2 Юни, 2021 22:27 2 446 15

Данните за поставените ваксини в Единния информационен портал се разминават

  • ваксини-
  • единен информационен портал

Разликата е следствие от възможността за коригиране и анулиране на дози в случаите, когато е допусната грешка при въвеждането на конкретна ваксина

Данните за поставените ваксини в Единния информационен портал се разминават - 1
Снимка: БГНЕС

Близо милион и четиристотин хиляди са общо поставените дози ваксини до този момент. Оказва се обаче, че има разминавания между обявените дози за деня и броя на дозите, с които нараства общият брой поставените ваксини, съобщи БНТ. Мая Димитрова изчисли, че над 20 пъти през последните четири месеца се получава такова несъответствие. Според здравното министерство става въпрос за коригиране и анулиране на дози при допусната грешка.

Това са всички поставени дози досега. Това е техният брой през вчерашния ден. Ако се доверим на тези официално публикувани данни, ще решим, че вчера са поставени 18 048 дози. Според написаното в портала обаче това не е така - ваксинирани са с 16 души повече.

Ето тук са събрани подадените от системата общо поставени дози по дати. Това са поставените ваксини за деня.

А тук са пресметнати с колко нараства общият брой поставени ваксини. Като сравним колоните, виждаме, че в определени дни има разлика.

Най-много несъответствия има през май, но и в двата дни на юни данните се разминават.

В определени дни се стига до 50 дози разлика. В столицата, например, от началото на май в 18 процента от дните е имало неточност.

"Самият метод на събиране на данни е притеснителен, този тип разпределение на грешки, че се появяват доста големи разлики на случаен период от време, е притеснително, защото ако така събират всички останали данни, трябва да преосмислим в някаква степен изводите от това, което правим", каза математикът Лъчезар Томов.

Проблем с начина, по който се попълват данните в портала има - от тази графика се вижда как броят на заразените и броят на ваксинираните в един и същи момент винаги намаляват.

След което се наваксва. Но веднъж подадени, се предполага, че данните са коректни, поне по отношение на броя на ваксинираните.

"От време на време се появяват разлики в бройки около 50, около 100, а не само единични отклонения, което говори, че има някаква грешка в метода на събиране на данни. И примерно данни, които трябва да се извеждат от други данни, примерно се извеждат разлики от кумулативен брой, поотделно се въвеждат и се въвежда ръчно", обясни математикът.

БНТ изпрати запитване до здравното министерство. От отговора, който изпратиха, става ясно, че разликата е следствие от възможността за коригиране и анулиране на дози в случаите, когато е допусната грешка при въвеждането на конкретна ваксина.

Това означава обаче, че броят на поставените дози в крайна сметка не следва да се променя - след анулирането в някакъв момент поставената доза трябва да се въведе отново с корекция. Данните обаче показват, че 123 дози са анулирани, а са добавени едва 13 за период от четири месеца, или обратното.

"Би било хубаво да се публикува методика как се събират, да се опитват специалистите да анализират и да кажат някъде от ръчно събиране, обикновено така стават тия грешки, да кажат какво се случва", каза още Томов.

Министерство на здравеопазването продължава да не публикува данните за ваксинацията в отворен формат - тоест, да са удобни за анализ. За да се случва това, те трябва да се събират ръчно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 21 Отговор
    Разбира се, че се разминават. Ганчо си мисли, че ще му минат дребните игрички, като плати на некой да го пишат ваксиниран. За Ганчо трябва да има задължителен чип и нашийник на врата, дето бие ток като само си помисли да послъгва.
  • 2 Невакс

    28 3 Отговор
    За коя друга ваксина се вдига такава джабала и такава бясна рекламна кампания, за чума, за холера или за едра шарка? Не ви ли прави впечатление тази несъразмерност?

    Коментиран от #15

  • 3 др Гей Билтс

    14 2 Отговор
    Колко ли милиончета са го изписали, че струва направата на тоя жалък Ексел списък? Нищо чудно Витанчо да го вписва вечер след като свърши с окултното броене.
  • 4 хтврпх

    9 3 Отговор
    Дали не отбелязват ваксиниране без да са поставили ваксина?

    Коментиран от #6

  • 5 Дъ Сън

    14 1 Отговор
    Вярвай те бре хора, що се съмнявате. Идва новото нормално и то е да ВЯРВАШ НА ТЕЛЕВИЗОРА. В църквите ще има 100-150 инчова плазма и на него ще се молите. От вас зависи дали това ще се случи.
  • 6 имунитет

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "хтврпх":

    Който има да кихне на администраторчето некой лев, може да те изкарат и преболедувал 5-6 пъти. В Кочинката всичко е възможно, всеки е научил за 12г пинизите гербаджийски.
  • 7 Ти да видиш

    8 1 Отговор
    Сигурно някой чиновник с достъп на компа дописва приятели, роднини и кешалии, че са "ваксинирани" без да са, че да си ходят в Гърция на моренце с масчици
  • 8 момо

    5 2 Отговор
    И тука ли корупция бе. То където бутнеш все корупция излиза у нас. За някой лев вършат злоупотреби и нередни неща.

    Коментиран от #9

  • 9 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "момо":

    Тц! По скоро тежък непрофесионализъм както на всяка крачка в България, но на Ганчо търсещ винаги под вола теле всичко му изглежда като корупция , престъпност и злонамереност и така си почти саморазрушава държавата лашкан от диви страсти ... а с тая злоба ехей не ни трябва АЕЦ , има енергия за изграждане на галактическа цивилизация от втори тип ...
  • 10 Ал Тюринг

    1 2 Отговор
    боя се, че стези данни тестват машините за гласуване и възможността за коригиране и анулиране на вота в случаите, когато е допусната грешка при въвеждане ... на изборите ще ви принудят да се самоваксинирате
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Невакс":

    Прави ни, как да не ни прави впечатление! Единственото правдоподобно обяснение е овчаря да преброи скотонаселението!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове