5 Май, 2021 18:10 4 127 28

Преизчислението на пенсиите мина на първо четене, Ива Митева отказа второ гласуване

  • преизчисляване на пенсии-
  • пенсии

Голям скандал се разрази по темата в пленарна зала

Преизчислението на пенсиите мина на първо четене, Ива Митева отказа второ гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на първо четене предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. "За" гласуваха 127 народни представители, "против"- 1 и без "въздържали се", с което то бе прието.

В законопроекта се предлага пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., да се преизчисляват от 1 юли 2021 г. Предложението предвижда индивидуалният коефициент на лицето да се умножи по средномесечни осигурителен доход за страната за 2018 г.

Парламентът излезе в почивка след като депутатите от БСП окупираха трибуната, заради отказа да се подложи на гласуване искането за второ четене на предложението за преизчисление на пенсиите, предаде Епицентър.бг.

Напрежението в пленарната зала възникна след като лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя законопроектът, в който е заложено преизчисляване на пенсиите, да бъде гласуван и на второ четене.

"Уважаема госпожо председател, правя процедурно предложение, на основание чл. 80, ал2 от Правилника, който гласи следното: Народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание. Тази разпоредба се прилага само, ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Никой в залата не заяви, че ще прави предложение между първо и второ четене", заяви Корнелия Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ - СДС възрази срещу това предложение. "Уважаема, г-жо председател, уважаеми колеги, в този парламент нямаме сформирана даже Социална комисия. Не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Айде поне този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен", заяви Тома Биков.

Георги Свиленски от БСП призова да се спазва правилника, където ясно се разпорежда, че когато няма нито едно предложение за гласуване между първо и второ четене, може да се гласува законопроектът на второ четене.
"Апелът ми е към всички народни представители да довършим доброто дело докрай", заяви още Свиленски.

Д-р Хасан Адемов от ДПС заяви, че тази процедура е допустима, когато няма заявени предложения. "Ние искаме да направим предложения между първо и второ четене", каза още д-р Адемов.

От своя страна председателят на парламента Ива Митева посочи, че такива заявки не са били заявени по време на дебата по законопроекта, както изисква правилника.

Процедура поиска Рамадан Аталай от ДПС. "Колеги, малко по-спокойно и да се държим на нивото на Народното събрание. Аз не знам как сте слушали, но казахме, че ще подкрепим при промяна на срока на преизчисляване. Аз го казах точно и ясно. Не е необходимо да изпадаме пак в транс", посочи още Рамадан Аталай.

От своя страна Ива Митева заяви, че в дебата е казано, че има неточности в законопроекта.

Йордан Цонев призова Ива Митева да влезе в ролята си. "Хайде сега с благородни цели да не правим нещо, което никога не сме правили", заяви депутатът от ДПС. По думите му председателят на парламента няма право да подлага на гласуване искането за второ четене на законопроекта.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че самото включване на точката в дневния ред е в противоречие с правилника. Това ѝ изказване предизвика недоволството на депутатите от "БСП за България", които поискаха процедури по начина на водене и окупираха трибуната на парламента.

Димитър Главчев от ГЕРБ предложи прекратяване на заседанието, но до гласуване на предложението му не се стигна.

След това бе поискана почивка от 15 минути.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    66 21 Отговор
    ОСВЕН БСП,НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА,ТАКА ИЗЛЕЗЕ В НС,КОЙ КАКВОТО И ЩЕ ДА ГОВОРИ,ЗАТОВА И ДЪРВОТО МИТЕВА НЕ ГО ПОДЛОЖИ НА ГЛАСУВАНЕ,ХЪХЪХЪ.....

    Коментиран от #7

  • 2 ПЕНСИОНЕР

    62 20 Отговор
    ПЪРВО СИ ГЛАСУВАХА ПО 10 000 ЛВ ЗАПЛАТА, А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЕДИН БУЙ!
  • 3 Майна

    60 9 Отговор
    ВИДЯХМЕ ГИ И ИТН ,И ДБ, ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ , И ДПС .....РЕСПЕКТ КЪМ МАЯ, БСП....ДРУГИТЕ ЛЪСНАХА И ПЛЮХА НА НАШИТЕ БЕЗПОМОЩНИ ВЪЗРАСТНИ
  • 4 ЧЕСТИТО

    59 6 Отговор
    ЧАЛГАРИТЕ СИ ИМАТ ПАРИ БЕ! ТОШКО СЕ ВОЗИ В ПАСАТ, ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ. ИТН СПРЯХА ПОВИШАВАНЕТО НА ПЕНСИИТЕ!
  • 5 Майна

    55 9 Отговор
    ТРИФОНОВ ,ЩЕ ИЗЛЕЗЕШ ЛИ НА СВЕТЛО ,БЕ...СТРАХЛИВЕЦ ЖАЛЪК....

    Коментиран от #12

  • 6 Ох Баня

    26 1 Отговор
    Пак не разбрах кой има най-много мандата, ГЕРБ или ГЕРБ-СДС ? Кой е победител?
  • 7 Дядо перчо

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    ами все пак трябва да се грижат за електора си само те гласуват за тях!
  • 8 ПЕНСИОНЕР

    47 4 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ЧАЛГАТА! ПЕНСИОНЕРИТЕ С 300 ЛВ. ЩЕ СИ ЩРАКАТ 4 ГОДИНИ С ПРЪСТИ! УЧИНДОЛСКИЯ И ЗА ДЕПУТАТ НЕ СТАВА.

    Коментиран от #24

  • 9 3.14К

    32 5 Отговор
    Новата коалиция: ИТН, Герб, ДПС, ДБ, ИМВ!
  • 10 Спасов

    22 1 Отговор
    а иначе били за дали на пенсионерите, нали
  • 11 Иван

    44 4 Отговор
    СЛАВИ спря 50 лв за пенсионерите- изрод чалгарски,спря парите на майките и бащите ви.
  • 12 Няма

    36 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Смелост след като излъга 3 милиона БЪЛГАРИ. 7/8е спасена от фалит!!! Заплати 10,000лв. Е следващия избор са под 4%дб и компания едва ли ще влязат пак. Сменят закони в полза на мафията е нали са им спонсори!!!!!!!
  • 13 Майна

    45 4 Отговор
    ДАНО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА , КОИТО ПОДКРЕПИХА ТОЗИ ЧАЛГАР РАЗБЕРАТ КАК ПЛЮ ВУРХУ РОДИТЕЛИТЕ ИМ....ДОЛУ МАФИЯТА!
  • 14 123456

    15 4 Отговор
    Aпeл към бългaритe в чужбинa; дa пoмoгнeм нa кoлкoтo мoжe пoвeчe нaши cънaрoдници дa ce изнecaт oт тaзи нeупрaвия и дa oргaнизирaмe зaдгрaничнa Бългaрия и c пaритe ни дa я въcтaнoвим в нoрмaлнa eдин дeн. Дa пoмoгнeм нa cпocoбнитe дa нe прoпилявaт живoтa cи в тaзи бeзизхoднa пoлитичecкa oбcтaнoвкa. Aкo имaшe нaдeждa вoдeщитe пoлитици щяхa дa cи държaт дeцaтa в cтрaнaтa; cпиcъкът e дълъг нa тaкивa cлучaи. Дa cтaнeм грaждaни дори и нa НOВA AТЛAНТИДA е по-добре, нaпримeр. Уcпeх нa вcички бългaри зaд грaницa и нe хaбeтe eнeргия, cрeдcтвa и нe cи cъздaвaйтe нeгaтивни eмoции зa "миcия нeвъзмoжнa"; жoвoтът e твъдe крaтък зa дa ce прoпилявa зa пoлитичecки тeaтри.
  • 15 ДВОЙНИ ПЕНСИИ

    34 5 Отговор
    КОЙ ДЕБИЛ ГИ ВКАРА В ПАРЛАМЕНТА ТИЯ ЧАЛГАРИ БЕ? ЧЕРЕПА ЛИ, ЦВ. ВАСИЛЕВ ЛИ, ДОГАН ЛИ? ДА ПРЕ-БЪТ 2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ? ИСКАХА 1 ЛВ. СУБСИДИЯ ЗА ДРУГИТЕ, АМА НАЛИ НЯКОЙ НА ТЯХ ИМ ДАВА МИЛИОНИ! ДОГАН МУ ПИШЕ ПО СКАЙПА И ЧАЛГАРЯ ПУСКА УЖ СВОИ МИСЛИ! НАЛИ АКО НЕ МУ Е НАПИСАНО - САМО ЩЕ МУЧИ?
  • 16 Дельо Хайдутин

    15 15 Отговор
    Що лъжете бе? ГЕРБ и ДПС провалиха гласуването за пенсиите.

    Коментиран от #18, #21, #23

  • 17 123456

    8 6 Отговор
    Апел към българите в чужбина; да помогнем на колкото може повече наши сънародници да се изнесат от тази неуправия и да организираме задгранична България и с парите ни да я въстановим в нормална един ден. Да помогнем на способните да не пропиляват живота си в тази безизходна политическа обстановка. Ако имаше надежда водещите политици щяха да си държат децата в страната; списъкът е дълъг на такива случаи. Да станем граждани дoри и на НОВА АТЛАНТИДА e пo-дoбрe, например. Успех на всички българи зад граница и не хабете енергия, средства и не си създавайте негативни емоции за "мисия невъзможна"; животът е твъде кратък за да се пропилява за политически театри.

    Коментиран от #19, #25

  • 18 Майна

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дельо Хайдутин":

    ГЛЕДАХ ГИ..ДИРЕКТНО...И НЕ ГОВОРИ ЗАЩОТО Е СРАМНО, МНОГО СРАМНО
  • 19 Хайде

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "123456":

    Стига с тези недомислици

    Коментиран от #22

  • 20 Мим33

    11 0 Отговор
    До сега ,за хората. ,държаха уж и ИМВ,но не съм сигурен,дали ще подкрепят БСП за преизчислението, на 2 четене...
  • 21 Мимчят

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дельо Хайдутин":

    За герб е ясно,ама не е ясно,защо и дпс се противопоставя и е патерица на герб...
  • 22 123456

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хайде":

    Апелът не е за всеки и не е политичека команда за стягане на редиците. "Свободата е велико нещо, Санчо."
  • 23 Абе лъжлив хайдутин

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дельо Хайдутин":

    И чалгаря беше в групата на сабутажниците. Днес залязоха Слави и демократична българия.
  • 24 Пенсионер

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕНСИОНЕР":

    Нека пенсионерите с очите си видят и с ушите си чуят кой мисли за тях. Хубаво да се види.
  • 25 $5678

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "123456":

    Това е гениална идея просто е нужно малко помощ от "едно рамо" и изнасяме кочината.
  • 26 мършиии

    8 1 Отговор
    Има нещо много гнусно парламент на няколко седмици да бърза да си вдигне заплатите, които и без това са високи за стандарта на страната и да откаже актуализация на най-бедната част от населението при положение че държавата е насред криза заради безкрайните ограничения покрай пандемията!!! Добре, че навреме се усетих да не гласувам за тлъстите лъжци от ДБ!!! Измамници, сложете си софтуера и хардуера, където слънце не огрява и дано се пръснете насред умиращите пенсионери, болни, безработни!!! Поне ИМВ запазиха 50-те лева. Тикате България към някаква нова версия комунизъм и тогава ще си получите заслуженото.
  • 27 Ива Митева

    2 1 Отговор
    Скъпи пенционере. Ше ми ближете косматата за сол. Ъхъ.
  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Ше го търсите Баце,мазни комунета и чалгари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове