ФАКТИ.БГ

Заличиха яз. "Цанков камък" като залог пред 7 европейски банки

Хидровъзелът с водноелектрическа централа се намира близо до девинското село Михалково

Публикувана: 29 Април, 2021 19:16
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4457
Заличиха яз.
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.

Незабавно и безусловно заличаване на вписването на особения залог върху търговското предприятие на „Национална електрическа компания“ (НЕК) ЕАД - за това се договориха българската държавна компания и 7 европейски банки кредитори, които кредитираха преди години построяването на язовир „Цанков камък“. Хидровъзелът с водноелектрическа централа се намира близо до девинското село Михалково.

Договорът за залог на търговското предприятие е от 30 юни 2011 година. Страни по него са НЕК като залогодател и съответно заемодателите „Райфайзенбанк Интернешънъл“, „Уникредит Банк Оустрия“ и „Инвесткредитбанк“ от Австрия, френската „Сосиете Женерал“, белгийската „Фортис Банк“ и английските „Креди Суиз Интернешънъл“ и „Креди Суиз – клон Лондон“, припомня actualno.com.

Във финансовия документ са описани два договора за кредит от 14-ти ноември 2003 година с въпросните банки на обща стойност 141 млн. евро, от които 100 млн. евро експортен кредит, а 41 млн. евро – търговски кредит. Подписът под договора е на тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов.
Заложеното търговско предприятие според договора е „експлоатирането на хидровъзел „Цанков камък“ – собственост на НЕК.

Като обекти, заложени за кредитите, са ВЕЦ „Цанков камък“, командна сграда, КПП, експлоатационна сграда на язовирната стена, сграда за акселерометър, малка ВЕЦ „Цанков камък“, водовземно съоръжение за язовира, обслужваща сграда, напорен тръбопровод, отбивен канал и всички имоти от Михалково и съседните землища, които в района са собственост нa НЕК.

Хидровъзелът бе финансиран от въпросния европейски банков консорциум. Субсидиран бе от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии от въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото. Целта е спестените след въвеждането в експлоатация на съоръжението въглеродни емисии да се продават на Австрия и приходите от това да влизат в НЕК.


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.8 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Амед
1 Отговор
Главен проектант на тази ВЕЦ е почетният Главен хидроинженер на територията Амед Доан.

Коментиран от #6, #22


Оценка:
-4 +55

мизерници
2 Отговор
Доган е начионално богатство за всички БГ. Парламенти и бизнИсменни.

Оценка:
-28 +15

гост
3 Отговор
В България има неоползотворен капацитет от водни централи колкото да се заменят всички ТЕЦ на въглища !! Освен това още толкова бързо и лесно може да се добави без никакъв разход на вода с дострояване на големите ВЕЦ до ПАВЕЦ като Чаира !!! Само в териториалните води на България в Черно море има капацитет за перки колкото десет атомни централи , допълнени с ПАВЕЦ за акумулиране на излишния ток и използване при нужда и се решават всички проблеми с тока ! Фотоволтаиците отделно !

Коментиран от #8, #13, #29


Оценка:
-11 +19

Хе хе хе..
4 Отговор
Гостенче мило байново,размечта се като Мъск..

Коментиран от #5


Оценка:
-3 +11

гост
5 Отговор

До коментар #4 от "Хе хе хе..":


За твое съжаление това са цифри цитирани в доклад на ЕС , доказани и заложени във всички планове !! Дали България ще ги изпълни зависи само от нея ! Ама ще я накарат реалностите , щото Гърция Турция и Румъния вече го правят !

Оценка:
-3 +8

Уйке
6 Отговор

До коментар #1 от "Амед":


Доган, макар и знаменит хидро инженер е само консултант, а не проектант! За 2 милиона той посочил къде да бъде язовира, чийто проект като част от каскада Въча е от 1964 година! За толко пари толко!

Оценка:
-1 +22

Чиче
7 Отговор
Тази централа никога няма да заработи на печалба. Проект на мафията Бсп.

Коментиран от #10, #11


Оценка:
-12 +8

Хохохо
8 Отговор

До коментар #3 от "гост":


Много яко ти въртят перките в главата.

Оценка:
-6 +9

Аз, роботът
9 Отговор
Битият-бит, такованият-такованият, забравете

Оценка:
-2 +6

Уйке
10 Отговор

До коментар #7 от "Чиче":


Ами то цялата енергетика е проектирана и построена от специалисти през социализма и е работеща и печеливша, а какво е проектирано и печелившо от ГЕРБ! Само с откраднатото от буклуците Борисов и Пеевски в съдружие с х. инж. Доган, могат да бъдат построени АЕЦ Белене, плюс 7и8 реактор в Козлодуй! Недей да се правиш на оригинален и компетентен!

Коментиран от #12


Оценка:
-3 +17

гост
11 Отговор

До коментар #7 от "Чиче":


Дали ??? При 40 евро на мегават за емисии , които се очаква да стигнат 100 само до 5 години ?? Това е цената на Марица изток , а от нея 90% са разходи , а Цанков камък има само да връща кредит и освен 100 за емисии ще взима още 50-60 от НЕК !! Да не вземе да се окаже от най-печелившите централи на НЕК !! Ако пък го достроят , щото сега е една трета от възможното ??

Коментиран от #16, #17, #20


Оценка:
-1 +4

гост
12 Отговор

До коментар #10 от "Уйке":


Я пак кое е "работещо и печелившо" ??? Дори любимия ви Козлодуй е печеливш само и единствено по една причина , отдавна е изплатен !! Сметни го за нова централа и цената моментално става ЧЕТВОРНА и два пъти над пазарната в момента !! За тецовете даже няма смисъл да казвам , те вече са във фалит , ако държавата не им плаща таксите за емисии !!

Коментиран от #14, #15


Оценка:
-3 +4

АНОНИМЕН
13 Отговор

До коментар #3 от "гост":


Ми как!? Ти си тоя същия идИот дето с прототипи на турбини дето ще правят ток от приливите в Черно море! С тия прототипи май ли беше или юни трябваше да сме затворили всички ТЕЦ!? Ама не!? Аз още чакам да пишеш колко милиметра са приливите в Черно море! А бе айдеее!

Оценка:
-2 +2

Гого
14 Отговор

До коментар #12 от "гост":


Козлодуй не е печеливш, никой не калкулира разходите по демонтаж, и съхранение на радиоактивни отпадъци с векове напред.

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +4

АНОНИМЕН
15 Отговор

До коментар #12 от "гост":


Я пак напиши за прототипите на турбини дето ще правят ток от приливите в Черно море!

Оценка:
-1 +1

АНОНИМЕН
16 Отговор

До коментар #11 от "гост":


Има да връща заем, ама няма вода в тоя "Цанков камък"! Отписан е като възможност още по бай Тошово време и не е случайно, а тогава снеговете и дъждовете бяха повече от сегашните! Там карста изпива всичката вода - това му е недостатъка на тоя "Чанков камък"! А защо по Царско и Станишево време се наляха там едни пари!?!? Куче влачи камион.......!

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +6

Чиче
17 Отговор

До коментар #11 от "гост":


80мгвт 1,5 млрд!! Дори да не спира, водата да не свършва сметни ще сме живи ли?

Коментиран от #25, #28


Оценка:
-1 +1

И аз да кажа
18 Отговор
Тия работи- приливни електроцентрали са правени още 80-те години на миналия век във Франция, и то на Атлантическия океан, където има висок прилив и беше неефективна. Вярно, науката и техниката се развиват, може да се постигне повече ефективност, но едва ли от черноморския прилив!

Оценка:
-0 +2

Здрав разум
19 Отговор
До 1989 г. в учебниците по география беше ДЕБЕЛО подчертано:България е бедна на водни ресурси!!! После погледнаха картата и... Тарикатите от САЩ И СССРзалагаха на дългосрочни проекти. Затова ги има Козлодуй, договорите за Мариците и Белене. Закрепостяване. Корнезов и Татяна Дончева вкараха закона за възобновяемите източници. Закрепостяване за 25 години. Мръсниците ни работят като през феодализма, а ние слушаме чалга. Евхаристопули!!

Оценка:
-1 +2

Чиче
20 Отговор

До коментар #11 от "гост":


Вятърните турбини излизат около 1 300 000$ за мегават, ако се монтират на правилното място, могат дола не спират.

Оценка:
-1 +0

Чиче
21 Отговор
Един ден, след 2000 години, дете ще попита баща си: какво е това там, дето го обикаляме от далеч? Това е печката Козлодуй, дето баба ти си е топлила фичката по ония години. Ще я гасиме още 1000 години чедо.

Оценка:
-0 +2

Да дааа
22 Отговор

До коментар #1 от "Амед":


С помоща на на Мехмет Дикме и Царят Бългаски ДПС са собственици на по голяма част от частните вецове в страната изградени с еврофондове.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +1

Тъпан
23 Отговор

До коментар #14 от "Гого":


За какви демонтажи и съхранение на отпадъци. Руснаците си прибираха касетите за доотработване.Сега вече като се оср-хме хубаво
за ра угодим на Французи и Германци ще останем без атомна централа което е по малката беда от това че ще я превърнат в хранилище за ядрени отпадъци за взсички атомни централи в Европа и не само.

Оценка:
-1 +2

Тъпан
24 Отговор
Зa кaкви дeмoнтaжи и cъхрaнeниe нa oтпaдъци. Руcнaцитe cи прибирaхa кaceтитe зa дooтрaбoтвaнe нищо не е оставаше в България.Ceгa вeчe кaтo ce ocр-хмe хубaвo
зa рa угoдим нa Фрaнцузи и Гeрмaнци щe ocтaнeм бeз aтoмнa цeнтрaлa кoeтo e пo мaлкaтa бeдa oт тoвa чe щe я прeвърнaт в хрaнилищe зa ядрeни oтпaдъци зa вcички aтoмни цeнтрaли в Eврoпa и нe caмo.

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +2

гост
25 Отговор

До коментар #17 от "Чиче":


Ми хайде да смятаме , като си рекъл !! Първо не са 80 мгв , ама айде като си рекъл на толкова даже да го сметнем !! 80 по 24 часа са 1920 на денонощие ! По 365 дни са 700 800 за година !! ПО 160 евро на мегават са 112 милиона евро НА ГОДИНА !!!! За 10 години са 1, 12 милиарда ЕВРО !!! А твоите 1,5 са лева , тоест 750 милиона евро !! А колко пъти по 10 години ще работи ???

Коментиран от #31


Оценка:
-0 +2

гост
26 Отговор

До коментар #24 от "Тъпан":


Никакви касети и никакви руснаци няма от три години насам !! Всичко остава в Козлодуй и се строи хранилище за ДЪЛГОСРОЧНО съхранение !!!

Оценка:
-0 +0

гост
27 Отговор

До коментар #16 от "АНОНИМЕН":


Ами затова има запечатване на "карста" и като "изпивал" всичко що така стои пълен тоя язовир , че и ВЕЦа работи и пак не може го изпи тоя карст неговата кожа , хахаха !!

Оценка:
-0 +3

гост
28 Отговор

До коментар #17 от "Чиче":


Между другото не знам откъде си го преписал тоя 1,5 милиард , ама по официални данни са 500 милиона евро , та още оттук си почнал с изцепките ама хайде ! Освен това е на почти 700 метра надморска височина !!! Ако не ти говори нищо , тая вода може да се преработи още поне три пъти докато стигне морско равнище !!

Коментиран от #32


Оценка:
-0 +2

АЕЦ
29 Отговор

До коментар #3 от "гост":


Това хубаво, но я напишете нещо за ЦЕНИТЕ?
Разликата в цените между ВЕЦ-ове ток и цена ток АЕЦ Козлодуй мегават?
Далаверите с ВЕЦ-овете и чистите им гарантирани печалби са стотици милиони за няколко години, потъват в офшорки.
Затова всеки 3-ти депутат фотоволтаиче, перки, ВЕЦ.
Категорично не съм съгласен да ме крадат довчерашни цървули в БГ, май не са те цървулите, а ние, защото ги търпим.

Оценка:
-1 +1

Истината
30 Отговор

До коментар #22 от "Да дааа":


ДПС, НДСВ, БСП-Долорос Арсенова, зъболекарката Сербезова-на властта, Еленко Божков и още бивши и настоящи депутати, и перачите им на пари в офшорки-там изнасят стотиците милиони печалби от ВЕЦ-ове, перки, фотоволтаици, и васалите им-подставени лица фирми.
Е как ще искат АЕЦ, всеки искащ АЕЦ е враг на печалбите им.

Оценка:
-0 +1

Чиче
31 Отговор

До коментар #25 от "гост":


Прогнозната цена е била 500 000, но проекта се оскъпява трипъти, цап- цаарап батка

Оценка:
-0 +2

Чиче
32 Отговор

До коментар #28 от "гост":


Пардон 500млн лв първонамална цена, 1,5млрд лв кройна зена, или 18.6млн лв за мегават. Няма такава Вец у свето

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Борис Джонсън
Коментар на британския външен министър относно търговското сътрудничество между Великобритания и Турция
Аз съм горд притежател на добре функционираща турска пералня"

Още бисери
ТОП 5