Last news in Fakti

9 Юни, 2021 13:19 4 492 102

"Алфа Рисърч": ГЕРБ водят, но с малка преднина пред Слави Трифонов

  • герб-
  • слави трифонов-
  • бсп-
  • дпс-
  • избори

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%

"Алфа Рисърч": ГЕРБ водят, но с малка преднина пред Слави Трифонов - 1
Снимка: БГНЕС

Дните преди официалния старт на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 11 юли се характеризират с каскада от знакови събития, които оказват силно, но и разнопосочно влияние върху обществената атмосфера и нагласите на избирателите. Ускореното разместване на икономическите и политически пластове, както и очакваният ефект на доминото, правят електоралната картина изключително нестабилна, заредена с потенциал за резки и бързи промени.

Националното представително проучване на обществено-политическите нагласи, което Алфа Рисърч традиционно провежда преди старта на изборната кампания, е реализирано в периода 30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Проучването очертава съотношението на политическите сили дни преди началото на кампанията, но редица индикатори в него показват висок коефициент на неустойчивост и отлагане на финалното решение, дали и за кого да се гласува. Което означава, че до последния ден преди 11 юли е възможна преориентация на избирателите и преливане на гласове от една партия в друга.

Към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори. Това представлява ръст от около процент и половина спрямо проучването преди старта на кампанията за редовните избори на 4-ти април. Логично е в хода на кампанията да се очаква известно повишаване на тази активност, но фактори като вотът в чужбина и мобилността в началото на летния период, които не е възможно сега да бъдат с точност предвидени, могат да наклонят везните на активността, и съответно, подкрепата за едни или други партии.

Допълнителен елемент на несигурност внася делът на нерешилите. Засилената политическа конфронтация консолидира протестния и радикален вот, но дистанцира част от по-умерените избиратели. Между 13 и 15 на сто от желаещите да гласуват, все още не са взели окончателно решение за кого. Това важи с особена сила за две групи избиратели – тези, които следят с внимание развитието на ситуацията след санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ и част от избирателите на ИТН.

Моментната снимка показва следните стартови позиции на основните политически сили:

20.3% за ГЕРБ-СДС, с минимална преднина от 2% пред ИТН - 18.2%. Анализът откроява няколко интересни тенденции зад процентите на двете партии, които се борят за първото място. След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Доскорошните управляващи губят позиции, освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не отиде до урните.

Отсъствието на ИТН от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4-ти април (ръстът е с около 1%). Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от него, отколкото на пробив на ИТН. Неяснотата относно електоралната подкрепа сe увеличава от противоречивите сигнали за бъдещето на силната фигура в ИТН – Слави Трифонов. Екзит половете показаха, че около 20% от избирателите на ИТН са взели решение да гласуват за тази партия в последните дни преди вота. Такава мобилизация не може да се изключи и сега, но разколебаването в началото на кампанията, особено сред онези, които следят по-отблизо политическия живот, допринася за потенциална летливост на този вот и възможна преориентация към други протестни партии.

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. За момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април, поради два възпиращи фактора: от една страна, демотивиране на част от избирателите от вътрешно-партийните отношения, от друга - радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии, вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция. Възможно е обаче в рамките на кампанията БСП да наложи по-убедително избраната формула за участие в изборите, а процесът на легитимирането ѝ посредством служебното правителство като част от партиите „антистатуквото“, да съдейства за привличане на колебаещи се избиратели от други партии.

„Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от тях подкрепа за решителни антикорупционни политики, тя консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено – сред хората с по-високо образование.

В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Обичайно Движението засилва позициите си в края на кампанията и особено – при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега. Предвид цялостното разместване на икономико-политическите пластове, не е ясно дали ДПС ще успее да ги реализира, или, както и на 4-ти април, ще събере относително по-малко гласове от чужбина. Ако успее обаче, е възможно да възникне много интересна ситуация на свръх конкуренция, поради сближаване в позициите на третия, четвъртия и петия (БСП, ДБ и ДПС) сигурен участник в следващия парламент.

„Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа. До голяма степен неговите избирателите са със сходен профил с тези на Слави Трифонов – радикално-емоционални и силно мобилни, поради което е възможно преливане между тях самите, или към други антисистемни партии. По-голямата мобилност на вота за тази формация определя и по-високите амплитуди, около които тя може да се движи.

Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов – 1.8%, Българско лято на В.Божков – 1.1%. Всички тези формации взаимно си „крадат“ вот, но в зависимост от градуса на политическо напрежение и степента на поляризация, те са в състояние дори да отнемат избиратели от БСП, или от протестните партии.

На старта на кампанията за 46-то Народно събрание отново се очертава фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент. Към момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях.

Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ No1

    20 138 Отговор
    Няма как това мекотело на снимката да изпревари партия №1 ГЕРБ.

    Коментиран от #14, #16, #18, #25, #40, #50, #56, #67

  • 2 сила

    125 16 Отговор
    ГРОБ не съществуват вече

    Коментиран от #69

  • 3 Последния Софиянец

    95 9 Отговор
    Стига лъжи бе!

    Коментиран от #6

  • 4 ИТН

    100 1 Отговор
    Истината ще стане ясна вечерта на изборите !

    Коментиран от #39

  • 5 Българка

    98 8 Отговор
    ''Алфа Рисърч" -ПОВЯРВАХМЕ ВИ!!
  • 6 El boko

    42 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Защо Блица-жийте ви наричат "дегенерати"?
  • 7 Биби Кинг

    5 20 Отговор
    Че има непреатно изненадани,особено сред теа кои се оглеват у криви огледала ка Факmи например!
  • 8 ГЕРБ -губи изборите

    58 7 Отговор
    И ще има ревизия.
  • 9 Слави

    65 5 Отговор
    Досега социолозите не познаха нищо
  • 10 Дельо Хайдутин

    54 4 Отговор
    Патриотите 3 процента!ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #13, #26

  • 11 Някоя си

    64 5 Отговор
    Герб водят?!.... Всички герберасти на сенджир и към затвора,всички!!

    Коментиран от #45, #73

  • 12 безпартиен

    25 5 Отговор
    България е тръгнала рязко напред в развитието си тогава,когато са били забранени партиите!
  • 13 сила

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дельо Хайдутин":

    минус 0,003 е по реално
  • 14 Гост

    63 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ No1":

    Не мога да повярвам колко много бибитки още чакат в екстаз бойчо да се върне на белия кон....жалка работа
  • 15 Абе

    45 6 Отговор
    няма как герб да водят, а на изборите мощно за ИТН или ДБ!
  • 16 Изчегъртване ГЕРБ завинаги

    41 5 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ No1":

    Щоооо? "Мислиш", че онова мекотело от Банкя, ще го спре ли ?? Хаха

    Коментиран от #27

  • 17 Hoho Boho

    22 29 Отговор
    От кога ИТН стана партия на протеста?
    Някой чул ли е нещо за нея?
    Видял ли ги е да протестират?

    Коментиран от #97

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Btw

    27 3 Отговор
    Изследване на база 1000 запитани е абсолютно не сериозно и не е фактор за даване на каквито и да е прогнози .

    Коментиран от #75

  • 20 Някой си

    36 3 Отговор
    Тия социологически агенции трябва да бъдат забранени със закон!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Партията на Слави

    16 26 Отговор
    Вече няма да има толкова голяма подкрепа от българите, които бяха излъгани от тази партия! Ще направим това и онова и накрая едно голямо НИЩО! Целта им беше само да влязат в парламента да лапат лесни пари на гърба на народа! Сега ще гледаме сезон 2 на ИТН да видим този път какво са написали сценаристите!

    Коментиран от #31

  • 23 Ender

    32 10 Отговор
    Пълна манипулация! ИТН ще е първа с огромна разлика спрямо втория, ГЕРБ може и 10% да нямат и да са 3 или 4 по големина в парламента!
  • 24 Крис51

    18 1 Отговор
    "Твърдите им симпатизанти" са мобилизирани от други неща, не от "идеалите" на тази клиентелистка и лидерска по същество партия. Но е сигурно, че този път ще заложат на куц кон в надбягванията. До изборите има цял месец, тепърва ще изскачат интересни неща.
  • 25 Тъпу тролче

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ No1":

    Няма значение, важното е тъпоглавото повече да не управлява.
  • 26 Баш патриотина

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Дельо Хайдутин":

    Белата Златка-0,3%.
  • 27 XAAXAAAXA

    3 20 Отговор

    До коментар #16 от "Изчегъртване ГЕРБ завинаги":

    скоро и вас ще ви изчегъртаме и то завинагиСмръдливиЧервениИдиоти!!!!!

    Коментиран от #30, #37

  • 28 Изморихме се вече

    12 5 Отговор
    И да спечели Дългото,все тая.Натикаха ни в Нато и ЕС,отърване няма.Който има комшийка-вдовица,да си подслади животеца,останалото бъдеще ще е като вчера и онзи ден..

    Коментиран от #61

  • 29 НЯКОЙ

    22 1 Отговор
    Зависи от къде са изровени анкетираните и доколко са казали истината. Хората все още ги е страх от възмездие. Наказателната власт е в ръцете на ГЕРБ - прокуратурата!
  • 30 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "XAAXAAAXA":

    Бате, кой ще ти плаща след 11.07? Договорил ли си се?😃
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Pena

    10 2 Отговор
    Въпреки желанието, няма да можем да гласуваме със семейството, защото няма как да пропътуваме 500 км до София и обратно. Няма как и на къмпинг да се регистрираш "по настоящ адрес".Трябваше да се помисли предварително, както преди години можеше да си вземеш удостоверение от общината по постоянния адрес, че ще гласуваш на друго място. Нарушават ми се конституционните права, но на никой не му пука!

    Коментиран от #51, #79

  • 33 Някой си

    26 2 Отговор
    "Алфа Рисърч"- най-големите лъжци и манипулатори!

    Коментиран от #60, #62

  • 34 Токсичните

    10 0 Отговор
    Що се напъват
  • 35 3333

    20 1 Отговор
    Според проучване правено от Възраждане ИТН са първи. Не виждам защо ще лъжат те не са фенове на Слави
  • 36 SH BG

    10 1 Отговор
    Другите нямат значение, ама че БСП се подкрепяла само от 14% и е чак трета е най-важно да "гулю-гулю-гулю" от алфа-бета-гама-сърч, и даже се извежда в подзаглавието на безфакти... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 37 555

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "XAAXAAAXA":

    Сега врага ви не е ли Слави? Или забравихте
  • 38 ПОБЕДА

    0 31 Отговор
    ГЕРБ Е НАШЕТО МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ! ХОХЛЯЦИ ОТ ПЛОЩАДИТЕ, НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ НАРОДА Е С НАС?

    Коментиран от #52, #93

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 долу гроб

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ No1":

    кое наричаш "партия" N:1 бе , тази която докара България почти до пълно унищожение и всички ти казват че е корумпирана та се не трае вече , не стига че сащ ви санкционираха ами и ще имаш очи тука да викаш на тези престъпници номер 1 , безсрамник !

    Коментиран от #72

  • 41 Безпристрастен

    19 0 Отговор
    Задължително е,следващия Парламент,да направи кардинални промени в избирателния закон.Категорична забрана за публикуване на социологични проучвания,прогнози,както в преса,така и по всички медии.Един месец преди изборите.За местна,власт, Парламент,и Президент. Нека хората сами да преценят за кого да гласуват. Както са заложили" ден за размисъл" по същия начин,да" мълчат" и те.Нищо няма да се случи.Дори ще е за добро!
  • 42 Ами не съм

    1 7 Отговор

    До коментар #31 от "555":

    Ако те интересува не съм от никоя партия!!! Не подкрепям никои! Още не е дошъл човека за когото да гласувам! Веднъж се излъгах втори път няма да има!
  • 43 dfu

    8 1 Отговор
    Много лош матрял има между електората, и прави лоши избори не само за страната, а и за себе си, но не го осъзнава. Много от хората са мазохисти и искат да страдат, без да е съзнателно.
  • 44 отиват си

    5 1 Отговор
    ГЕРБ и БСП. Факт!
    Ето и всички партии и коалиции, по реда им в бюлетината:

    1. КП „Движение заедно за промяна“

    2. ПП „Свобода“

    3. ПП „Български национален съюз „Нова демокрация“

    4. КП „БСП за България“

    5. КП ГЕРБ – СДС

    6. ПП Атака

    7. ПП ДПС

    8. КП „Изправи се! Мутри вън!“

    9. ПП „МИР“

    10. ПП „България на труда и разума“

    11. ПП „Възраждане“

    12. ПП „Подем“

    13. ПП „Бригада“

    14. ПП „Пряка демокрация“

    15 ПП „Гражданска платформа Българско лято“

    16 КП „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“

    17. КП „Ляв съюз за чиста и свята република“.

    18. ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“

    19. КП Национално обединение на десницата (КОД, БЗНС, БДФ, СЕК)

    20. ПП „Глас народен“

    21. ПП „Републиканци за България“

    22. ПП „Има такъв народ“

    23. КП „Демократична България - Обединение“
  • 45 платена

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "Някоя си":

    публикация с цел манипулация! Как пък не ГЕРБ води! Кой ли им вярва вече на тези!
  • 46 Георги

    18 2 Отговор
    От тея 1000 души сигурно 600 са от Факултета? Не разбрахте ли че Гроб е мъртав и скоро ще сте в затвора!!!
  • 47 мислещ

    5 6 Отговор
    Значи пак само за еврогейски, краварски и турски подлоги ще се гласува пак. Не се научи стадото и това е.

    Коментиран от #54

  • 48 !!!?

    7 16 Отговор
    ИТН е отдушник за объркани хора, които като не знаят за кого да гласуват, гласуват за чалгата - с мисълта че "който пее, зло не мисли". Там е работата, че след "тумба, лумба, шикалка" идва отрезвяването и се разбира, че Боко го няма, но друг е на неговото място !!!?
  • 49 Илиев

    2 7 Отговор
    Ще сменяме един джигитаец с друг...
  • 50 Пипи Чорапчето

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ No1":

    Оххх, може и да си прав - оня със Широкото Тело е в състояние и хипопотам да прегази за едната власт;)
  • 51 не ти се

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Pena":

    нарушават. Можеш да гласуваш, където и да си с лична карта. Системата веднага отбелязва гласуването ти, за да те зачеркнат в избирателните списъци по местоживеене.
  • 52 Мдааа

    19 0 Отговор

    До коментар #38 от "ПОБЕДА":

    ГЕРБ при НДСВ в канализацията вече се утече!
    Заради пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов?
    Защо Гешев не разследва произхода им?
    Защо Гешев не разпита Мата Хари?
    Нали сам Борисов каза, че знае коя е?

    Коментиран от #66

  • 53 Хей

    15 2 Отговор
    Зависи кой сте питали? Стига с тези фалшиви прогнози.След "Магнитски" нещата ще се променят изцяло.Има още 1 месец.Много вода ще изтече и нищо не е сигурно. Дори и за ИТН .
  • 54 !!!?

    4 8 Отговор

    До коментар #47 от "мислещ":

    Гласувай за "Дубайско лято" бе !!!?
  • 55 Zaza

    4 9 Отговор
    Научи ли се народът да чете програми, ВЪЗРАЖДАНЕ ЩЕ СТАНЕ ПЪРВА СИЛА

    Коментиран от #68

  • 56 Nedelialko pika

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ No1":

    Тея крадливи, лъжливи и безкруполни толупи от гроп може и да не влезнат в парламата след тея избори, та чак първи ги изскараха. Да първи ама от зад на пред
  • 57 оня с коня

    6 9 Отговор
    При Предходните избори Социолозите МАСОВО не само бяха изравнили Показателите на ГЕРБ и БСП,но даваха ДОРИ и Преднина на БСП с 0,5%.А КАКВО СТАНА накрая?Знаем с каква Преднина на Предходните избори беше ГЕРБ пред Слави.Сега обаче според Проучването е някакви си 2%.ВЪЗМОЖНО ЛИ Е за само Месец тая Преднина да намалее 4 ПЪТИ?Естествено че НЕ,но лично Мен ме кефи подобна Прогнозна Информация,защото ШОУТО в Нощта на Изборите е Забележително като гледам как разни Политолози,Гинеколози,Антрополози и всякакви други "Ози" след обявените резултати като :)Кучета СИ ХАПЯТ ГЕМА!
  • 58 ГЕРБ

    2 21 Отговор
    АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА ПРОДЪЛЖИ С ПРОМЕНИ С НОВИ МАГИСТРАЛИ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ, ПО ВИСОКИ ПЕНСИИ И НОВ ПО ВИСОК СТАНДАРТ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ! САМО НИЕ ЗНАЕМ КАК И МИСЛИМ ЗА НАРОДА.

    Коментиран от #65

  • 59 Тредстоун

    4 20 Отговор
    ГЕРБ ще е първи , но разликата ще е доста по го;яма от тази която се коментира тук. итн отиде в ряката , толкоз му беше пика , от тук надолу , подир славчо , великото обединение на импексова и то рязко надолу , мутрите няма да влезат , за разлика от патриотите , айде малко остана , калинките-еднодневки на фатмака оглозгаха "мазнинката" , паразити такива.

    Коментиран от #63, #100

  • 60 с управител

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "Някой си":

    Борянка, бе, Димитрова! На предвходните избори беше дала почти 26% за ГЕРБ и 17% за ИТН. Пък то какво стана!
  • 61 нннн

    1 8 Отговор

    До коментар #28 от "Изморихме се вече":

    ИТН сигурно ще направят референдум за НАТО. Те са по референдумите...
  • 62 Що се чудиш...?!

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "Някой си":

    И ти ако получиш едно Банкянско шкафче и ти ще напишеш това ,което са ти поръчали...?!
  • 63 Флинстоун

    15 1 Отговор

    До коментар #59 от "Тредстоун":

    Цитирам те - ,,мутрите няма да влезат..."!Прав си приятелю- мутрите от ГЕРБ-няма да влязат...👍!
  • 64 хахоха

    17 1 Отговор
    Борисов е перманентен лъжец. Днес за пореден път е осъден за клевети на опоненти.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 11 юли

    8 6 Отговор

    До коментар #52 от "Мдааа":

    Правилният избор:

    22. ПП „Имa тaкъв нaрoд“
    или
    23. КП „Дeмoкрaтичнa Бългaрия - Oбeдинeниe“

    Коментиран от #71

  • 67 ТтТ

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ No1":

    Точно! Минимум 12-15% е учиндолеца назад! “ с малко” комунистите започнаха с пропагандата!
  • 68 хахахо

    3 6 Отговор

    До коментар #55 от "Zaza":

    "Възраждане" е проруска партия, с назадничеви идеи, историята назад не се връща, кой ще гласува за нея бе.
  • 69 гфр

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Ха ха първа сила са си и ще бъдат

    Коментиран от #78

  • 70 Макробиолог

    8 5 Отговор
    И без допитване беше ясно че това ще са горе долу резултатите.ДПС са константа,ГЕРБ ще останат толкова докато Гешев е прокурор и вожда на туземците Борисов не лежи ефективно и т.н.
    ...Няма ли коалиция на опозицията,всички срещу ДПС и Герб в новия парламент ,Херо Мустафата да встъпва в длъжност щот колонията върви към разпад.
  • 71 гетов

    5 9 Отговор

    До коментар #66 от "11 юли":

    Така се пръска вотът. Решението е ясно и то е с номер 23 Демократична България.

    Коментиран от #74

  • 72 номер 1

    17 3 Отговор

    До коментар #40 от "долу гроб":

    ГЕРБ не са партия , а са ОПГ!
    Комунистът некадърник Борисов
    е от най-долната утайка на БКП!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 11 юли

    6 0 Отговор

    До коментар #71 от "гетов":

    "Глас народен-глас Божи!"
  • 75 Социолог

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Btw":

    Всички проучвания се правят с около 1000 допитвания!
    Затова и най-коректно направените, имат статистическа грешка около 2%.
    Най-точното "проучване" е на самите избори!
    Но ако няма мъртви души и "коригирани" протоколи.
  • 76 Ха ха

    4 7 Отговор
    Ива Митева се зарече да прави правителство този път. Бульо, ми може да не стигне до теб мандат.

    Коментиран от #86

  • 77 Социолог без влог

    9 3 Отговор
    1. Има Такъв Народ 2. Демократична България
    3. Изправи се МУТРИ ВЪН 4. Статуквото
    И заедно ги ИЗЧЕГЪРТВАМЕ ЗАВИНАГИ !
  • 78 Ами вЕрвай си на...

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "гфр":

    ...-,,Алфите"...,ако си нямаш друга работа...?!Алфа-рисърч- дава първо място на Еднокнижника...!Пък тв Алфа дава първо място на перхидролената си откачалка...?!
  • 79 ФАКТ Е

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Pena":

    Във всички държави от ЕС може да се гласува по пощата.
    Единствено в България не може да се гласува по пощата!
    Защо???
  • 80 Дяволът

    9 1 Отговор
    Който пипне бюлетина номер 5(пет) !
    Цял живот да е без късмет !
  • 81 Някоя си

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "гост":

    На теб оставям тази привилегия,твои хора са,все пак!Хахха....
  • 82 Изчегъртчо Бибитков

    15 1 Отговор
    Гласувайте за опозицията която и да е тя,
    Важното е да изчистим Гербавите веднъж завинаги от власт.
  • 83 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ОТ БУКВИТЕ СЕ ПОЛУЧАВА : ЛАФ СЪР РИЧ ...А !?!?!?!?!
  • 84 Пропаганда Рисърч

    7 0 Отговор
    Не ви ли е те толко срам ?
  • 85 Битката на петте армии срещу орките от

    13 0 Отговор
    ГРОБ! Най важното е пълното Изчегъртване на
    Шайката от властта! Затова З А Е Д Н О !!!
    Пък после ще видим ?!
  • 86 Ще Ще...

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Ха ха":

    ...и още как...!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Хаххххх

    2 1 Отговор
    Аз тъй кът виждам много ДПС,сари ще е има на тези избори повярвайте ми!
  • 89 Чук и Гек

    7 0 Отговор
    Слав този резултат го предрече още вчера във фесбук, разбира се! Буквално написа, че соц агенциите ще кажат до 2-3 дни, че след като е обявил, че няма да влиза в листите, това се е отразило на ИТН и резултата му леко спада.....! Познава манталитета на мисирките и е сигурен как ще реагират. И ето.....
  • 90 Behemoth

    5 0 Отговор
    Агонията продължава!
  • 91 Фалшива новина

    1 9 Отговор
    Първи БСП начело с Импексова,втори партията на кюстендилската слива,трети Пинокио и чак тогава цигуларя.Всички други са под бариерата.И тогава фърчилото ще ги вземе под крилото си и ще потекат реки от мед и масло към народа.Пари ще има бол.

    Коментиран от #98

  • 92 :D:D:D

    5 1 Отговор
    Тия вече ни лъгаха.
  • 93 И ОТНОВО8434

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "ПОБЕДА":

    ВЕЧЕ СТЕ ПОКОЙНИЦИ!
  • 94 Roger Waters(Pink Floyd)

    6 0 Отговор
    Изчегъртайте гербавите тиквички.
  • 95 Мислител

    2 3 Отговор
    Бай Ганьо е на принципа: аз не искам да съм добре, искам на Вуте да му е зле. До тоя извод стигам четейки писаниците против ГЕРБ. Не е важно кой ще победи, стига да не е ГЕРБ!После ще чуем други клетви, но сега това е "вкусът на времето", както казва Гошо!
  • 96 Герберски

    3 1 Отговор
    екстременти,нищо вярно няма в тоз пасквил.Поръчки на банкянското говедо,дето няма ни срам,ни морал,като КАРАДАЙЪ незнае коя му е майката-Херо илиПУТИН.
  • 97 Дебилчев

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Hoho Boho":

    По делата им ще ги познаете, съмишленици на карадая
  • 98 Дебилчев

    0 2 Отговор

    До коментар #91 от "Фалшива новина":

    Те отвратителни поединично и заедно, кошмар
  • 99 Точен

    3 1 Отговор
    Гласувам за Жан Виденов, честен и способен българин.
  • 100 Златко

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Тредстоун":

    Еми незнам не гласувах но на тия отивам за ИТН.
  • 101 Разум

    1 0 Отговор
    Само една партия е про-Българска - Възраждане.

    ГЕРБ - Мафиоти
    ИТН - кълнат се във вярност не към Българския народ, а към ЕС и НАТО.
    ДБ, на Христо Иванов - взема пари от Амер. фондации, сещате се - продажник, партията му ще служи на интересите на неговите западни шефове.
    Мая Манолова - нямам достатъчно инфо.
    Възраждане - Бори се за Българския национален интерес в образованието, икономиката и независимостта. Ръководството й не е на заплата от западни или други служби. Работят безплатно за България.

    За кого трябва да гласува Българина? Изберете сами.
  • 102 0007

    0 0 Отговор
    Каквото и да става, едно е важно, и всички партии трябва да се обединят около него. В никакъв случай да не се допуснат комунистите отново до властта. Вече предизвикаха няколко национални катастрофи. Освен това вече си показват лицето - нагли, тъпи,злобни, арогантни, ограничени, готови на саморазправи, на ликвидиране на всеки друг, в пъти по-зле от ГЕРБ. Най-вече ДБ да си опичат акъла, защото след ГЕРБ ще дойде и техния ред. Така е било след 44 г. Всеки, подкрепил комунистите, след това е бил избит и ликвидиран. Никога повече червена чума у нас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове