28 Април, 2021 18:04 1 864 29

Здравната комисия прие да започне разговори за "Спутник V"

  • здравна комисия-
  • спутник v

За да бъде прилагана в страната руската ваксина е необходимо тя да отговаря на всички нормативни изисквания

Здравната комисия прие да започне разговори за "Спутник V" - 1
Снимка: Shutterstock

Днес депутатите обсъждаха възможността за внос на руската ваксина „Спутник V“ в парламентарната комисия по здравеопазване. В дебатите участваха както народните избраници и министри, така и представители на съсловните организации.

Пръв думата взе проф. Георги Михайлов от БСП, който каза: „Има два начина за постигане на имунитет – преболедуване и имунизиране. България оглави класацията по смъртност“. Той критикува твърденията, че данните на университет „Джон Хопкинс“ не могат да бъдат възприети без резерви. „Ние сме на последно място по ваксиниране. Т.е. всички действия на правителството не доведоха нацията до резултати, които да накарат българските граждани да бъдат спокойни“ заяви депутатът от БСП.

По думите му неумело е била прекъсната ваксинацията с препарата на АстраЗенека: „България остана месеци наред без ваксини“. Възрастните хора останали неваксинирани, защото физически не могат да издържат чакането на опашки. Проф. Михайлов посочи Швеция като добър пример за снабдяване с ваксини. Парламентът трябва да предостави правата на съответния министерски съвет да води преговори по темата.

Думата имаше и проф. Костадин Ангелов, който внесе уточнение по отношение на законодателната страна на въпроса. Той отговори на изказването на проф. Михайлов: „Искате да нарушим законодателството в ЕС. По отношение на ваксината на „Янсен“ – България никога не е поръчвала ваксини от търговска марка, а се ръководи от вида ваксини. Ваксината на Янсен е идентична с тази на „АстраЗенека“. Когато разбрахме, че „АстраЗенека“ не може да изпълни доставките, решихме да поръчаме от „Янсен“. Министерство на здравеопазването не е страна по сключването на договорите за ваксини с решение на парламента. Аз съм отговорен за здравето на българските граждани и съм положил клетва“.

Проф. Ангелов коментира предложението на проф. Михайлов като каза, че законодателството в България е синхронизирани с европейското: „Съгласно законодателството на ЕС е въведена централизирана процедура по одобрение на лекарства. Тя е задължителна за продуктите с нова субстанция, както и продукти за лечение на вирусни заболявания“. Към настоящия ЕМА няма подадено заявление за употреба на ваксината на „Спутник“.

Текущият преглед ще продължи докато се съберат всички необходими доказателства. За да бъде прилагана в страната руската ваксина е необходимо тя да отговаря на всички нормативни изисквания.

Осигурените количества от ваксини в България са достатъчни за ваксинацията на българските граждани, категоричен беше здравният министър. Той увери: „През месец май могат да бъдат ваксинирани по 50 000 души на ден, а през месец юни – по 55 000“. По тази причина той не смята, че има нужда да се стартира процедура в Народното събрание.

Маг. фарм. Богдан Кирилов също участва в дебатите като отговори на проф. Михайлов. Той каза, че лекарственият продукт не трябва да има алтернативи на българския пазар: „Именно в тази връзка българското законодателство не позволява да бъде извършено предложеното от вас“.

Представители на съсловните организации също взеха думата като увериха, че в момента има достатъчно количество ваксини и не се налага спешно закупуване на други.

Председателката на българското дружество по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова заяви: „Ясно е, че руската ваксина е аденовирусна ваксина. Голяма част от научната общност се съгласява, че при такива ваксини има риск. Той е минимализиран, но се коментират възможни варианти към вектора. Не мога да кажа, че такова нещо не се случва и при РНК ваксините. Това, което със сигурност е ясно, че вървят научни изследвания за реакцията на тромбообразуване. Няма достатъчно данни в литературата за страничните реакции при тази ваксина“.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН припомни, че е имунолог. Той се съгласи с шефа на изпълнителната агенция по лекарствата. Според него има данни за сериозни странични реакции при някои ваксини, но защити качеството на руската: „Русия има традиции от 100 години в правенето на ваксини. Там не е имало епидемии от години. Няма нищо страшно да ползваме руската ваксина“.

Хасан Адемов от ДПС внесе уточнение, че има разлика между здравеопазване и медицина и предмет на разговорите е здравеопазването.

Даниела Дариткова от ГЕРБ каза, че тази дискусия вече се е провеждала в миналото народно събрание. „Вие не искате искрено да се въведе възможността за доставка на тази ваксина. Знаете, че има текст в закона, който не позволява подобни продукти без разрешение, което се получава централизирано от ЕМА. Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в това гласуване. То носи всичките недостатъци, които предложихте в миналото народно събрание“.

Проф. Михайлов поиска думата и отговори на Дариткова: „Ние заявихме какви са възможностите за промяна в законодателството и можеха да бъдат реализирани още в предходното народно събрание, но явно няма желание за това. Имало е обаче предупреждение от ЕС да се въздържаме от други ваксини. Сега има сериозна промяна в парламента. Ако народните представители преценят, че това е в интерес на нацията, ние сме готови да внесем малки законодателни промени“. Според него има достатъчен брой клинични проучвания на руската ваксина.

Дариткова припомни, че право на инициатива има всеки народен представител, а депутатите от БСП не го правят нито сега, нито в миналия парламент. По тази причина изказването на проф. Михайлов е пропагандно, а не практическо.

В дебатите участва и главният държавен инспектор доц. Кунчев, който заяви, че опитът на Сърбия с руската ваксина е много добър. Въпреки това даде примери с други държави, които са взели различни от Сърбия решения: „Турция реши, че Русия не може да докаже добра производствена практика. Установено е, че вирусът може да се размножава в човешкото тяло“. Той припомни, че има и други руски ваксини освен „Спутник V“.

„Категорично искам да заявя, че МЗ не е против ваксината на „Спутник V“. Проблемът обаче е законодателен. Законът казва, че процедурата е централизирана. Количеството на ваксините в страната е достатъчно за всички желаещи да се ваксинират“, завърши здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jorj

    12 22 Отговор
    Стига комунистически идиотизъм!!!!!
  • 2 хъхъ

    31 1 Отговор
    Вече е късно, защото България попада в списъка с врагове на Русия и тяхна ваксина тук няма да дойде.
  • 3 Натутаха

    17 0 Отговор
    се ! Последни и изчакващи !
  • 4 Последния Софиянец

    4 12 Отговор
    Групата на ЕНП в ЕС настоява България да прати военна подкрепа в Украйна.

    Коментиран от #9, #13

  • 5 Атлантик

    6 27 Отговор
    НАТО да взриви камионите, превозващи Спутник!
  • 6 кисьов

    7 5 Отговор
    Не трябват ваксини, трябва всички масово да се разболеят от Ковид 19,
    да умрат 3% а другите да изградят имунитет и така бориш вируса за 14 дена... Има икономика, има всичко и няма мерки!

    Коментиран от #10

  • 7 Доктор ох боли

    2 7 Отговор
    С какво? С путник ли? Ааааааа с ГЕРБ.
  • 8 Ще се боцна

    2 11 Отговор
    искам да стана русофилистик.
  • 9 Васил Ботев

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Защо непратят от Полша? Тъмън ще приключат сталиновата мечта за евреите.
  • 10 Абе

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "кисьов":

    Пак не е гаранция щото братята кравари ще пуснат нов и по-заразен щам на вируса.......вече ясно разбрахме че тоя вирус не е дошъл ей така случайно и знаем каква е целта на занятието.......колкото и да се опитват да ни приравняват по тъпота със западните нации ние доматите не ги ядем с колчетата!
  • 11 Хасан

    13 0 Отговор
    Сетила се Мара да се побара

    Другите държави могат ние не

    Не говори ли това за ограничен суверенитет
  • 12 Тиква

    13 0 Отговор
    Дреме ми ми за Астрата на Швеция и тем подобни бълвочи. Нито живея в Швеция, нито ще искам Астра Зенека. Спрете с това облъчване за нечии комисионни!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1111

    1 13 Отговор
    верно бсп са неграмотни и неуки ти им казваш нямаш право да внасяш нещо без одобрение от еврокомисията те пак си карат тяхната

    Коментиран от #22

  • 15 яаж

    2 13 Отговор
    БСП да ги плаща от техния си джоб,комунистическия идиотизъм няма граница.До си ги слагат те комунисти ......мр....
  • 16 Хораа

    9 2 Отговор
    Най добрата ваксина е поставената.Руска ,немска ,американска все тая. Важно е да бъде БЕЗОПАСНА И ЕФИКАСНА.Ако не се ваксинираме ни грози ситуация сходна с Индия.
  • 17 СЛЕД ДЪЖД---КАЧУЛКА 😁😁😁

    11 0 Отговор
    КОЛКО ХОРА УМРЯХА БЪДЕВА!!
  • 18 К.К.

    4 1 Отговор
    4,6 млн ваксини от Санофи, а те още нямат ваксина очакват се 2022г. Астра зенека 4,6 млн поръчани, ще доставят 30%.
  • 19 !!!?

    2 13 Отговор
    Русофилите като искат "спутник" Вучич веднага ще ги ваксинира...какво чакат !!!?
  • 20 да да

    1 3 Отговор
    Сите русконадупени под строй за ваксиниране.
  • 21 Пари пари пари

    2 0 Отговор
    Както винаги става дума за пари и интереси. Уж лошата и недоказаната руска ваксина от, която Германия вече закупи няколко милиона и договаря произвеждането и. Същата ваксина от, която Турция, вече също закупи милиони, докато тук се опитват да ни убеждават, че виждаш ли нямало добри производствена практика. Смях. Кога точно турците отидоха да го проверят не е ясно. Интересно как Германия заобикаля тези правила на, които ние уж толкова държим понеже сме по светци от Папата.
    Я да сметнем според Б. Б. А. Зенека струва 12 евро и се говори за вдигане до 19 евро. ЕС бил поръчал 900 милиона ваксини. Я къде се криел заека.....
  • 22 Да ама не

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "1111":

    Е оказа се, че не било точно така. Виж Германия. Ама не било точно виждаш ли правителството а някаква провинция договорила вече количествата. Пред свършен факт излизат от ЕС и казват най-нагло оправяйте се който иска да я купува.. Егати и равенството и двойните стандарти в тоя ЕС.
  • 23 Сталинчо

    2 1 Отговор
    Нищо съветско не ни трябва коли, самолети,аец, комунизъм, мафиоти - само боклуци от тази страна.

    Коментиран от #24, #27

  • 24 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Сталинчо":

    Дължиш живота си на руснаците, подлец!
  • 25 Казуар

    1 2 Отговор
    На комунягите като че ли пъпа им е хвърлен в Русия. Да се внесе руска ваксина, да се съхранява на Позитано, и да се имунизират бетонните глави. А иначе в България ще има предостатъчно ваксина по линия на ЕС.
  • 26 ПЕШО

    1 1 Отговор
    А заплащането ,защо не се синхронизира със заплащането в ЕС.Кучета може,прасета не може.Умряла колония е БГ.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 смях

    2 0 Отговор
    Ай на бас че едно болшевишко комунде няма да рискува да си я сложи
  • 29 Доцент Мангъров

    1 1 Отговор
    А ако Спутник 5 ви затръшка с тромби като Астра Зенека, тогава какво?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове