22 Юни, 2021 15:14 1 372 14

МОН ще пресича опитите за политизация в образователната система

  • училища-
  • деполитазация-
  • политика

Над 1/3 от шефовете на РУО са били ангажирани с партийна дейност по време на предизборната кампания за 45-о Народно събрание

МОН ще пресича опитите за политизация в образователната система - 1
Снимка: БГНЕС

До края на седмицата просветното министерство ще предложи законови промени с цел пълна деполитизация и департизация на системата на образованието, съобщи ресорният служебен министър проф. Николай Денков. Неотдавна той посочи, че повече от 1/3 от шефовете на регионалните управления по образованието са били ангажирани с партийна дейност по време на предизборната кампания за 45-тот Народно събрание, като в управленията в момента текат проверки.

Напълно неприемливо е партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите, коментира министър Денков. Той съобщи още, че в момента привършва първата серия от проверки в регионалните управления на образованието.

Предложенията за промени, целящи деполитизация на системата на образованието ще станат факт с проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование:

„Ние ще го предложим като допълнение изменение на закона, един месец има публично обсъждане, след което, като се състави новото Народно събрание, Министерският съвет може да приеме това допълнение изменение на закона, и да го предложи на новото Народно събрание“.

Важно е какво ще решат партиите в парламента, това е тяхно решение. Проверките в регионалните управления на образованието са комплексни, уточни министър Денков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в стария

    14 1 Отговор
    ЗНП забраната я имаше. Новият закон, който е недосносче, не го отрази. Не 1/3 от шефовете на РУО са били ангажирани с политическа дейност, а всичките, защото са гербаджии. Хващайте метлата и ги измитайте. Има много свестни хора сред експертите от Руо-тата. Тези да си търсят работа при директорите -гербаджии, които назначиха /изобщо не говоря за "конкурси"/
  • 2 1618

    10 0 Отговор
    Борисов години наред подкупваше всички от учители до директори и помощен персонал като им увеличаваше заплатите в ущърб на други сектори!По този начин мислеше , че ще си купи доживотна власт! Не ме се получи!По същия начин процедираше и с лекарите! А в същото време цялата образователна система както и лекарската са пълен провал!Борисов пада от власт завинаги!
  • 3 въпросче

    2 1 Отговор
    Това е защото изборите се провеждат в сградите на училищата. Защо имунизацията се провежда по молове,градини и паркове,в автобуси,а изборите да не могат да се провеждат на такива места?
  • 4 Българка

    12 0 Отговор
    Почти всички директори на училищата са членове на ГЕРБ. Там ,където имаше безпартийни професионалисти, бяха отстранени с нагласени конкурси. Според мен всички директори и началници на силови и образователни институции трябва да са безпартийни. Смятам, че трябва с голямата метла всички гербави директори да се изметат

    Коментиран от #6, #8

  • 5 червена мъгла

    0 3 Отговор
    Той и комунистическия режим е обявен за престъпен, но на последните избори се видя, че в кочината пребивават 3 000 000 престъпници.

    Коментиран от #9

  • 6 първо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    началниците на РУО, защото пак ще назначат гербаджии. И никакви конкурси за общински директори в РУО, а в МОН. Случвало се е.
  • 7 ZYRO

    5 1 Отговор
    Шефовете на училищата отдавна са я членове или с ГЕРБ я на ВМРОи пр. партньори на ГЕРБ.Чрез пуделитте си оказват натиск върху преподавателският състав и които не е с тех има лишавани от некаква придобивка.Голема част от директорите на училища са такива 10-12 години. Нужно е нови конкурси и смена .
  • 8 temerut

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Те ,,де юре" са безпартийни!Ама нито един от тях не е назначен заради качества!Защо директорите не са с мандат?А на последните избори някои от тях си позволиха агитация сред колеги за ГЕРБ!И защо щефове на РУО-та са в герберски листи?А общински образователни специалисти в тези на ДПС?Става ясно кои са хранилките за ,,наши"хора!
  • 9 temerut

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "червена мъгла":

    Чакаме да видим как герберският ще бъде оценен!А иначе за фащизъм вече е некоректно да се учи,защото той сигурно не е престъпе?
  • 10 Ивка

    3 1 Отговор
    Изпразниха образованието от възпитание и родолюбие. Произвеждат се малки куневчета глобалисти - "граждани на света". Сега ще изчегъртат и последните останки от обществена подготовка на учениците. Остава един добитък, който само мисли за неангажиран секс.
  • 11 все същото

    1 0 Отговор
    Всички директори са партийни протежета. И като такива назначаваха учителите и помощния персонал по своята партийна принадлежност.
  • 12 Бай

    2 1 Отговор
    Аз не зная кой ще прочете тук написаното, но няма как да не го споделя! На предишните избори кандидат от листата на ГЕРБ беше шевката на просветата в общината! Директорката на училището на жена ми поединично,, помоли"персонала да гласуват заедно със семействата си преференциално за точния човек! Това се случи в Пазарджик!

    Коментиран от #13

  • 13 нищо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай":

    изненадващо. Навсякъде е така!
  • 14 възпитан

    0 0 Отговор
    Не можете да ги пресечете шефката на руо росица георгиева и стайков са в листата на вмро
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове