Last news in Fakti

25 Май, 2021 16:49 3 482 62

Радев: Не се прехваща самолет, защото имаш политически противник на борда

  • румен радев-
  • самолет-
  • беларус

Относно отношенията със Северна Македония президентът смята, че е изключително важно час по-скоро да се възстанови политическият диалог на най-високо ниво

Радев: Не се прехваща самолет, защото имаш политически противник на борда - 1
Снимка: БГНЕС

Всички лидери на ЕС категорично са осъдили действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск. Това обясни президентът Румен Радев от Брюксел.

„Това е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите”, посочи държавният глава, цитиран от Нова тв.

Той заяви, че причината за прехващането на самолета е в разрез с международното право: „Не може да прехващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още Радев.

В Брюксел лидерите на Европа проведоха и дискусия, свързана с Русия: „До късно дискутирахме темата „Русия”. Знаете, че това е трудна тема за ЕС, но това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Той започна с един много балансиран доклад на Жозеп Борел и много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия”, посочи президентът.

Относно отношенията със Северна Македония Радев смята, че е изключително важно час по-скоро да се възстанови политическият диалог на най-високо ниво.

„Аз съм настоявал винаги за този диалог. Благодаря на президента Стево Пендаровски, че прие моята покана заедно да отидем до Рим, за да имаме време да обсъдим всички въпроси. Ще покажем нашата взаимна воля за откритост, приятелство, добросъседство и сътрудничество”, каза още държавният глава.

Дали предстоят нови рокади в службите у нас президентът обясни, че това става по решение на Министерския съвет.

„Там е информацията, там са мотивите, там са предложенията за промени. Президентът подписва укази за промяна, когато има нужда от такава”, уточни Радев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский

    49 14 Отговор
    Защо не е имало осъждане, когато самолетът на Моралес е бил нападнат като бандити?

    Коментиран от #22, #24

  • 2 Какво

    21 10 Отговор
    по - ясно от това ! Точно казано , но ето че му за караха противника на Лъкашенко в Минск ?! Безсрамие и недопустимо решение !

    Коментиран от #46

  • 3 Русский

    45 15 Отговор
    Бандитската "обединена Европа" отдавна щеше да ни атакува като Бгославия през 1999 г., ако не бяха ядрените оръжия. Ето я, "Европа", сега е ядосана. Искам да атакувам-но се страхуват да бъдат унищожени от Русия.

    Коментиран от #11, #62

  • 4 Севда

    27 6 Отговор
    Радев, покажи им как става прихващането с дрона хихи
  • 5 Русский

    26 5 Отговор
    Ние и Китай - две страни, с които всички световни бандити - Европа и САЩ - не могат да направят нищо, защото иначе ще изгорим всички.

    Коментиран от #48, #61

  • 6 Майна

    20 20 Отговор
    Това показва колко сме зависми....ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗНАЕ , ЧЕ В МОМЕНТА ПРИОРИТЕТ Е ИЗЧИСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ МАФИЯТА, НЕ МОЖЕМ ДА МУ СЕ СЪРДИМ, ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ ,КОЕТО НАСЛЕДИХМЕ ОТ ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ БЕЗ ПАРИТЕ НА ЕС Е КАТАСТРОФА ЗА НАС
  • 7 3.14К

    27 22 Отговор
    Три години го защитавам, а той се оказа другия толуп. Какво прихващане бе .........т? Не останаха читави българи! Днес Росен Миленов протестира с пет жени пред ДАНС, а тоя ми говори за прихващане.

    Коментиран от #16

  • 8 Един Българин

    46 21 Отговор
    Радев!Още от сега да си знаеш че се прощаваш с втория мандат.На нас Американски и еврогейски лакеи не ни трябват.Поне изчакайте да мине комисията и тогава папагалствайте,но ние нали все гледаме да угодим на някой друг но не и на себе си.Бях склонен да гласувам за теб заради позицията срещу толупа и ГЕРБ,но сега виждам,че това е било на лична основа.Искам да гласувам за президент и правителство,които не са лакеи нито на ЕС нито на Сащ нито на Русия.Американците заедно с базите да го поемат с 200 и референдум за НАТО.

    Коментиран от #26

  • 9 Брендица

    11 11 Отговор
    Борел е като полет в мъгла. Точно така се прихваща противник без да има пострадали други като 11.09.2001. Внимателно при разходката със Стево до Италия. Да няма изненади
  • 10 зъл пес

    17 24 Отговор
    Бай Ганя фатмаков,тръгна из европа,и сее простотии

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Матей

    32 6 Отговор
    Никакво огласяване не е имало при задържане самолета на Ево Моралес във Виена и търсенето на Е.Сноудън дали не е скрит в самолета.Западните двойни стандарти са вездесъщи.
  • 13 И ТОЯ Е ПОДЛОГА НА САЩ И НА ЕВРЕИТЕ 🤣🎃

    11 31 Отговор
    САМО СЛАВИ ТРИФОНОВ ЩЕ НАПРАВИ НОРМАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО🥸

    Коментиран от #18

  • 14 Не съм съгласен.....

    26 13 Отговор
    Той не е полит противник а е преди всичко подстрекател към бунт в държавата па била тя и в властта на Лукашенко....ако аз сега започна да говоря и пиша против теб Радев и да поканя към бунтове ще ме черпиш с боза или арестуван? Да ти и двойният стандарт. ЩО не се репчиш на краварите за издънките им безкрай?Няма да гласувам за теб само заради това изказване.....подлоги на краварите. ...
  • 15 Брендица

    21 7 Отговор

    До коментар #10 от "зъл пес":

    Не обиждай Президентът бе! Просто трябва да е нащрек винаги

    Коментиран от #27

  • 16 цървулан

    10 13 Отговор

    До коментар #7 от "3.14К":

    А че и зам. министъра му на регионалното развитие Тодор Стоянов протестира пред ДАНС!!! Тия завзеха властта,и се побъркаха.Ама ще им гледаме сеира докрая,няма начин.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Брендица

    11 7 Отговор

    До коментар #13 от "И ТОЯ Е ПОДЛОГА НА САЩ И НА ЕВРЕИТЕ 🤣🎃":

    Да бе изцяло платения, за шоутата му още ехее, от САЩ. Не пиши смехории
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Брутално

    10 24 Отговор
    и безскрупулно ! Цивилен самолет , изпълняващ полет между две държави на ЕС , чрез грозен блъф за бомба да ти го приземят в Минск за да арестуваш "врага" си , журналист и блогер , който е против случващото се в Беларус !

    Коментиран от #25

  • 22 ами защото

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русский":

    европейските лидери не се събраха, за да обсъждат какво е станало с любимия ти Ево Моралес преди осем години, нито да обсъждат защо е все още с повдигнати обвинения в измяна и противодържавна дейност и защо продължава да бъде в Аржентина , а не в Боливия. Е затова се събраха - да питаш защо европейски лидери не се занимават с държави извън ЕС.
  • 23 Румен

    28 10 Отговор
    Адаш, не ме карай да се срамувам от това, че съм гласувал за теб! Не прави това което правеха Боцко и Цвъки! Не допускай да те командва Херо Мустафа! Кажи и на министъра си да се попридържа да коментира неща, който не ни влизат в работа. Ние нямаме изгода да вземаме страна по казуса със самолета.
    Моля те, теб и екипа ти, не ни правете мишена на руското оръжие и не ни смразявайте с Русия. От това ние нямаме изгода.
    Когато започнатда падат ракетите, вие ще се покриете, а ние ще останем да се гърчим в радиоактивния ад. А тия, дето останат живи ще завиждат на умрелите!
  • 24 БГ рок

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русский":

    Защото англосаксонците са по двойните стандарти. Едни и същи неща са наричани по противоположен начин. Хората са правени на глупци от векове. Каже ли нещо ББС, няма никакво значение дали е вярно или не - това е истината. Ако щатите убият някой, той е терорист и т.н., ако другата страна се защити, те са диктатори и т.н.
  • 25 Брендица

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Брутално":

    Тц, превантивен премерен удар му се вика
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 СКорпион

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "Другия с коня":

    Не искам в Сибир. Искам в САЩ! Искам да ми мирише на белина и да я пия. Искам с вентилатор в ръка да се боря срещу вихрушките.
    п.п.
    Много са опитвали да атакуват Русия! Всичките са яли попарата. Ще я ядете и вие!
    Марш да си пиеш белината!
  • 30 а ти що

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Другия с коня":

    за леке си, че си позволяваш определения! Събрали се на едно място шепа боклуци, които са сложили вече чашата на масата и са решили, че много разбират от международна политика.
  • 31 Алооооо Бойко

    14 0 Отговор
    Генералът се изказа. А ти къде се криеш? Фигурант
  • 32 11 юли

    11 0 Отговор
    Бойко аут
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Споко бе червенушки

    2 14 Отговор
    Тези приказки са само за парлама пред западняците.Иначе, нема пари😂Путинко няма да му даде и копейка, щото е скръндза и Скруч! А сега нашиот бай Ганя се мазни и на макета щото вижда накъде духа ветарот😂😂😂
    А бай Славчо го отпишете изобщо, ако ви управлява някой от чалгарите, то това ще е Тошко маймунката.Ами за страна от третия свят кой да управлява-мамуните естествено😂😂😂😂

    Коментиран от #35

  • 35 Брендица

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Споко бе червенушки":

    От 4-ия не от 3-ия свят. Ще управлява този, който трябва!
  • 36 така така

    11 9 Отговор
    Гумен Радев тръгна срещу Лукашенко!! Каква поредна драма.. Не се очудвайте като Жан Виденов ви измете на настоящите избори, фатмак!
  • 37 Политолог

    4 11 Отговор
    Ушанките са разочаровани, че Румен Коремното ги предаде от няма накъде😂

    Коментиран от #49

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 да де ама

    11 2 Отговор
    Хамериканците що работят у Сирия , прихващат заради политически противник , що правиха в Либия , що работиха в Ирак , химическо оръжие немаше , имаше Кадафи и Хюсеин.
  • 40 Кротко

    14 3 Отговор
    Хайде да не обучаваме руси, белоруси и прочие, как се прихваща самолет, че някои демократи направо го свалят, без да им пука за останалите пътници.
  • 41 Фатмака вън

    8 14 Отговор
    Този е ненужен. Пълен смешник и ще му събираме резила. Докара една диктатура. Президент трябва да бъде Първанов

    Коментиран от #43

  • 42 Брендица

    5 6 Отговор

    До коментар #38 от "РАДЕВ...НЕДУРАЗУМЕНИЕТО":

    Президентът е прав че са недопустими действия в международното право.
    Да не се повтарям прочети по-надолу коментара ми какво би могло да се случи, ако не се наруши това прави
  • 43 Брендица

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Фатмака вън":

    Евсиноградски дворец-балади😂 ли ти липсват?
  • 44 ха ха

    10 7 Отговор
    Видя, че можело с европейците и веднага обърна плочата. Този човек се преоблича всеки ден. политически.
    Утре ще започне да лобира за по-бърза европейска интеграция. Където е келепира, там е и т-щ Радев.
  • 45 реалиста

    2 8 Отговор
    бой по лука-путинската глава.Санкции до дупка
  • 46 А убийство

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Какво":

    с ракета от дрон на политическо лице в чужда държава как е според международното право ?

    Коментиран от #47

  • 47 Амнезии

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "А убийство":

    За международното право се сещат само, когато са от страната на булката
  • 48 Братушка

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Русский":

    И без ядрено оръжие ги е страх. Помнят и Берлин, и Париж и за Гагарин знаят. Само команда трябва и Т 34 и днес ще са на парад в Брюксел.
  • 49 Феликс Дж

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Политолог":

    Отдавна беше ясно.
  • 50 И Бою

    4 0 Отговор
    предада наЕрдоганЯ негови противници при две (!!!) съдебни ршения против , да гният там в занданите !
  • 51 Стига пискахте

    4 3 Отговор
    Президентът на РБ Р.Радев каза точно това,което трябваше да каже.Без да взима страна в казуса.Така се играе тази игра..
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 А сега де,

    1 7 Отговор
    дали президентът ни е запознат с международното право - не само във функцията си на президент, но и като командир на ВВС? 🤨🤔😄😆🤣😂😉 Вчера доста хора ми отговориха на коментарите, че трябвало да се запозная с международното право (та накрая останах с впечатление, че всеки втори коментираш тук е запознат с него като с петте пръста на ръката си). Така е, не съм на "ти" с междунар. право, обаче се интересувам от и търся информация за нещата, които не зная (за разлика от други коментиращи). Както казах и вчера, има някои неща, които дори и президентите не могат да си позволят (дадох пример със ситуация при подводниците, когато дори и президентът не може да отмени дадена заповед). Има писани и неписани правила, с които (са длъжни и) се съобразяват, защото иначе досега да са се отстреляли взаимно, че и нас покрай тях. И затова акцията на беларуския президент предизвиква такъв "скандал" - защото е нарушил такова правило.
  • 54 123

    5 3 Отговор
    А ако те ръсят с кемтрейлс не е ли нарушение на международното право?

    Коментиран от #57

  • 55 Hdvv

    4 2 Отговор
    Правилно презаденте. Направо е трябвало да го думнат.
  • 56 НАПРИМЕР

    6 0 Отговор
    А АКО ИМА ГЕРБЕР НА БОРДА НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДЕ НАПРАВО СВАЛЕН ИЛИ ДА ЧАКАМЕ ГЕРБ ДА ГО СВАЛИ ЧРЕЗ ПРЕСТЪПНИКА СИ !
  • 57 По рождение

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "123":

    си поръсен!
  • 58 Конник

    2 0 Отговор
    Тава е истински тероризъм! Ако беше арабин САЩ щяха да го гонят и убият.
  • 59 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Г-н Радев защо пригласяте на западните идиоти. Ако на борда го нямаше журналиста на какво мнение щяхте да сте. Граждански самолети са приземявани за обикновени скандали, за отправени заплахи или за пияни пасажери. Скоро подобен случай имаше и на летище София,но в самолета го нямаше журналиста за когото много сте се загрижили. Самолет на Президент беше брутално свален в страна от ЕС заради Сноудън. Защо мълчахте тогава.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русский":

    ако спрат петрола на Китай ще видиш какво ще им се случи
  • 62 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русский":

    И да знаеш накрая Американците винаги печелят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове