Last news in Fakti

23 Април, 2021 07:56 1 339 13

Сотиров: Чрез пропорционалната система партиите подреждат удобни и послушни депутати

  • иван сотиров-
  • пропорционална система

Според Иван Сотиров механизмът на тази система е, че партиите са създали картел, при който виждаме, че всички те, независимо като генезис и консумиране на властта, са едно цяло

Сотиров: Чрез пропорционалната система партиите подреждат удобни и послушни депутати - 1
Снимка: БГНЕС

Чрез пропорционалната система всички партии подреждат предимно удобни и послушни за народни представители. Това каза за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Сотиров, председател на Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“, народен представител от СДС в 37-то и 40-тото Народно събрание. Според него това, което се случва, е грандиозна измама, с каквато България не се е сблъсквала през целия преход, защото не за първи път една партия обещава нещо и после се отмята. Това, според него, е императив не само към партията на Слави Трифонов, а и към всички партии в този парламент, защото за всички партии в 45-то Народно събрание са гласували общо почти толкова граждани, колкото са гласували и на референдума.

„Ако се направи анализ на гласовете преди 5 години ще видим, че от 2 до 3:1 от избирателите на всички партии гласуваха за мажоритарна система, въпреки упоритата съпротива кампанията на всички партии, на огромна част на социолози, политолози, анализатори – почти през целия преход да се обяснява колко е страшен и вреден мажоритарният вот. Защото нека кажем нещо, което е изключително важно да се знае – днешната криза е поради пропорционалната избирателна система, чрез която партиите са узурпирали правото на българските граждани да определят пряко своите представители в парламента“, уточни той.

Според Иван Сотиров механизмът на тази система е, че партиите са създали картел, при който виждаме, че всички те, независимо като генезис и консумиране на властта, са едно цяло – няма много големи различия, единственото разединение е на ляво и дясно. Той уточни, че голяма част от политиците са сменили по няколко партии, като всички партии обещават и горе-долу едни и същи неща.

Чрез пропорционалната система всички партии предлагат предимно удобни и послушни за народни представители и чрез подреждането им в партийни листи те отнемат възможността на хората да правят персонален избор за народен представител, обясни експертът. Това, което се прави с преференциите е измама, при която кандидатът, за който гласуваме с преференция, се използва като муле, чрез което да обират нашите гласове, тъй като в над 90% от случаите нашият глас подаден за един или друг кандидат отива в партийната листа и ние чрез него не можем да преподредим листите.

„Ако се направи анализ, откакто има преференции, ще видим, че ни създават илюзията за мажоритарност. Уж ние избираме лицето Х, а всъщност много трудно може да се преподреди листата, това се случва в по-малко от 5-6% от случаите“, каза още той.

Иван Сотиров обясни, че това е практика на партиите, защото виждат, че все повече хора не желаят да гласуват за партии и вместо това си намират алиби да гласуват за една или друга партия, защото много от активните хора искат да участват в процеса и търсят чрез една или друга личност да реализират своя вот.


Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП....ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    2 7 Отговор
    ТАКА БСП ЗАГУБИХА ИЗБОРИТЕ.......С ПОСЛУШНИ И НИКОМУ НЕИЗВЕСТНИ ДЕПУТАТИ....
  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 7 Отговор
    ПРАВ Е
  • 3 Един човек да каже Истината

    2 8 Отговор
    Публично! Евала му правя!

    Коментиран от #10

  • 4 Но неудобни

    3 0 Отговор
    и вредни за българските граждани !!!
  • 5 Made in BG

    2 1 Отговор
    1 ви, БСП загуби изборите,защото през идните когато управлявашегодони се е доказала като Грабител на Родината и Народа,както и всички управляващи до сега,с малка разлика м/у тях ,че го правеха по различни подходи и тактики😄

    Коментиран от #7

  • 6 Срамота

    5 0 Отговор
    Толкова ли е трудно да се види в една скандинавска държава какъв е избирателния модел и да се приложи тука. Откриваме 30 г. топлата вода, хората отдавна са го измислили и берат плодовете на демокрацията, а ние само се упражняваме и неможем едни избори да направим. До кога?

    Коментиран от #13

  • 7 Важното е

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Made in BG":

    Да се даде шанс на младите(новите лица в политика), за да се докажат. Партиите от старуквото както казваш са ОПГ за разграбване от джоба на българския данъкоплатец и от фондовете и грантовете от ЕС.
  • 8 пешо

    1 0 Отговор
    подобни съгнили са отправени към първосигналната част на популацията. която кълве и на правото на бастуна.
    едно е удобен и послушен на партия депутат - ако тя се провали, на следващите избори отива в джаза. друго е депутат, послушен на местния баш - там джаз няма. има послушание до живот.
    нагъл и елементарен човечец!
  • 9 Вредни политикани

    2 0 Отговор
    Пропорционална или мажоритарна, ще намерят начини да опорочат всичко. Целта им да се докопат и после бетонират във властта и останалите структури по места чрез договорки и купуване на отделни гласове и цели партии.
  • 10 Дидо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един човек да каже Истината":

    Когато кукловодите подреждат играчите сме обречени Няма свободно предлагане защото участие в изборите е скъпо мероприятие
  • 11 Бел ред

    1 1 Отговор
    "мажоритарни избори в два тура" имат смисъл само ако няма партии. Иначе пак ще бъдат избрани ПКП, Деса и пособни.
  • 12 Народът

    1 2 Отговор
    Партиите с изключение на ГЕРБ бягат от мажоритарната с-ма по следните причини:.....1.Няма да могат да си използват люпилната от кадри в София и да ги спуснат като парашутисти в останалите избирателни райони...... 2.Няма да могат да си редят листите...... 3.Няма да могат да си поставят кадрите от люпилнята на първите две места и то в няколко избирателни райони...... 4.Поставят се в листите хора без интелектуален капацитет,но са тясно свързани с партиите(артисти,спортисти,чалгаджии)....... ..... 5.Кандидатите за депутати по мажоритарната система трябва да живеят в съответния избирателен район,да са добри граждани,добри стопани,добри бизнесмени работещи за благото на гражданите от този район.
  • 13 Чичо Тони

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Срамота":

    Преди да даваш примери с една или друга скандинавска държава, си задай въпроса - в тази държава участието в политиката води ли до облагодетелствуване в размерите, на които сме свидетели за България? Т.е., има ли го този интерес да си в политиката? И друго, в тази държава какви са наказателните последствия (като размер и необратимост) за всевъзможните изборни мушии, които наблюдаваме тук? Та думата ми е, че нещата са много по-комплексни от само някаква промяна в ИК. Няма да се случат бързо и няма да стане с гол ентусиазъм. Нещата се скапваха в продължение на 30г., да се надяваме, че ще се намерят хора, които целенасочено и упорито да ги върнат обратно (като в някоя скандинавска държава) в следващите 5-6 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове