Last news in Fakti

1 Юни, 2021 08:16 1 884 31

Д-р Симидчиев: Не е ясно дали наесен няма да има нов пик

  • д-р александър симидчиев-
  • пулмолог

Пулмологът коментира и работата на НОЩ, като изрази съмнения, че решенията са били политически

Д-р Симидчиев: Не е ясно дали наесен няма да има нов пик - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се да имаме едно спокойно лято, да овладеем ситуацията, ако имаме есенни вълни, надявам се те да не са много високи. Това заяви в "Още от деня" по БНТ д-р Александър Симидчиев.

"Това, което трябва сега да се направи, е да изследваме защо част от хората не желаят да се ваксинират и да направим кампания, която да комуникира към тези хора истината и конкретните неща, които ги притесняват. Защото ако се ваксинираме с честота, в която се ваксинират в Израел, в САЩ, в Англия дори в Бразилия, ще може да имаме една по-спокойна есен, защото ще знаем, че сме защитени устойчиво", заяви д-р Симидчиев. Според него намаляването на заболяваемостта се дължи на няколко неща - мерките за хигиена, носенето на маски, не толкова топлото време, колкото факта, че много хора са извън затворените помещения.

"Проблемът е в поведението на хората и в нивото на имунната преустройка на хората. Въпреки че затихва пандемията, не е ясно дали наесен няма да имаме нов пик, или няма да има пик на грипа, защото тази година грип нямаше", коментира още д-р Симидчиев.

Той смята, че трябва да се направи анализ."За мен имаше няколко неща, които можеха да бъдат направени по-добре. Едното е да имаме по-последователно поведение към пандемията, тоест решения които се взимаха сутринта, на обяд се отменяха и после пак се въвеждаха, са неща които обезверяват хората, те губят доверие. Имаше неща, които бяха непоследователни, като цяло имаше правилни действия, но това което липсваше за цялата тази година е координирана, систематична и добре структурирана комуникационна кампания, както за вируса в началото, така и в момента за ваксинацията. Това което трябва да правим е една структурирана кампания за повишаване на желанието на хората да се ваксинират, защото това е единственият устойчив начин да излезем от пандемията" смята д-р Симидчиев.

Пулмологът коментира и работата на НОЩ, като изрази съмнения, че решенията са били политически. "Със сигурност колегите от НОЩ са се консултирали медицински, но решенията са взимани политически, независимо от това, че хората, които са били в щаба може да са давали едни препоръки, решенията са били вземани по политически причини. Затова моят личен дълг от 45-ия парламент, аз бях обещал че ще въведа една корекция в Закона за здравето, която да предвижда при обявяване на пандемична обстановка да има ясен план. Последният ден не успях да го направя, защото той беше в дневния ред. Експерти трябва да има, да има комплекс от специалисти с отговорности свързани с контрола на този процес. Тежестта на медицинските решения трябва да нараства", категоричен бе той.Относно ваксинацията, той смята че не сме направили нищо като общност да се информират хората достатъчно добре за пандемията и затова кой е единственият начин да излезем от нея.

"При преболедуване на ковид сме застрашени от хронични увреждания, дори от смърт", напомни отново д-р Симидчиев. Според него ваксинацията е с много ниско ниво на рискове, които са били преекспонирани в медиите. "Различни гледни точки може да има, различни факти няма", така д-р Симидчиев коментира разнопосочните информации относно евентуалните последствия от ваксинацията. Той отново подчерта, че ваксинирането е безопасно, защото е с много по-ниски рискове отколкото имунния отговор на организма.

"Ваксинацията е спасила човечеството", каза д-р Симидчиев. "Темпът на ваксинация е снижаващ се, защото се изчерпват хората, които имат желание да се ваксинират, не защото организацията е лоша, а защото хората не желаят да се ваксинират", подчерта д-р Симидчиев. "Това което се знае е, че между 8 и 12 месеца е трайността на имунния отговор и при преболедувалите и при ваксинираните", каза още д-р Симидчиев. Той заяви, че остава в политиката, защото се чувства длъжник и има още неща, които трябва да бъдат направени.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЛЛ

    29 2 Отговор
    Ще има пик разбира се, ако не от ковид от нещо друго. Не съм против ваксините, но съм против тази ваксина и няма да се ваксинирам. Една ваксина за да е ефикасна й трябва време за да се видят ефектите.
  • 2 Бацила

    34 2 Отговор
    Ще има на есен и зимата нов и на пролет пак нов пик и другото лято пак пик, колкото държави има в света докато не изредим на всяка една щама няма да спре ковида а след това идва ковид 32 и пак почваме, трета вълна, пета вълна, британски щам, индиански щам, индийи щам и тн. и тн.
  • 3 Ха сега

    35 1 Отговор
    Колко пъти на ден ще бълват едни и същи неща. Няма как някой да ме убеди, че това е пандемия, а не психо атака. Бъдете разумни и съвестни, истината е на яве!
  • 4 Нов ПИК

    16 1 Отговор
    Да не би нидялку да прави нов сайт или дезинформациионна агенция?
  • 5 яйла

    21 1 Отговор
    НЕ САМО ,ЧЕ ЩЕ ИМА ПИК,А ЩЕ ИМА И ЩИК. АМЕРИКАНСКИ ЩИК ЩЕ НАХЛУЕ И В НЯКОЯ БОЛНИЦА. ДА НИ ПРОЧИСТВА ОБСТАНОВКАТА.
  • 6 Бритни

    28 2 Отговор
    Тая лелка на средна възраст кога ще я вкарат в затвора за родоотстъпничество, разпростряняване на дезинформация пропаганда и участие в геноцид? Ама не само Симидчиев/а, а всички политичета, масмедийки и "лекари", които са част от това нещо. А колкото до този/тази, никого не залъгва с това мъхче над горната устна. В някои отношения надминава дори Ботокса. Не знам защо си мисля, че това ще е следващия "здравен" министър...

    Коментиран от #28

  • 7 РУСКА МЕЧКА

    24 0 Отговор
    Скрии се някаде и не ми давай наклон на живота какво да правя.Ти като много умен се боцкай и остави всеки да решава какво да прави.И ти си се предал на дявола и парите.

    Коментиран от #17

  • 8 Псевдоним

    28 1 Отговор
    Симидчиев, ти си човек тръгнал към депутатското кресло. Трябва да си напълно наясно защо хората МАСОВО не желаят да се ваксинират. В противен случай отичаш в канала.
  • 9 на село

    16 0 Отговор
    За бедните пенсионери симидчета нема.
  • 10 име

    30 1 Отговор
    Как да е нямало грип тази година? Напротив - имаше, просто всичко се пишеше ковид.

    Коментиран от #13, #18, #19

  • 11 Ковид

    24 0 Отговор
    Иска му се на д-р Симидчиев да въвежда нови "мерки", ако няма Ковид може и за грип. Важното е да върви далаверата.
  • 12 5555

    17 0 Отговор
    Ноември, ДОКТОРЕ, после февруари !!!
    Така е всяка година!
  • 13 нннн

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "име":

    И тази година грипът ще се пише Ковид. И пак ще четем, че инфаркт, инсулт, рак, диабет са придружаващи заболявания...
  • 14 Перо

    12 0 Отговор
    Отново натрапиха насилствено ваксинирането,чрез ограниченията за пътуване. Принуждават хората,проболедували КОВИД и имащи антитела да се самоубиват с ваксина за да получат сертификат за пътуване,защото за тях не се издава документ!
  • 15 Абе Българино

    12 0 Отговор
    За две години,не ти ли се проясни небето,че каквото и да се говори,става дума за пари.Много пари! Милиарди- готови и на длан.Законно! За производители- стотици милиарди.За тукашните през клинични пътеки-1760 л и 670 лв дневно за лечение.Отделно хилядарка на престилка.Отделно двайсетачка на всеки боцнат( две по десет) . Ще има вълна след вълна.Сега съзнателно отпуснаха примката.Дс не блокират хотелиери по морето.През Октомври ще има рестарт.Плавно ,но за 10-15 дни ще ни вкарат отново в кошарата.Бачкане и учене- онлайн.Пазарувсне - онлайн.За хотелчета нови стотици милиони - помощи.За престилките хилядарката ще си продължи.За вас- средния,като най дълъг.
  • 16 разбира се че ще има

    7 1 Отговор
    създателят каза че ще трае поне 3 години а после можело да дойде и по-страшен грип( ако тоя не си свърши работата) оня дето натрупа милиарди от компютри ся трупа трилиони от двукраки овце...
  • 17 Умните се

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "РУСКА МЕЧКА":

    ваксини аха, останах те тъпигьосите на които наклона им е винаги в трапа. Спомни си оня тиквеник, който гореше маски на есенните протести. Този налъм после се разболя и търси връзки за да бъде приет във ВМАда го лекува Проф. Мутафчийски, та общо взето сте си такива големи, но като наст, пите мотика та търсите най-доброто.

    Коментиран от #23

  • 18 Бонус Малтус

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "име":

    Откакто пуснаха ковид-а се отървах от грипа !
  • 19 Не нямаше

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "име":

    защото двата вируса са в конкуренция и този на корона вируса е по-силен.
  • 20 Ввв

    7 1 Отговор
    Лаборатория в Кьолн беше разкрита,че е направила 70 теста,а написала 900!Правете си сметка колко се раздуват нещата!
  • 21 до#19 Фак Пак

    7 0 Отговор
    Истината е по- прозаична ! Работил съм в т.н. "бели стаи" .Това са производствени помещения за високо-технологични продукти , електронни елементи , химически субстанции и т.н. в които се подържат изключителни стерилни условия . Персонала работи със защитни облекла . Няма грип , защото ковид-а се произвежда в същите лаборатории , както грипа досега !Отсъствието на грипа само доказва ,че и двата вируса са създадени от фармацевтичните компании ! Слугите на Дявола !
  • 22 Лелее

    5 0 Отговор
    Не е ясно и кога главните Сектанти и техните платени лакеи - пропагандатори ще влязат в затвора , както и до кога ще ВИ търпим ...
  • 23 А ти

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Умните се":

    осъзнаваш ли какво говориш, или заработваш на ишлеме. Боди си се на воля и не казвай какво да правят другите. И как така коремният хирург стана пръв вирусолог, че и лекува?! Па след време ще броим "ефектите". Впрочем те вече излизат наяве. Затова е тази истерия.
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    А,какво му е ясно на тоя,освен заплатата???Като ти е неясно ,защо казваш ,че може да дойде??? много по вероятно е да не дойде!Нали си се ваксинирал,аз съм преболедувал и как ще дойде,като всички ще бъдат,или преболедували,или ваксинирани!Може да дойде,ако лабораторията,или лабораториите пуснат ново НЕЩО по света! И какво от това???Господ е създал такава имунна защита на богоподобието -човек,че тя е Неунищожима!А,за смърт всички са смъртни,дори тези от щаба....Как нещо положително не написахте!Днес е начало на новия месец,почват да излизат манатарките,едреят плодовете,а вие сте дали ПОсърналата физиономия на бедния симидчиев
  • 25 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    Какъв пик бе??? За какво гласувахме за Слави??? Нали щяхте да прекратите тази измислица на ГЕРБ? Ще гласуваме за Майчето, ако така продължавате. Те ще ни освободят
  • 26 Много ясно

    0 1 Отговор
    че ще има нов пик! Наесен! Вълните на Ковид НЕ зависят от мерките!
  • 27 Павел Пенев

    3 0 Отговор
    Като не е ясно,защо дрънкате неясни твърдения.
  • 28 Ковид

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бритни":

    В затвора може и да и хареса, плашиш куче със салам :-)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сульо

    0 0 Отговор
    Не е лошо да има, та да се поразредят още малко дe6илитe...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове