Last news in Fakti

21 Юни, 2021 13:41 4 640 32

България получила достъп до "Битолската плоча" след заплаха за дипломатически скандал

  • битолската плоча

Надписът на последния български цар от Самуиловата династия Иван Владислав от XI век има голямо значение за българската история и важна роля в спора за миналото между София и Скопие

България получила достъп до "Битолската плоча" след заплаха за дипломатически скандал - 1
Снимка: бТВ

За пръв път зрителите на bTV имаха възможност да видят в оригинал в ефир „Битолската плоча“ във филма на журналиста Иван Георгиев.

Надписът на последния български цар от Самуиловата династия Иван Владислав от XI век има голямо значение за българската история и важна роля в спора за миналото между София и Скопие.

„Нашият принос е, че показахме плочата за първи път. (…) Получихме достъп до плочата след заплаха за дипломатически скандал. Изпратихме официална нота до министерството на външните работи на Северна Македония“, разказа Иван Георгиев в „Тази сутрин“.

„Официалната версия на властите в Северна Македония е, че плочата не е крита, макар че действията им говорят обратно, защото текстът на историческия документ е неприятен за властите там“, казва журналистът.

Етнонимът "българин", "български" се появява цели три пъти в текста на плочата, от който до нас са достигнали 329 букви в 12 реда. „В съвременна Македония имат формулировка за написаното там. Не се различава много от тази така наречена „мултидисциплинарност“, която македонските историци искат да наложат в съвместната комисия с техните колеги от България, казва Георгиев.

В Скопие имат три версии за плочата. Едната е, че фалшификат, направен от българи в началото на XX век или Първата световна война. Другата е, че не представлява интерес за историческата наука. А според третата всичко написано там е вярно, но не можем да говорим за приемственост, защото онези българи, описани в плочата, не са днешните.

Съдбата на хората, свързани с плочата и нейното откриване е доста печална, отбеляза Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 45 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    112 1 Отговор
    Маке да бръкне в архивите на Истанбул и види как са се писали Българи всичките!

    Коментиран от #4

  • 2 Пламен

    119 0 Отговор
    За северно македонците историческите факти са без значение.За България,тяхното желание да влезнат в ЕС също да бъде без значение.Ние не бързаме за никъде.
  • 3 Македонска Луно

    83 0 Отговор
    Добре, че "Битолската плоча" бе документирана в началот и, иначе щеше да е инищожена както направиха с хиляди подобни из С. Македония, Сърбия, Гърция, Турция
  • 4 Смешко

    7 91 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Какво значение има как са се писали жалките раи в Истамбул?! Сърбия,Гърция,Румъния са били Княжества с васален статут,а тук са подсмърчали и слугували на падишаха банда ганьовци,които към днешна дата се правят на България и Македония.Най-нищожните "държавни образувания" в Европа..

    Коментиран от #5, #7, #8, #24

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 С плочата

    33 2 Отговор
    или без нея истината е една."Северна Македония" е българска територия но "македонците" са мелези от най долните прослойки на балканите и с наглост и упорство получиха така желаната "държава".Фактически ситуацията е подобна на тази в Кипър защото никой не би взел страна в евентуален военен конфликт.

    Коментиран от #9

  • 7 Ти си смешко

    63 3 Отговор

    До коментар #4 от "Смешко":

    България когато е била държава от преди 14 века, да мислиш, че тюрките в Азия са били все свободни. Били са под контрола на най различни царства и империи, тоест същите слуги. Османската империя и един град не е построила, а всичко на готово е използвала до последно. Ако не е бил хванат периода на разделена България, Османската империя щеше да има съдбата на изгонените араби от Калоян.

    Коментиран от #28

  • 8 pokoloko

    39 1 Отговор

    До коментар #4 от "Смешко":

    Няма как да се противопостави никой на дивашкото насилно и деструктивно анадолско племе унищожавало и опосквало всичко по пътя си като скакалци. Борили са се колкото могат, останалите са били по-далеко и им е било по-лесно. И накрая като са се освободили в 19 век са били толерантни и не е имало гонения над друтите етноси, нещо което го няма при чалмосаните. Иначе ако бяха прочистили етнически както например Хървати или Словенци своите държави нямаше да има като твоите коментари
  • 9 Абе мишленце

    6 54 Отговор

    До коментар #6 от "С плочата":

    Историйката ти започва от март 1878,дотогава,че и досега си едно мижаво ганьовче без държава,за разлика от Сърбия,Гърция и Румъния,православни княжества,васални на Отоманската империя.До 1396 си имал некакво смотано "царче" Ваню-Шишманю,като цар Киро.Той не е смогнал дори васал да стане на Баязид,само му пратил сестра си Мара да си прави кеф с нея и да не му реже кратуната веднага,ами да го остави да подиша малко.Ганьовската митология е най-скапаната на Балканите!Русия ви реанимира през тази 1878,а вие?!Демонстративната ви омраза към нея показва вашето плебейско потекло,не сте татари,не сте достойни и за роми,мачкане с подметка за вас!

    Коментиран от #10, #11, #29

  • 10 Софиянец

    38 4 Отговор

    До коментар #9 от "Абе мишленце":

    Истината е че дори и в 21-и век Турция си остава третия свят. Мизерия, беззаконие, нечистоплътни и смрадливи. Ататюрк ви е изправил малко, прочети и той е с български корени. Ще мечтаете и вие за ес, ама ще го дуате. А ние когато сме имали държава вие сте били степни племена.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Звяра

    37 2 Отговор

    До коментар #9 от "Абе мишленце":

    Колко ли шамари може да отнесеш докато ти се разплете чалмата? :D :D :D

    Коментиран от #15

  • 12 Търновец

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянец":

    Всичко вярно си написал, приятелю, с изключение на едно. Този не е тюрк/турчин. Българин е по народност, но пише тука протурски идиотизми, за да дразни хората. Преди време същия се подвизаваше под ник "Хасан". Почакай малко, колкото да прочете моя коментар и ще разбереш що за птичка е. По-скоро е мишка и е страхлив като мишка. Ако го видиш на улицата, ще е по-нисък от тревата. Някой беше казал, че го познава и, че нещо бил болен човека...
  • 13 Не съм турчин бе,комплексарче

    2 32 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянец":

    Чисто българче съм,Иван се казвам от "време оно".Проблемът ти,и на такива като теб е че като им кажеш нещо истинско и почват да се гърчат.Много сте жалки.И все така е открай време.Ганьовецът няма реални и стойностни качества.Дори не е успял да се съхрани като васално княжество през Турско,както сърби,гърци и румъни.Карал е в насипно състояние така близо пет века,до Руско-турската война април 1877-март 1878..
  • 14 Шок и ужас...братя...

    27 1 Отговор
    В уикипедия на изчисления"македански език"...Пише...че Самуил бил " македонски цар".Да не ги пуснем в ЕС Никога.. !!!
  • 15 Зверове като теб много

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Звяра":

    Сигурно си потрошил 5-6 клавиатури..

    Коментиран от #27

  • 16 Нормален човек

    27 0 Отговор
    Господа,
    Колкото повече чета за нашия спор с Бившата Югославска Република Северна Македония, толкова повече започвам да се дразня. Немога да си обясня защо тия измисленяци не се откажат най накрая от Титовата пропаганда и не заживеят по нормален начин.
    И три истории да откраднат от нас пак ще си останат сдрани измисленяци.
    Никакво пускане в ЕС. Да чакат Косово и Босна. А ако и до тогава не се очовечат, да чакат дядо Коледа.

    Коментиран от #20

  • 17 Неутрални факти.

    15 4 Отговор
    Говорим с факти: Факт ли е,че България е 13 вековна държава- Факте е. Факт ли е ,че сме единствената държава без промяна на име-Факт е. Факт ли е,че най-ранната обработка на злато се е правила по нашите земи-Факт е. Но и е факт и друго- от 13 века съществуване- 2 века византийско владичество и 5 века османско,тоест половината от историята сме си били роби на някого-Факт. България през 1392 разпокъсана ли е на 3 царства,като по поръчка на османците-Факт е. Факт ли е,че и българин-Хаджипенчович гласува виновен ведно с турците за присъдата на Дякона на Свободата Левски-Факт е. Факт ли е,че български селяни донасят на османците ,че Ботев подготвя възстание,за да не тролът рахатлъка на Падишаха-Факт е. Изводите: Българите са стар,работлив народ. Но страхлив,и предателски. Най-много се страхуват и тогава и сега,ако им бръкнеш в джоба. Схващат бързо и добри занаятчий са,но трябва винаги някой да ги подбутва(чужденец). Колективно мислене и колективизъм у българина няма и капка,личния интерес е на преден план винаги и всякога.

    Коментиран от #19, #22

  • 18 ха ха ха

    1 3 Отговор
    Вижте ся... обяснявам с две думи, ако сте бели и красиви - българи сте!
  • 19 Лъжец

    6 8 Отговор

    До коментар #17 от "Неутрални факти.":

    Българинът е бил част от Византийската и Османската Империя но НИКОГА РОБ Даже сме пазили границите на Империите с оръжие и войска
  • 20 падналия ангел

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нормален човек":

    Ровни се в някой техен историчарски сайт и ума ще ти се зайде! Ще разбереш що е то "братска любов"!
  • 21 Българче

    14 1 Отговор
    "Битолският надпис" забива кинжал в сърцето на историчарите край Вардаро. Надписът в оригинал и превод на съвременен български го има Укито. Всеки българин трябва да знае за неговото съществуване и съдържание,така че разпространявайте инфо.
    За българската наука е известен още от откриването му през 50-60 -те години на 20 в. Крият го, от погледите, ама за тяхно нещастие това не е единствения ПИСМЕН извор и доказателство за населението в съвременна РСМ, бивша БРЮМ.

    Коментиран от #26

  • 22 Утрални факти

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Неутрални факти.":

    Повечето от "фактите" не са ти вярни.
    И защо все обвинявате изстрадалия Българин, а не зверското турско робство.
    Вземи две кучета, едното го пусни на свобода, другото- бий, тормози, измъчвай,лишавай от храна. И така в продължение само на една година и после виж бруталната разлика. Едното ще е озлобено, гадно, недоверчиво, мизерно...
    И ти като такъв "умник"ще си мислиш, че е от самото куче, не от пазнебитената му психика...

    Коментиран от #23

  • 23 Поправка

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Утрални факти":

    * разнебитената му психика
  • 24 Ранд

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смешко":

    А ти си турчин , колкото ромите са французи .Изгледай някой руски филм , за да се сетиш какво се случи с Османската империя , че нещо много горделиво го даваш .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Олеле малеле

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Българче":

    И какво те "греят" тези Битолски плочи?! Каква духовна мощ ти дават? И тогава,и сега,ганьовците са били управлявани от Тиквени царе,като Боко.Какъв цар е Хайван Шишман,щом позволява да му стане "царството"на три парчета и турците да ги превземат със шамари? Ценко Чоков по става за цар!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Onix

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си смешко":

    Цар Калоян не разбива арабите, прави го цар Тервел.
  • 29 Onix

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Абе мишленце":

    Гърция съществува от 1829-31 година, преди това никога не е съществувала. Румъния е създадена 1859 година, преди това никога не е съществувала Румъния, тези територии са влизали в Българското царство и са писали и говорили български език. Ако Русия е била загрижена за нас още 1828 година щеше да ни освободи в поредната война с османската империя. За Сърбия не знам. Нашата държава е съществувала много по-рано от 681 година. Поп Йовчо по архиви на Второто Българско царство е датирал 1200 години преди Христа.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бойко

    0 0 Отговор
    До 7-ми.Хан Тервел е твоят човек.
  • 32 Бойко

    0 0 Отговор
    До 7-ми.Хан Тервел е твоят човек.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове