ФАКТИ.БГ

ББР ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка

Позицията на банката е във връзка с изказването на служебният министър на икономиката Кирил Петков

Публикувана: 17 Май, 2021 18:31
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1320
ББР ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Българската банка за развитие ще окаже пълно съдействие във връзка с ревизията на работата на финансовата институция. Това се посочва в позиция на ББР. В нея пише още, че банката има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор.

Вижте цялата позиция:

Българска банка за развитие осъществява дейността си в съответствие със Закона за ББР и Устава на ББР, както и извършва дейности, предвидени в чл. 2, ал. 1 и 2 от Закона за кредитните институции, съгласно издаден от Българската народна банка пълен банков лиценз. Приоритетите в дейността на банката са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната ѝ функция за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП).

Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в Република България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи. Към края на м. март 2021 г. банката е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива – рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.

ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си. Банката не е бюджетно предприятие, но за конкретни цели се финансира от държавния бюджет (в т.ч. гаранционните програми във връзка със ситуацията, породена от COVID-19), а отпускането на кредити се извършва преимуществено със собствен ресурс на Банката, с ресурс, придобит в резултат на търговската ѝ дейност през годините, както и такъв, предоставен по сключени договори по програми с множество водещи международни кредитни институции.

ББР винаги е сътрудничила на регулаторните органи. И в този случай банката ще окаже пълно съдействие на Принципала – Министерството на икономиката, във връзка с предстоящата проверка.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Някой си
1 Отговор
А имат ли друг избор?

Оценка:
-0 +27

1618
2 Отговор
Къде ще идат!Пълна ревизия във всички институции, които са обсебили Борисов и неговата шайка!

Оценка:
-0 +29

Ъъъъ
3 Отговор
И всичко ще е точно!

Оценка:
-0 +16

Да,бе
4 Отговор
Като им чета прехваленото състояние що ли се сещам за КТБ.И тя беше много стабилна и т.н.,пък после всички изплащаме идеалното състояние на поредната банка.

Оценка:
-1 +21

Последния Софиянец
5 Отговор
Те по документи са изрядни,ама има и морална страна на въпроса.

Оценка:
-0 +20

Asan
6 Отговор
Да се разследват заплатите на ръководството на банката 35 000 лв месечно! Да се закрие тази банка ,да се разследват всички раздадени кредити , ако няма необходимите реални гаранции за кредитите ,надзор ,директори и кредитополучатели да поемат към централния Софийски затвор след конфискация .Излиза вярна поговорката ,че за милион няма закон ,а за кокошка няма прошка !!!

Оценка:
-0 +22

7
Този коментар е премахнат от модератор.
цървикарю
8 Отговор
ДА Ве ЕВ А У ЛЪЖЦИТЕ МАЗНИ,С ПО 20 000 ЛЕВА ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ. А БЕ ХЛЕБАРКИ,, ТОВА ЛИ Е ПОДКРЕПА ЗА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС БЕ НАД 1 МИЛИАРД ЗА НЯКОЛКО ДУШИ??? А??? А МАЛКИТЕ ФИРМИ С ПО 10-50 РАБОТНИЦИ СЕ ЧУДЯТ ОТКЪДЕ ДА НАМЕРЯТ 50 БОНА ДА РАЗДАДАТ ЗАПЛАТИ. В АДА ДА ГОРИТЕ И ЗА ЛЕКАРСТВА И СВЕЩИ ДА ГИ ДАВАТЕ ТЕЯ ПАРИ КОЙТО ОТКРАДНАХТЕ И РАЗДАДОХТЕ, ДОМУСА,ПЕЕВСКИ,ГАЙТАНСКИ, И НА ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ ИМ СТАВА ЯСНО ЩО ЗА БАНКА СТЕ. ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ВИ.

Оценка:
-0 +17

нафарфорий
9 Отговор
мафиотския кръг обрал българия-- тулупа-горанов-мавродиев-пеевски-домусчиев-гешев. а сега преценете сами не е ли герб организирана престъпна група?

Оценка:
-0 +15

толупа
10 Отговор
А какво да правят -МЕН ме няма и са безсилни.

Оценка:
-0 +6

Мой
11 Отговор
Арести.Арести.Арести.

Оценка:
-0 +7

Чичо
12 Отговор
Пак ще гласувам срещу бацо гепипачков

Оценка:
-0 +9

Васил
13 Отговор
Що не си пуснат ББР болнични или отпуска като останалите.

Оценка:
-0 +8

Анализатор
14 Отговор
Ами вие оказахте пълно съдействие на Пеевски, Борисовски, Ковачки, защо да не окажете и на служебния кабинет.
Само да припомня, че на проверка подлежи и онази гнида-Стефан Мавродиев, да не го изпуснете де...
Няма агенция, която да не е унищожил!!!

Оценка:
-0 +9

100perа
15 Отговор
Министерството на икономиката предоставя списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР. Ето кои са те:
Кредити с размер над 140 млн. лв.:
Слънчев ден АД
Благоевград- БТ АД
Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)
Интернешънъл инвестмънтс ЕАД
Кредити с размер над 60 млн. лв.:
Параходство БМФ АД
Транспект АД
Инса Ойл ЕООД

Фирмите и връзките
"Слънчев ден" АД е фирма, свързана с Георги Гергов. През 2019 г. той прехвърля компанията на Ангел Палийски - Възходът на Палийски се дължи на брокерството на Делян Пеевски. - в средата на януари 2019 г. "Слънчев ден" придобива дружество, чийто единствен проект е имотен проект в столичния квартал "Изток". Той също е финансиран от ББР, както и строителната компания продавач - "Ултрастрой", която исторически често е била подизпълнител на свързани с Пеевски строителни дружества.
“Благоевград - БТ” АД е бивша цигарена фабрика, дъщерна на "Булгартабак холдинг". Смята се, че именно под тази шапка са били събрани компании на Пеевски.
Според данните за 2016 г. под шапката на благоевградското дружество влизат активи за над 1 млрд. лв.
Кредити очевидно получава и свързаната Пеевски фирма "Маркет инвестмънт" (Техномаркет).
"Роудуей кънстракшън" 150 милиона са й били отпуснати през 2019 г. С тези пари е станала възможна покупката на "Пътстройинженеринг" АД. Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е бизнесменът Румен Гайтански - Вълка. Фирмата

Оценка:
-0 +10

100perа
16 Отговор
Продължение:
...Румeн Гaйтaнcки - Вълкa. Фирмaтa e придoбитa oт aдв. Ивaн Eмилoв Гeoргиeв зa 100 лeвa.
"Пaрaхoдcтвo БМФ" AД e дружecтвo, cвързaнo c брaтятa Кирил и Гeoрги Дoмуcчиeви.
"Трaнcпeкт" AД cъщo e дружecтвo, кoeтo ce cвързвa c Дeлян Пeeвcки. Дружecтвoтo придoбивa кoмпaниятa "Юниoн Ивкoни". Пoд нeгoвaтa шaпкa e и другa гoлямa фирмa в aвтoбуcния брaнш - "Груп Плюc", кaктo и кoмпaниятa зa минeрaлнa вoдa "Кoм"
"Инca Oйл“ EOOД e кoмпaния, кoятo ce зaнимaвa c биoeтaнoл. Cвързa ce c хoтeл "Бeрлин" зaрaди oбщият coбcтвeник - дружecтвoтo "Джи Ec фoрмулa" нa Дeян Кaлинoв. Кoмпaниятa e coбcтвeнocт нa Гeoрги Caмуилoв. "Инca oйл" дocтaвя пeтрoл нa приcтaнищeтo в Бургac, чийтo кoнцecиoнeр e Кирил Дoмуcчиeв. Ocвeн тoвa "Инca oйл" e чacт oт acoциaциятa нa дрeбнитe търгoвци нa гoривa, кoятo e чacт oт КРИБ.
Фирмaтa "Инca Oйл" нa Гeoрги Caмуилoв, чийтo гeнeзиc e oт "Мултигруп", нeвeднъж e билa oбeкт нa митничecки и дaнъчни прoвeрки в пeриoдa 2006 – 2009 г. В нaчaлoтo нa 2018 г. "Инca Oйл" купи "Oбщинcкa бaнкa".Зaд "Инca Oйл", cтoи Пeeвcки.

Оценка:
-0 +10

Ми голямо
17 Отговор
Съдействие и голямо благодаря, ако веднага от Ббр се отправят към ареста!!! Мошеници!

Оценка:
-0 +6

Николай
18 Отговор
По интересно е кога са отпуснати и за какъв период от време. Вероятно това е следващата банка която се подготвя за фалит. Те така почват с разкрития за отпускане на кредити които после се оказват необслужвани. Обаче в случая банката е със 100% държавно участие така, че фалит не се предвижда само източване на средства от бюджета.

Оценка:
-0 +3

Николай
19 Отговор
Кредити с размер над 140 млн. лв.:

„Слънчев ден“ АД - БСП, Георги Гергов,

„Благоевград- БТ“ АД - ДПС, Делян Пеевски

„Роудуей кънстракшън“ АД - Румен Гайтански-Вълка

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

„Маркет инвестмънт“ АД (Техномаркет) ДПС, Делян Пеевски

„Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД - Емил Робертов Василев, Корнелия Нинова, Хотел на Халкидики.

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

„Параходство БМФ“ АД с 30% държавно участие, собственост на Кирил Домусчиев, доверен човек на Георги Първанов

„Транспект“ АД

„Инса Ойл“ ЕООД - Георги Самуилов, бивш служител, директор в МУЛТИГРУП

Коментиран от #20, #23, #26


Оценка:
-0 +1

20
Този коментар е премахнат от модератор.
21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
23
Този коментар е премахнат от модератор.
Николай
24 Отговор
4 изтрити коментара свързани с Корнелия Нинова, защо?

Коментиран от #25, #32


Оценка:
-0 +1

Николай
25 Отговор

До коментар #24 от "Николай":


Да не би Корни и Румен Радев да са съсобственици на хотел MIRAGGIO THERMAL SPA - Касандра, Халкидики

Оценка:
-2 +1

Николай
26 Отговор

До коментар #19 от "Николай":


Комисията за защита на конкуренцията разреши на „Транспект“ АД да обедини под покрива си два от големите играчи в транспортния сектор с пътнически превози, като осъществи концентрация чрез придобиване на едноличен контрол върху „Юнион Ивкони“ ООД и „Груп Плюс“ ООД.

Оценка:
-0 +3

Тиквата погуби България
27 Отговор
Пари с лихва около 1 % само на олигарсите има като РУМЕН Гайтански, Кирил Домусчиев, а хората с с малък и среден бизнес едвам оцеляват в условията на пандемията. Затвор за всички ПОРОБИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ДИКТАТОР бойко методиев борисов, шиши пеевски, ахмед доган и иван гешев!!!!

Коментиран от #29


Оценка:
-0 +3

Я виж я виж
28 Отговор
Фирма създадена 2019 г. с огромен кредит, при това необезпечен
Дружеството е създадено през 2019 г. и очевидно доста бързо е успяло някак да впечатли ББР,за да се нареди сред топ кредитополучателите.

Собственик на компанията при учредяването й е „Ийст Уест Пропъртийс“ ЕООД. Сега правната форма на Ийст Уест Пропъртийс“ вече е АД.

Краен собственик спорд Търговския регистър е Емил Робертов Василев. Д ден днешен „Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД няма публикуван отчет за да се разбере какво е финансовото й състояние.

От данните в Търговския регистър не личи и по кредита да са учредени някакви обезпечения от страна на „Интернешънъл инвестмънтс“.

Коментиран от #30, #31


Оценка:
-0 +0

Николай
29 Отговор

До коментар #27 от "Тиквата погуби България":


Иван Костов, Корнелия Нинова и куп други знайни и незнайни приватизатори след които не остана нищо.

Оценка:
-0 +1

Николай
30 Отговор

До коментар #28 от "Я виж я виж":


Купили са 5-звездно ваканционно селище Miraggio Thermal Spa Resort. Касандра, Халкидики.
Miraggio Thermal Spa Resort е открит на 27 май 2016 г.. Инвестицията е изцяло руска; мениджъмънтът е от руснаци и гърци, дори камериерките е трябвало да говорят руски език. Генерален директор става Андреас Рагиотис, заменен през февруари 2019 г. от Константинос Тцикопулос; директор на уникалния спа комплекс, открит на 23 юни 2016 г., става Ставрос Мавридис. И тримата са добре познати имена в гръцката туристическа индустрия.
Miraggio Thermal Spa Resort е разположен амфитеатрално върху хълм край брега на Егейско море, в курорта Касандра, на площ от 34 акра. Спа-комплексът е захранван с вода от минерални извори и е с изглед към 800-метров плаж на Кейп Канисто, Палиури.
През 2017 г. един от тримата собственици на спа комплекса - Андреас Рагатис, казва пред The National Herald, че това е най-големият thermal spa на Балканите.
300 луксозни стаи и апартаменти имат изглед към Егейско море или към великолепната градина; 48 от тях имат собствени външни басейни.
Яхтеното пристанище предлага домуване на 81 лодки с максимален размер 40 метра, осигурява 24-часова охрана.
Според наблюдателни курортисти, в Miraggio през лятото на 2018 г. е забелязан Цветан Цветанов, тогава все още #2 в ГЕРБ, а сега заклет враг на покровителя си Бойко Борисов и приближен на президента Румен Радев.
На 1 ноември 2019 г. гръцки медии съобщават, че собствеността на Miraggio е променена, комп

Оценка:
-0 +1

Николай
31 Отговор

До коментар #28 от "Я виж я виж":


Новите собственици от България заявяват желанието си да продължат културно-спортната програма на Miraggio с организирането на втория полу-маратон Miraggio Kassandra Run, тенис турнир, третия Miraggio Music Festival и Octoberfest Beer Festival.
По непотвърдени слухове, предадени ни от наши гръцки колеги, 5-звездното ваканционно селище е придобито за около 100 милиона евро. Не е ясно в какъв размер е кредитът от ББР.
През юли 2020 г. - както показват изпратените ни снимки - тиристическото бижу е опасано с тел; обрасло с трева и напълно празно.
Какво ли ще стане с огромната инвестиция за придобиването на Miraggio? Как българските собственици ще връщат заема си към държавната ББР? Банката ли ще стане собственик на пустеещото курортно селище?
Според запознати бенефициент на кредита от ББР е фирмата “Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД на Санко Пешев, брат на председателя на БСП-Красно село Иван Пешев.

Коментиран от #33


Оценка:
-0 +0

32
Този коментар е премахнат от модератор.
33
Този коментар е премахнат от модератор.
ХарПацюмян
34 Отговор
ша смена името на банката - ББРМ - Българска банка за развитие на МАФИЯТА.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Михаил Миков
Лидерът на БСП в парламентарен спор с лидера на Атака Волен Сидеров:
Българските граждани вече ги болят коремите от смях, като слушат това кресливо русофилство и приповдигнат тон."

Още бисери
ТОП 5