Last news in Fakti

10 Февруари, 2013 13:26 2 429 10

Протестиращи замеряха със снежни топки Делян Добрев - Обновена

  • парно-
  • сметки-
  • отопление

Недоволни от високите сметки за отопление столичани замеряха със снежни топки министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В 15 града днес недоволни от високите сметки за ток и парно граждани излязоха на протести. Призивите им бяха да се спрат своеволията в държавната политика в областта на енергетиката.

Близо 1000 души се събраха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в столицата. Около час протестиращите чакаха министър Делян Добрев да излезе и да разговаря с тях. Той покани някои от тях на среща в министерството, но те настояха да излезе пред множеството.

Когато той се появи пред сградата и се приближи до протестиращите, обграден от медиите, недоволните граждани разкъсаха загражденията и започнаха да го замерят със снежни топки. Делян Добрев беше уцелен няколко пъти в лицето, удари получиха и журналистите около него.

Тогава жандармеристи и полицаи успяха да издърпат министъра от тълпата и да го приберат в сградата. Органите на реда грубо избутали журналистите, съобщи репортерът на Дарик.

След това протестиращите продължиха към сградата на Столична община.

Среща в късния следобед събра в икономическото министерство министър Добрев, вицепремиера Симеон Дянков и ръководствата на трите електроразпределителни дружества –„Енерго-Про”, EVN и ЧЕЗ.

Представителите на изпълнителната власт изслушаха обясненията не шефовете, вече познати на абонатите - заради празниците сметките са отчели между 30 и 40 дни. Ниските температури също допринесли за по-скъпата енергия. И трите дружества са склонни да приемат отсрочено плащане по желание на абонатите, стана ясно след срещата.

Над 2000 души протестираха срещу енергоразпределителното дружество EVN в Пловдив. Недоволните от високите сметки за ток се събраха пред Централна поща в града, след което преминаха на шествие до централата на австрийската компания. Част от протестиращите подпалиха сметките си за ток и хвърляха жълти стотинки по сградата на EVN.

Два автомобила на енергоразпределителното дружество – Renault Megan и Ford Fiesta са изгорели тази нощ, съобщиха от полицията. Те са били паркирани в пресечка до сградата, където по обяд се събраха и протестиращите. От дружеството съобщават, че са предоставили на полицията видеозапис с две маскирани лица, които подпалват колите.

В Русе едва 50-ина души се събраха на протест срещу високите сметки за ток, които трябва да платят този месец. Всички участници се жалват, че сметките им са скочили рязко през последния месец и не приемат обяснението, че това се дължи на по-студения декември и по-големия период на отчитане заради празниците.

Едва петдесетина души протестираха и в Стара Загора срещу високите сметки за ток. Протестът премина спокойно, липсваха скандирания, лозунги, както и представител на дружеството, чиято врата беше заключена в неделния ден.

Стотина бургазлии се събраха в знак на протест пред сградата на EVN в града. Хората са недоволни от високите си сметки за електроенергия през януари. Протестът приключи с приемане на декларация с исканията на гражданите, която ще бъде изпратена в енергийното министерство.

Във Варна стотици хора излязоха на протест пред сградата на общината срещу завишените сметки за ток от местното електроразпределително дружество. Те поискаха държавата да си върне собствеността върху дружествата. Хората недоумяват как, след като имат едно и също потребление, сметките им са двойни. Сред протестиращите имаше лекари, учители и писатели.

На протеста във Варна се стигна до арести, които нагнетиха допълнително недоволството. Полицията се намеси след като протестиращите атакуваха офиса на „Енерго Про”.

Движението в центъра и на Аспарухов мост остана блокирано за повече от час. Протестът срещу непосилните сметки за ток изкара хиляди на улицата. Хората палеха сметките си и лягаха на земята. От „Енерго Про” приканиха всеки недоволен от сметката си да се обърне към специалистите в дружеството.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tati

    1 0 Отговор
    Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.
  • 2 Трибал

    1 0 Отговор
    Другият път да пробват със камъни,или калашници,и ще има ефект!

    Коментиран от #5

  • 3 карата

    1 1 Отговор
    Не замярайте човека ле хора той няма никаква вина че от нас нищо не става и че сме си овчици и като видим сопата се свиваме.на бат бойко защо не муе висок тока щото човека има парички а ние като си нямаме сме си виновни само ние и никой друг.ние нямаме нормални синдикалисти които да накарат целия народ да им се опълчи на тия в енергото.всичко е корупция при нас за ЧЕСТ и СЛАВА никой не иска дасе бори и за това сме на това дередже защото като ни дадът по некой лев и забравяме за проблемите на другите.ей това сме си едно нищо.
  • 4 карата

    1 1 Отговор
    Не замярайте човека ле хора той няма никаква вина че от нас нищо не става и че сме си овчици и като видим сопата се свиваме.на бат бойко защо не муе висок тока щото човека има парички а ние като си нямаме сме си виновни само ние и никой друг.ние нямаме нормални синдикалисти които да накарат целия народ да им се опълчи на тия в енергото.всичко е корупция при нас за ЧЕСТ и СЛАВА никой не иска дасе бори и за това сме на това дередже защото като ни дадът по некой лев и забравяме за проблемите на другите.ей това сме си едно нищо.
  • 5 Националист

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трибал":

    Да се надяваме че това е само началото, крайно време е тия да бъдат изселени от България, да видим какво ще стане ако никой де си плати сметките 2-3 месеца. Първо да си съберат парите от м.....лите и тогава да си ги търсят от бялото нормално българско население на България
  • 6 woody

    10 1 Отговор
    Истината е,че и да не бяха чуждите ЕРП-та,тока пак щеше да си е толкова скъп.Цените ги одобрява държавата/разбирай управляващите/ чрез ДКЕВР....А сега удобно се крият зад гърба на ЕРП-тата....
  • 7 испанец

    1 0 Отговор
    Мерят го защото е красиво и умно момчето.То отдалеч си му личи.Симпатяга,батюф кога ли ще те мерят със снайпер симпатяго.
  • 8 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    НЕ ПЛАЩАЙТЕ ТОКА ... АКО Е МАСОВО ЩЕ ГИ ВИДИМЕ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ А И Е ВРЕМЕ ДА ЛАПНАТ МАЛКО ТОЯГИ ПО МАЗНИТЕ ГЪРБИНИ И БОЙ БОЙ БОЙ ДОКАТО НЕ СЕ МАХНАТ И ОТ ТУКА КАКТО СА ГИ ИЗГОНИЛИ АЛБАНЦИТЕ .
  • 9 Българин

    1 0 Отговор
    Браво Българи! Има общество! Да излезнем пак и да не се предаваме докато не се махнат посредниците по веригата ! Не само ЕРЕП-тата има и други посредници по веригата!
  • 10 gnida

    0 0 Отговор
    Надявам се всичко да не приключи така.Хората са прави и не може електроенергията да се оскъпява около 3 пъти докато стигне до нас.Но енергетиката е мръсна игра и тези които са по веригата ще се обвиняват едни други , а от това ще страдаме ние и ще плащаме големи сметки.Докато държавата не ни защити , но явно на държавниците не им пука за нас.Все пак да не забравяме че точно този монопол е оплетен с почти всички партии в парламента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове