11 Февруари, 2013 09:17 2 027 20

Министър Добрев обясни сметките за ток

  • сметки-
  • ток

В целия свят е така – сумата за преноса на ток е много по-висока от консумацията му, посочи Делян Добрев

Министър Добрев обясни сметките за ток - 1
Снимка: БГНЕС

Отскоро енергодружествата в България са задължени да правят „разшифровка” на фактурите, които пращат на потребителите си. От тях става ясно, че по-голямата част от плащаната за ток цена – около 60%, отива за такси, а самото потребление е по-малко. Това не е нещо ново, просто сега се вижда в сметката, прави впечатление и предизвиква общественото недоволство. Така ресорният министър Делян Добрев обясни пред bTV масовите протести, които в неделя обхванаха цялата страна заради завишените според гражданите декемврийски сметки.

Добрев на свой ред се захвана с „разшифроването” на някои сметки, постъпили в bTV от недоволни граждани. Една от тях, показваща реално потребление от 162 лева и крайна цена от 410 лева, всъщност не учуди икономическия министър.

„Тези 162 лева са чистата стойност на тока за енергопроизводителите – АЕЦ „Козлодуй”, например. Но от Козлодуй, примерно, този ток трябва да стигне до Бургас – това става чрез преносната мрежа и се заплаща отделно. След като стигне до Бургас, електроенергията трябва да мине през разпределителната мрежа вътре в града – грубо казано през кабелите, това също е отделна такса. Отделно има цена за поддържане на генерации като студен резерв, например ВЕЦ-овете стоят в постоянна готовност. Плащаме и за амортизацията на мрежата и т.н.”, обясни Делян Добрев, който призна, че не си спомня своята лична сметка за декември, тъй като тя се плащала автоматично от заплатата му.

Към списъка с допълнителни такси „на гърба на потребителя” правителственият представител включи и прословутата добавка за зелена енергия, която по думите му „спокойно може да бъде наречена Добавка Станишев”.

„Той обещава да изгони монополистите, ако се върне на власт, но няма как да го направи. Преди избори е много лесно да се яхва вълната, да се прави политика на гърба на хората. Но да помисли кой е виновен за тази вълна от ВЕИ инвеститори, довела до тази зелена добавка. Ние веднага спряхме всички нови договори в тази връзка, само приведохме в действие вече включените, иначе от 2011 нито един договор за зелена енергия не е подписан”, уточни още ресорният министър.

Той повтори „натрупалите се” причини за по-високите сметки за ток в цяла България за последния месец от миналата година - по-дългият отчетен период от до 40 дни, повечето почивни дни по празниците, както и скочилата с 14% от юли цена на електроенергията.

„В целия свят е така – сумата за преноса на ток е много по-висока от консумацията му. Там и цената на произведената енергия е по-висока, но и тази за пренос е по-висока. Не казвам, че ни е евтино. Но по света хората не се топлят на ток - тук процентът на хората е най-голям, а това е най-скъпият източник на енергия”, изтъкна Добрев.

Той увери, че всички оплаквания на граждани ще бъдат проверени, а те ще могат да платят сметките си към дружествата разсрочено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    1 0 Отговор
    проблема е ,че тока е частен..ако построим ''Белене'' и тя ще е частна и няма да има никаква промяна
  • 2 Балък

    1 0 Отговор
    Не ни хвърляйте прах в очите все още искаме да се махнат посредниците! Защо държавата да не прибира печалбите ами парите да се изнасят от тук?
  • 3 JOE

    1 0 Отговор
    Каквото и да ми говори тоя не е реално таксите да са повече от реалното потребление, пример за миналия месец имам ток 45 лв, консумираната енергия е 18 лв, такси 19 лв и навсичкото това начислено ДДС. А и ако по системата махнат ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН би следвало сметките за ток да паднат с около 1/3.
  • 4 Симо

    1 0 Отговор
    "Години наред сигнализираме за нарушенията на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Тези три компании от 2001-ва до 2012 година са повишили цената на тока средно между 150 и 170 процента. За това време няма подобрение на услугата, а дружествата продължават да издевателстват над българите, които не могат да си платят задълженията, за сметка на цели малцинствени групи, които не плащат тока си от години, подчерта националистът.
    Сидеров подчерта, че според одитния доклад на регулатора трите дружества са направили множество нарушения. Най-големите от тях са в частта от договорите им, която не им дава право да прехвърлят дейности на други компании, а всички те го правят. ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН имат чисти приходи - близо 5 милиарда лева годишно. Чрез този аутсорсинг, който правят, те изнасят тези чисти печалби от България, категоричен е акакистът.
    В началото на мандата на ГЕРБ Борисов установи тези нарушения и каза, че тези дружества ограбват страната ни. Но не развали договорите с тях. Премиерът не намери смелост, въпреки че страната ни има пълното основание за това. Дори и да ни съдят, те ще загубят, защото са установени редица нарушения. С това си бездействие правителството на ГЕРБ доказва, че поддържа престъпни схеми, категоричен бе Сидеров.
    Настояваме Семерджиев да прекрати лицензите на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН и да защити интересите на България. Прокуратурата трябва да се сезира, защото има установени нарушения, но не са предприети никакви действия, каза още лидерът на „Атака"."

    цитат.........
  • 5 ЦИРК

    1 0 Отговор
    До кога ще прикриват ,плащаме загубите на НЕК ,плащаме безплатен ток на ЦИГАНИТЕ ,Плащаме неплатените сметки за милиони от Кремиковци близо 150мил. и от всички други фалирали предприятия.
    Тези дружества увеличиха цената 100% на ел.енергията без да направят и една стотинка инвестиция ,реално инвестират нашите пари събрани от такси за какво ли не. В Чехия ЧЕЗ например нямт такси за услугите извършвани към клиентите.
    Заплати по 10000х.лв. всяка седмица си летят до Чехия.
    Разполагат с имуществото!
  • 6 Радо

    1 0 Отговор
    Докато са на власт Герб монопола ще се вихри а за Делянчо най добре да иде на електрическият стол!
  • 7 Трибал

    1 0 Отговор
    Тия ви казвам за пореден път че яко ги гони шизофренията,и ни вкарват умишлено във някакъв измислен от техните болни мозъци филм!Какво ме интересува мене обикновения потребител,със какво ще носят и пренасят тока,със такси сигурно ще е по евтино!А може би го носят с кофи от Козлодуй!Това е все едно да отида да си купя хляб,на установена цена,и допълнително втори път да плащам за превоза,за месенето и други такива неща!Плащаме едно и също нещо три пъти!Доставката е задължение на фирмата,а не моя!Да не говорим че по електро преносната мрежа не са си мръднали пръста да правят подобрения!Това е все едно да викнеш един оркестър да ти свири на сватба,ама да му купиш и инструментите,и превоза,ако може и да оправиш певицата,която си търсела мъж!Лошото е че тия хорица са болни,и ни вкарват и нас във техните сценарии!
  • 8 Тошко

    1 0 Отговор
    ЕРП да върнат мрежата на държавата. Те самите да се превърнат в търговски дружества и да се конкурират по между си за клиенти. Единствено трябва да продават ваучери за ел. енергия на населението. На базата на продадените ваучери са длъжни да осигурят ел. енергия чрез закупуването и директно от централите. Населението трябва да има избор: дали да купи малко енергия за по-висока цена или по-голямо количество на по-ниска цена и да има правото да избира от кого да купи енергията си. Да има право да решава дали да купи само енергия от възобновяеми източници или само от АЕЦ или само от внос. Съответно ваучерите ще са на различни цени. Така пазара ще реши кой источник на ел. енергия има бъдеще.
  • 9 grigor

    0 1 Отговор
    Какво недоволствате от ГЕРБ бе.Я си спомнете кой ги докара тук и на кой подписа стои на договорите.ГЕРБ имат най-малка вина в случая.
  • 10 Трибал

    1 0 Отговор
    Той добре е обяснил,ама и аз да му обясним па на него нещо!
    Ти драги ми духльо,си избран за министър,и останалите ти похотливи прищевки,ние не сме длъжни да ги плащаме!Излиза че ти освен министерска заплата,трябва да ти плащаме,допълнително и твоите приятели на които си хвърлил око,и пиенето,та даже и презервативите!Да ама не!
  • 11 Тошко

    0 0 Отговор
    Единствено ДЪРЖАВАТА може да унищожи монополите. Мисля, че единствения начин е НАРОДА да принуди ДЪРЖАВАТА (чрез РЕФЕРЕНДУМ) да изкупи обратно мрежата от монополите (ЕРП-тата). Не съм съгласен с термина "ЕСТЕСТВЕНИ МОНОПОЛИ". Това е само извинение на политиците да не искат да променят статутквото защото имат лична изгода от това. Единствено СВОБОДНИЯ ПАЗАР (5-6 търговеца на дребно и конкуренция между тях) на ел. енергия ще покаже истинската цена на тока.
  • 12 дедо Йоцо

    0 0 Отговор
    ..кво ме топли кой ги е довел бе,интересува ме кой ше ги изведе(натири)сичките монопульовци..а тоа вместо да ми разяснява сметките да си събере всичките такси и таксета и да си ги набута....ако мисли ,че ше му е по-приятно му разрешавам да се начерви и да си сложи перука...
  • 13 Трибал

    0 0 Отговор
    Пълна национализация на всичко частно не трябва да има нищо освен домовете в които живеем,за да няма тарикати!Другото е за лапни шарани!
  • 14 Батиста

    0 0 Отговор
    Много хубава усмивка показва министър Добрев жалко че новините са лоши.Как ще си платят сметките на разсрочено плащане хората като следващият месец наближава.А сметките тогава.Малко ли са баталясали хората към банките ами сега и към енергото.Влезеш ли един път в схемата оттърване няма.А и защо позволиха повишаване на тока 3 пъти за три години.
  • 15 кик

    1 0 Отговор
    не знаех 4е на гол многожилен проводник за високо напрежение преминаването на насо4ено движещи се електрони води до амортизацията му....
  • 16 Сър Джон

    0 0 Отговор
    Значи бадева съм учил математика.Както ни го обесняват 2+2 не винаги е равно на 4.Вариантите били най различни.Докато не направят законите да се тълкуват точно няма да се оправим.
  • 17 Красимир Димитров

    0 0 Отговор
    В целия свят Г-н Добрев и заплатите са по-високи.Недей те да ми гледате света само в удобната за вас позиция !!
  • 18 Трибал

    0 0 Отговор
    Ако ми обясни другаря Добрев какво прави Румен Николов Пашата,зад повечето обществени поръчки в енергетиката може да ми стане ясно как се пренася тока с куфарчета а не по мрежата!А тъпата тиква и той да обясни какво прави Пашата зад обществените поръчки в енергетиката и кой го сложи там!
  • 19 СССР

    0 0 Отговор
    тоя така като го слушате дали не му ли плащат от чез и компания за да говори такива глупости и да се излага като се опитва да ги защитава
  • 20 излъгания

    0 0 Отговор

    ГЕРБ ме И З Г О Н И от страната ми с непосилните сметки за ток , вода , данъци . Изгони ме с мизерната заплата , с медийната простащина , с високите цени на горивата .
    Отврати ме с безскруполното поведение на управляващите .
    Не мога да преглътна надеждата за нещо по- добро през последните 20 години .
    Не исках децата ми да живеят в тази ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!
    Но не може 8000 000 българи да емигрират . Накъде отива БЪЛГАРИЯ ??????????
    Моите родители все още живеят там . Сърцето ме боли за хубавата страна и чудесните и умни хора . Нека променим нещата ! Стига с това робско подсъзнание . Стига с това послушание .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове