Last news in Fakti

25 Април, 2021 06:31 3 432 26

Борислав Цеков: Мораториумът е директна намеса в правомощията на изпълнителната власт

  • борислав цеков-
  • правителство-
  • мораториум-
  • парламент

"Ако от "Има такъв народ" не предприемат нищо, се счита че те са се отказали от мандата, но трябва след това официално да го обявят, заяви председател на Института за модерна политика

Борислав Цеков: Мораториумът е директна намеса в правомощията на изпълнителната власт - 1
Снимка: БГНЕС

"Конституцията предвижда период на консултации преди връчване на първия и втория мандат, като няма определено време, а се говори за разумен срок това да се случи".

Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS д-р Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика.

Той допълни, че при връчването на първите два мандата самият мандат се получава от кандидат за министър-председател.

"Ако от "Има такъв народ" не предприемат нищо, се счита че те са се отказали от мандата, но трябва след това официално да го обявят", допълни юристът.

За него Конституцията в тази ситуация е гъвкава, за да има възможност да се състави стабилно правителство.

Относно служебното правителство той каза, че то може да търпи контрол от този парламент по всички въпроси, освен да му иска вот на недоверие, тъй като не Народното събрание му е дало пълномощия. А правителството в оставка има всички правомощия като преди да бъде в оставка, докато не бъде избрано ново правителство.

"Народното събрание не може да налага мораториум върху опеделени решения на правителството, защото това е директна намеса в правомощията на изпълнителната власт", категоричен бе Борислав Цеков.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    53 14 Отговор
    След две седмици служебен кабинет на Радев и почваме арестите на герберастите.

    Коментиран от #7

  • 2 Gowo

    43 4 Отговор
    И този е от ,,социума " и разбиранията за демократично общество на ВОЖДА
  • 3 Bai Nudals

    36 6 Отговор
    Да намеса е може би,но полезна намеса нали.
  • 4 АМОН

    34 7 Отговор
    АБЕ ЦЕКОВ,
    КАКВИ ГИ БРЪЩОЛЕВИШ!!!
    ЗА КАКВА НАМЕСА В ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ ГОВОРИШ??

    АМИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕМИЕРА НАЛИ СИ ПОДАДОХА ОСТАВКАТА?!
    НАЛИ ПАРЛАМЕНТА ИМ Я ПРИЕ!!
    КАКВО ЧУДЕСА ЧАКАШ ОЩЕ ДА СЕ СЛУЧАТ.

    Е, ВЯРНО.
    Далаверата с БУЛСАТКОМ в която участва СПАС РУСЕВ от една страна , и КАРОЛЕВ и МАВРОДИЯН от друга в която от страната на булката щеше да го играе държавната банка ББР , няма да мине.

    А ТОВА Е ЛОШО ЗА СПАС И СЕМЕЙСТВО ВЕЛЧЕВИ - МИЛЕН БРАТ МУ ГЕОРГИ И ТЪСТА МУ СТОЯН МАРКОВ /заместника на Дойнов/.

    Бившият комсомолски секретар и шофьор на Стоян Маркаво , лицето Спас Русев не успя да отиграе правилно продажбата която щеше да стане с парите на ББР.

    Те ти булка СТАСОВ ден.
    Духайте го.
    Кака ви КУРИ ви го сложи подходящо и ви показа, че вие сте кауза пердута. Свършено е с вас другари от съветската перестройка.

    ИДВА РЕД НА АМЕРИКАНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА , А ТАМ КУРКА ИМА СЕРИОЗЕН СЪВЕТНИК В ЛИЦЕТО НА СИНЧЕТО РАФИ КОЕТО Е В ЦЕНТРАЛНИЯ ОФИС НА БАНКАТА ГОЛДМАН САКС В МАНХАТЪН.

    АРИВИДЕЧИ ДРУГАРИ.
    ДО НОВИ СРЕЩИ В ОТВЪДНОТО!!
  • 5 Фаро

    37 6 Отговор
    Да се разбира,че мораториумът е намеса в мутренските дела
  • 6 324

    17 15 Отговор
    За какъв стабилен кабинет се говори непрекъснато, когато тези които ще правят кабинет и подкрепящите ги са орел, рак и щука! Ако е само да гледаме скандали или простотия вече сме се на гледали.
  • 7 АМОН

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ЗА ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА ЩЕ Е НЕОБХОДИМО КАСКЕТА ДА ГО ТРЪШНЕ КОРОНАВИРУСА ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО КАТО ЧУМАТА.

    НЕ, ЧЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО.
    ВЪПРОСА Е ДАЛИ КАСКЕТА ЩЕ ПРОЯВИ БЛАГОРАЗУМИЕ И ЩЕ ОТКРИЕ, ЧЕ ИМА ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ ЗА КОЕТО Е НЕОБХОДИМО ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА И ОТИДЕ ДА СЕ ЛЕКУВА НЯКЪДЕ НАДАЛЕЧЕ В СТРАНСКО , ИЛИ ЩЕ ПИЕ НЯКОЯ РАЗВАЛЕНА БОРА КАТО ВАНЬО ТАНОВ И МНОГО ДРУГИ.

    УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПОЛУИДИОТИ ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ, ЧЕ ВРЕМЕТО ИМ СВЪРШИ.
    СВЪРШИ СЕ СЪС СЪВЕТСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА.
    ЗАПОЧВА АМЕРИКАНСКАТА.
    Тя е по начин различн от руският.

    Скоро управляващите ни идиоте ще разберат , че при янките има едни цветни революции, които ще пометат цялата тази управляваща ни измет.
    Още се надят това да не се случи , но няма как.
    Новият световен ред го изисква - по малко лапачи и повече бачкане.
    КИТАЙСКИЯ МОДЕЛ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЛОЖЕН ПРАВИЛНО.,
    СТИГА ЛАЙФ !!
    СТЯГАЙТЕ МОТИКИТЕ.
    ИДВА ВРЕМЕТО НА КУРЛТУРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ ДРУГАРИ БИЗНЕСМЕНИ.

    .
  • 8 7942

    23 5 Отговор
    Като не се намесва прокуратурата, се намесват хората на промяната. Само дразните народа, НО ПРОМЯНАТА ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ИДВА.
  • 9 айде и тоя

    23 5 Отговор
    Значи работодателят ти , този дето те е назначил пряко да се намеси в работата ти и какво нередно има тук , за какви извънредни и неотменни правомощия става въпрос , че не разбрах ?! Може би някакви правомощия , при които единствено чрез властта се разграничаваш от престъпността? Ум царува , ум робува , ум патки пасе.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХАН КРУМ

    21 4 Отговор
    ЕЙ МНОГО ИНСТИТУТ МНОГО НЕЩО–ЗА МОДЕРНА ПОЛИТИКА ,ЗА ДЯСНА ПОЛИТИКА ,ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ,ЗА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, МАКЕДОНСИ ИНСТИТУТ И Т. Н. ВСЕ ООД. А ОТ КЪДЕ СЕ ИЗДЪРЖАТЕ ВСИЧКИТЕ ЛАЯЧИ , БЕЗ НИКАКВА ПРАКТИЧЕСКА ПОЛЗА.КАК 12 ГОДИНИ МЪЛЧАХТЕ КАТО РИБКИ , А СЕГА СЕ РАЗЛАЯХТЕ....

    Коментиран от #16

  • 12 Драйфффф

    17 5 Отговор
    Ако знаете каква долна гнусота е тоя нализан плешив уррод на снимката,ум ще ви зайде!!!
  • 13 секта умрела

    9 13 Отговор

    До коментар #9 от "айде и тоя":

    Във България има разделение на властите,защо не го разберете накрая. НС не може и не трябва да заповядва на МС и премиер, не трябва и не може да заповядва на прокурор и ВСС. Не живеем в диктатура, нали искахте демокрация - ето ви я!

    Коментиран от #17

  • 14 Цеков

    10 3 Отговор
    Е платен клакьор!
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 4 Отговор
    Когато едно правителство е в ОСТАВКА,по презумция и по морал се разбира,че това правителство няма право да харчи и да подписва нови договори!Ролята му е да запази ситуацията до въвеждане на ново правителство!МораТОРИУМЪТ се въвежда за правителства,които не спазват тези Аксиоми-Писани и неписани правила за поведение на едно правителство!!!Изненадан съм от упражняването на софисти върху толкова ясни правила!
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "ХАН КРУМ":

    на всички доносници им намират някаква държавна ниша!
  • 17 тия са крадци

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "секта умрела":

    Малко е сложничка тая с разделението и йерархията на властите , защо тогава Парламенттът е пък върховният орган при парламентарната република , ем разделение , ем йерархия , върховенство и пр. Защо на Парламента е вменено право на контрол върху изпълнителната власт , която пък е независима . А тук дори не става въпрос за тези неща , а за отявлена престъпност , която трябва да бъде спряна. Учим се на демокрация бе. Да не взема и аз като суверен да се обявя за ''разделен'' и като обера някоя банка , инкасо или нещо от сорта никой да ме не закача.
  • 18 Лакей

    10 1 Отговор
    Ти кой беше бе лакей.Я у лево и си търси нова работа.
  • 19 big

    10 2 Отговор
    Този г-н, явно и юрист смятам, че говори пълни глупости! България е парламентарна република, т.е. правителството трябва да следва законите и разпорежданията на решенията взети от НС! Поради тази причина и министри и министър председател се отчитат в НС и дават отговори по тези въпроси - спазването на приетите решения. Вярно, при Бойко Борисов беше обратното: не ходеше там, но редовно привикваше ПКП и шефа на ПГ, с други думи Министерския съвет командваше НС, което е противоконституционно!
  • 20 Борислав Цеков! жълта крадлива напас

    8 1 Отговор
    Никой не ти търси мнението," Консултант" !!
  • 21 ттт

    9 1 Отговор
    Кой издържа този институт бе, хора? Ако е от бюджета, т. е. моите и твоите пари искам новата власт Веднага да го закрие. Ако го издържа някое посолство, то институтът да пише в Ню Йорк Таймс, не в българските медии.
  • 22 Тошко-Рошко

    2 4 Отговор
    Докато Дълг-ия се крие шоуто "Куцук-куцук" ще продължи. Както Дълг-уча излъга избирателите си никой друг не си е позволявал! Наглост и арогантност.
  • 23 Васил

    2 1 Отговор
    Когато Байдън дойде на власт смени цялата администрация ба Тръмп няма сега какво да ми се жалва диктатора че калинките няма да кацнали на постовете.
  • 24 иван иванов

    4 0 Отговор
    как да не може да налага мораториум бе,от кого е назначено това правителство,кой е шефа...народното събрание или правителството...като вземете да пишете глупости мислете бе ,,специалисти,,набедени,аман от такива уници като тоя...председател на ,,модерна политика,,
  • 25 КОМСО МОЛЕЦ

    2 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ЗА ПРИСАЖДАНЕ НА КОСА БЕ ЦЕКОВ - БОЙКО ЩЕ ПЛАТИ ! ИНАЧЕ ГУБИШ ВИЗИЯТА НА ПАРТИЕН СЕКРЕТАР !
  • 26 иванов

    0 0 Отговор
    Г-н Конституционалист, всеки приет закон , както и всяко решение на Народното събрание, е намеса в работата на Правителството- представляващо Изпълнителна власт според Конституцията на РБ! Това му е работата на НС, да определя правила , които Правителството следва да спазва в своята си дейност!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове