ФАКТИ.БГ

Спецпрокурори излязоха на мълчалив протест

По- горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи, заявяват прокурорите

Публикувана: 29 Април, 2021 13:13
50 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1799
Спецпрокурори излязоха на мълчалив протест
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.5 от 27 гласа.

Специализираната прокуратура и Апелативната спецпрокуратура излизат на протест. То е заради внесените и вече приети на първо четене от правната комисия промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Те предвиждат закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата. В своя декларация магистратите от спецпрокурата обявиха, че предлаганите промени противоречат на Конституцията, съобщи БНТ.

Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет. Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати.

Това се казва в декларация на прокурорите, следователите и служителите в Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура във връзка с направените преди дни предложения за изменения в НПК и ЗСВ, които в голямата си част противоречат на Конституцията на Република България.

Това е така, защото Конституционният съд вече имаше възможността и се е произнесе по въпросите налице ли е равенство и тъждественост между „специализиран“ и „извънреден“ орган на съдебна власт, както и между „редовен“ и „извънреден“.

Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на „спецмагистратурите“ да се повдига отново.

Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт.

Ако сме Европейска държава, не би следвало току що транспонирани европейски правни норми и директиви да бъдат фактически бързо дерогирани в съмнителна обстановка. Та нали в резултат именно на успешното затваряне на Глава 24 от преговорите за приемането ни в Европейския съюз през октомври 2004 г. - “Правосъдие и вътрешен ред“, България остана обект на мониторинг от страна на европейските институции в четири сфери, една от които бе създаването на независима, надеждна и ефикасна съдебна система. Защо се забравиха мотивите на законодателя, наложили създаването на специализирани структури през 2011 г. и поетият ангажимент за създаване на независима и ефикасна съдебна система. Достатъчно дълъг период от време ли са 9 години, че да се направи кардинален извод за ефикасността на „спецправосъдието“.

При осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение. Структурно не е предвидена и не съществува специализирана касационна инстанция. При това положение, дали желанието на политиците за закриване на специализираните органи на съдебна власт не се дължи именно на резултатите от нашата работа? При липсата на аргументи в обратна посока, както и при обективно съществуващото високо признание от страна на международните партньори, дали този спонтанен порив не е директна намеса в работата на независимата съдебна власт? Дали не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?

Дали българското общество ще получи отговор на тези въпроси?

Припомняме, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да „раздава право“, съгласно действащите в страната закони. Законодателството (чл. 10, ал. 1 от ЗСВ) предвижда като правило, че съдебното производство по наказателни дела е триинстанционно- първоинстанционно, въззивно и касационно, освен ако в закон не е предвидено друго. Според разпоредбата на чл.143 от ЗСВ всички актове и действия на прокурора могат да бъдат обжалвани непосредствено пред по-горестоящата прокуратура, освен ако подлежат на съдебен контрол.

По- горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи. Писмените разпореждания на съответния горестоящ по длъжност прокурор са задължителни за подчинените му прокурори. Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето ѝ от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта.

Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване.

Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет.

Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.5 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Рен
1 Отговор
толкова много народ а няма осъдени за безобразията в България

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +72

Патето Яки
2 Отговор
Изтърваха кокала с многото мръвка.

Оценка:
-4 +65

В Борисов
3 Отговор
Лицето на мафията, уплашно, че ще си загуби добре платената работа и големите бонуси. Срам и позор!!!

Оценка:
-4 +78

хак
4 Отговор
ви е! Какво стана с делото по УБИЙСТВОТО на Милен Цветков! Какво стана с убийството в Борисовата градина! Оправдахте убиеца. Сега ще си траете.

Коментиран от #36


Оценка:
-4 +59

ТаУмВзе
5 Отговор
Каскета го стяга! БЕЛЕНЕ.

Оценка:
-4 +53

6
Този коментар е премахнат от модератор.
Овчаров
7 Отговор
Явно бай Каскет Гешев ги е подкарал с гегата да излязат с цел подкрепа на ГЕРБ, БСП и ДПС! Това са партиите, които прокуратурата обслужва, ако не са заети да ограбват по поръчка...

Оценка:
-6 +51

оня
8 Отговор
Защо полицията не е докарала водните оръдия, сълзотворния газ,палките...Тоя протест дали е законен...Дали имат разрешение от Фандъкова...Държавни служители уж...Магистрати уж.....

Оценка:
-4 +55

2loop
9 Отговор
Под строи с падар на чело гешо

Оценка:
-4 +39

11годстигат
10 Отговор
Шайката на Борисов дето издава осъдителни присъди по негова поръчка ги е страх че ще останат без заплати и привилегии.Всички от снимката в ареста безсрочно.

Оценка:
-4 +41

Караибрахим
11 Отговор
Какво специално е станало, за 10 години управление на ГЕРБ, та се нуждаем от специални магистрати? Нали Бойко всичко контролираше?

Оценка:
-4 +43

Гневен бургазлия
12 Отговор
Излизайте.. Тъкмо ще видим кой поддържа тиквата

Оценка:
-4 +44

хихи
13 Отговор
МАЛЕЕ, ЩО ЛАПАЧИ НА СОФРАТА ИМАМЕ!

Оценка:
-3 +47

Спец спец
14 Отговор
Ако бяха спец сега щяхме да знаем коя е мата Хари шкафоее и др.

Оценка:
-2 +44

Гневен бургазлия
15 Отговор
И после с тоягите до белене

Оценка:
-3 +38

Тессс
16 Отговор
Стойте и си мълчете колкото си щете без това само това правте .Мълчите за чекмеджета, мълчите за къщи в "барцелона", мълчите за безчинствата на Пеевски.Защо сте ни марш на вън.Задължително закриване.

Оценка:
-3 +46

адаша
17 Отговор
Тия са страшно, ужасяващо много! Пари се харчат безобразно! И сега плачкат.

Оценка:
-3 +38

сълзи и сополи
18 Отговор
Милиционерът е пътник, също като Тиквата! Знаят го и умират от ужас! А тези отрепки в червени тоги са срам за прокуратурата и със съгласието си да ги докарат, като овце на паша показват единствено колко са зависими и страхливи! Мишки!

Оценка:
-3 +28

закона
19 Отговор
Само заради това че сте излезли на протест, и в защита на несправедлив закон, трябва да ви изгонят от държавната софра и да не ви дават да съдите и разследвате. Закона е един и за царя и за пъдаря, и съда е еднакъв за царя и пъдаря. Как така ще правите нещо специално, специален съд, специален прокурор? Не сте на висотата на позициите си. Да ви смъмри Христос, само че не специално, а на общо основание.

Оценка:
-3 +30

Гост
20 Отговор
ТОВА СА ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ....

Оценка:
-3 +26

Милиционери
21 Отговор
с червени рокли, срам за тях и за нас.

Оценка:
-2 +18

шошо
22 Отговор
ЕТО ЛИЦАТА ОБСЛУЖВАЩИ СТАТУКВОТО, ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ГЕРБ, ДОГАН И ПЕЕВСКИ. ЕТО ИЗЛЯЗОХА НА СВЕТЛО И ВСИЧКИ МОЖЕ ДА ГИ ВИДИТЕ. КОИ СА ТЕЗИ КОИТО ОБСЛУЖВАТ И ПАЗЯТ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ.

Оценка:
-3 +22

Лично пострадал
23 Отговор
Да бъдат линчувани пред храма на Темида !
Не са магистрати,а магистралки ! Жалки !!!

Оценка:
-3 +18

миленко
24 Отговор
дружинката за поръчки на тулупа излезе по нареждане на главния милиционер гешев. това са хората бранещи със зъби и нокти статуквото. съкращавай и закривай тази безполезна армия от наведени мишоци.

Оценка:
-4 +22

Антимафия
25 Отговор

До коментар #1 от "Рен":


На тази снимка тук ,
Виждаме, най-корумпираната част,
от Българската Прокуратура?
До един, са си заслужили уволнението?
ВИЖ ГИ РЕЗИЛИТЕ И ПРОТЕСТИРАТ,
НА ТОВА ОТ ГОРЕ?

Оценка:
-3 +22

Наглите - те това са тези !
26 Отговор
Вън ! От съдебната система !!!

Оценка:
-3 +21

банскалия
27 Отговор
а бе ояли се търтеи, барем един да бяхте хванали и да беше осъден, ей така от кумова срама че 6 години грухате по 5 бона заплата на месец и си чешете хемороидите. закривай.

Оценка:
-3 +22

4554
28 Отговор
Големият х*й и през гащите си личи! Мачкайте корумпираните безделници, да видим сега как ще се спасяват само с доходи от заплата!?

Оценка:
-3 +15

На борсата
29 Отговор
На борсата! Бързо! Некадърници крадливи!

Оценка:
-3 +15

А ако излязат пострадалите от вас ?!
30 Отговор
Ще бъдат стотици хиляди ! Искате ли ?!

Оценка:
-3 +16

6853
31 Отговор
Горките каскетчета, изгоряха сега ще им се наложи да работят по правилата.

Оценка:
-3 +18

4562
32 Отговор
Пъпчивата кака Сийка, която на ходи на професионален макиаж за да си скрие пъпките "недоебки" от тях ли е?

Оценка:
-3 +15

Да,бе
33 Отговор
Покажете им фишовете със заплатите и ще видите колко бързо ще се приберат по канцелариите.Може и с чужда помощ.

Оценка:
-3 +14

специални потребности
34 Отговор
Прокурорите не трябва да са недостижими понеже ослепяват, оглушават и онемяват за шкафове, вили, КаТеБета и свински кюфтета!

Оценка:
-3 +14

Историк
35 Отговор
Данъкоплатци, ако знаехте че Прокуратурата има мирис.Мирис на Чесън.
Преди две години подадохме сигнал срещу недобросъвестни адвокатски практики.В сигнала си бвше описано с подробностти.Прехвърля се през няколко полицейски управления, разпити.Накрая стигна до Софийска районна прокуратура, решена от прокурор Явор Начев.Като се поразровихме установихме, че е назначен 2018г., като младши прокурор.Според него, сме били длъжни да плащаме на едни адвокати известни в София, като гробарите, известни за голяма част от адвокатурата, но неизвестни и почтени адвокати за прокуратурката и сме виновни и длъжни със цитирам "значителни суми, които да заплатим на адвокатите".Ех Славчо, славчо, колко работа с булдозера има в татковината

Коментиран от #41


Оценка:
-2 +11

Костов
36 Отговор

До коментар #4 от "хак":


Оправдаването, както се изразяваш , е в ръцете на съда. Съда решава кой да осъди и кой да оправдае. Но защо ли Де Бъ само прокуратурата им е в устата, вероятно Христо Иванов се цели в мястото на гл. прокурор, тогава вече "няма" да има никакви бухалки. Дали???

Коментиран от #38


Оценка:
-8 +4

Баба VC
37 Отговор
Баба иска да снима с MG-42 всички прокурори

Коментиран от #45


Оценка:
-3 +4

ЛАУРА КЙОВЕШИ
38 Отговор

До коментар #36 от "Костов":


АЛО Г-НЕ НЕ НАДИГАЙТЕ ВОЙ ЧЕ СТЕ МИ ВЛЕЗНАЛИ В ПОЛИ ЗРЕНИЕТО И ВИЕ , НЕЩО ДА КАЖЕШ ЗА СЪБАРЯНЕТО НА ЗАВОДИТЕ ПОСТРОЕНИ ОТ ЖИВКОВ , ИКОНОМИКА , СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО , АРМИЯ И ПЕНСИОНАТА РЕФОРМА , А ФОНДАЦИЯ ЕЛЕНА КОСТОВА , Я ПО ТИХО ЧЕ ТИ СИ СЛЕДВАЩИЯ НА АМБРАЗУРАТА СЛЕД СЕГАШНИТЕ ВИ УПРАВЛЯВАЩИ , ПО КРОТКО И БЕЗ НАПЪНИ , СКОРО И ТВОЯ РЕД ЩЕ ДОЙДЕ , ЩЕ ЦЪФНЕТЕ КАТО МАЙСКИ РОЗИ ВСИЧКИ ДО ЕДИН !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️❤️♥️!!!.

Оценка:
-2 +6

гост
39 Отговор
Хареса им да лапат голямата пара и нищо да не правят само политически поръчки да изпълнават. Но кранчето спря!!!!

Оценка:
-2 +10

...
40 Отговор
изгониха младите от страната

Оценка:
-2 +9

Съвет
41 Отговор

До коментар #35 от "Историк":


Съда в бг и цирк , в чужбина е истината... бг е разпродадена ,няма автономна държава тук пък какво остава за право. Само рекет и скубане на народа до самоубийство може да се очаква в бг

Коментиран от #43


Оценка:
-2 +3

Павел пенев
42 Отговор
Колко много на брой нагли лапачи пред сградата в която кипи безсмислен труд.

Коментиран от #50


Оценка:
-2 +6

Историк
43 Отговор

До коментар #41 от "Съвет":


Като се тръгне от думата мутризация от 90- те с техните селяндурски прийоми да бият и застраховат.Същите хора 30г. след това вече са шефове с вратовръзки и нови евроманиери тип костюмари.Там колектори, Чси-та, т.н. Сега например се сетиха, че може да се направят още паразити, като професионалните домоуправители.Мога да се хвана на бас, че сега тестват хората дали ще могат да ги цоцат за още пари.Кой ги знае, какви капитали перат...и от кои хора се формират.До сега 50години хората са се оправяли, сега вижте вече не можете и трябва професионално да цоцаме.Като се противите и не плащате- Чси, колектори, кютек и т.н.С ирония да си го кажем: най-накрая ше Ви оправим за 10години всичко що де не е платило рекет

Оценка:
-1 +1

ежко
44 Отговор
Айде стига глупости!Вие от спец прокуратурата сте всияко друго,но не и независими!

Оценка:
-1 +6

Историк
45 Отговор

До коментар #37 от "Баба VC":


Бабо VC прекрасни снимки ще станат наричаната от немците HITLERSAGE(триона на Хитлер) със скорострелност 1200 куршума в минута.Ама при 3200лв. мин пеокурорска заплата бая пенсии ще отидат фира за кръвнината

Оценка:
-0 +0

Чип и Дейл
46 Отговор
Имаше ли полицаи с боксове, пускаха ли им газ, биха ли ги?...А трябваше!

Оценка:
-2 +0

Свобода, законност и справедливост!
47 Отговор
Всички мощно за Демократична България!

Оценка:
-0 +6

Кофециент
48 Отговор
на полезно действие - нула.
Може ли някой от вас, „мълчаливо бдящите“ прокурори да ни посочи поне една ОПГ, която да е издържала в съда, а?! Тия трябва да върнат на обществото парите за получените заплати, които обаче не са заработени в полза на обществото.

Оценка:
-1 +4

Независим
49 Отговор
E защо журналистите не и зададоха нито един въпрооооос? Защо само платени медии присъстват? Защо не ги питаха защо не разледваха записите и снимките на Борисов, Барселона гейт , Мишо бирата, ало Ванньо, ит.н. Какво толкова са разследвали тези бухалки на Борисов?

Оценка:
-1 +4

ЗДН
50 Отговор

До коментар #42 от "Павел пенев":


като при вадев

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
ТОП 5