Last news in Fakti

29 Април, 2021 13:13 2 966 50

Спецпрокурори излязоха на мълчалив протест

  • спецпрокурори-
  • протест-
  • спецпрокуратура

По- горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи, заявяват прокурорите

Спецпрокурори излязоха на мълчалив протест - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура и Апелативната спецпрокуратура излизат на протест. То е заради внесените и вече приети на първо четене от правната комисия промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Те предвиждат закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата. В своя декларация магистратите от спецпрокурата обявиха, че предлаганите промени противоречат на Конституцията, съобщи БНТ.

Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет. Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати.

Това се казва в декларация на прокурорите, следователите и служителите в Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура във връзка с направените преди дни предложения за изменения в НПК и ЗСВ, които в голямата си част противоречат на Конституцията на Република България.

Това е така, защото Конституционният съд вече имаше възможността и се е произнесе по въпросите налице ли е равенство и тъждественост между „специализиран“ и „извънреден“ орган на съдебна власт, както и между „редовен“ и „извънреден“.

Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на „спецмагистратурите“ да се повдига отново.

Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт.

Ако сме Европейска държава, не би следвало току що транспонирани европейски правни норми и директиви да бъдат фактически бързо дерогирани в съмнителна обстановка. Та нали в резултат именно на успешното затваряне на Глава 24 от преговорите за приемането ни в Европейския съюз през октомври 2004 г. - “Правосъдие и вътрешен ред“, България остана обект на мониторинг от страна на европейските институции в четири сфери, една от които бе създаването на независима, надеждна и ефикасна съдебна система. Защо се забравиха мотивите на законодателя, наложили създаването на специализирани структури през 2011 г. и поетият ангажимент за създаване на независима и ефикасна съдебна система. Достатъчно дълъг период от време ли са 9 години, че да се направи кардинален извод за ефикасността на „спецправосъдието“.

При осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение. Структурно не е предвидена и не съществува специализирана касационна инстанция. При това положение, дали желанието на политиците за закриване на специализираните органи на съдебна власт не се дължи именно на резултатите от нашата работа? При липсата на аргументи в обратна посока, както и при обективно съществуващото високо признание от страна на международните партньори, дали този спонтанен порив не е директна намеса в работата на независимата съдебна власт? Дали не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?

Дали българското общество ще получи отговор на тези въпроси?

Припомняме, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да „раздава право“, съгласно действащите в страната закони. Законодателството (чл. 10, ал. 1 от ЗСВ) предвижда като правило, че съдебното производство по наказателни дела е триинстанционно- първоинстанционно, въззивно и касационно, освен ако в закон не е предвидено друго. Според разпоредбата на чл.143 от ЗСВ всички актове и действия на прокурора могат да бъдат обжалвани непосредствено пред по-горестоящата прокуратура, освен ако подлежат на съдебен контрол.

По- горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи. Писмените разпореждания на съответния горестоящ по длъжност прокурор са задължителни за подчинените му прокурори. Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето ѝ от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта.

Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване.

Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет.

Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рен

    72 4 Отговор
    толкова много народ а няма осъдени за безобразията в България

    Коментиран от #25

  • 2 Патето Яки

    65 4 Отговор
    Изтърваха кокала с многото мръвка.
  • 3 В Борисов

    78 4 Отговор
    Лицето на мафията, уплашно, че ще си загуби добре платената работа и големите бонуси. Срам и позор!!!
  • 4 хак

    59 4 Отговор
    ви е! Какво стана с делото по УБИЙСТВОТО на Милен Цветков! Какво стана с убийството в Борисовата градина! Оправдахте убиеца. Сега ще си траете.

    Коментиран от #36

  • 5 ТаУмВзе

    53 4 Отговор
    Каскета го стяга! БЕЛЕНЕ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Овчаров

    51 6 Отговор
    Явно бай Каскет Гешев ги е подкарал с гегата да излязат с цел подкрепа на ГЕРБ, БСП и ДПС! Това са партиите, които прокуратурата обслужва, ако не са заети да ограбват по поръчка...
  • 8 оня

    55 4 Отговор
    Защо полицията не е докарала водните оръдия, сълзотворния газ,палките...Тоя протест дали е законен...Дали имат разрешение от Фандъкова...Държавни служители уж...Магистрати уж.....
  • 9 2loop

    39 4 Отговор
    Под строи с падар на чело гешо
  • 10 11годстигат

    41 4 Отговор
    Шайката на Борисов дето издава осъдителни присъди по негова поръчка ги е страх че ще останат без заплати и привилегии.Всички от снимката в ареста безсрочно.
  • 11 Караибрахим

    43 4 Отговор
    Какво специално е станало, за 10 години управление на ГЕРБ, та се нуждаем от специални магистрати? Нали Бойко всичко контролираше?
  • 12 Гневен бургазлия

    44 4 Отговор
    Излизайте.. Тъкмо ще видим кой поддържа тиквата
  • 13 хихи

    47 3 Отговор
    МАЛЕЕ, ЩО ЛАПАЧИ НА СОФРАТА ИМАМЕ!
  • 14 Спец спец

    44 2 Отговор
    Ако бяха спец сега щяхме да знаем коя е мата Хари шкафоее и др.
  • 15 Гневен бургазлия

    38 3 Отговор
    И после с тоягите до белене
  • 16 Тессс

    46 3 Отговор
    Стойте и си мълчете колкото си щете без това само това правте .Мълчите за чекмеджета, мълчите за къщи в "барцелона", мълчите за безчинствата на Пеевски.Защо сте ни марш на вън.Задължително закриване.
  • 17 адаша

    38 3 Отговор
    Тия са страшно, ужасяващо много! Пари се харчат безобразно! И сега плачкат.
  • 18 сълзи и сополи

    28 3 Отговор
    Милиционерът е пътник, също като Тиквата! Знаят го и умират от ужас! А тези отрепки в червени тоги са срам за прокуратурата и със съгласието си да ги докарат, като овце на паша показват единствено колко са зависими и страхливи! Мишки!
  • 19 закона

    30 3 Отговор
    Само заради това че сте излезли на протест, и в защита на несправедлив закон, трябва да ви изгонят от държавната софра и да не ви дават да съдите и разследвате. Закона е един и за царя и за пъдаря, и съда е еднакъв за царя и пъдаря. Как така ще правите нещо специално, специален съд, специален прокурор? Не сте на висотата на позициите си. Да ви смъмри Христос, само че не специално, а на общо основание.
  • 20 Гост

    26 3 Отговор
    ТОВА СА ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ....
  • 21 Милиционери

    18 2 Отговор
    с червени рокли, срам за тях и за нас.
  • 22 шошо

    22 3 Отговор
    ЕТО ЛИЦАТА ОБСЛУЖВАЩИ СТАТУКВОТО, ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ГЕРБ, ДОГАН И ПЕЕВСКИ. ЕТО ИЗЛЯЗОХА НА СВЕТЛО И ВСИЧКИ МОЖЕ ДА ГИ ВИДИТЕ. КОИ СА ТЕЗИ КОИТО ОБСЛУЖВАТ И ПАЗЯТ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ.
  • 23 Лично пострадал

    18 3 Отговор
    Да бъдат линчувани пред храма на Темида !
    Не са магистрати,а магистралки ! Жалки !!!
  • 24 миленко

    22 4 Отговор
    дружинката за поръчки на тулупа излезе по нареждане на главния милиционер гешев. това са хората бранещи със зъби и нокти статуквото. съкращавай и закривай тази безполезна армия от наведени мишоци.
  • 25 Антимафия

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Рен":

    На тази снимка тук ,
    Виждаме, най-корумпираната част,
    от Българската Прокуратура?
    До един, са си заслужили уволнението?
    ВИЖ ГИ РЕЗИЛИТЕ И ПРОТЕСТИРАТ,
    НА ТОВА ОТ ГОРЕ?
  • 26 Наглите - те това са тези !

    21 3 Отговор
    Вън ! От съдебната система !!!
  • 27 банскалия

    22 3 Отговор
    а бе ояли се търтеи, барем един да бяхте хванали и да беше осъден, ей така от кумова срама че 6 години грухате по 5 бона заплата на месец и си чешете хемороидите. закривай.
  • 28 4554

    15 3 Отговор
    Големият х*й и през гащите си личи! Мачкайте корумпираните безделници, да видим сега как ще се спасяват само с доходи от заплата!?
  • 29 На борсата

    15 3 Отговор
    На борсата! Бързо! Некадърници крадливи!
  • 30 А ако излязат пострадалите от вас ?!

    16 3 Отговор
    Ще бъдат стотици хиляди ! Искате ли ?!
  • 31 6853

    18 3 Отговор
    Горките каскетчета, изгоряха сега ще им се наложи да работят по правилата.
  • 32 4562

    15 3 Отговор
    Пъпчивата кака Сийка, която на ходи на професионален макиаж за да си скрие пъпките "недоебки" от тях ли е?
  • 33 Да,бе

    14 3 Отговор
    Покажете им фишовете със заплатите и ще видите колко бързо ще се приберат по канцелариите.Може и с чужда помощ.
  • 34 специални потребности

    14 3 Отговор
    Прокурорите не трябва да са недостижими понеже ослепяват, оглушават и онемяват за шкафове, вили, КаТеБета и свински кюфтета!
  • 35 Историк

    11 2 Отговор
    Данъкоплатци, ако знаехте че Прокуратурата има мирис.Мирис на Чесън.
    Преди две години подадохме сигнал срещу недобросъвестни адвокатски практики.В сигнала си бвше описано с подробностти.Прехвърля се през няколко полицейски управления, разпити.Накрая стигна до Софийска районна прокуратура, решена от прокурор Явор Начев.Като се поразровихме установихме, че е назначен 2018г., като младши прокурор.Според него, сме били длъжни да плащаме на едни адвокати известни в София, като гробарите, известни за голяма част от адвокатурата, но неизвестни и почтени адвокати за прокуратурката и сме виновни и длъжни със цитирам "значителни суми, които да заплатим на адвокатите".Ех Славчо, славчо, колко работа с булдозера има в татковината

    Коментиран от #41

  • 36 Костов

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "хак":

    Оправдаването, както се изразяваш , е в ръцете на съда. Съда решава кой да осъди и кой да оправдае. Но защо ли Де Бъ само прокуратурата им е в устата, вероятно Христо Иванов се цели в мястото на гл. прокурор, тогава вече "няма" да има никакви бухалки. Дали???

    Коментиран от #38

  • 37 Баба VC

    4 3 Отговор
    Баба иска да снима с MG-42 всички прокурори

    Коментиран от #45

  • 38 ЛАУРА КЙОВЕШИ

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Костов":

    АЛО Г-НЕ НЕ НАДИГАЙТЕ ВОЙ ЧЕ СТЕ МИ ВЛЕЗНАЛИ В ПОЛИ ЗРЕНИЕТО И ВИЕ , НЕЩО ДА КАЖЕШ ЗА СЪБАРЯНЕТО НА ЗАВОДИТЕ ПОСТРОЕНИ ОТ ЖИВКОВ , ИКОНОМИКА , СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО , АРМИЯ И ПЕНСИОНАТА РЕФОРМА , А ФОНДАЦИЯ ЕЛЕНА КОСТОВА , Я ПО ТИХО ЧЕ ТИ СИ СЛЕДВАЩИЯ НА АМБРАЗУРАТА СЛЕД СЕГАШНИТЕ ВИ УПРАВЛЯВАЩИ , ПО КРОТКО И БЕЗ НАПЪНИ , СКОРО И ТВОЯ РЕД ЩЕ ДОЙДЕ , ЩЕ ЦЪФНЕТЕ КАТО МАЙСКИ РОЗИ ВСИЧКИ ДО ЕДИН !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️❤️♥️!!!.
  • 39 гост

    10 2 Отговор
    Хареса им да лапат голямата пара и нищо да не правят само политически поръчки да изпълнават. Но кранчето спря!!!!
  • 40 ...

    9 2 Отговор
    изгониха младите от страната
  • 41 Съвет

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Съда в бг и цирк , в чужбина е истината... бг е разпродадена ,няма автономна държава тук пък какво остава за право. Само рекет и скубане на народа до самоубийство може да се очаква в бг

    Коментиран от #43

  • 42 Павел пенев

    6 2 Отговор
    Колко много на брой нагли лапачи пред сградата в която кипи безсмислен труд.

    Коментиран от #50

  • 43 Историк

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Съвет":

    Като се тръгне от думата мутризация от 90- те с техните селяндурски прийоми да бият и застраховат.Същите хора 30г. след това вече са шефове с вратовръзки и нови евроманиери тип костюмари.Там колектори, Чси-та, т.н. Сега например се сетиха, че може да се направят още паразити, като професионалните домоуправители.Мога да се хвана на бас, че сега тестват хората дали ще могат да ги цоцат за още пари.Кой ги знае, какви капитали перат...и от кои хора се формират.До сега 50години хората са се оправяли, сега вижте вече не можете и трябва професионално да цоцаме.Като се противите и не плащате- Чси, колектори, кютек и т.н.С ирония да си го кажем: най-накрая ше Ви оправим за 10години всичко що де не е платило рекет
  • 44 ежко

    6 1 Отговор
    Айде стига глупости!Вие от спец прокуратурата сте всияко друго,но не и независими!
  • 45 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Баба VC":

    Бабо VC прекрасни снимки ще станат наричаната от немците HITLERSAGE(триона на Хитлер) със скорострелност 1200 куршума в минута.Ама при 3200лв. мин пеокурорска заплата бая пенсии ще отидат фира за кръвнината
  • 46 Чип и Дейл

    0 2 Отговор
    Имаше ли полицаи с боксове, пускаха ли им газ, биха ли ги?...А трябваше!
  • 47 Свобода, законност и справедливост!

    6 0 Отговор
    Всички мощно за Демократична България!
  • 48 Кофециент

    4 1 Отговор
    на полезно действие - нула.
    Може ли някой от вас, „мълчаливо бдящите“ прокурори да ни посочи поне една ОПГ, която да е издържала в съда, а?! Тия трябва да върнат на обществото парите за получените заплати, които обаче не са заработени в полза на обществото.
  • 49 Независим

    4 1 Отговор
    E защо журналистите не и зададоха нито един въпрооооос? Защо само платени медии присъстват? Защо не ги питаха защо не разледваха записите и снимките на Борисов, Барселона гейт , Мишо бирата, ало Ванньо, ит.н. Какво толкова са разследвали тези бухалки на Борисов?
  • 50 ЗДН

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Павел пенев":

    като при вадев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове