето.
  • 38 Bgar

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "Дън Бай":

    руски трол един пише и си отговаря
  • 39 700

    2 0 Отговор
    Има едни солди дето ще лъснат, как да се обадят))
  • 40 Димитров

    1 0 Отговор
    Стига бе,мажоретки!
  • 41 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    Ти си гнусен американски агент и български предател от групата на Мони–сълзата и крадлата Ленчето. България не е замесена в този инспириран скандал,защото Гебрев отрече негова продукция да е имало в този склад, той не представлява държавата а спорната си мошеническа фирма за която се съди с Пеевски.
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Любезний ми Тагарев, докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове