ФАКТИ.БГ

Прокурорите сезираха европейски институции за намеса в съдебната власт у нас

АПБ посочва, че внесените от „27 народни представители от парламентарната група на „Демократична България“ предложения за поправки в Конституцията касаят промяна на елементите на формата на държавно управление, което означава, че са от компетентността на  ВНС

Публикувана: 5 Май, 2021 10:16
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1165
Прокурорите сезираха европейски институции за намеса в съдебната власт у нас
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.

Асоциация на прокурорите в България (АПБ) сезира Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO) и посланиците на страните членки на ЕС, САЩ и Великобритания у нас за "недопустим опит за намеса в независимостта на съдебната власт" по повод внесените в 45-то Народно събрание законопроекти, които имат пряко отношение към върховенството на закона в Република България.

Според АПБ предложените промени „застрашават върховенството на закона и разделението на властите в страната“, не са подложени на никакво обществено обсъждане (каквито са препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), и „по същество представляват недопустим опит за политическа намеса в независимата по Конституция съдебна власт“.

АПБ посочва, че внесените от „27 народни представители от парламентарната група на „Демократична България“ предложения за поправки в Конституцията касаят промяна на елементите на формата на държавно управление, което означава, че са от компетентността на Велико народно събрание (Решение №3 от 2003 г. по конституционно дело 22/2002 г. на Конституционния съд на Република България), а не на обикновено, каквото е 45-ото. Текстовете, отнасящи се до прокуратурата в предложените промени, предвиждат, че „главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Народното събрание…“ и са идентични с тези в Конституцията от 1971 г. (известна като „Живкова конституция“). Приемането им би превърнало държавното обвинение в политически фактор, изцяло зависим от парламентарното мнозинство, предупреждават от АПБ и напомнят, че именно независимостта се смята за достижение на приетата преди 30 години Конституция на Република България, издържана в духа на най-добрите европейски демократични традиции.

Асоциацията на прокурорите в България изразява тревогата си и от други предложени законопроекти. „От председателя на парламентарната група на „Демократична България“ и група народни представители на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс“, с които се цели закриването на специализираните съд и прокуратура – структури, които се занимават с най-тежките дела в държавата, а работата им е оценена като добър модел за борба с организираната престъпност и корупцията. Премахването им би затруднило работата по разследвания от компетентност на Европейската прокуратура, тъй като именно Специализирания наказателен съд е компетентен да разглежда делата от тази категория. Още повече – дейността на специализираните съд и прокуратура вече в продължение на над 10 години е оценявана положително в доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, на групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO), както и в Доклада по новия механизъм относно върховенството на закона в страните членки на ЕС.

От АПБ предупреждават и за възможно блокиране на борбата срещу организираната престъпност и корупцията в страната в случай че бъде приет внесения от политическа партия „Да, България“ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който се цели закриването и разделянето на КПКОНПИ. „ В унисон с внесените законопроекти, последваха одобрителни изказвания и интервюта на едни от най-знаковите лица, засегнати от действията на специализираните съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ…“, отбелязват от Асоциацията.

„Подсъдими и обвиняеми лица …… приветстваха и друг законопроект за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, внесен от народни представители от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, с който се възстановяват отменените през 2010 г. текстове, даващи възможност на обвиняем да поиска делото му да се разгледа от съда, ако до две години след повдигане на обвинение не е внесен обвинителен акт“, се посочва в писмото на АПБ. А наказателните производства срещу тези лица се отличават с фактическа и правна сложност, които предполагат по-дълъг период на разследване.

Принципът на разделение на властите и върховенството на закона е застрашен и от друг законопроект, внесен от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, който би позволил на съдии, прокурори и следователи да участват в избори като непартийни или независими кандидати, предупреждават от АПБ и посочват Декларацията от Бордо (8.12.2009 г.), според която „Подобно на независимостта на съдиите, независимостта на прокурорите не е привилегия или прерогатив, която им се дава според закона, а е гаранция в интерес на справедливото, безпристрастно и ефективно правосъдие“.

В деловодството на 45-то Народно събрание от партия „Има такъв народ“ е внесен и законопроект, с който се цели преобразуването на „Бюро по защита при главния прокурор“ и преминаването му от съдебната власт (главния прокурор) в изпълнителната власт (министъра на правосъдието). От АПБ предупреждават, че това е лобистко предложение, изцяло в интерес на организираната престъпност и обслужващо чужди национални интереси, тъй като дейността на Бюрото е насочена към защита на прокурорите и техните семейства, на жертви, свидетели и други лица, участващи в производството, и мястото му е именно към независимата съдебна власт, каквито са и препоръките на Консултативния съвет на европейските прокурори.

Предвид гореизброените примери в момента съществува реалната опасност от застрашаване устоите на правовата държава и върховенството на закона в страната и заличаване на напредъка, граден с десетилетия. Решението за налагане на мораториум от 22.04.2021 г., с което бяха блокирани действията на всички държавни органи, вкл. Висшия съдебен съвет, е пример за тази тенденция, посочват от Асоциацията на прокурорите в България в писмото си до европейските институции и посланиците.


Поставете оценка на статията:
Оценка 1.5 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Асанчо
1 Отговор
Само Герб може дани измъкне от тази политическа криза

Коментиран от #10


Оценка:
-86 +5

Пубертет
2 Отговор
Ще ми липсва Сийчето.

Оценка:
-4 +39

Енисчо ортопед
3 Отговор
Хайда Бисмиллах пак Дпс щее на власт

Оценка:
-30 +3

бай Иван
4 Отговор
Днес хората знаят цената на всичко, но не и стойността на каквото и да било.

Оценка:
-2 +26

12345
5 Отговор
Малките гешевчета квичат по заповед на господаря си.Колко са независими само.

Коментиран от #19


Оценка:
-3 +62

Софиянец
6 Отговор
Да пуснат и сигнал до кьовеши, да им се изсмее и да знае кого да разследва.

Оценка:
-2 +50

Магазин за каскети
7 Отговор
Те европейските институции трева пасат !? Тя Кьовеши ясно показа, какво мисли за българската прокуратура?

Оценка:
-2 +49

А.така
8 Отговор
Довиждане

Оценка:
-2 +25

az #МУТРИ, ВЪН!
9 Отговор
С тези циркове, Прокуратурата като част от съдебната власт директно, нагло по мутренски се меси на законодателната власт! Факт!

Оценка:
-1 +43

???????
10 Отговор

До коментар #1 от "Асанчо":


Батееее кога от герба ша дават пак пари?

Оценка:
-1 +22

БХОРТЕИ
11 Отговор
Защо е този вой ще останат безработни ли някои търтеи.

Оценка:
-1 +24

Патерици на Тулупа
12 Отговор
На хранилка. Кой ще компенсира потърпевшите граждани?

Оценка:
-1 +21

гадно
13 Отговор
Намеса в съдебната система няма с това решение на парламента отнеха бухалката от ръцете на каскета.

Оценка:
-1 +25

Деймос
14 Отговор
Защо българина слага равенство между мафиот и прокурор ?? Има ли основание ?? след като 66% приемат това за факт , това не е само нещо по медиите ..

Оценка:
-1 +19

3.14К
15 Отговор
Следва декларация от чистачките, шофьорите и бюрото за охрана към прокуратурата. Лични декларации от Стъки, ПИК, Ваклин и личния брадат охранител на каскета.

Оценка:
-1 +24

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Пуркоратурата
17 Отговор
Не е независима, щото има там една къща за разследване, един шкаф с пачки, един хотел от един запис със братиню една фабрика за бира и още не малко неща

Оценка:
-1 +22

Тези
18 Отговор
Какво правят? Защо ги храним? Говеда с претенции!

Оценка:
-1 +22

Антимафия
19 Отговор

До коментар #5 от "12345":


По скоро "Дунгачетата" пищят ,
А "Борисовчетата" РЕВАТ!
Да се затрие цялата пасмен,
е единственото решение?

Оценка:
-1 +14

Нормални съдилища, не Трибунали!!!!
20 Отговор
Защитаващи власта!! Правосъдие за всички!!! Не на Трибуналите!!!!!

Оценка:
-1 +19

Много съдии и прокурори са на "сянка"
21 Отговор
В тези Трибунали, заплатите са високи, ДМС Охрани!! Недосегаеми, каквото каже Жефа, а не законите!! Този да се Удари, Друг да се разваже, защото "не се съобразява с мене" ДО Тука!!! ЕЖОВ, Берия, Вишински, това време мина отдавна, Сега е ЕС, живееме в Демокрация!!!

Оценка:
-1 +11

Шефа
22 Отговор
Каквото каже Шефа!!!

Оценка:
-2 +5

23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
Джанго
25 Отговор
Каскета и колегите му, както и Бюрото за защита, са бухалки в ръцете на политическата мафия, разформироването им трябва да е само първата стъпка, след това трябва да бъдат разследвани и подведени под отговорност...

Оценка:
-1 +13

безпартиен
26 Отговор
Най-добрия адвокат е прокурорът!А разликата между адвокат и прокурор е,че единият с работата си изкарва заплащането си,осигуровките и издръжката си,а за другия плаща държавата колкото и калпава работа да е свършил при това и с имунитет!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Александър Йорданов
Александър Йорданов коментира пред бТВ резултатите от вота в Македония
Македонец по гръб не пада, всички са победители на изборите."

Още бисери
ТОП 5