ФАКТИ.БГ

Сигнал до Борисов: Само "избрани" ще имат достъп до "Еразъм+"

Става дума за възможност кандидатстващите организации да получат специална акредитация - знак за качество, което отваря път към облекчена процедура за заявяване на проекти

Публикувана: 10 Май, 2021 11:41
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5901
Сигнал до Борисов: Само
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Огромни суми по образователната програма "Еразъм+" тази година ще са достъпни само за 40-50 "избрани" образователни институции, предаде вестник "Сега". За това сигнализират и организации, работещи по програмата, в писмо до премиера в оставка Бойко Борисов и Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Програмата се управлява от Центъра за развитие на човешките ресурси, който е под шапката на МОН. В последните години около нея имаше доста сигнали за нередности - като финансиране на свързани фирми и безсмислени дейности, като последният ѝ ръководител Татяна Калканова дори подаде оставка през 2018 г. заради тези съмнения. Сега недоволството е заради процедура, която се представя като облекчение, но всъщност може да ограничи достъпа до ресурса по програмата.

Става дума за възможност кандидатстващите организации да получат специална акредитация - знак за качество, което отваря път към облекчена процедура за заявяване на проекти. Поканата за кандидатстване е публикувана на сайта на центъра през август 2020 г. Според сигнала до Борисов, промяната не е популяризирана по никакъв начин, а се явява условие за достъп до 50% от европейските средства през 2021 г., което остава скрито от кандидатстващите. Въпросните проценти са заложени в документа за разпределение на финансирането по програмата за България през 2021 г. Той е публикуван на сайта на ЦРЧР на 29 април. От него става ясно, че бюджетът на "Еразъм" тази година за страната ни е над 40 млн. лв. - 15 млн. лв. са за сектор висше образование, 9 млн. лв. - за професионално образование, 7.3 млн. лв. - за училищно образование, 3 млн. лв. - за образование за възрастни и 6 млн. лв. за сектор "Младеж".

Разпределението на сумите е публикувано седмици преди крайните дати за подаване на проекти през 2021 г. (средата на май). Според авторите на сигнала то "ограничава по безобразен начин" достъпа до програмата на училища, професионални гимназии и други, предлагащи образователна мобилност в сферата на професионалното и училищното образование, обучението за възрастни и младежките дейности. За всеки образователен сектор са одобрени само няколко организации, които ще имат "ексклузивен достъп до милиони евро", твърдят още недоволните от правилата.

За училищно образование например са одобрени акредитации само на 6 детски градини и училища, които ще имат достъп до 50% от 4 млн. евро. "Сектор образование за възрастни: одобрени са акредитации само на 4 институции, които ще имат достъп до 50% от 950 243 евро! Сектор Професионално образование: одобрени са акредитации само на 26 институции, които ще имат достъп до 50% от 5 336 333 евро!", изреждат те.

"Никакъв достъп не се ограничава, не е вярно това, което се твърди в сигнала", коментира пред "Сега" новият шеф на ЦРЧР Петьо Кънев. По думите му разпределението на бюджета не е забавено. "Самият бюджет на програмата беше определен от ЕК през март, ние бяхме номинирани за агенция по "Еразъм" в края на април, как по-рано да пуснем бюджет?", пита Кънев. Според него разпределението 50:50 е било измислено ориентировъчно. Кънев уверява, че няма как половината средства да отидат в малък кръг организации. "За всяка акредитирана организация има финансов таван, определен от ЕК.

Когато акредитираните организации получат този таван при одобрение на проектите им, останалата сума до 50% ще се разпредели към неакредитираните организации", уверява той. Според него дори може да се окаже, че 90% от бюджета ще се разпредели на общо основание. " Няма как една детска градина да получи например 500 хил. за образователна мобилност", коментира той. (Подобно разяснение бе публикувано на 5 май на сайта на центъра). Относно липсата на прозрачност и на достатъчно ясно разгласена информация шефът на ЦРЦР коментира, че са провеждани обучения за всичко и подозира умишлено създаване на напрежение в системата.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
АЛО
1 Отговор
СТИГА С ТОЯ БОРИСОВ,БЕ! ОТ УТРЕ Е ГОСПОДИН НИКОЙ ЗАВИНАГИ!

Коментиран от #10, #12


Оценка:
-12 +64

Сигнал до
2 Отговор
Човек който разбира само от мутренски работи.

Оценка:
-10 +46

И той
3 Отговор
като прочете писмото и ще се развихри !

Оценка:
-8 +37

др Гей Билтс
4 Отговор
Да позная, париците заминават за там, където се обучават децата на масоните, да ви дерат и те на свой ред, като заменят родителите си - всякакви там италиянски, френски лицеи, еврейски училища.. Системата се възпроизвежда със семката, как не го разбрахте за 33г

Оценка:
-7 +36

честен ционист
5 Отговор
Ганчо е функционално неграмотен, щом избира тоя вече 12 години, а преди това и още 5 за кмет.

Оценка:
-8 +28

1234
6 Отговор
Тая шайка герб е стигнала дъното. Повече не трябва да ги търпим.

Оценка:
-10 +31

Ох Баня
7 Отговор
До преди 30 години образуванието беше безплатно а сега се молим за пари. До къде на докара Бокооо, до къде. Пак пари на заем. Умните знаят че безплатен обяд няма. Пример- ГЕРБ ядът и крадът а анора плаща. Пак някой плаща.

Оценка:
-10 +28

Бибитко
8 Отговор
Агънцата изпращат сигнал до вълка, за да търсят справедливост от него. Такава свещена глупост може да съществува само в България! Сякаш тези организации не знаят, че именно цар Тиква разпореждаше 11 години кой какво да получи, а накрая стигна и до там да раздава пари направо от джипката.

Оценка:
-6 +26

Гената
9 Отговор
Зa училищнo oбрaзoвaниe нaпримeр ca oдoбрeни aкрeдитaции caмo нa 6 дeтcки грaдини и училищa, кoитo щe имaт дocтъп дo 50% oт 4 млн. eврo. "Ceктoр oбрaзoвaниe зa възрacтни: oдoбрeни ca aкрeдитaции caмo нa 4 инcтитуции, кoитo щe имaт дocтъп дo 50% oт 950 243 eврo!

КАКВО Е ТОВА???

Оценка:
-6 +8

Милия ми той
10 Отговор

До коментар #1 от "АЛО":


Платил си е да го сложат там. Лъжа е това че е към него сигнала.

Оценка:
-7 +4

Маргинал
11 Отговор
Затвор за Тиквата и неговите Тиквеници ВЕДНАГА.

Оценка:
-5 +15

Но защо
12 Отговор

До коментар #1 от "АЛО":


Прав е човекът! Винаги само определени индивиди са имали достъп до това да ни обират. Преди 1989г. бяха по-малко, а след 1989г. станаха повечко и от ден на ден все повече се увеличават!

Оценка:
-6 +19

Много
13 Отговор
правилно решение.
Дайте ги тия фондове в Югозападните, Североизточните, Новите и други университети, че като ги гледаме кардите оттам кви излизат...
А, и за следдипломно обучение на всички бивши юрисконсулти на Дуловския психодиспансер.

Оценка:
-4 +6

Бацо
14 Отговор
Утре с наведена глава предава властта на Президентът

Оценка:
-8 +13

КПСС БКП
15 Отговор
Бойко Борисов вкараха ли го вече в затвора ? Надявам се следващото му изказване да е от там !

Оценка:
-7 +11

нннн
16 Отговор
Борисов утре си отива. Този сигнал ще си го носи в Банкя. А по- нататък и при Бай Ставри...

Оценка:
-6 +12

Студент
17 Отговор
И аз съм бил на програма Зарязан (в чужбина).

Оценка:
-5 +3

ДОКО
18 Отговор
ХА ХА ИЗБРАНИ ОТ ТИКВАТА ПОЖАРНИКАР ГЕНЕРАЛА ОТ БАНКЯ..

Оценка:
-5 +5

Еразъм Ротердамски до
19 Отговор
Джипко БИБИТКОВ ? !!!

Оценка:
-5 +4

Българка
20 Отговор
В коя сфера на мутренското управление има прозрачност? Важно е пари да има за "правилните" и гробаджийски фирми и институции. Та така и в сектор образование.
Гарантирано от ГЕРБ!

Оценка:
-6 +6

Сигнал до Борисов??? Кой се шегува, че
21 Отговор
На днешна дата ще праща сигнал до Борисов!!! Той е в Оставка, в Болнични и в Отпуск!!!

Оценка:
-5 +2

Гошо
22 Отговор
Кво образование бе, кви 5 лева, милиони евро похарчени абсолютно безсмислено! Нивото на образование е под всякаква критика, вижте само статиите на мисирките! Вишу в България се продава на килограм, вижте вузовете, преди 30г. имаше изпити, по 5-6 човека за място, сега се пълнят с джендери и чалгари!

Оценка:
-4 +9

оня с коня
23 Отговор
Какъв Борисов търсят Тия,след като той е отдавна Премиер в Оставка?!Да се оплакват от Утре на Служебното Правителство назначено от Радев - то ще им оправи Проблемите.

Оценка:
-3 +5

ФЕЙК
24 Отговор
Много хубава снимка. Моля редакцията да я запази за да плашим МАЛКИТЕ ДЕЦА С ДЯДО ЧЕКМЕДЖАН, става и да с-ПОМЕН и за IN MEMORIAN.

Оценка:
-5 +8

25
Този коментар е премахнат от модератор.
хихи хаха
26 Отговор
Ревете на зеления чорап Гумен Гадев бе,я оставете Боко на мира.

Оценка:
-2 +0

Рептила е
27 Отговор
помияр в оставка

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Сотир Цацаров
Главният прокурор към Волен Сидеров:
Нямам този имунитет, който имате Вие, четете Конституцията."

Още бисери
ТОП 5